Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 май 2010, 13:30 ч.

Лазаня с домашно правени кори

  • 977
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 375
Лазаня с домашно правени кори


За корите:
3 яйца
300 г брашно
1/2 ч.л. сол

400 г кайма
100 г наденица
1 глава кромид лук
400 г домати
100 г настърган кашкавал

сос "Бешамел":
50 г масло
1/2 л прясно мляко
1/3 ч.л. индийско орехче
2 с.л. брашно


   В тавичка в средата на брашното се прави кладенче, вътре се слага солта и се чукват яйцата и с вилица се разбърква добре, после тестото се меси с ръце 10 минути. Разточва се (аз предпочитам да го разделя на 3 топки - по-лесно ги разточвам) горе-долу в квадратна форма и се реже на квадрати със страни 12 на 12 см. Оставят се половин час да позасъхнат, а после се пускат по няколко в широка и плитка тенджера във вряща подсолена вода с 1 с.л. олио - след 1-2 минути изплуват на повърхността и се изцеждат.

   В тиган се запържва нарязаният лук, а после се прибавя размесената с малко вода кайма и нарязаната на парченца наденица. Като се поизпържат, се прибавят доматите и сместа ври още 10-ина минути. В отделен съд се прави бешемеловият сос, като в маслото се слага брашното, а после и прясното мляко с малко сол.
   В правоъгълна намазнена тавичка се подреждат на едни ред корите за лазанята, отгоре се сипва половината от каймяната смес, полива се с половината от сос "Бешамел", поръсва се с половината кашкавал. Отново се слагат кори, останалите смеси в същия ред и се поръсва с останалия кашкавал. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути.


Аз, както някои от вас знаят, предпочитам бързите за приготвяне ястия, но 1-2 пъти годишно по настояване на сина ми правя тази лазаня. Иначе най-лесно е с готови кори от магазина, но като нямам подръка, съм правила и с юфка, и с кори за баница, но вариантът, който ви предлагам, е най-харесван.

   Ако  решите да пробвате да си правите домашни кори, замесете по-голямо количество и после квадратите приберете в камерата и фризера и следващия път много бързо домашната ви лазаня ще е готова.







# 1
  • София
  • Мнения: 4 263
Ще пробвам задължително скоро! Peace Благодаря!

А дали ще се получи без да се варят корите, както правя и с купените, разбира се с по-голямо количество сос.. Thinking

# 2
  • Мнения: 689
Много ми допада рецептата,ще я опитам задължително   bouquet

# 3
  • Мнения: 463
Аз също имам въпросче за корите- дали мога да ги направя, а на следващия ден да ги използвам, т.е. задължително ли е да се правят веднага? Питам, за да знам как да си организирам времето, защото рецептата предполага повечко стоене в кухнята. Grinning
А рецептата много ми харесва и на мен ,сега готвя, но следващото ядене ще е тази лазаня. Hug

# 4
  • Мнения: 375
   Сиси, моля за извинение за късния отговор - по-добре е да се варят корите - все пак това става за няколко минути. Успех!

# 5
  • Мнения: 463
Тина-Рина, благодаря са вкусната рецепта. А и не отнема толкова много време, както предполагах.  bouquet

# 6
  • Мнения: 375
gretacvetina, докато ви отговоря, че може и на другия ден да се ползват корите, вие вече сте направили лазанята. Simple Smile
   Наистина изглежда сложна и трудоемка направата й, но просто аз по-обстоятелствено съм я описала, всъщност е половин час повече от направената с готови кори.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт