Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • unsettled
  • Мнения: 1 491
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!      bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98




Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ВТОРИ ТОРТЕН СЕМИНАР

# 1
  • en mi mundo
  • Мнения: 292
Аз се записвам да ви следя, че иначе ми бягате .....
violetblue   bouquet Мерси за новата темичка   bouquet

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 3 308
И аз само се записвам.... не че имам време да следя темата, но все пак

# 3
  • Самоков
  • Мнения: 288
запис и от мен

# 4
  • Варна
  • Мнения: 68
 Hug

# 5
  • Мнения: 11
И аз да гледкам се записвам...

# 6
  • При най-страхотния мъж...
  • Мнения: 8 991
Привет и в новата тема!    Hug

Виолетке,    bouquet   за темичката!

Някой питаше в старата тема за форма за торта -книга...
Не знам дали е необходима.Прави се правоъгълна торта и после отгоре се оформя...

Ето и една страхотия    Mr. Green   от мен:



Дарилка,и аз си "откраднах" тортата ти!
И от страхотните торти на Пепи си скрих две-три...   Mr. Green





# 7
  • В кошера...
  • Мнения: 506
Страхотна акула, Краси.мира - каква е вътре и как я боядиса? Може ли подробности?
Много сладки великденски тортички сте показали!

# 8
  • София
  • Мнения: 113
Дарилка, много веселяшка торта! Идеята е страхотна, а изпълнението на ниво! Харесва ми динамиката, която си дала на зайците, направо ги чувам как шумолят, бързайки към кошничката! И аз си копвам идеята с твое позволение!  bouquet
Краси, акулата ти е като истинска! Възхитена съм от оцветяването!  bouquet
Виолетката, благодаря за новата темичка!

# 9
  • София
  • Мнения: 2 657
запис и от мен!
Аз за събота ще правя еклерова торта, но не мисля да я покривам. Малкия ми е болен и не ми остават сили вечер да правя нещо, а и ще правя и погача, че сме на освещаване на домът на сестрата на мъжа ми. И без това живот и здраве за другата седмица имам две торти една след друга.

# 10
  • София
  • Мнения: 255
Всеки път се зареждам с положителна енергия от красивите ви произведения, измъквам се от сивотата на ежедневието и денят ми става

 по-хубав и усмихнат!

# 11
  • Благоевград
  • Мнения: 38
Запис и от мен да ви следя,че сте СТРАХОТНИ.

# 12
  • Следвам сърцето и интуицията си...
  • Мнения: 201
petia_tag,предполагам еклеровата торта,за която говориш я има в библиотеката?   Може ли да се покрива с ММ?

# 13
  • Мнения: 211
Здравейте, момичета!
Честито Възкресение Христово! Желая ви много здраве, щастие и късмет!

Поздравявам и всички рожденници и именници от изминалите дни! Да са  живи и здрави и много обичани!

Благодаря за хубавите думи, които сте ми написали!
Аз не мога да коментирам тортите ви, защо за мен всички те са прекрасни! Поздравявам ви всички и благодаря за красотите, които показвате!   bouquet  bouquet  bouquet

Аз имам една много ужасна на вид торта и няма да я показвам. Но искам да следя темата и затова ще си пусна празничните сладки:






Самите сладки са меденки, а покритието е фондан.

Приятен ден на всички!


# 14
  • Ловеч
  • Мнения: 145
Айде и от мен запис в новата тема!
За жалост скоро не съм правила торта, а и мисля проекта за абитюриентския бал още  newsm78
Дарилка както винаги много изчерпателна  Heart Eyes А зайците са супер особено тези отстрани на тортата  Peace
Леля Ог както винаги с прекрасни сладки!
Красимира много ми хареса акулата ти! Отдолу нали е оцветена фарситура?
Албенче признала съм те за корифей на сметановите и шоколадовите торти   bouquet  bouquet  bouquet Като погледна шоколадовите ти торти с ягоди и ми потичат лигите   Stuck Out Tongue Winking Eye
Ani_Boland   Laughing и теб те запалихме с тортите, ааа? Като гледам май и други присъединихме /иви85/  hahaha Joy

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт