Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 март 2010, 09:36 ч.

Развод и семейни помощи

 • 7 054
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 148
Предполагам статусът ми е променен.
Та въпросът ми е - какво се иска от мен сега, когато подавам документите за детските надбавки?

Доходът ми, бележка от училището - ясно. Но кои се броят членовете на семейството - аз и детето, или и бабата и дядото, с които реално живеем в едно домакинство? И има ли значение, че по постоянен адрес се водя живуща на място, което вече е в небитието?

Интересувам се, за да нямам неколкократни позиви до ДСП, знаете как е

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 2 011
Брои се твоят  доход ! Ти и детето  сте семейството! Адреса е от значение само за Социалните по район - ще подаваш документи в този район , в който ти е постоянния  адрес!
Документи за детските :
акт за раждане на детето
решение за развод
бележка за доход
бележка от училище че е ученик

# 2
 • Мнения: 187
Предполагам статусът ми е променен.
Та въпросът ми е - какво се иска от мен сега, когато подавам документите за детските надбавки?

Доходът ми, бележка от училището - ясно. Но кои се броят членовете на семейството - аз и детето, или и бабата и дядото, с които реално живеем в едно домакинство? И има ли значение, че по постоянен адрес се водя живуща на място, което вече е в небитието?

Интересувам се, за да нямам неколкократни позиви до ДСП, знаете как е

Благодаря!

За какво е тази бележка от училището?  Rolling Eyes
Децата, които още не са станали ученици не се ли водят членове на семейството?  Shocked

# 3
 • Мнения: 650
1. Декларация /+декларация за личните данни/ - вземат се от социалното.
2. Удостоверение за доход от местоработата /с изходящ № и дата!/.
3. Бележка от училище /за децата от детските градини не се изисква бележка/, нужна е, за да се види, че детето е записано и посещава учебните занятия. Вмъквам: при 5 неизвинени отсъствия на месец - спират детските.
4. Решение за развод.
5. Акт за раждане на детето - оригинал или копие /за всеки случай/.
6. Лична карта /особено, ако някой друг ти подава декларацията/.

Подаваш тези документи по постоянен адрес, т.е. този в личната карта. Все пак е нужно по телефона да ги питаш дали нямат някое ново правило, което не е известно все още. Аз така правя, за да не ме върнат за нещо, че не ми се разправя после пак.

Да видим още колко време ще получаваме детски, че е много вероятно да ги спрат при разработване на антикризисни варианти.

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 13:48 от Milenna

# 4
 • Parsberg
 • Мнения: 235
Бележката е само ако детето е ученик ако не не се дава.И издръжката се слага към дохода което не е честно според мен защото много бещи не си изплащат издръжката.

# 5
 • Мнения: 650
В декларацията никъде не пише да се включи издръжката като доход. Ето:

8. Брутният доход на семейството ми за предходните шест месеца е:
Месец, година   Брутен доход (цифром)   Брутен доход (словом)
         
Общо      
Средномесечно      

В това число доходи от:
І. Брутни доходи на семейството, облагаеми по
Закона за облагане доходите на физическите лица   ……………………лв.

ІІ. Пенсии, без добавката за чужда помощ на инвалидите по чл.103 от
Кодекса за задължително обществено облагане   ……………………лв.

ІІІ. Обезщетения:
1. обезщетения за временна неработоспособност и трудоустрояване   ……………………лв.
2. обезщетения за майчинство   ……………………лв.
3. обезщетения за безработица   ……………………лв.

ІV.  Помощи / с изключение на помощите, получени по Закона за семейни помощи за деца/   ……………………лв.

V. Стипендии / с изключение на стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст/   
……………………лв.

Забележка: Не се считат за доходи месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл.40 от Закона за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите.
9. Известно ми е, че молба-декларация за получаване на месечни помощи за дете до навършване на 18 години се подава всеки шест месеца.
10. Известно ми е, че при промяна на обстоятелствата, при които е отпусната помощта се задължавам да уведомя в 7-дневен срок дирекцията “Социално подпомагане”, изплатила помощта.
11. Известно ми е, че за неверни данни посочени в молба-декларация, нося наказателна отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс.

# 6
 • Parsberg
 • Мнения: 235
И аз така знаех но на 16.03.вторник подадох за детските и като за първи път след развода отидох там и на място попълних декларацията.Бях написала само моят доход но те ме накараха да поправя декларацията защото трябвало и помоща която съм получавала за децата т.е. издръжката.На това място ги попитах че ще ми стигне ли дохода те нищо не казаха.Голям майтап ако не стигне направо ще ги #2gunfire.Знае ли някой колко трябва да е дохода на член за месец за да стигне за детските?

# 7
 • Мнения: 148
Подаваш тези документи по постоянен адрес, т.е. този в личната карта.

Тогава, нищо не се изменя? Баща ми работеше като охрана в ДСП преди време и каза, че новоразведените ги връщали заради адреса.

Интересно и това с издръжката - има ли други, подавали март, да кажат дали е въведено такова правило? Това ще е наистина несправедливо, не толкова, че ще надмине минимума евентуално, а че доста бащи не я изплащат. Дефакто - я, колко пари ще имаш да взимаш...

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 6 082
На това място ги попитах че ще ми стигне ли дохода те нищо не казаха.Голям майтап ако не стигне направо ще ги #2gunfire.Знае ли някой колко трябва да е дохода на член за месец за да стигне за детските?


За първи път чувам, че искат да се впише и издръжката, но има някаква логика все пак.
А за да получаваш детски надбавки, доходът на човек от семейството трябва да е под 350 лв., като се взимат брутните доходи.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 452
За последно като следях доходът трябваше да е 300 лв. на член на семейството - взето обаче от брутната заплата...не от това, което получаваш...което си е прецакване. Също така доходът беше май година назад...или са го променили? Аз отдавна не взимам детски и съм забравила...

# 10
 • Мнения: 403
Мами ще използавам тази тема, за да ви попитам: Дохода колко месеца назад се иска, за да получаваш детски? Една година или шест месеца?

# 11
 • Мнения: 183
Една година.

# 12
 • Разград
 • Мнения: 3 091

Точно така е.
До сега не са ми искали копие от решението за издръжката,въпреки,че няколко пъти съм носила,но не са ми я вземали.

# 13
 • Мнения: 183
Винаги са ми искали дохода за година назад ,акта за раждане на детето,моята лична карта и копие от решението за развод,за да сверят на кого са присъдени родителските права.В решението за развод фигурира една сума за издръжка ,аз съм я вдигала два пъти след това ,но никога не са смятали  присъдената издръжка за доход.Ако решат да я вземат като доход ,вероятно ще поискам служебна бележка от съдебния изпълнител за сумите ,които съм получила.

# 14
 • Мнения: 2 011
И на мен не са ми искали да си добавям издръжката  към  дохода ! Последно пусках документи за детски надбавки през януари тази година!  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт