Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 окт. 2005, 13:04 ч.

Релактация

 • 1 401
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 716
Понеже темата в Клюкарника за рекламите на АМ вече е заключена, а последните страници бяха "дискусия"  Wink дали може да се възвърне кърмата ще попитам тук.
Не съм прочела още дадените линкове, ще го направя, но имам следния въпрос: по медицински показания ми спяха кърмата с Достинекс. Има ли шанс след като не е спряла сама да се възстанови?

Благодаря предварително! 

# 1
 • Видин
 • Мнения: 5 910
Във форума на Биберон има една майка, чието бебе се е отбило на окло 20 дена. Година по-късно тя решава, че иска да го кърми.... и го кърми. Постепенно с цедене възобновява лактацията и бебето засуква наново. Бях пускала линка към темата и и тук, но нещо не мога да го открия.....ще се опитам пак.
Нзнам колко е голямо бебето ти в момента, но кърмата може да се възстанови, стига бебето ти да има желание за суче.

# 2
 • Мнения: 2 807
А бе на мен много сложна работа ми се вижда това с релактацията...

Иначе колкото по-скоро след спирането на кърмата започнеш с изцежданията, или дай Боже суканията на самото бебче, толкова по-бързо ще се "върне" и кърмата.

Успех и да се похвалиш скоро, че имаш изцяло кърмено бебче!  Hug

# 3
 • Мнения: 6 147
виж това
http://www.lact-aid.com/rpt025.htm
две истории на майки, които са го направили успешно
http://www.lalecheleague.org/NB/NBMarApr94p43.html
http://www.lalecheleague.org/NB/NBNovDec00p208.html
и една тема от този форум
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22471.0

тук има един доста подробен материал на СЗО по темата, на английски, френски и испански, ако четеш някои от тези езици - изглежда добре написано
http://www.who.int/child-adolescent-health/publications/NUTRITIO … CHS_CAH_98.14.htm

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Ето го линка от биберон - http://club.biberonbg.com/read.php?10,34021,page=1 - аз лично познавам майката и детето и гарантирам,че историята е вярна.
Лактацията може да бъде възстановена - но ще ти трябва упорство и много търпение, защото не е лесна работа, нито резултатите идват бързо. Повечето мами, които са се захващали с успех, казват, че е може би най-трудното нещо, което някога са правили - но че си заслужава Wink
Ти си все още в благоприятния период - в рамките на първите 3 месеца релактирането става по-бързо и много успешно, защото организмът има все още резерви.По време на бременността става силно увеличаване броя на клетките, които ще отговарят за производството на мляко. Впоследствие, когато кърменето започне да се ориентира по принципа на търсене и предлагане, организмът извършва подбор - функцията на определено количество клетки бива прекратена, за да няма свръхлактация и те вече не могат да произвеждат мляко. Но определен брой клетки биват само приспани, за да могат да отговарят на евентуални увеличени нужди - така че при теб ги има готови за действие и ще успееш да ги задвижиш, ако решиш Grinning

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Лана, а какви са били показанията? Гледам ти аватара - преживяла си рак на гърдата или си застрашена от него?
По темата - колкото е по-малко бебето и е по-малък срока, минал след спирането на кърмата (съответно отбиването), толкова е по-голям шансът. Ако решиш - само свирни (може и на Лс, ако нещо те притеснява) и ще го измислим Simple Smile

# 6
 • Мнения: 503
Ето и още една статия по темата (надявам се скоро да имам време да я ка4а и на сайта, колкото пове4е инфо, толкова по-добре):

РЕЛАКТАЦИЯ

Възстановяване на лактацията
Кърмене на осиновено бебе
Как се предизвиква релактацията?


По време на бременността тялото на майката се подготвя за кърмене след раждането. Поставянето на бебето на гърдата веднага след раждането сигнализира, че трябва да започне производството на мляко. При често и денонощно кърмене през месеците след раждането се поддържа производтвото на кърма. Ако бебето не бъде поставено на гърдата скоро след раждането, или ако кърменето се прекрати скоро след това, кърмата спира.
Релакацията е процесът на възстановяване на кърмата няколко седмици или няколко месеца след прекратяване на кърменето. Тя е продължителен процес и отнема много от времето на майката, но е напълно възможна. Лактацията може да се възстанови, тий като тя се стимулира от сукането на детето или дори от изцеждането на гърдите. Практиката познава дори случаи на жени, които никога не са били бременни и никога не са кърмили, но са успели да стимулират лактацията си и са кърмили отчасти или дори, в редки случаи, изключително, своите осиновени деца.

Възстановяване на лактацията
Най-честата причина за релактация е, когато отбитото вече бебе не може да толерира каквото и да било адаптирано мляко и се нуждае от кърмата. Има случаи на бебета, които проявяват алергии към адаптираните млека, дори към хипоалергенните и соевите. Единственият изход в тези случаи е възстановяване на кърменето. Може да се наложи, в началото майката да спазва диета – да избягва определени храни по време на кърмене, тъй като някои алергени преминават през кърмата. Но когато бебето е с алергии, с постоянно разстройство от адаптираните млека, или с обриви, най-добрият вариант за него е кърменето. С времето майката може постепенно да започне да включва някои от алергизиращите храни в менюто си и да следи бебето за реакции.

Кърмене на осиновено бебе
След като се установява, че майка, която е отбила бебето си или дори не е кърмила изобщо след раждането, може успешно да възстанови лактацията си и да кърми отново, майки, планирали осиновяване, решават да опитат, дали и те ще могат да кърмят осиновените си деца. Първите майки, направили това, все още са кърмели своите 1-2-годишни деца, когато осиновяват бебета. Чрез често поставяне на бебето на гърдата, те успяват да увеличат производството си на кърма и да кърмят бебетата си.
Окуражени от техните успехи, дори жени, които никога не са били бременни и не са раждали, и които планират осиновяване, започнали да се интересуват от кърменето. Установло се, че дори те могат да предизвикат лактация и да кърмят отчасти бебетата си. В редки случаи, някои майки са успели дори да кърмят изключително осиновените си деца.
Пракитката на кърмене на осиновени деца станала толкова популярна, че дори някои агенции за осиновяване организират срещи за осиновителки, които смятат да кърмят. Майките казват, че са необходими повече усилия за предизвикване на лактация, но те определено си заслужават.
Важно е майката да се опита да намери колкото може повече информация за кърменето на осиновеното си бебе, да си поставя реалистични цели, да има предвид, че може да се наложи да дохранва бебето с донорска кърма или адпатирано мляко.

Как се предизвиква релактацията?
Ако се интересувате от релактацията, добре е да научите колкото можете повече за нея – от книги или от приятелки, които вече са го направили. По-долу можете да прочетете и кратко описание на процеса.
Основната техника за релактация е да слагате бебето често на гърдата. Така стимулирате гърдите д произвеждат кърма. Първите дни или дори 1-2 седмици може да ви се струва, че бебето е непрекъснато на гърдата и суче денонощно. Това обаче е добре, и с времето, с увеличаване на количеството кърма, бебето ще рареди интервалите между кърменията.
Майките, които осиновяват, могат да започнат предизвикването на лактацията още преди да вземат бебето при себе си. Изцеждайте гърдите за 3-5 мин. По няколко пъти на ден. Постепенно увеличавайте броя изцеждания за 1 ден. Ако правите това редовно, гърдите ще започнат постепенно да произведжат кърма – обикновено след 2 до 6 седмици вече ще изцеждате по няколко капки кърма. Нека количеството, което изцеждате, да не ви отчайва – щом изцеждате кърма, с времето количеството й ще се увеличи.
Един от най-трудните аспекти на релактацията е научаването на бебето отново да суче от гърдата. То вече свикнало с храненето от шише в продължение на няколко седмици или месеца, а то е напълно различно от кърменето и е много по-лесно. Ще ви трябва много търпение и решителност, за да не се откажете. Нужна ви е също така подкрепа от страна на вашето семейство и близки. Добре е да поддържате връзка с консултант по кърмене, лекар, запознат с релактацията, или кърмеща майка.
В началото ще трябва да давате на бебето си и адаптирано мляко или донорска кърма. Особено ако бебето ви е с алергии и се нуждае от кърма веднага, отначало ще трябва да разчитате на донорска кърма – от ваша приятелка или от Банката за кърма. Това е необходимо, за да можете да спрете веднага адаптираните млека и бебето да започне да се оправя, докато вие възстановите лактацията си.
Първо сложете бебето на гърдата и го оставете да суче толкова дълго, колкото иска, и едва след това предложете добавката от изцедена кърма или адаптирано мляко. Много майки премахват напълно храненето от шише и дават добавката с лъжичка, чаша или пипетка. Можете да опитате да пъхнете пипетката в устата на бебето, докато то суче на гърдата, за да може то да получава добавката, докато суче и стимулира гърдите ви. Така то ще суче по-дълго и няма да се откаже веднага, след като види, че получава малко от гърдата.
Ако предпочитате да давате добваката от шише, избягвайте стандартните биберони. Намерете биберон, който имитира кърменето и го подпомага, а не обърква бебето. Нека бибероните да не са с големи дупки и да не позволяват лесно хранене без усилия за сукане от страна на бебето.
Освен честото кърмене, добре е да изцеждате гърдите между кърменията. Разбира се, трябва да внимавате да поставяте бебето правилно на гърдата и да не разраните зърната си, защото това ще затрудни кърменето и ще го направи непирятно за вас.
С увеличаването на количеството кърма, постепенно намалявайте добавката от донорска кърма или адаптирано мляко. Целта ви е, бебето да е достатъчно гладно, за да суче на гърдата, но така, че да не губи тело. Много е важен балансът между двете крайности – детето да е прекалено гладно, да не получава достатъчно добавка, или бебето да получава прекалено много добавка, да не е гладно, да не иска да суче и да чака добваката.
Докато възстаовявате лактацията си, е много важно да следите теглото на бебето всяка седмица (но не по-често). Важното е бебето да продължи да наддава, дори по малко.

# 7
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Аз съм просто ей-така  #Crazy, от историята, която прочетох от линка на Хедра! Не задължително отрицателно настроена и с отвращение, но просто...  Shocked Аз си мислех, че моето говедце вече е голямо за кърмаче, а глей хората какви работи правят!  Rolling Eyes ooooh!

# 8
 • София
 • Мнения: 2 716
Лана, а какви са били показанията? Гледам ти аватара - преживяла си рак на гърдата или си застрашена от него?
По темата - колкото е по-малко бебето и е по-малък срока, минал след спирането на кърмата (съответно отбиването), толкова е по-голям шансът. Ако решиш - само свирни (може и на Лс, ако нещо те притеснява) и ще го измислим Simple Smile

Аватарът е просто за напомняне, че трябва да се грижим за себе си. Надявам се да нямам подобни преживявания.
Това което се случи е, че се наложи да ми махнат матката, имах голяма кръвозагуба и много нисък белтък, и лекарите прецениха, че не е добре да кърмя (освен белтъка, 5 дни ми вливаха какви ли не работи). Това което ме притеснява е, че кърмата не е спряла по естествен начин, а с хапчета. Освен това бебето никога не е кърмено и не знам дали ще прояви интерес.
Ще прочета линковете и ще помисля Simple Smile
Благодаря на всички!

# 9
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Лана, а какви са били показанията? Гледам ти аватара - преживяла си рак на гърдата или си застрашена от него?
По темата - колкото е по-малко бебето и е по-малък срока, минал след спирането на кърмата (съответно отбиването), толкова е по-голям шансът. Ако решиш - само свирни (може и на Лс, ако нещо те притеснява) и ще го измислим Simple Smile

Аватарът е просто за напомняне, че трябва да се грижим за себе си. Надявам се да нямам подобни преживявания.
Това което се случи е, че се наложи да ми махнат матката, имах голяма кръвозагуба и много нисък белтък, и лекарите прецениха, че не е добре да кърмя (освен белтъка, 5 дни ми вливаха какви ли не работи). Това което ме притеснява е, че кърмата не е спряла по естествен начин, а с хапчета. Освен това бебето никога не е кърмено и не знам дали ще прояви интерес.
Ще прочета линковете и ще помисля Simple Smile
Благодаря на всички!

Лана, съжалявам затова, което си преживяла!  Sad
Иначе аз също се зачудих ако една майка предизвика повторна лактация чрез изцеждане, а бебето откаже да засуче, какво прави?! Crazy

# 10
 • Мнения: 2 524
Иначе аз също се зачудих ако една майка предизвика повторна лактация чрез изцеждане, а бебето откаже да засуче, какво прави?! Crazy
Ами "кърми" с изцедена кърма- това прави! Абе Зъхи ти не си попадала в ситуация да не можеш да закърмиш бебето си така че не се чуди много! Лично на мен обаче това ми звучи като приказки от хиляда и една нощ, пожелавам успех на Лана , ако се навие и да пише какво е постигнала!

# 11
 • София
 • Мнения: 2 716
Благодаря, момичета! Ще помисля по въпроса, но от нещата, които прочетох пак не става ясно може ли да се възстанови след "насилствено" спиране.

# 12
 • Мнения: 3 506
След като може, макар и трудно, да се "възстанови" кърменето дори когато изобщо не е започвало (т.е. организмът не е имал никаква подготовка), определено може да се възстанови след като веднъж гърдите са били подготвени и са произвеждали мляко. Не мисля, че "насилственото" спиране има особено значение, още повече щом никъде не се споменава като възможен проблем. Успех ти пожелавам, вярвам, че усилията ти ще бъдат възнаградени.

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Благодаря, момичета! Ще помисля по въпроса, но от нещата, които прочетох пак не става ясно може ли да се възстанови след "насилствено" спиране.
Това, че кърмата ти е спряна с хапчета, няма никакво значение - те много отдавна са се изпарили от системата ти Grinning Релактацията е напълно възможна и в такива случаи.
Но има нещо, което трябва да имаш предвид, ако решиш да опиташ - не знам яйчниците ти възстановили ли са си функцията вече след хистеректомията и дали не са ти изписвали някакви хормонални таблетки за продължителна употреба - ако вземаш такива, не е препоръчително да кърмиш, а и имат негативно влияние върху количеството и качеството на кърмата.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 716
Не, не взимам хормонални таблетки. Само единият яйчник е наличен, но мисля че засега си върши работата. Другата седмица трябва да си направя изследвания, за да се види всичко ли е наред.

Общи условия

Активация на акаунт