Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 окт. 2005, 15:38 ч.

Еко-мами?

 • 1 474
 • 37
 •   1
Отговори
 • Мнения: 978
Правите ли нещо за опазване на околната среда, и ако да- какво е то?

# 1
 • MERIGNAC, FRANCE
 • Мнения: 1 551
Не хвърлям боклуци по улиците  и парковете. Разпределям отпадъците  в разли4ните контейнери за хартия, пластмаси, метални кутии, стъкло...
Много ме е яд като видя, 4е местните, а и по4ти вси4ки българи тук не правят ни6то по въпроса, а като ги попитам за6то ми отговарят: "за6то да разпределяме отпадъците, нали затова си пла6таме данък смет?"
Не мислите ли 4е е много глупаво?

# 2
Мда - рециклираме всичко по предназначените контейнири.
Общината се грижи за хартията, стъклата и тревата (тоест това се събира по къщите - раздали са ни специални контейнири за това)
А остатъка от теникинии кутии, пластмаси, дрехи и прочие по предназначените за целта контейнери.
По улиците децата ми са обучени да не хвърлят на произвол (има си кошчета за целта)
Изпражненията на кучето също си ги събирам и хвърлям дето си трябва.
Дезодоранти.........не помня от кога не съм ползвала Thinking

# 3
О, да...И училището на Симона е ЕКО училище и от там ги учат доста добре къде какво се прави с отпадъците и също така наблягат на здравословното хранене, което ме подсети, че приеха най-накрая искането на Джейми Оливър в училищата да няма джънки фууд. Вече само здравословна. Машините за сладки и газирани безалкохолни също ще бъдат премахнати. Flutter Sunglasses (това за училищата, където все още не са). В "нашето" програмата е приета от преди две години

Това е флага на тия училища

# 4
 • Мнения: 1 220
 Така въпроса е много общ?! Какво имаш предвид?!

# 5
 • Мнения: 2 452
Рециклирам;
Компостирам;
Не хвърлям боклук освен в кошчето и така уча детето си;
Ползваме хартиени торбички вместо найлонови, когато е възможно;
Кучешките отпадъци се прибират в биодеградиращи торбички и после в съотв. боклук;

Не съм си им помисляла да НЕ ползвам еднократни памперси Embarassed
Няма да си купим "еко" автомобил, за съжаление, т.е. замърсяваме околната среда;
Сигурно има и други + и - в еко-поведението ми, но в момента не мога да ги изброя.  Heart Eyes

# 6
 • Мнения: 1 220
  Не позволяваме водата да се лее от чешмата- това е ресурс и то изчерпаем! Не посещаваме курорти , които са построени на мястото на защитети територии.  Не четем за "Червената шапчица", т.е ловеца не е добър герой , а вълка лош.  Не купувам продукти, които се произвеждат от фирми участващи в дейности в ущърб на природата.   Глемаме да сме пестеливи и от към ток ( не заради финансите) заради климата. Участвали сме в строението на изкуствени острови за гнездещи птици.  Членове сме в Бг на неправителствена природозащитна организация- не лягаме на пътя и не ходим голи, получаваме списание в което ни осведомяват за различни  природозащитни дейности. 

# 7
 • Мнения: 235
Разделям стриктно отпадъците - хартия, пластмаса, стъкло. Събирам батериите, за да ги изхвълям само в предназначените за целта контейнери. Не ползвам спрейове. Ако в супера има два подобни продукта купувам този, който е с по-еко опаковка (например яйцата - взимам тези, които са само в пресован рециклиран картон, а не тези с пластмасова опаковка + картон). Намалили сме до минимум употребата на алуминиево фолио, т.к. производството му замърсява много... Какво още?... newsm78  Да, в дните, когато има смог над Париж не взимам колата, а ако все пак ми се наложи, спазвам ограниченията на скоростта.  Гледам да не прекалявам с продуктите за почистване, които отиват директно в канализацията, а от там и в природата... Такива неща, все дребни...

Последна редакция: ср, 26 окт 2005, 17:01 от Mika

# 8
... Такива неща, все дребни...
То от тях се почва Wink Grinning

# 9
 • Czech Republic
 • Мнения: 2 664
Здравейте момичета!

И ние разпределяме отпадъци(най ме е яд, че за сега още няма контейнери за метал и хартия, така че метала в общият, а хартията или се пали, или се дава на съседчетата да я донесат за вторични суровини). Компостираме и  в градината не използваме изкуствени торове, препарати против насекоми или други вредители. Всичките ми електроуреди са с най-малката употреба на електроенергия и вода. Използваните батерии или стари електроуреди предаваме на специални организирани от общината акции за опасни отпадъци. Отопляваме се с газ. Не хвърляме отпадъци по улиците. Мъжа ми използва велосипед до работата си, а аз градски транспорт! Колата ползваме по-рядко. Опитвам се да купувам био-продукти. Също така се опитвам на повечето неща да намеря някакво друго предназначение след употребата, ако няма възможност за рециклиране. Участваме в доброволното почистване от боклуци и плевели на канавките от двете сртани на пътя около нашето село.


Бях и доста навита, да ползвам памучни пелени за преповиване (така правих със Сами, но само до 9 месец), но за съжаление не успявам да смогна и затова само от време на време.

Ами, май това е - жалко е, че много хора не се дори и замисляt за екология.

Знаете ли, че чешки учени измислиха пластмасови торбички, за производството на които не се използват нефтени продукти, а най обикновено картофено нишисте и които се разграждат сами, дори захвърлени в природата! Мисля, че това може много да облекчи ситуацията с отпадъците, защото като си спомня картината при влизане в БГ през Сърбия - висящи по клоните на дърветата найлонови торбички, направо ми се повдига!

# 10
 • Мнения: 235
... Такива неща, все дребни...
То от тях се почва Wink Grinning
да, права си... хората казват, че капка по капка, вир ставал...

# 11
 • Мнения: 768

Тук в нашия район има кофи за разделяне на боклука от 2004 и никой не ги използва освен някои малко по сьвестни хора като няс или едни сьседи руснаци. Да не говорим че домоуправителя като видял ведньж мьжа ми до кофите за разделяне на боклука му казал: "Защо се мьчиш да делиш боклука без друго всичко отива на едно и сьщо място." Не знам какво е имал впредвид, но определено не са много местните които да са фенове на екологията.

# 12
 • Мнения: 2 452

Тук в нашия район има кофи за разделяне на боклука от 2004 и никой не ги използва освен някои малко по сьвестни хора като няс или едни сьседи руснаци. Да не говорим че домоуправителя като видял ведньж мьжа ми до кофите за разделяне на боклука му казал: "Защо се мьчиш да делиш боклука без друго всичко отива на едно и сьщо място." Не знам какво е имал впредвид, но определено не са много местните които да са фенове на екологията.


По този повод да се изкажа Mr. Green. От две години съм "съдия" в един национален конкурс на Canadian Science Writers Association; аз конкретно бях "отговорна" за принтиран текст (има и радио и ТВ статии) с над 3,000 думи. Статиите са публикувани в нац. и местни вестници и списания и са на тема научни достижения; най-много са с мед. тематика, но има такива за енергийните ресурси и новите източници на енергия, за някои екологични обекти, напр. тази година имаше огромна статия за Канадските паркове - научих много неща от нея; миналата година имаше впечатляваща статия за живота на кафявата мечка; друга интересна статия бе тази за три групи от "лаици" - космонавти, които се опиват да построят ракети със собствени усилия и по собствени идеи, като целта им е да излетят в орбита и да обикалят там определено време; изобщо доста интересно четиво и наистина научното ниво на статиите е доста високо! Затова бях силно учудена, че миналата година една от статиите (от близо 40 бр.), която ме впечатли най-силно е тази за боклука! Беше написана изкл. интересно и оттам научих много неща за рециклирането, за периода на полуразпад на различните продукти и т.н. Поне в Канада боклукът НАИСТИНА отива на различно място от продуктите за рециклиране. Те се изпращат в съотв. фабрики за преработка. След малко ще я изровя и ще си припомня подробностите.....

# 13
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Ами ние правим:
1) разделно събиране на отпадъците
2) стараем се да купуваме ел.уреди с ниска консумация на енергия
3) стараем се да пестим водата в къЩи както и ел. ток
4) когато замърсяването на въздуха е висока в града въвеждат т.нар. блокаж на движението и автомобилите се движат въз основа на регистрационния си номер: 4етните един ден,а на следваЩия не4етните ( така мъжът ми кара мен или аз него и ползваме само едната кола )
5) когато сме навън хвърляме боклуците ( у4им и малката ) на определените за това места
Друго за момента не се сеЩам...  newsm78

# 14
 • Мнения: 978
Ох, аз за съжаление правя по-малко отколкото ми се иска .

И ние разделяме боклука.

Имаме енегроспестяващи крушки в 1та стая.

И аз не ползвам дезодоранти, които са под налягане с СО2.


Почнах да пера на по-ниски температури. Преди от майка ми бях прихванала -всичко на 60, а тя даже пере чаршафите на 90 градуса!!!!!!!!!!!! Не го правя от икономия, а главно поради еко- мислене.

на работа гледам да изпозлвам по няколко пъти някои неща, ако мога. Пестя хартия от принтера като ползвам гръба ако мога.

 Гледам да се ориентирам да не купувам много вносни плодове и зелечуци, но в голяма степен ми е невъзможно.

Ползвам един препарат- Ековер за миене на съдове, но не ми харесва миризмата на праха, но постепенно ще премина на него. Това е като цел в бъдещето.

Смятам да не ползвам пластмасови торби, но още на това не му е дошъл реда.

като се сетя нещо друго ще ви кажа, но мисля, че е необходимо наистина много серизоно отношение, че ще ни се разкаже играта с тоя озонов слой.

Вече почнахме да виждаме последствията.

Общи условия

Активация на акаунт