Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 юни 2010, 15:22 ч.

"Системата минус 60"- рецепти

  • 237 645
  • 145
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 961
Елда с прясно зеле

За 2 порции:
1/4 зелка
1 кафяна чаша елда
1 домат
червен пипер, сол и черен пипер на вкус

Готвите зелето по стандартния начин за прясно зеле, НЕ ДОБАВЯТЕ МАЗНИНА.
В друга тенджера слагате елдата да ври в съотношение 1:3. Оставяте да заври на силен огън, а след това захлупвате тенджерата и намаляте котлона. Сварява се за около 20 минути - зърната трябва да се разпукат хубаво. След като е сварена изплаквате със студена вода и добавяте към зелето.

Последна редакция: пт, 11 юни 2010, 13:35 от bebok_86

# 16
  • София
  • Мнения: 4 418
Суши
Можно суши в любых проявлениях! Simple Smile Затова реших да ви споделя аз как правя домашно суши:

Основни продукти:
500 гр. ориз за суши (къс, лепкав, облозърнест (Kome или Nishiki), на Крина има също от скоро, в черна кутия)
5 бр. нори (кори от водорасли, обикновено са по 5 в пакет)
4 с.л. оризов оцет (Komezu) за дресинга към ориза
японски соев сос
Wasabi (уасаби паста)
Makisu - японска бамбукова подложка (25х25 обикновено)
Гари - маринован джинджифил (консумира се за неутрализиране на вкуса)
2 с.л. кафява захар (не е системна и може да се пропусне, макар че не е същото)
1 с.л. сол

Пълнежи по желание: риба – сурова или пушена (сьомга, тон, маслена риба, сардина, снепър); морски дарове - скариди, калмари, октопод, раци (мариновано месо в кутия), миди..; краставица пръчици (вътрешната част се маха), морков (сварен, пръчици); омлет (предварително приготвен, нарязан на лентички), авокадо (на полумесеци); аспержи - мариновани от буркан или сварени; маслини (черни, зелени без костилка, може и пастет от маслини); спанак (попарен); чушка (червена, зелена на лентички, може и печена); тиквички (на лентички), японски гъби, хайвер (черен, червен); пресен лук; крема сирене (Филаделфия); майонеза, песто, кашкавал (различни видове, надълго нарязани пръчици); прошуто (червени меса - телешко)...

Приготвяне:
Оризът: Измива се много добре в цедка под течаща вода, докато водата не пуска бяло. Оставя се да се отцеди за 1 час поне. Изсипва се в тенджера в съотношение 1 чаша суров ориз към 1 1/2 чаша студена вода(без сол), за 500 гр. ориз 750 мл. вода. Завира за около за 5-10 мин, докато по повърхността му се появят малки тунелчета. Намалява се  на най-ниска степен и се покрива с капак, за да ври още 10-12-15 мин., докато омекне. След това се изключва котлона, маха се капака и без да се бърка се оставя да се изпари и оставащата вода. Капака може да се замени с памучна кърпа и се оставя за така за 15 мин.
В това време си приготвям дресинг за овкусяване на ориза: 4 с.л. оризов оцет (при липса може и с винен), 2 с.л. кафява захар и 1 с.л. сол. Тази смес се поставя на леко загрят котлон и се бърка до разтварянето на захарта и солта, оставя се да изстине. Една супена лъжица от сместа е достатъчна за една чаша суров ориз - останалото можете да го оставите на съхранение в хладилника.
Оризът се слага в неметален разлят съд (аз слагам в иенски) и поръсва още докато е топъл с дресинга, като се бърка леко и отвесно с вилица или дървена шпатула, за да не се разкашква или чупят зърната, да се отделят и овкусят добре навсякъде (или се правят черти с обратното на ножа за да попие сместа надолу, без да се разрязват зърната на ориза). След като се охлади до стайна температура (не се вижда пара), се покрива с памучна кърпа, докато стане време да се използва в сушито.

Видове суши:
Аз правя основно видовете маки (навито суши) и нигири:
Hoso Maki (нори кората е отвън): Взимаме бамбуковата рогозка ( върху нея може фолио да не се цапа), слагаме върху нея един нори лист (задължително с лъскавата част надолу, с грапавата нагоре), разстиламе с мокри ръце или шпатула ориз върху норито - около половин сантиметър на дебелина и да заема 1/3 от пространството (противополжния към мен край остава празен около 1-2 пръста, там накрая се капва малко соев сос, за да залепне хубаво или вода по краищата). Редят се избраните продукти (), може и вътре да се сложи уасаби. Навива се на руло с помощта на рогозката и се реже с мокър остър нож (аз го правя с къдравия нож за хляб) на 8 парчета. Типичното хосомаки е около 2 сантиметра тънко и 2 сантиметра в диагонал.
Tekkamaki - вид Хосомаки пълнен с риба тон. "Tekka" описва гореща ютия, която има цвят подобен на този на рибата тон.
Kappamaki - вид хосомаки с краставица, счита се, че капамакито изчиства небцето по време на консумирането на различни видове сурова риба, така че вкусовете да не се смесват.
Futomaki -  вегетарианско с 2 или 3 пълнежа, 3-4 см. дебело рулце, обвито с лист нори, реже се на 6 части. Аз правя различни цветови и продуктови съчетания - с авокадо, краставица, морков, чушка, омлет, спанак, кашкавал, маслини.. (зеленчуците могат предварително да се овкусят с малко оризов оцет и захар)
Урамаки: оризът е отвън, а листът нори вътре - Inside-out maki - в превод рулце, обърнато наопаки. Върху покрита с найлоново фолио рогозка нанасяме първо пласт ориз, после слагаме норито (може и да се сложи първо норито, после оризът и след това да се обърне обратно листа, така че оризът да остане отвън). Върху кората нори се реди съдържанието - риба, морски (и сурови и сготвени на грил, панирани), зеленчуци, крем сирене (Филаделфия), майонеза, различни пасти (пастет от маслини, песто напр.), сосове.. Този вид маки не е особено популярен в Япония, а е по-скоро вид суши, напаснат за европейския и американския вкус. Навива се руло, фолиото се премахва и рулото се овалва в запечен на сух тиган сусам (с черен става още по-хубаво). Урамакито може да се оваля и в хайвер. Много е красиво, ако в оризът за урамаки се сложи малко черен див или кафяв ориз! Преди да се нареже рулото може да се остави в хладилника да стегне малко.
Nigiri-zushi (суши оформено на ръка): Това е най-типичната форма суши и най-разпространената по ресторанти. Оформя се с мокри ръце продълговато топче от ориз, мацва се с малко уасаби и отгоре се слага парче риба, като понякога се завързва с лентичка от нори листо. Най-често срещани са тези с риба тон, сьомга, скариди, змиорка, сепия, октопод или омлет. Обикновено се сервира по двойки.
Temaki Sushi - малки фунийки от нори водорасли, които се приготвят в повечето случаи без ориз, а само с риба и зеленчуци, но може и до средата ориз и отгоре в широката час се слага плънка. Типичното Темаки е с дължина около 10 см и се консумира с пръсти, защото е голямо за клечки. То трябва да се хапне бързо след като е направено, тъй като нори листата сравнително бързо се овлажняват от пълнежа, което ги прави не толкова хрупкави и понякога даже трудни за консумация.
Гункан-маки (означава бойно ролце): Това е специален вид нигири суши, състоящ се от овално оформен на ръка ориз, около който е увита лентичка нори, така че да се получи нещо като лодка, която след това се пълни с различни меки пълнежи - най-известни и предпочитани са тези с морски таралеж и различни видове рибен хайвер.
Ошисуши (Oshizushi): пресовано суши, оформено като квадратни блокчтета. В правоъгълна форма се поставя плънката най-отдолу, след това се поставя оризът. Така наредените продукти се притискат, до получаването на компактна маса, която се нарязва на хапки.
Sashimi:  Сашими е само парченца сурова риба без нищо (сьомга, тон), като парчето, което се използва, е от най-хубавата част на рибата. Добре отрязаното парче има неповторим вкус. Често рибата е нарязана по различни начини, за да се подчертае външния й вид. Хира зукури е стандартно квадратно парче, по-тънкото се нарича Ито зукури, а най-малкото Каку зукури е тънко почти колкото хартия.
Има и видове суши, които не съм правила - чирашисуши (разпиляно суши, подобно на ризото), японците го обичат и инари (торбичка от пържено тофу, пълна със суши ориз).

От изброените видове суши започвам първо с маки сушитата, урамаки, като винаги имам и само такива без риба. И като свършат нори корите правя с останалия ориз нигири суши и другите съм пробвало, но основно тези видове.

Сервиране и консумация: Преди поднасяне украсявам с останалите зеленчуци, също някои колелца поръсвам със сусам и на някои слагам хайвер. Суши се сервира в дървени подноси или в съдове с геометрична форма, предимно едноцветни, клечки, индивидуални панички. На всеки суши сет се добавя задължително уасаби и гари (джинждифил маринован - използва се за неутрализиране на вкуса, опитвайки нов вид суши), отделно соев сос (сушито (нигири, сашими) трябва да се завърти настрани, после да се обърне надолу със завъртане на китката и потопи от страната на рибата, за предпочитане е само повърхността на рибата да бъде напоена, но в зависимост от индивидуалния вкус, може да се сложи малко и на ориза). Доста разпространено е малко уасаби да се разтваря в паничка соев сос и след това сушито да се топи в него. Според повечето специалисти обаче, това убива вкуса и аромата на уасабито и не е за препоръчване. Суши хапките се ядат цели, не се разкъсват със зъби!

# 17
  • София
  • Мнения: 4 418
Кафяв ориз с тиквички и куркума

200 гр. кафяв ориз (добре да се накисне предварително във вода за няколко часа)
3-4 тиквички
1-2 моркова
1 глава лук или 3-4 стръка пресен
3-4 скилидки чесън
1-2 л. зехтин или олио (може да се пропусне, ако ще се яде за вечеря)
сол, копър, магданоз
куркума, черен пипер (по желание)

Този път тиквичките и морковът настъргах, но може и на кубчета. Задуших с малко зехтин и вода (ако е за вечеря само с вода) лукът и морковът, прибавих оризът и 2 пъти колкото него вода, повря така почти до готовност на ориза, след което прибавих и настърганите тиквички и сол. След няколко минути изместих от котлона и след около 30 мин. добавям пресните подправки.

# 18
  • Мнения: 99
Ориз с тиквички и сушени сливи на фурна

1 тиквичка
1ч.ч. ориз
1червена и 1 зелена чушка
1 морков
1 глава лук
1 домат (или 1/2 чаша от буркан)
10-15 сухи сливи
чубрица, сух копър
червен пипер, сол

Тиквичката се нарязвана кубчета. Към нея се прибавя ориза, нарязаните чушки, моркова, лука, червения пипер, домата, подправките и сухите сливи. Налива се топла вода и се посолява на вкус. Всичко се разбърква и се пече в предварително загрята фурна до готовност на ориза. От сухите сливи ястието става сладко и много ароматно
Peace

# 19
  • София
  • Мнения: 5 083
Тиквички с мляно месо:



500-600 гр. мляно месо (говеждо)
сол и черен пипер
яйце
супена лъжица доматена паста
лук
3 скилидки чесън

Разбъркайте добре.
Измийте тиквички (на младите не се отстранява кожата, на старите се отстранява), нарежете ги на кръгчета, посолете леко, поръсете с черен пипер и малко соев сос.
На дървени шишчета последователно нанижете: тиквичка, мляно (каймата с подправките), тиквички, мляно...завършва се с тиквичка.
На парче алум. фолио слагате готовия шиш, завивате на конфета... печете 30 минути, след разгръщане поръсвате с настъргано сирене (но това не е нашенското бяло саламурено сирене!!!! , а различните видове жълти сирена - гауда, ементал и подобни, затова може да сложите кашкавал), слагате шишовете пак за 5 минути във фурната да се запекат и приятен апетит!

Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=113& … ndpost&p=5226


Последна редакция: сб, 26 юни 2010, 22:14 от Жасмин

# 20
  • София
  • Мнения: 5 083
Патладжан, запечен с мляно месо



1 бр. патладжан
1 глава лук
мляно месо 500 гр.
домати 2 броя
чесън
сирене (но жълто сирене - ементал, гауда, или кашкавал, а не нашето бяло сирене), 50 гр.
Сол и пипер

Каймата се омесва с лук, чесън, сол и черен пипер. Патладжанът и доматите се нарязват на кубчета.
Във форма за печене се редят пластове: месо, зеленчуци, месо. Отгоре се поръсва със ситно настърган кашкавал (сирене). Пече се при 200 °C за 30-40 минути до златисто кафяво.

Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=113& … dpost&p=12169

Ето какво разбират руснаците под сирене (сьiр), за да не стават грешки:
http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/0//47/952/47952828_390d89eb7f66.jpg

Последна редакция: сб, 26 юни 2010, 22:40 от Жасмин

# 21
  • София
  • Мнения: 5 083
"Гнезденца" от кайма



1000 грама мляно месо
2 яйца
1 глава лук
сол
пипер
зеленина (магданоз)

Лукът се нарязва на ситно. Смесете каймата, лука, добавя се 1 яйце, сол, черен пипер,
добре се разбърква. Разделете омесената кайма на четири части. От всяка направете по 1 "гнездо". Сложете "гнездата" в плитка тава за печене. Във всяко "гнездо" сипете част от разбитите яйца ( а може и по цяло яйце да сложите), добавете малко сол и поставете във фурната. Печете на 180 градуса 35-40 минути. Готовите "гнезда" украсете със зеленина.

Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=114& … dpost&p=12140

# 22
  • София
  • Мнения: 5 083
Сиренки "НАШИ"



извара (5%) - 500 г.
ябълки 2 бр.
яйце 1 бр.
канела
щипка сол

Претрийте изварата през сито, добавят се обелените и настъргани ябълки, сол, канела и белтъкът на яйцето. Оформете сиренки, сложете ги в плитка тава, заслана с пергамент. Всяка сиренка се намазва с яйчен жълтък, разбит с малко количество вода. И във фурната...докато поруменеят (позачервят).
Аз вечерям с такива сиренки, заедно с коктейл от кефир и цитрусови плодове, разбит на блендер.
(Кефирът е еквивалент на нашия айрян).

Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=114& … dpost&p=16445

# 23
  • София
  • Мнения: 5 083
Запеканка с извара (в чушки)




Извара (5%) се смесва със сол, зеленина (копър примерно) и подправки (по ваш избор), добавя се чесън и малко кисело мляко (може и системна майонеза - кисело мляко със соев сос - също е много вкусно). Пълним чушките със сместа, разпределяме ги върху пергамент и ги мушкаме във фурната.
Време на печене - определя се на око, като чушките се пробождат с вилица - ако чушките са меки, значи са готови. При поднасяне, ястието се залива с гъсто кисело мляко.
Аромат и скус - страхотни!!!


Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=114& … dpost&p=30246

# 24
  • София
  • Мнения: 5 083
Картофена запеканка с тиквички:



Продукти:

1 килограм картофи
2 средни тиквички
100 гр. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
100 гр. настърган кашкавал или жълто сирене
сол, черен пипер

Обелете нарежете картофите на тънки кръгчета. Тиквичките също обелете и нарежете на кръгчета като картофи. Наредете готовите продукти на слоеве в тава за печене, посолете, разбъркайте киселото с прясното и полейте отгоре, поръсете с настърганото сирене. Загрейте фурната до 180 ° C и поставете ястието да се пече около половин час.

Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=113& … dpost&p=12300

# 25
  • София
  • Мнения: 5 083
Картофени шницели - ДРАНИКИ*

(*това е официалното им име - Дра́ники (белор. дранікі, укр. драники, деруни) — картофельные оладьи, блюдо белорусской кухни, популярное также в украинской, русской, восточноевропейской и еврейской кухнях. линк)



Продукти:
6 средни картофи
1 глава лук
100г. сирене Gouda (може и друго жълто сирене, или кашкавал)

Всичко се настъргва на ситно ренде, добавя се сол, черен пипер, разбърква се добре. Със супена лъжица се взима от сместта и се слага в плитка тавичка, заслана с лист хартия за печене. Пече се във фурната на 250 градуса до златиста коричка. По време на печене се преобръщат.
Можете също да използвате добавки, пресни подправки (мерудии), гъби и зеленчуци.
Аз ги хапнах с извара и зелени мерудийки (копър, магданоз примерно).

Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=113& … ndpost&p=3701

Последна редакция: вт, 29 юни 2010, 01:34 от Жасмин

# 26
  • София
  • Мнения: 5 083
Ризото с риба тон и зеленчуци



Сварява се кафяв ориз, добавя се една консерва риба тон в собствен сос, кубчета нарязани домати, краставици и чушки плюс една чаена лъжичка майонеза. Подправки и мерудийки - по избор. Получи се много вкусно.

Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=113& … ndpost&p=4047

# 27
  • София
  • Мнения: 5 083
Кюфтета с тиквички



Мляно месо 500 гр.
Тиквички 500 гр.
1 яйце
50 гр. мерудийки (зелен лук, копър, магданоз)
сол, пипер

Тиквичките настържете на едро ренде, добавете каймата, яйцето, ситно нарязаните мерудийки, сол и пипер на вкус. Омесете добре. Оформят се кюфтета, слагат се в плитка тава и се пекат във фурната на 180°C  25-30 минути. Кюфтетата стават много сочни, както в горещ, така и в студен вид.

Източник: http://mirimanova.info/forum/index.php?s=&showtopic=113& … dpost&p=12587

# 28
  • София
  • Мнения: 5 083
Салата мое си произведение:

2 домата
3 стръка зелен лук
1 зелена салата
1 връзка репички
1 зелена чушка
1 кофичка кисело мляко
извара на око - може би колкото яйце

Накъсах салатата, нарязах чушката и репите на кръгчета, зеленият лук наситно, доматите на кубчета. Забърках заливка от киселото мляко, изварата и сол. Полях салатата със заливката. Стана супер вкусно и много питателно!
Може би щеше да е още по-добре, ако имах копър и магданоз да сложа, но нямах. Стана голямо количество - за 2 души, така че само за вас можете да си я направите в половин доза.
Салатата е по Вариант 4 за вечеря "Зеленчуци и мляко".

# 29
  • Мнения: 3 453
Млечно-чушкова-чеснова салата
 Joy/последния да затвори вратата/


2кутии цедено мляко на Бор чвор/ с никое друго не става така вкусна/
 8 печени чушки нарязани на ситно
 150гр сирене
 чесън на гранули

 Всичко се обърква хубаво и се оставя да престои поне 1 час.Страхотна е за летните горещини.Сутрин си я мажа на сухарите

Последна редакция: вт, 06 юли 2010, 17:07 от ♥ Кашарел ♥

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт