Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 окт. 2005, 14:40 ч.

как сервирате

 • 669
 • 7
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 813
как "обслужвате" гостите си? всичко ли е приготвено предварително или в последния момент правите финални заклинания над горещата печка? сервирате ли всички ястия наведнъж или започвате с протяжно пиене с мезета пък основното може да почака? изчаквате ли всички гости да приключат с едното ястие, за да поднесете следващото? с какво завършвате - само десерт или кафе, ром/коняк, сирена, плодове...
сядат ли децата на масата заедно с вас и тяхното хранене (не пиене) следва ли ритъма на вашето?

ясно е, че различните случаи и гости изискват различен подход, но ако зависи от вас, какъв вариант бихте избрали?

# 1
 • Мнения: 1 656
Ние често каниме гости и протича така.Всичко приготвям предварително и слагам на масата- салати,мезета основното зависи какво е.Преди ставах да слагам основното отделно но така по-малко време седя на масата.Още повече че някой не пие аперитив и е много гадно да чака докато другите си изядат салатата с ракията.След като се нахраниме слагам десерта и ядки,уиски и кафе. Hug
Децата хапват отделно на друга маса.

# 2
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
зависи. Ако е шведска маса, тогава е ясно как. Ако е меню, тогава едно след друго отделните яденета.
Опитвам се да приготвя колкото се може предварително нещата, защото не искам да стоя само в кухнята, когато гостите са вече пристигнали.
Започваме с някакъв аперитив, когато пристигнат, докато всички дойдат и след това преминаваме на масата. Изчаквам всички да свършат преди да поднеса следващото ядене. Накрая зависи от менюто поднасям десерт, кафе или нещо друго за пиене, понякога и сирена.
Още нямам деца, но по принцип те се хранят с възрастните. Понякога обаче им правят и собствена маса.

# 3
 • Мнения: 750
В общи линии процедурата е следната:

Подреждам масата и слагам на нея студените мезета и салатите. Основното мнооого рядко ми е готово предварително - обикновено го "залагам" малко преди да дойдат гостите или го почвам, когато дойдат (естествено всички "заготовки" по него са предварително подготвени). Зависи какво съм подготвила, де!

Никога не слагам всичко наведнъж. Започва се с мезетата и питиетата, а после, когато основното е готово и хората имат желание, слагам и него. Много пъти някои от гостите предпочитат да продължат по-дълго встъпителната част.
Винаги завършвам с десерт и плодове, а в повечето случаи има и сирена и дижестиви.

За децата - имат места на общата маса, но се хранят с темпо, различно от нашето. За тях обикновено и менюто е различно.

Искам да уточня, защото го намирам за важно, че на гости вкъщи приемам само близки хора, за които ми е приятно да подредя красива маса с вкусни неща, но пред които мога да наруша някои етикетни правила в името на уюта и по-непринудената атмосфера.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 418
  В повечето случаи се старая всичко да е готово предварително, за да имам повече време с гостите. Менюто зависи от приятелите(в повечето случаи знам какво обичат и какво не ядат). Винаги има няколко вида салати и мезета, основно разбира се и десерт и ядки. До дижестиви и сирена незнайно защо почти никога не стигаме.
  Когато ни идват приятели на гости през седмицата, обикновено всички се включваме в приготовленията (това ако са близки приятели разбира се ) ако искаме да седнем по-бързо да вечеряме и да имаме време за по-дълги разговори.
  Основното ястие се слага също е според зависи - имаме приятели, които  докато пият аперитив не хапват и не искат десерти, други пък обичат да хапват докато пият, други като и мъжът ми, обикновено въобще не хапват цяла вечер( не им стига времето и да говорят и да хапват). Като цяло обаче се съобразявам с гостите.
  Много често зависи и от настроението ми обаче.
  Децата ни рядко вечерят с нас когато имаме гости, в повечето случаи им даваме по-рано да вечерят за да могат да си легнат(моите заспиват около 9 часа). Ако е в петък или събота разбира се вечерят с нас, но тогава те пък дивеят (ако пък сме със семейство с други две деца, стой та гледай цирк)и в повечето случаи хапват "в движение".
 
  
Искам да уточня, защото го намирам за важно, че на гости вкъщи приемам само близки хора, за които ми е приятно да подредя красива маса с вкусни неща, но пред които мога да наруша някои етикетни правила в името на уюта и по-непринудената атмосфера.
Точно така!

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 143
На мен понеже ми е професионален дефект, салатите са на масата и чакат гостито, напитките също, евентуално шампанско, само то се отваря на място и се разлива. Десерта задължително стои някъде под ръка готов, за да не се лутам после (това е което винаги ме е дразнило при майка ми примерно, докато гостито яде и пие с баща ми тя се размотава да приготвя десерта и винаги липсва от трапезата)
Основното се сервира почти веднага след сядането, задължително оставям напитки, удобни за всеки да си вземе каквото му харесва (при свеки пък трябва още в началото да кажа какво ще пия, налива ми се и дотам Rolling Eyes )

# 6
 • Мнения: 2 123
Аз също зареждам масата предварително - мезета, салати, ордьоври. Някъде около 30 минути след кат осме седнали сервирам и основното ястие - без обаче да отсервирам салатите и предястията, така че гостите ми да могат да хапват от всичко. С мъжа ми негласно сме се разпределили, че той тоговаря за напитките, а аз за храната. Десертът предпочитам да го сервирам на ниската мебел с кафе или коняк. По този начин си спестявам слугинажа по раздигане на масата, за да се освободи място за сладкишите...

# 7
 • все тук
 • Мнения: 1 683
Преди да дойдат гостите, на масата подреждам салати, ядки и естествено чаши и прибори. Основното ми ястие е в заготовка на котлона или във фурната. Като налеем пиенетата, включвам да го приготвя. Десертът също е предварително готов. След приключване със салатите /обикновено приключваме почти евдновременно всички/, сервирам основонот. Тогава вече ен изчаквам всички да сиизядат, а след около половин час слагам мезета и сирена. Десертът доста по-късно идва на масата.

Общи условия

Активация на акаунт