Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 фев. 2010, 15:39 ч.

Отслабване с хомеопатия?

 • 35 252
 • 16
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 317
Някой пробвал ли е?

Зачетох се в "Хомеопатия за младост и красота" на Сергей Баракин и попаднах на това /дълго е, но ще ви го копна цялото, дано имате нерви да го изчетете/:

ХОМЕОПАТИЯТА СРЕЩУ ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ И САНТИМЕТРИ
Напоследък наднорменото тегло става истинско бедствие за милиони хора на планетата. По данни на учените около 250 милиона души на земното кълбо страдат от затлъстяване, още около половин милиард са доста пълни, а пълнотата заплашва здравето. Болез¬нената пълнота се среща във високоразвитите страни толкова често, че заставя учените да говорят за епи¬демия от затлъстяване. Но и в развиващите се страни е отбелязано рязкото нарастване на хората с наднор¬мено тегло. Населението тлъстее независимо от глада и бедствията.
В историята неведнъж се е случвало във времена на големи изпитания - например след Втората светов¬на война - заобленото коремче и пищната гръд да се носят с гордост и да са знак за благосъстояние. През шестдесетте години на миналия век на мода дойде под¬чертано стройната фигура и идеал за красота стана по целия свят английската манекенка с прозвището Туиги (Вейка). Днес пълнотата не се смята за привлекателна и хората, обременени с излишни килограми, често забе¬лязват немия упрек по техен адрес.
Във физиологичната норма е женският организъм да натрупва 12% повече мазнини, отколкото мъжкия, и жените са по-предразположени към наднормено тегло. Това до голяма степен се предопределя от подготвената им от природата роля на майки. Без мастните запаси по време на бременността и кърменето не може да се мине. Мазнините са строителен материал за мем¬браните на клетките, гориво за работата на органите и мускулите, основно хранилище за запаси на жизнено важна енергия. Това е причината повечето жени да напълняват по време на бременността.
Учените са на мнение, че съществуват около пет¬десет наследствени фактора, които по сложен начин взаимодействат помежду си и правят даден човек предразположен или към пълнота, или към мършавост. Но дали ще се включи наследствената програма или не, най-често определят такива важни фактори като начи¬на на живот и характера на храненето.
Главният фактор, определящ склонността към па¬тологична пълнота и натрупването на тлъстини в ор¬ганизма, е хроничният стрес (по въпроса можете на прочетете по-подробно в главата „Подмладяващите фактори на хомеопатията"). Мастните клетки имат ре¬цептори, чувствителни към стресовите хормони, актив¬но изработвани от организма, да речем, при продъл¬жително психоемоционално напрежение. Най-много такива рецептори има в мастната тъкан на вътрешните органи и коремната кухина, поради което стресовото затлъстяване започва „отвътре" и с увеличаването на корема, което е много по-опасно от обичайните под¬кожни мастни натрупвания.
Дълго време мастната тъкан се смяташе за пасивна тъкан. Но с развитието на науката за невропептидите (тъканните регулаторни вещества) се оказа, че маст¬ната тъкан изхвърля в кръвта огромен брой различни вещества, след които засега най-добре е проучен лептинът. По същината си това е регулаторен хормон на мастната тъкан. Когато мазнините в организма станат  (например при консумирането на мазни храни), мастните клетки изхвърлят в кръвта повече лептин. По негов сигнал мозъкът дава команда да се намали апети¬тът и да се разгради отложената мазнина, за да се върне организмът към първоначалното си тегло.
С възрастта, а също под въздействието на различни патогенни фактори мозъкът става по-малко чувствите¬лен към регулаторните хормони, включително и към лептина, образно казано, той престава да чува гласа на своите хормони, при което прогресивно се увеличава съдържанието на мазнини в организма. И макар че от мастните депа постъпват както преди сигнали, призо¬ваващи да се„натисне спирачката" на апетита, мозъкът реагира все по-вяло. В края на краищата командата „Яж по-малко!" изобщо престава да пристига до адресата. Затлъстяването и преждевременното остаряване са спътници, а най-нагледният пример е съчетанието от затлъстяване и преждевременен климакс.
Наднорменото тегло се определя не само от маст¬ните натрупвания, но и от застойни явления в червата, скрити отоци и др. За съжаление стъпването на канта¬ра сутрин изобщо не може да ви каже колко мазнини всъщност сте натрупали. Освен тегленето ние съветва¬ме нашите пациентки да използват няколко прости и надеждни теста.
Първо, скритото увеличаване на мастната тъкан може да се установи, като се даде кръв за изследване на липограмата (ще се ориентирате по-добре, след като прочетете следващата глава).
Второ, относителното увеличаване на мастната тъкан спрямо другите тъкани може навреме да се оп¬редели с прости изчисления, като разделите теглото си в килограми на повдигнатия на квадрат ваш ръст в метри (индекс на Кетле). Ако например тежите 70 кг, а ръстът ви е 1,7 м, ще получите индекса, като разделите 70 на 1,7, умножено по 1,7.
Индекс=70/1,7x1,7=24,22
За мъжете стойностите на нормалния индекс за съ¬държанието на мастна тъкан в организма са в диапазо¬на от 20,1 до 25,0. За жените - от 18,7 до 23,3.
Трето, научете се да измервате не само килограми¬те си, но и обема на тялото си.
Степента на риска за здравето, обусловен от над¬норменото тегло, зависи не толкова от абсолютното количество мазнини, колкото от разпределението на мастните запаси в организма. До този извод учените стигнаха неотдавна.
Условно се разграничават два типа пълни хора:„ябълков"- с голям опънат корем, който започва кажи-речи направо под ребрата, и„крушовиден"- със спускащи се гънки тлъстини. При хората с „ябълков" корем (мъжете сред този тип са повече от жените) мастната тъкан се отлага вътре, под мускулите и увива вътрешните орга¬ни. И тези тлъстини, разположени между вътрешните органи и притискащи ги, са много по-опасни от маст¬ната тъкан, която на равномерни гънки се разпределя под кожата. Висцералната мастна тъкан (по корема) се среща при всеки четвърти мъж и той, без да го знае, рискува внезапно да усети симптомите на остър сърде¬чен пристъп. Пазете се да не допуснете обиколката на талията ви да не надхвърли метър.
За да определите имате ли опасни за здравето излиш¬ни мастни отлагания около вътрешните органи, разде¬лете обиколката на талията на обиколката на бедрата. Например 60:90=0,75. Това е оптималната стойност. Идеалното е по-малко от 0,8, допустимото е в граници¬те 0,8 - 0,85. По-високите стойности са нежелателни, те говорят, че в коремната кухина има мастни отлагания, които ви заплашват. За добро здраве е желателно тали¬ята ви да е по-тънка от бедрата и не повече от 84 см в обиколка. Излишните сантиметри могат да ви причинят повече неприятности от излишните килограми.
Ако диетата и физическите упражнения по някакви причини са неприемливи за вас, опитайте хомеопатично лечение, което може да се окаже много ефективно при сериозен подход към него.
В хомеопатията има редица средства, действени при лечение на вече налично наднормено тегло и на все още скрити нарушения на мастната обмяна.
Една група средства въздейства на стресовото нат¬рупване на тлъстини при хора с външни кушингоидни прояви (закръглено лице, двойна брадичка, увеличен корем и загладена талия, увеличен раменен пояс и ат¬рофия на мускулите на долните крайници). Към тях се отнасят АДРЕНАЛИН 9, КОРТИЗОН 9, КАРБО ВЕГЕТАБИЛИС 9 - тези лекарства са описани подробно в следва¬щата глава.

Друга група хомеопатични препарати нормализира нарушената мастна обмяна чрез въздействие върху жлезите с вътрешна секреция и регулирането на апе¬тита. Такива са следните средства:
» ФУКУС 5 - прилага се продължително при наднормено тегло на фона на понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоза), като при това се наблюдават задух, вялост, нарушения в сърдечния ритъм, подпухване на лицето и подуване на клепачите.
» ГРАФИТ 9 - използва се при затлъстяване вследствие на обилно хранене, употреба на алкохолни напитки, минимална двигателна активност. При пациентките често се наблюдава наличие на липоми в резултат на сериозно нарушаване на мастната обмяна. Това сред¬ство е подходящо и при конституционна (вродена) предразположеност към пълнота. Друго показание за приложението на този препарат е лечението на затлъстяване вследствие на нарушени функции на ендокринната и нервната система в следродилен пе¬риод и в климактериума. Добро допълнение при това положение е вземането на друг хомеопатичен препа¬рат - ИГНАЦИЯ 9. За по-добро разсейване на липомите съдейства също ХИДРАСТИС 9.
» ФИТОЛАКА 9 - също се използва при затлъстяване поради обилно хранене и малка подвижност, нас¬ледствено предразположение, но в по-голяма степен проявяващо се в периода на половото съзряване, а също на фона на функционални нарушения в женс¬ката полова система. Лекарството намалява апетита, регулира функциите на ендокринните жлези, разтваря фиброматозните възли в млечните жлези.
» ЦИМИЦИФУГА 9 - действа на нервната и ендокринна¬та система, при ендокринно затлъстяване, свързано с бременността, а също при нарушения в обмяната на веществата и предразположение към наднормено тегло на мъже от женствен тип с мастни отлагания по ханша и бедрата.
» КАЛКАРЕЯ КАРБОНИКА 9 - използва се при наднор¬мено тегло, вялост, нарушения в обменните процеси, обусловени от недостатъчна функция на щитовидната и задстомашната жлеза. Най-красноречивият случай в нашата практика беше на пациентка със заболявания на щитовидната и задстомашната жлеза, която за три месеца спазване на диета и прием на капки КАЛКАРЕЯ КАРБОНИКА 9 и АЦИДУМ СУЛФУРИКУМ 5 свали 15 килограма! При следващото й идване едва познахме в нея предишната дебела и подпухнала жена, която се обърна към нас за помощ.
» ХЕЛИДОНИУМ 5 - намалява прекомерния апетит с изразено желание за кисели продукти, горещо мляко, с усещания за препълване на стомаха. При такива пациенти се наблюдава непоносимост към плътно обхващаща корема дреха - получават усещане за при¬тискане и болки в областта на черния дроб.
» АНТИМОНИУМ КРУДУМ 9 - особено подходящ препа¬рат за прехранени, дебели, капризни деца, които не обичат да ги гледат.
» АЛИУМ САТИВА 5 - добре действа на пълни хора, кои¬то обичат да си похапват, с едро телосложение и добре развита мускулатура. Те често се оплакват от тежест в стомаха, като че е пълен с камъни, натрупване на труд¬но излизащи газове и запек.
» АРСЕНИКУМ АЛБУМ 9 - използва се при затлъстяване на сърцето.
Добър лечебен ефект притежават някои хомеопатични препарати при локалното им приложение на участъци на тялото с повишено отлагане на тлъстини. За тези цели най-често се използва ФУКУС. Трябва да си поръчате в хомеопатичната аптека спиртни капки ФУКУС 5. След това вземете 90 мл зехтин, добавете с помощта на еднократна спринцовка 10 мл от готовия спиртен разтвор. Получената смес (винаги я разтръсквайте интензивно преди употреба) с меки масажиращи движения нанесете на участъците на тялото с повише¬но натрупване на мазнини. Ефекта ще видите много скоро.
Ако към ФУКУС прибавите спиртни разтвори на АРНИКА 5 и ХАМАМЕЛИС 5, заедно с мастните отлагания Ще намалеят и венозните съдови мрежички по бедрата. Сместа на микстурата може да се поръча в аптеката: ФУКУС 5, АРНИКА 5, ХАМАМЕЛИС 5.

 Laughing За всекиму по нещо, както се казва. Какво мислите?

Последна редакция: чт, 25 фев 2010, 15:44 от кльомба

# 1
 • Мнения: 12 306
Добра идея. Стига някой да изпробва и да докладва.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 155
Много добре звучи, но дали има хомеопат в София, който да прецени, кой точно препарат трябва да се приложи в конкретен случай. Според мен билките могат да бъдат колкото полезни, толкова и опасни. Ако някой има координати на добър хомеопат ще се радвам да го посетя Simple Smile

# 3
 • Мнения: 212
Много добре звучи, но дали има хомеопат в София, който да прецени, кой точно препарат трябва да се приложи в конкретен случай. Според мен билките могат да бъдат колкото полезни, толкова и опасни. Ако някой има координати на добър хомеопат ще се радвам да го посетя Simple Smile

Принципите на хомеопатията нямат нищо общо с билколечението! Билките съдържат химични вещества, които имат определен фармакологичен ефект (като същата билка едновременно може да съдържа и недостатъчно изучени токсични вещества).

За разлика от билките, хомеопатичните "хапчета" почиват на принципа на такова голямо разреждане на първоначалното вещество, така че в тях да няма и една молекула от него. Тоест, обективно погледнато, всички хомеопатични "хапчета" са захарни топчета, пълни с вода или алкохол.

Досега няма клинични и научни доказателства, че хомеопатията действа по начин, различен от плацебо-ефекта.

В този смисъл, късмет с отслабването с хомеопатия!  Wink

# 4
 • София
 • Мнения: 2 155
Persona, благодаря за информацията, но все още не мисля, че е правилно да се пият хомеопатично препарати без консултация с хомеопат. Нали се правят едни дълги интервюта и се избира препарат, който да действа максималко добре за дадения човек и проблем.

# 5
 • Мнения: 212
Persona, благодаря за информацията, но все още не мисля, че е правилно да се пият хомеопатично препарати без консултация с хомеопат. Нали се правят едни дълги интервюта и се избира препарат, който да действа максималко добре за дадения човек и проблем.

Така казват хората, които се лекуват с хомеопатия и хомеопатите, които печелят от скъпите интервюта и прегледи.

Обаче!

На 30 януари тази година, в няколко града във Великобритания се проведе кампанията "10:23" под надслов "Хомеопатията - няма нищо в нея".

Целта беше да се обърне вниманието на законодатели, аптеки, общество и т.н. на липсата на доказателства за ефективността на хомеопатията. Точно в 10:23 h всеки протестиращ изпи съдържанието на няколко шишенца с хомеопатични хапчета и...нищо лошо не им се случи, т.е. предозиране с хомеопатични средства не се наблюдава, тъй като в тях няма никакво активно вещество.

Но вредата от тях е факт и се корени другаде. Идва от там, че изборът на хомеопатия пред спешно и наложително конвенционално лечение води до влошаване на състоянието на пациента - има описани случаи дори на починали; много хомеопати нямат медицинско образование и поради това никаква представа за здраве и болест, норма и патология и никаква концепция за спешно състояние. Хомеопатите съветват да не се ваксинират децата. Съветват също да не се сваля високата температура, която специално при деца бързо води до дехидратация и до животозастрашаващи състояния.

Простете за оф-топика!

Последна редакция: чт, 25 фев 2010, 18:07 от Persona

# 6
 • Има много детски смях.
 • Мнения: 3 152
Имам близка приятелка, практикуваща хомеопатия. Мъжът й също е хомеопат. Какво да ви кажа, и двамата борят килограмите с всичко друго, но не и с хомеопатия...

# 7
 • София
 • Мнения: 1 317
Аз ще пробвам диета + хомеопатия, защото както се казва в книгата "ако физическите упражнения по някакви причини са неприемливи за вас /мнооооого ме мързи/, опитайте хомеопатично лечение, което може да се окаже много ефективно при сериозен подход към него". И да не помогне, не вярвам да ми навреди. Мислех си и за мазането на тлъстите зони, ама ще видим.
Ако не пиша след 10-15 дни, да знаете, че съм станала манекенка на бельо.

# 8
 • Мнения: 49
Запис от мен ...  Peace

# 9
 • Мнения: 903
И аз се записвам да следя темата. Много ме вълнува.

# 10
 • Мнения: 664
Интересно.  bowuu
Кльомба, пробва ли?

# 11
 • Мнения: 156
Persona, благодаря за информацията, но все още не мисля, че е правилно да се пият хомеопатично препарати без консултация с хомеопат. Нали се правят едни дълги интервюта и се избира препарат, който да действа максималко добре за дадения човек и проблем.

Така казват хората, които се лекуват с хомеопатия и хомеопатите, които печелят от скъпите интервюта и прегледи.

Обаче!

На 30 януари тази година, в няколко града във Великобритания се проведе кампанията "10:23" под надслов "Хомеопатията - няма нищо в нея".

Целта беше да се обърне вниманието на законодатели, аптеки, общество и т.н. на липсата на доказателства за ефективността на хомеопатията. Точно в 10:23 h всеки протестиращ изпи съдържанието на няколко шишенца с хомеопатични хапчета и...нищо лошо не им се случи, т.е. предозиране с хомеопатични средства не се наблюдава, тъй като в тях няма никакво активно вещество.

Но вредата от тях е факт и се корени другаде. Идва от там, че изборът на хомеопатия пред спешно и наложително конвенционално лечение води до влошаване на състоянието на пациента - има описани случаи дори на починали; много хомеопати нямат медицинско образование и поради това никаква представа за здраве и болест, норма и патология и никаква концепция за спешно състояние. Хомеопатите съветват да не се ваксинират децата. Съветват също да не се сваля високата температура, която специално при деца бързо води до дехидратация и до животозастрашаващи състояния.

Простете за оф-топика!

НЕ СЪМ СЪГЛАСНА за хомеопатията и плацебо ефекта!
Вече 3-та година цялото семейство се лекуваме само с хомеопатия. И въпреки че темата не е за това..... големия ми син направи атопичен дерматит след прекрасната ваксина Пентаксим и с ХОМЕОПАТИЯ за 3 месеца беше чист. Преди това давахме конвенционални антиалергични препарати без НИКАКВО подобрение. Как ще обясните плацебо ефекта върху 6 месечното ми бебе? Или година по-късно асматичен пристъп, който поради липса в момента на нашия хомеопат по спешност му биха инжекция урбазон. Трябваше да бием по принцип втора, трета, други препарати.... с едно лекарство още на следващия ден детето беше много, много по-добре. И за финал... преди седмица за 4 дни излекувахме гнойна ангина САМО с хомеопатия и ефералган + нурофен за да не мъчим детето с температура над 38 градуса. Разказвам само за лечението на детето, защото бихте казали че върху мен може да има плацебо ефект. И ако с плацебо се чуствам по-добре и съм на път да се избавя от Хашимото, нямам против! Защо ми е друго лечение?!

А че има шарлатани има. И сигурно са много. Така че отваряйте си очите. Но нима няма неспособни и безотговорни лекари с дипломи? А зъболекарката работеща в единствената болница в града, която ми сложи пломба ОБЩА за два зъба и сега между тях няма разстояние?!

И защо не с това пласебо да отслабнем?! Но тъй като имам вече опит с хомеопатията, ви съветвам да намерите препоръчан класически хомеопат, да му се доверите изцяло на интервюто. Кажете му просто че искате да отслабнете. Първичното интервю обикновено струва 40-50лв, но в аптеката оставяте само 3лв. С конвеционалнто лечение е точно обратното, но със сигурност ще пиете химия. Друг е въпроса че и от двете лечения няма 100% гаранция че ще ви оцелят лекарството от първия път.  Peace

А с ръка на сърцето - стиснете зъби и се насилете с намален прием на калории /диетка/ и увеличена физическа активност. "Ако не си помогнеш сам и господ не може да ти помогне." Няма как да стане само с външна намеса!

# 12
 • Мнения: 0
Persona, благодаря за информацията, но все още не мисля, че е правилно да се пият хомеопатично препарати без консултация с хомеопат. Нали се правят едни дълги интервюта и се избира препарат, който да действа максималко добре за дадения човек и проблем.

Така казват хората, които се лекуват с хомеопатия и хомеопатите, които печелят от скъпите интервюта и прегледи.

Обаче!

На 30 януари тази година, в няколко града във Великобритания се проведе кампанията "10:23" под надслов "Хомеопатията - няма нищо в нея".

Целта беше да се обърне вниманието на законодатели, аптеки, общество и т.н. на липсата на доказателства за ефективността на хомеопатията. Точно в 10:23 h всеки протестиращ изпи съдържанието на няколко шишенца с хомеопатични хапчета и...нищо лошо не им се случи, т.е. предозиране с хомеопатични средства не се наблюдава, тъй като в тях няма никакво активно вещество.

Но вредата от тях е факт и се корени другаде. Идва от там, че изборът на хомеопатия пред спешно и наложително конвенционално лечение води до влошаване на състоянието на пациента - има описани случаи дори на починали; много хомеопати нямат медицинско образование и поради това никаква представа за здраве и болест, норма и патология и никаква концепция за спешно състояние. Хомеопатите съветват да не се ваксинират децата. Съветват също да не се сваля високата температура, която специално при деца бързо води до дехидратация и до животозастрашаващи състояния.

Простете за оф-топика!

НЕ СЪМ СЪГЛАСНА за хомеопатията и плацебо ефекта!
Вече 3-та година цялото семейство се лекуваме само с хомеопатия. И въпреки че темата не е за това..... големия ми син направи атопичен дерматит след прекрасната ваксина Пентаксим и с ХОМЕОПАТИЯ за 3 месеца беше чист. Преди това давахме конвенционални антиалергични препарати без НИКАКВО подобрение. Как ще обясните плацебо ефекта върху 6 месечното ми бебе? Или година по-късно асматичен пристъп, който поради липса в момента на нашия хомеопат по спешност му биха инжекция урбазон. Трябваше да бием по принцип втора, трета, други препарати.... с едно лекарство още на следващия ден детето беше много, много по-добре. И за финал... преди седмица за 4 дни излекувахме гнойна ангина САМО с хомеопатия и ефералган + нурофен за да не мъчим детето с температура над 38 градуса. Разказвам само за лечението на детето, защото бихте казали че върху мен може да има плацебо ефект. И ако с плацебо се чуствам по-добре и съм на път да се избавя от Хашимото, нямам против! Защо ми е друго лечение?!

А че има шарлатани има. И сигурно са много. Така че отваряйте си очите. Но нима няма неспособни и безотговорни лекари с дипломи? А зъболекарката работеща в единствената болница в града, която ми сложи пломба ОБЩА за два зъба и сега между тях няма разстояние?!

И защо не с това пласебо да отслабнем?! Но тъй като имам вече опит с хомеопатията, ви съветвам да намерите препоръчан класически хомеопат, да му се доверите изцяло на интервюто. Кажете му просто че искате да отслабнете. Първичното интервю обикновено струва 40-50лв, но в аптеката оставяте само 3лв. С конвеционалнто лечение е точно обратното, но със сигурност ще пиете химия. Друг е въпроса че и от двете лечения няма 100% гаранция че ще ви оцелят лекарството от първия път.  Peace

А с ръка на сърцето - стиснете зъби и се насилете с намален прием на калории /диетка/ и увеличена физическа активност. "Ако не си помогнеш сам и господ не може да ти помогне." Няма как да стане само с външна намеса!

Здравейте! Аз също лекувам с хомеопатия мои здравословни проблеми, които, ако лекувам с традиционната медицина, мога още повече да си съсипя здравето! Имам предвид страничните ефекти на традиционните лекарства! Ще добавя, че не съм чувала някой да твърди, че хомеопатията е панацея, но да се твърди, че хомеопатията е лъжа и измама е смешно, при положение, че толкова мн. хора се лекуват САМО с хомеопатия и то успешно!!! Относно твърденията, че успехите на хомеопатията се дължат изцяло на плацебо ефекта, ще кажа, че доказателство за обратното е, че с хомеопатия успешно се лекуват и деца в пеленаческа възраст, на които няма как да внушиш ефикасност, на което и да е лечение! Wink

Последна редакция: нд, 13 апр 2014, 13:45 от Morgana La Fey

# 13
 • SA
 • Мнения: 3 147
Ами няма как човек с нарушения в метаболизма и хормоналното равновесие да отслабне само с хомеопатия, като продьлжава да си буха ежедневно вафли, торти и кроасани. Просто няма как.
Да, повечето хора сьс затльстяване си мечтаят да си лежат по цял ден пред телевизора, да набиват чипс и сьщевременно да отслабват като пият вьлшебни хапченца, пьк ако са хомеопатични, толко по-добре.
Ами не става, това е истината. От подобни надежди и внушения, някои хора си трупат печалби, други стават все по-дебели и дебели.
Цитат
Persona, благодаря за информацията, но все още не мисля, че е правилно да се пият хомеопатично препарати без консултация с хомеопат. Нали се правят едни дълги интервюта и се избира препарат, който да действа максималко добре за дадения човек и проблем.

В интерес на истината, и лекарства не е добре да се пият без консултация с лекар. Ама хората отиват в аптеката и казват - "Дай нещо за кашлица и хрема".

# 14
 • Мнения: 37
Много полезно  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт