Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 149
Здравейте!
Пак познатата тема - здравите и болните деца в групата.
Някой знае ли, има ли някакъв контролен орган, който може да посети деската градина и дадена група, за да прегледа децата и да прецени вършат ли си работата медицинската страна и учителите, или не?
бясна съм! След толкова лекуване, пазене, тюхкане, пуснах баткото пак на градина и познайте - след 4 дни одене пак го хваща хремата. Едно дете онзиден е било говорещо на нос и с кашлица, мъжът ми го е видял и чул, но не са го спрели от градина въпреки това и вчера учителката като я попитах детето там ли е, ми каза право в очите, че болно дете няма! ooooh! И аз вече не знам какво да правя. Трябва ли да си блъскам детето с имуностомулатори или аз да съм обречена да го гледам до 1 клас вкъщи, само защото е по-кекав?! Като е у нас, когато е здрав, го събирам с 4-5 деца, но и те здрави - ами никой не боледува! Пратя ли го там - веднага лепва жълтите сополи и започва да се дере от кашлицата....
На мен градината ми излиза така 30 лв минимум+ знаете колко в аптеката+прегледи и главоболия...и скапаното здраве на детето!
Та, има ли някой информация към кого да се обърна, някой не контролира ли все пак сестраа на градината?

# 1
 • Мнения: 9 817
Медицинските сестри в яслите и ДГ са назначени от Дирекция "Здравеопазване" на СО.
Обърни се към тях.

# 2
 • Мнения: 12
чаено момиче, проблемът е че има много родители, които "лекуват" децата си с хомеопатия и оставят сополите и кашлицата си на децата, защотото за тях това е нормално...в детската претендират, че е на алергична основа и мед.сестрите и учителите не могат да направят нищо ...докато не се тръшне на земята и вдигне температура!
ние можем да си ги лекуваме с АБ, сиропи и капки, но пуснеш ли го обратно там...затвореният кръг продължава и най-лошото е, че в детските градини са безсилни.... щом не е с температура те са длъжни да го приемат  Rolling Eyes

# 3
 • Мнения: 9 817
Проблемът е в това, че още преди да потекат сополите и детето да закашля, то е заразно за околните.
И не е вярно, че щом са без Т са длъжни да ги приемат.
Ако детето е с конюктивит, пак ли ще го вземат?

# 4
 • Русе/София
 • Мнения: 1 493
РИОКОЗ имат сайт,на който можеш да напишеш жалбата си.Отговорът им не закъснява дълго и е направен след проверка в градината или яслата.Ефект наистина има.

# 5
 • Мнения: 812
РИОКОЗ по местоживеене.

Наистина се изненадвам обаче, че не знаете към кого трябва да се обърнете. Това вероятно ще е 10-тата тема само за този сезон с все едни и същи предъвквани неща.

Успех ви пожелавам!

# 6
 • Мнения: 2 149
Ити, признавам си, че не съм чела назад или съвсем напред в темите.
Съжалявам, че повдигнах тема, която е обсъждана.
Ще потътся начин да уведомя когото трябва, или най-малкото и по-висшестоящите да ми подтвърдят , че който занесе бележка, че не е заразен, а киха, кашля и е прегракнал, може да посещава градина и никой не може да го спре. Все ми казва сестрата, че е безсилна, но според мен просто си живеят по течението и не им пука вече. А на мен ми дойде до гуша да си гледам болно детето и да ме сочат с пръст роднините, че го пращам в инкубатора за болести наречен ДГ.

# 7
 • Мнения: 463
В една от подобните теми една от съфорумките писа, че сигнализира на РИОКОЗ и резултат има. Разбирам, че може и от страницата им, това е още по-лесно. Направи го и ти. Успех пожелавам и аз.

# 8
 • Мнения: 812
Ити, признавам си, че не съм чела назад или съвсем напред в темите.
Съжалявам, че повдигнах тема, която е обсъждана.
Ще потътся начин да уведомя когото трябва, или най-малкото и по-висшестоящите да ми подтвърдят , че който занесе бележка, че не е заразен, а киха, кашля и е прегракнал, може да посещава градина и никой не може да го спре. Все ми казва сестрата, че е безсилна, но според мен просто си живеят по течението и не им пука вече. А на мен ми дойде до гуша да си гледам болно детето и да ме сочат с пръст роднините, че го пращам в инкубатора за болести наречен ДГ.
Лично моето мнение е, че сестрите използват родителите, за да предизвикат абсолютно ненужни дразги между тях. Работа на медицинския персонал е да следи здравния статус на децата. Самите те могат да се обърнат към РОИКОЗ, ако някой си е завел болно детето и не ще да го вземе. Историята, аз си мисля, обаче е по-различна. Но! Кихане, покашляне, пък дори и прегнакналост не са задължително симптом на болест, особено в момента, когато всичко цъфти, т.е. искам просто да насоча мислите ви в посока, че сестрата може и да си върши работата и болестите при вашето дете съвсем да не се дължат на другите деца.

# 9
 • Мнения: 2 149
Ити, разбира се, че е така!Никога не съм отхвърляла категорично възможността някой да е алергичен. Но на 4г може вече да е тестван /не е вече яслената възраст, когато нищо не се знае/ и да си имат препарати за алергията или там каквото е. И въпреки това, самата аз бях учителка в ДГ и като започнат техните "алегрии" и не след дълго ставах и аз алергична.  И когато ние сме били деца е имало алергични, това е сериозен проблем и на никого не го желая, много съжалявам, че децата страдат /че и възрастните/, но все пак контролът специално в нашата градина ми се вижда не много добър. Все гледам да не влизам в пререкания, но  моят син съм го взимала омазан до ушите в сополи и думичка не са ми казвали, или не са ми се обаждали да ми кажат "Елате и си вземете детето, че е за лекар - кашля и има хрема" - за мен това е показателно, че и на другите родители не звънят.
Майка ми добре си спомня как се е случвало по обед да започна да окапвам в градината, и са я карали най-бързо да ме вземе, за да не стоя там часове в такова състяние. Сега няма братче такова нещо!

Сестрата ни е много спокойна, възпитана жена. Много ми харесва , когато контактувам с нея, разбирам и нейната гледна точка, донякъде обаче. Не разбирам как ни каза на РС, че ако сме дали нурофен, панадол или каквото и да било на детето трябвало да предупредим, за да не даде и тя и да се предозира  Crazy Тогава последва и родителският въпрос - "Кой иди... ще даде нурофен на детето си и ще го изпрати на градина, за да избута още ден в работата?!"
Ето, това не ми харесва.

Мои познати са казвали , че детето им в понеделник сутринта повръщало, имало Т, но до вечерта нищо му нямало и във вторник е на градина. Наият лекар никога няма да ми даде бележка за градина, ако синът ми е повръщал сутринта. Друг с Т 38-39, но видите ли на вечерта нищо му нямало - айдеее, на градина.
Тя така и зълвата прави - зъби й растата на малката, сополи, кашлица от това /нейните зъби тръшваха нашето бебе и баткото/, води я на ясла, докато накрая от зъби, зъби, та един малчо така като нея заведен с растящи зъби им налепи една пневмония и бая им се стъжни. Thinking

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 14:17 от Чаено момиче

# 10
 • Мнения: 812
Разбирам - примерът ми беше само в полза на твърдението ми, че може това конкретно дете да не е било болно. Не знам какви са предишните истории в конкретно вашата градина, но щом смятате, че имате основателни причини, обърнете се към РИОКОЗ, дано да има желания от вас ефект! Peace

# 11
 • Мнения: 2 149
Да, разбирам Peace. Само че на мен учителката не ми каза, че детето е алергично и да не се притесняваме, а просто ми заяви, че нито е прегракнало, нито е сополиво, нито кашля. Един вид мъжът ми още е сънувал сутринта. Laughing А друга майка каза, че вечерта някой така се е раздирал от кашлица, че едва ли ние сме с изкривени представи за здраво или болно  дете. Както и да е. Моят просто много олепва вируси и ще си го гледам все болен.

# 12
 • Мнения: 463
Абсолютно се присъединявам към мнението, че не е необходимо да има дрязги между родителите, нито пък родител да гадае какво точно дете е видял, алергично или не. Хубавото е, че проверяващи има и сигнал се подава лесно. Щом контрола във вашата градина не е добър, направете го. Ще дойдат хората и ще видят какво е положението. Това, което ви е казала сестрата е много странно. Ако едно дете е за нурофен, те се обаждат на родителите да дойдат да го вземат и да го заведат на лекар. Защо вие ще ги предупреждавате, а те ще му дават нурофен? А такива, дето ще дадат лекарство за да избутат още един ден на работа има, как не - не само нурофен, ами и антибиотик, няма какво да се лъжем. Но не е това темата, кой какъв е. Просто подай сигнал.

# 13
 • Мнения: 2 149
Точно затова мъжът ми вчера ми се изрепчи, че нямало какво той да казва и да сочи това дете, онова дете, както и никой няма нужда да сочи нашето - имало учители, който приемат децата и те трябвало да отговарят кой е там и защо е там ако състояниео му не е добро. Аз не желая да воюваме, другата седмица ни е РС и ще си поговорим май сериозно вътре в групата.

Даже мислех да сменям градината заради тази история. В другите чувам как сестрата ги посреща сутрин, а като беше грипната епидемия е имало затегнат контрол - нас във филиала няма кой да ни погледне. Имахме конюктивит в групата - никой не казва- разменят ги по леглата...милите, и на тях не им е лесно /като се сетя какво е на 30 деца с родителите да се разправяш, не си е работа/ Rolling Eyes

# 14
 • Мнения: 463
Точно затова мъжът ми вчера ми се изрепчи, че нямало какво той да казва и да сочи това дете, онова дете...

Много добре ти е казал мъжът ти. Затова си има медицински персонал в градината. В нашата градина например, а май и във всички други сестрата посреща сутрин на вратата, а после до обед минава по групите. Детенце, което се е разболяло го отвежда в кабинета и там чакат мама. Много ясно, че пак не може съвсем да се предотврати контактност, така да се каже, по ред причини, на всички са ни ясни, но има си правила, спазват се. При вас като не е така, просто подай сигнал. Що ще се разправяте по родителската среща. В тия неща не бива да се апелира към съзнание, здрав разум, и какво ли не съм чувала по нашите срещи. Само става една говорилня... Има си компетентни органи, медицински лица, те ще проверят най-добре.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт