Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 апр. 2010, 18:59 ч.

Възражение срещу съставен акт от КАТ ???

 • 6 105
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Привет на всички,
Накратко ще опиша ситуацията и след това искам да напишете вашите мнения по въпроса.
Днес карам автомобила си по затънтена улица, която пресича друга такава, като движението не е регулирано, т.е. дясно стоящия е с предимство. Така аз съм ляво стоящия и навлизам кръстовището виждам автомобил и го пропускам, след като мина на около 30-35 метра идва друг, и счетох че разтоянието е голямо и тръгнах но на края на кръстовището по улицата, по която се движа има огромна дупка и аз спирам или да го кажа с има няма 2-3 км/ч влизам в дупката и автомобила, който се задава започва да ми свири и дава газ, за да се изтегля, но той не вижда дупката и не знае защо намалям и се удари във вратата ми и задната част /колата е с 2 врати и е хечбек-къса задница/. Да подчертая дори не наби спирачки и ме отмести /умишлено имам чувството ме блъсна/. Обаждам се на 166-прехвърлят ме към КАТ-от там ми казват по телефона, ако автомобилите се движат да се изместим да не пречим на движението. Пристига патрулката и ми съставят акт за това, че не съм пропуснал дясно стоящ. Аз им обяснявам, че дясно стоящия автомобил е бил далече, аз съм почти излязъл от кръстовището, движа се с 2-3 км/ч, защото съм в дупка а идващия автомобил не е спрял дори не е намалил та  даже ми свири с клаксона по бързо да освобождавам улицата, че да не си убива скоростта. Полицаят ми обяснява, че другият е бил дясно стоящи това е. Не взеха нищо под внимание-най-фрапантното не погледнаха дори мястото на ПТП-то, тъй като ние бяхме на около 50-70 по напред спрели по указание на КАТ по телефона. В следствие в акта започнах да пиша възражение и полицая го държи на прозореца си и вижда, че леко излизам от редовете и ми дърпа акта, като ми казва, че било официялен документ и трябвало в редовете да се пише и нямал да пише нов акт заради мен.
Въпросът ми е има ли смисъл да обжалвам акта и в последствие накавзателното постановление в съда. Знам, че трябва да пропусна дясно стоящ, но това значе ли, че дясно стоящия може при каквато и да е форсмажорна ситуация да спекулира с правото на дясно стоящ? При такъв тип ПТП-та не се ли вземат под внимание факторите дупка и невнимание на отсрешната страна?

# 1
 • Перник
 • Мнения: 396
Това може да ти помогне http://bgcar.eu/kola-kat-globa.php
Не разбрах за каква сума е актът.

# 2
 • Мнения: 9
Това може да ти помогне http://bgcar.eu/kola-kat-globa.php
Не разбрах за каква сума е актът.
Все още не е излязло постановлението и не зная.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 603
търси си правата, мен ме е яд, че отидах и си платих акта в почти сходна с теб ситуация и чак после се сетих за позцнат адвокат - след като му обясних нещата, каза че сме щели да спечелим обжалването на 100 %. Пре да платиш акта, ако имаш възможност говори с адвокат  Peace

# 4
 • Мнения: 16 223
Обжалвай!
Наеми адвокат и обжалвай в съда. От достоверен източник знам, че няма акт, който да не е оборен в съда - толкова неграмотно ги съставят.
Мой близък го направи успешно - актът бе отменен и му възстановиха парите по делото.

# 5
 • Мнения: 4 605
Писа ли възражение на акта - ако не си, зарежи. И този акт няма да падне, ако е грамотно написан, 99% съм убедена... никой не твърди, че трябва да е така, но това е!

# 6
 • Мнения: 9
Писа ли възражение на акта - ако не си, зарежи. И този акт няма да падне, ако е грамотно написан, 99% съм убедена... никой не твърди, че трябва да е така, но това е!
Да писах възражение на акта и това подразни полицаите, дори дръпна акта, защото съм излизал леко от линиите на формата, каза че това било официален документ и не можело да излизам от 3-те линии, които са определени за възражението.

# 7
 • Мнения: 3 116
Можеш, съпруга ми обжалва акт и спечели.

Той намери адвокат който му помогна.

Успех  Hug

# 8
 • Мнения: 4 605
Зависи какъв акт обжалвате, ако е акт за влизане в дупка и пишат "Несъобразена скорост", тогава съм писала какво се пише и как пада без проблем  Peace. Но това, че някой се е блъснал на нерегулирано кръстовище, от дясната ти страна... няма как да падне. Не можеш да докажеш, че не си отнел предимство, не може да докажеш, че той не е спрял, при все, че те е видял, не може да докажеш и че си заобикалял дупка по средата на кръстовището. Този акт няма да падне... поне аз мисля така. Нека пробва и да сподели, но за мен е изгубена кауза. Не си мислете, че де що обжален акт има, то той пада!

пп - щом има кола от дясната ти страна чакаш, защото не може да прецениш с каква скорост е, само заради това ще ти кажат алидаверчи - видял си я, но си преценил, че е далеч - айде довиждане, не си я видял...но тя е била там - пак! Това, че ние си преценяваме и се шмугваме си е лично наш проблем, в закона друго пише, друг е въпросът, че аз ако "слушам" безпрекословно закона, то ще си откарам цял ден на някое кръстовище...

# 9
 • Мнения: 3 116
Съпругът ми обжалва акт за превишена скорост. И спечели.

Наистина зависи, но ако смятате че сте прави, действайте  Hug

# 10
 • Мнения: 4 605
Съпругът ми обжалва акт за превишена скорост. И спечели.

Наистина зависи, но ако смятате че сте прави, действайте  Hug

А превишена скорост - там може да заядете за изправност на радара, не всички са минали техническа експертиза.... говорим конкретно за неговия акт, както казах - актове падат, но далеч не всички и даже процентът на паднали актове не е толкова висок.

# 11
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 692


А превишена скорост - там може да заядете за изправност на радара, не всички са минали техническа експертиза.... говорим конкретно за неговия акт, както казах - актове падат, но далеч не всички и даже процентът на паднали актове не е толкова висок.

Абсолютно вярно.

# 12
 • Мнения: 1 252
Ако искате да минете и без адвокат проверете как написан акта!
Не винаги попълват цялата информация, което го прави в съда недостоверен или непълен и така пада.

ПП А в повечето случаи е неграмотно написан...

# 13
 • Мнения: 6 155
Зависи какъв акт обжалвате, ако е акт за влизане в дупка и пишат "Несъобразена скорост", тогава съм писала какво се пише и как пада без проблем  Peace.

Би ли споделила, че ми стана интересно?  Wink

# 14
 • Мнения: 4 605
Така искам да споделя с вас нещо важно. Понеже из цялата страна се отвориха едни черни бездънни ями и ние често, незнайно как, си трошим джанти, пукаме гуми и....опираме до застрахователите. Само че, за да стигна до застраховател, трябва да имам заветния протокол от КАТ. Така до тук добре. Обаче КАТ идват и пишат акт за несъобразена скорост с пътните условия. Шок и ужас - ем съм си строшила колата (джанта и гума са си бели кахъри напоследък,... Tired), ами и акт пишат! Значи чакам половин ден да дойде КАТ, като дойде преглъщам акта. Тука ми следете тънката мисъл - в закона е записано, че водачът трябва да кара със скорост съобразена с пътните условия (точно тука ви глобяват, ако ще и с 5км/ч да сте карали, иди докажи), пишат акта, но тук има друг момент - с предвидими и непредвидими условия, а за да е предвидима една дупка тя трябва да е обозначена със знак, оградена с лента - се тая.... но вие да сте видели обозначена дупка! Не сте...и затова не е могло да предвидите, че ей там ви чака яма, а вие влизате в нея. Тука вече КАТ не могат да спорят и да пишат акт, ако все пак го направят напишете възражение от долу за непредвидимите обстоятелства и необозначената дупка и това 100% ще падне в съда.

пп - при нас има един извънградски път от години е с ями и са се изхитрили, та в началото му е сложен знак "Внимание неравности по пътя" и 40 км/ч. Но това са за строшените пътища от години, за новите отворили се дупки...просто няма! Да не ви се налага, но ако все пак опрете до малоумието да ви пишат и акт - да го имате предвид.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са
длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните
условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с
превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия
на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие.
Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато
възникне опасност за движението.

А вие пишете, че тъй като дупката не е обозначена, тя не е предвидима => няма как да съобразя скоростта си...карам си с позволени километри и пред мен НЕПРЕДВИДИМА дупка...

Това съм писала по темата  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт