Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Smolyan
 • Мнения: 1 379
Родих детето си секцио. Имах кърма, кърмих до 20-тия ден, когато една педиатърка го изтегли /беше наддал 750 гр./ и каза, че задължително трябва да го дохранвам  #2gunfire Тогава нямах инфо за кърменето и я послушах  ooooh! Започнах първо да давам гърдите и после шишето с АМ. Започна все по - вяло да суче и много повече да пие АМ. Сега когато прочетох много за кърменото реших, че ще успея да минем изцяло на кърма. От няколко дни намалих дохранването и постоянно му давах гърдите. Опитах да се цедя, но имам стегнати канали и с много мъки за около 30 мин изкарвам около 40 мл от двете гърди. Бебо започна да повръща всичко което яде. Педито каза 3 дни само на кърма, обаче бебо  отказа да суче, настина кърмата тече бавно и трудно и той просто се дърпа и плаче много като го сложа на гърдата.
В един момент се усетих, че да кърмя ми е станало фикс идея, че тормозя моето слънчице да стои гладно и да плаче, че вече не се радвам като го храня, а непрекъснато му тикам гърдата и за това вече не я иска  Cry и то милото понякога се лъже и суче ли суче  Sad
Настина знам всички преимства на кърменето, но не мога да подължа така. Ще останем на смесено хранене, дано поне отново се върне към гърдата.
Надявам се, че няма да ме нападнете, просто реших да споделя, защото вие ми помогнахте. Отказвам се да се върнем изцяло на кърма, защото мисля, че с опитите си повече вредя на малкото ми човече, отколкото ще му помогна. Все пак ще продължа да го кърмя докато мога и ще го дохранвам. Мъчно ми е, че го накарах толкова време а плаче  Cry

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 323
Плачът на бебето наистина може да те накара да мислиш,че го държиш гладно и го мъчиш и това те кара да се чувстваш много зле. Но действителността вероятно е доста по-различна. Хайде първо кажи как бяха нещата тези дни - бебето мокреше ли си памперсите достатъчно? Кое те кара да мислиш, че не е получавало достатъчно кърма? Казваш,че суче ли суче - това е чудесно, явно детето вече се е научило отново да суче на гърдата - значи сте близо до успеха. Много пъти сме казвали, че това какво изцеждаш, не е показател колко кърма имаш, а колко умееш да цедиш - аз също никога не съм изцеждала повече от 30-40мл от двете гърди общо, и то само когато са били очевидно препълнени - но кърмя вече 11 месеца Grinning Така че това въобще не ти е показател за количествата или за това какво ще успее да изсуче бебето.
Очевидно това, което най-много те тревожи, е че бебето плаче и че го насилваш по някакъв начин. Затова бих ти препоръчала вниателно да прочетеш следните неща и да видиш дали проблема не е че ти тръгваш с неправилни очаквания - и дали всъщност не си струва да проявиш упоритост още малко - все пак вече си минала половината път:
Цитат
Поправката на всяка грешка в организацията на кърменето е преди всичко пренаучаване на майката, а понякога и на бебето. И за едното, и за другото е необходимо време. Устойчиво изменение в привичките на бебето например не настъпва по-рано от 2 седмици. Пълното възстановяване на лактацията отнема месец. Затова консултацията често е само първата стъпка по дългия път на майката към собственото й здраве и това на бебето.
И това, което е един разпространен мит относно тези неща - с обяснението защо се случва всичко по този начин:
Цитат
Да учиш бебето наново, да го отказваш от биберона, шишето и да поправяш слагането на гърда – всичко това е жестоко отношение към бебето, всичко досега беше тихо и мирно, а сега у дома бебето пищи!

Преди да започнете да променяте нещо в живота на бебето трябва много добре да разбирате защо го правите. Опитайте се да погледнете на нещата от другата страна – ако искате мир и спокойствие незабавно, останете с грешките си и след няколко месеца мирно и тихо преминете на изкуствено хранене. Ако майката все пак иска достатъчно дълго да кърми бебето, трябва да се впише в съществуващите биологични закони. Разбира се, бебето ще протестира, понеже шишето, залъгалката, начина на слагане на гърдата и изкуствено наложените паузи са светът, с който то е свикнало и нещата, на които са го научили родителите. Когато майката променя нещо в отношенията си с бебето, малкия му свят се руши и е нужно време, за да се създаде нов. “Нежна революция” не съществува, това е свързано с особеностите на психиката при малкото дете. Кърмачето не възприема света като нас, за него не съществуват полутонове – или всичко е добро, или всичко е лошо. Затова ако начинът, по който нещата са изглеждали по-рано е олицетворение на “всичко е хубаво”, тогава новият стил на общуване непременно ще бъде приет като “всичко е лошо”. Но ако майката продължава да бъде винаги до детето и му демонстрира любовта си, в края на краищата бебето ще разбере, че всичко в света е наред. Въоръжете се с търпение, защото тези усилия са насочени не към някаква хипотетична цел, а към съвсем конкретен стремеж – бебето да премине на естествено хранене – уникалния, предназначен от природата лично за него начин на хранене.
Цялата статия се намира тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=30718.0 и касае нещото, което най-често спъва мамите в проблемните ситуации - неправилните очаквания за бързината, с която ще се оправят проблемите и за начина за справянето им, който често изисква упоритост и убеденост.
Естествено,решението ще вземеш сама - просто си дай още мъничко време за премисляне Grinning

Последна редакция: чт, 27 окт 2005, 20:38 от hedra

# 2
 • Мнения: 3 550
Зузи, възможно ли е бебенцето ти да плаче от колики? Гледам, че баш сте на възраст за тях?
А дали не се дърпа от гърдата, защото го дави силната струя при слизането на кърмата?

# 3
 • Мнения: 636
Ние преминахме изцяло на кърма към 3-4 месец. Преди това бяхме на смесено хранене.
Целта постигнахме постепенно, с намаляване на добавката. Не съм давала добавката с лъжичка, а с шише, но по-добре е да се дава с лъжичка. Винаги от двете гърди давам да суче. Цедих се в 12 часа през нощта, преди да си легна, но вече не го правя, а и не мога. Това обаче стимулира лактацията, вярно че става бавно, но става.
След като минахме на кърма изцяло започна и скок в растежа, т.е. повишиха и се изискванията на моята бебка, искаше повече да суче. Прекарах няколко безсънни нощи, но след това -ела, та гледай! Като текна това мляко, няма спиране.
Ако искаш отново да минеш само на кърма, въоръжи се с търпение и го направи постепенно, защото гърдите ти не могат за два дни да произведат необходимото за бебето количество, според мен.
Ако не искаш и чувстваш, че не можеш, продължи на смесено хранене, някои майки успяват така да хранят децата си доста дълго време, при други обаче не става.
И още нещо - казваш, че бебчето повръщало - да не би да е от изкуственото мляко?

# 4
 • Мнения: 6 147
Виж тези две неща от библиотеката - може да са ти от полза в този момент
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=20138
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=20199

Успех!

# 5
 • Smolyan
 • Мнения: 1 379
Както винаги изцяло мога да разчитам на подкрепа от вас  Grinning Благоаря  Heart Eyes

Значи през времето в което му намалих добавката пелените се мокреха по  същия начин както и преди. Относно коликите, те минаха още преди две седмици. Вече няма  Praynig За плаченето - явно постоянното слагане на гърдата и това че невинаги е била пълна доведе до неговото негодувание. Днес няколко пъти, когато беше гладен само като го приближа към гърдата започваше да плаче и си дърпаше главичката назад  Sad немога насила да му държа главичката. А последното ни хранене беше страхотно - яде и от двете гърди имаше доста мляко /явно имам напредък, защото преди много малко сучеше енергично, а сега доста време/ и после дохраних с 80 АМ. Сега съм по - спокойна и благодаря за подкрепата. Просто гледката как плаче милно и жално и си дърпа главичката назад за мен беше огромен провал и тормоз за детенце.
Terra вие за колко време успяхте, т. е. от момента, в който започна да намаляш добавката до момента на изцяло липса на АМ. Колко време се цеи в 12 вечерта?
Благоаря момичета.   

# 6
 • Мнения: 3 550
Сигурно вече са ти казали в предишната тема, но да пиша и тук: Пробвай да го слагаш на гърдата при събуждане, докато е още сънен. Тогава няма много сили за протести и докато се усети какво му се случва, вече ще е засукал.

# 7
 • Мнения: 1 771
За плаченето - явно постоянното слагане на гърдата и това че невинаги е била пълна доведе до неговото негодувание. Днес няколко пъти, когато беше гладен само като го приближа към гърдата започваше да плаче и си дърпаше главичката назад  Sad немога насила да му държа главичката.   

Ние никога не сме били на смесено хранене, а само и единствено на кърма, но и до днес има моменти, когато като го поднеса към гърдата започва едно дърпане и реване и не смятам, че е от това, че не иска да суче, а поскоро, защото е прегладнял. Успех.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 381
В гърдите винаги има мляко. Като намалее силната струя от едната гърда и бебчо започне да се дърпа, може да предложиш и другата гърда. Така за едно хранене може да смениш няколко пъти гърдите. И при нас се е получавало от прегладняване да се сърди на гърдата и да не иска да засуче. За това се хранехме през 2-2,5 часа. Опитай се за седмица постепено да намаляваш добавката или само при вечерното кърмене да се дохранвате, като постепено намаляваш количеството.

# 9
 • Мнения: 3 926
Ние никога не сме били на смесено хранене, а само и единствено на кърма, но и до днес има моменти, когато като го поднеса към гърдата започва едно дърпане и реване и не смятам, че е от това, че не иска да суче, а поскоро, защото е прегладнял. Успех.
И моят скромен опит потвърждава, че като прегладнее Сияна и я сложа на гърда започва да се дърпа и пищи, все едно отрова ще й дам. Същото прави и като е наядена, защото иска да я подържа да се уригне. Просто трябва да се научиш да различаваш сигналите, които детето ти подава Grinning Смятам, че няма защот да се притесняваш Hug

# 10
 • Мнения: 524
Zuzi  , не се предавай!! Особенно ако  наистина искаш да кърмиш бебо не се предавай!!
Аз също родих секцио и донесох бебо на 4 ден ...той беше свикнал на Ад и въобще не желаеше да засуче... намалих адаптираното мляко веднага и започнх да му нтиквам гърда преди да дам биберона. Бебо пищеше с часове , буташе гърдата и се дърпаше от нея въобще н желаеше да захапе... Имаше моменти , когато си мислех , че никога няма да приеме гърдата. След 3 дни мъки бебо захапа и дори посмука , бързо се умори и пусна гърдата.. и така постепенно увеличавахме с всеки един път яденето от гърдата.. Костваше ни 3 седмици мъки, гърдите ми бяха целите в ръгади и адски ме болеше...Днес сме изцяло само на кърма. ..
И наскоро четох един много хитър начин за приучаване на бебо отново към гърда. Слагаш бебо на гърдата да захапе и от бурканче пускаш или изцедена кърма или адаприрано мляко да се стича по гърдата и така го храниш, не от биберон , лъжица или друго...Бебо смятал , че това е гърдата и започвал да привиква отново с нея...
Дано съм ти била полезна с нещо..Желя ви успех и вярвам, че ще се справите!!
А педиатъра ти го  #2gunfire #2gunfire #Cussing out #2gunfire #2gunfire
 

# 11
 • Мнения: 127
Относно коликите, те минаха още преди две седмици. ............. Днес няколко пъти, когато беше гладен само като го приближа към гърдата започваше да плаче и си дърпаше главичката назад  Sad немога насила да му държа главичката.
Дано не ти прозвуча като "черна станция", но аз минах през подобна ситуация и само искам да ти споделя опит, а дано се окаже, че информацията  ти е напълно излишна  Confused Ние имахме силни колики до началото на третия месец и после всичко утихна. Няма и седмица по-късно изведнъж се започна едно дърпане от циците, едно пищене непрекъснато - ад под небето! Държа да уточня, че беше на абсолютно всяко хранене, а не понякога. Обадих се на педиатърката в потрес и тя каза, че това са колики. Възразих й, че нямат нищо общо със ситуацията отпреди седмица, но от немай къде реших да послушам съвета й и да разредя храненията - Цветина спря да се дърпа като започна да й се поизпразва коремчето и така си и останахме на четиричасов интервал още дълго. Иначе и аз се тормозех непрекъснато, че едва ли не насила я кърмя!  #Cussing out
надявам се обаче съветите, които другите са ти дали да са ти по-полезни и при вас изобщо да не е такава ситуацията и всичко да се оправи бързо (защото при нас само дърпането от цица спря, а коликите си продължиха.....). Успех!

# 12
 • Мнения: 636
Terra вие за колко време успяхте, т. е. от момента, в който започна да намаляш добавката до момента на изцяло липса на АМ. Колко време се цеи в 12 вечерта?
Писах ти на ЛС, но да добавя нещо - при мен специално продължи доста време, защото имах един неуспешен опит, който можеше и да бъде успешен, ако не беше педито, а и разни други проблеми имаше, появи се алергия ,бебче повръщаше, аз минах на мн строга диета и това намали дебита, докато най-накрая нещата се стабилизираха. С две думи от края на първия месец до средата на третия месец - горе-долу два месеца.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 2 001
Аз само не разбирам защо си толкова сигурна, че плаче от глад, след като 1. Памперсите са мокри, 2. Повръща "всичко", както казваш. Те повръщат и когато им е в повече. Ти как разбра, че няма вече колики? Моят ревеше при всяка глътка по едно време в първите месеци. А кърма имаше, така че не е било от глад. Пробвай да облекчиш храната си откъм неща, които биха му подраснили стомахчето. Принципно, ако на теб нещо много не ти понася, може би и на него ще му създава проблеми.
Претеглете го пак и виж за 1 седмица колко наддава. Успех! Сега ти е трудно, но с времето нещата се нормализират...

# 14
 • Мнения: 876
Не, не се отказвай!  Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт