Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 окт. 2005, 08:27 ч.

Бебето ми е болно - трябва ли да продължавам да го кърмя?

 • 12 281
 • 4
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Бебето ми е болно - трябва ли да продължавам да го кърмя?

By Kelly Bonyata, IBCLC


Разбира се! Пo всяко време, по което бебето е в състояние да приеме нещо през устата, то това трябва да бъде млякото на майка му. Майчиното мляко осигурява антитела, чието специално предназначение е да се преборят с болестта на бебето, като в допълнение на това то е бързо и лесно смилаемо.


Временното отбиване, освен че лишава бебето от антитела за да се бори с болестта и от единствения източник на най- лесно смилаемата храна, би могло да направи живота и на майката и на бебето отвратителен. Кърменето създава изключителен комфорт на болното бебе и е основна част от оздравителния процес. Майката ще трябва да се изпомпва допълнително, за да осигурява мляко и дори тогава все още би имало риск кърмата да намалее по някакъв начин. Ако пък не се изпомпва допълнително, съществува риск от инфекции на гърдата при майката и изключителен дискомфорт.

•   Настинки и конгестия
•   Бебето отказва да суче, когато е болно
•   Повръщане и Диария
•   Кърмата срещу Педиалайт
•   Допълнителна информация и препоръки


Настинки и конгестия

Ако бебето е настинало и има запушен нос, кърменето би могло да бъде трудно. Така или иначе, за болното бебе почти винаги е по- лесно да бъде кърмено отколкото да се храни от шише. Ако бебето ви има запушен нос и има проблеми с дишането по време на кърмене опитайте следното:
•   По време на кърмене дръжте бебето колкото е възможно по-изправено. През нощта, опитайте да се подпрете на много възглавници и да кърмите/ спите полу-седнала. Може да пробвате и австралийската позиция (майката е “отдолу под”) - в тази позиция майката лежи по гръб и бебето е върху нея (с лице надолу), опряло коремче в корема на майката.
•   Най- доброто нещо, което можете да направите, за да помогнете на бебето да оздравее бързо е да кърмите често - по този начин бебето получава много антитела, които вашето тяло произвежда и които помагат то да се пребори с болестта. Честото кърмене помага да сте сигурни, че бебето получава достатъчно мляко (бебетата със запушен нос често се хранят за  кратко, тъй като им е трудно да дишат и да се кърмят по едно и също време)
•   Използвайте физиологичен разтвор (или кърма) и помпичка за изсмукване на секретите за да прочистите нослето на бебето преди кърмене (ако бебето не понася помпичката, то тогава  физиологичния разтвор или кърмата би трябвало да помогнат)
          o   Сложете бебето на коленете си с лице нагоре и наклонете коленете си малко в посока към земята (така че глава на бебето да е наклонена към земята, на разстояние от вас)
          o    Капнете 2-3 капки физиологичен разтвор във всяка ноздра и изчакайте известно време
          o   За да изсмучете секретите, първо стиснете надуваемата част на помпата, внимателно вкарайте издължения накрайник в една от ноздрите и бавно отпуснете пръстите си.
          o   Ако носът на бебето е сериозно запушен, може да ви се наложи да извършите тази процедура няколко пъти на ден. Правете това ПРЕДИ да кърмите бебето; ако правите това след хранене, бебето може да повърне всичко, което е изяло, защото изпомпаването стимулира рефлекса на гадене.
          o   За да приготвите физиологичен разтвор вкъщи, разтворете една чаена лъжичка сол в две чаени чаши топла вода.
•   Включете изпарител или овлажнител, за предпочитане в малка, затворена стая.
•   Заврете тенджера с вода (някои майки използват малки тенджери), махнете я от котлона и добавете няколко капки етерично олио (например, евкалипт, градински чай или балсам) и оставете аромата да изпълни въздуха. Това може да помогне за облекчаването на запушванията.
•   НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ продукти, съдържащи ментово олио, камфор или ментол върху лицето (особено пък в ноздрите) или гърдите на бебе или малко дете. Има регистрирани случаи, при които директното нанасяне на ментолови или камфорови продукти върху лицето (например Викс ВапоРуб ™) върху кожата на бебето е причина за тежки проблеми при дишането или проблеми с дробовете)
•   Кърмете в запарена баня. За да направите повече пара, пуснете душа да тече с много гореща вода и сложете стол  отвън, до душа, за да кърмите.
•   Ако нищо не помага, е по- добре да говорите с педиатъра на бебето, за да ви препоръча лекарство за конгестията. Така или иначе, няма доказателства, че продаваните без рецепта лекарства за настинка лекуват деца по-малки от петгодишна възраст. Съществуват няколко добре контролирани изследвания, които показват, че няма особена разлика между децата, които са взимали лекарства и тези, които не са (въпреки че децата, на които са давани лекарства против настинка, понякога спят малко по- добре, защото антихистамините са успокоителни).
 
Понякога на майките се дава съвет да ограничат или временно да преустановят кърменето, защото кърмата повишава производството на секрети. Това не е добра идея поради две причини:
1.   Вие не сте крава и вашето мляко не е млечен продукт. Така че дори ако млечните продукти са проблем, вашето мляко не би било такъв.
2.   В допълнение мога да кажа, че няма научни доказателства, че кравето мляко се отразява на отделянето на повече секрети, освен ако не сте алергични към млечни продукти.

 

Бебето отказва да суче когато е болно
Някои бебета може да отказват да сучат, когато са болни (особено в случаи, като болезнено гърло или налягане в следствие на ушна инфекция, които правят кърменето особено болезнено за бебето). Ако случаят е такъв, опитайте различни пози за кърмене - особено тези, при които бебето е в изправено положение и се опитвайте да го кърмите най-малко през час. Виж също така: Какво да правя при кърмаческа стачка. Бъдете сигурна, че бебето ви ще поиска отново да се кърми, когато се почувства по- добре. Ето някои неща, които може да пробвате, ако бебето се чувства дискомфортно при кърмене:
•   хранете бебето с изцедена кърма от чаша, пипетка, лъжичка или помпичка
•   Опитайте близалка-кърма, или замразете кърмата докато стане с консистенция на киша и я дайте на бебето с лъжичка.
•   За по-големи бебета (над шест месеца), които поемат и солидна храна: ако бебето яде солидна храна, но не и кърма, добавяйте много кърма към твърдата храна. Може да се опитате също и да направите кисело мляко от кърма.
 


Повръщане и Диария
Друг период, през който майките мога да почустват несигурност дали да продължат да кърмят е когато бебето има диария или повръща. Честите и редки изпражнения при кърмените бебета не са непременно диария. Тук ще намерите повече информация за цвета на нормалните изпражнения при кърмените бебета: Как би трябвало да изглеждат изпражненията на бебето?  За диария при кърмено бебе може да се говори, когато бебето има от 12 до 16 изпражнения на ден (или по-често от нормалното за бебетата), изпражненията са воднисти и от тях се отделя неприятна  миризма. Само един от тези симптоми, сам по себе си не означава, че бебето има диария.

Кoгато има наличие на диария или повръщане при кърмени бебета се препоръчва следното:
 
•   Кърменето би трябвало да бъде ПЪРВИЯТ Ви избор ако детето ви може да приема каквото и да било през устата си. Заради леснотата и бързината с която се усвоява майчиното мляко, дори ако детето ви повръща или го изхвърля скоро след като е накърмено, то все пак ще успее да поеме някои от хранителните вещества. Други храни, които най- често се препоръчват (като Педиалайт, спортни напитки, желатини и соди) предлагат по- малко количество хранителни вещества и не доставят нито едно от антителата, които се съдържа майчиното мляко.
•   Когато вашето кърмаче е болно, вие ще искате да го кърмите по-често - това може да спомогне за ограничването на количеството кърма, която се приема на едно хранене и помага на болното дете да се успокои и облекчи. Ако детето ви повръща често и не задържа млякото за дълго време, може би ще помогне ако го кърмите по-често, но ограничавате продължителността на всяка сесия кърмене (така че детето ви да поема по малко мляко на всяко кърмене) Друг вариант за майката е да изцеди малко мляко преди кърмене, така че останалото мляко в гърдата да тече по-бавно. МНОГО РЯДКО бебе, което се кърми по време на болест, съпроводена с повръщане или диария се дехидрира.

Използването на устна рехидратираща терапия, като Педиалайт е препоръчителна за бебета, които са на изкуствено хранене и които повръщат или имат диария, но използването й вместо кърмене не предлага никакви ползи на кърменото бебе. Човешкото мляко е натурална течност за разлика от изкуственото мляко и другите млечни продукти, което, както казах по-горе, е лесно и бързо смилаемо.

Не използвайте Педиалайт, докато бебето продължава да се кърми и докато няма признаци на дехидратация. Ако при бебето се забелязват признаци на дехидратиране, говорете с доктора си. Признаци на дехидратация са:

•   По- малко от два подмокрени памперса за период от 24 часа
•   Бебето не се държи обичайно (по-раздразнително е, по-малко активно е, спи повече)
•   летаргия
•   отпуснатост
•   слаб плач
•   плач без сълзи (при деца по- големи от 3 месеца)
•   суха уста
•   кожа, която остава набръчкана след пощипване (дръпнете кожата от горната част на ръката, тя би трябвало лесно да се разпусне на мястото си - да не стои ощипана или набръчкана)
•   очи, които изглеждат хлътнали
•   студени и влажни крайници, особено пръстите на ръцете и краката
•   бързо дишане или сърцебиене, което е по-бързо от обичайното
•   треска

Бебета, които продължат да бъдат кърмени през период на боледуване е по- малко вероятно да се дехидрират от тези, които не се кърмят. Ако продължите да кърмите, това осигурява на бебето ви ценни антитела, които ще спрат болестта и ще спомогнат за бързото оздравяване. Също така, кърменето е много успокояващо за бебето ви, което само по себе си спомага за лечението.

Кърмените бебета понякога имат нужда от устно рехидратиране (Педиалайт и др.), но това се налага далеч по-рядко, отколкото при некърмените бебета. Световната здравна организация препоръчва кърменето да продължи по време и след устната рехидратираща терапия. Проучванията показват, че бебетата губят повече от теглото си и всъщност имат повече изпражнения по време на диария, когато са лишени от кърма.

Понякога на майките се препоръчва да се въздържат от кърменето “защото кърмата е млечен продукт”. Кърмата НЕ е млечен продукт (майката не е крава!).

Винаги, когато налице е диария (както при възрастни, така и при бебета) може да отнеме известно време докато червата се нормализират и изпражненията добият нормалния си вид. Така че, дори и да установите проблема и да предприемете необходимите мерки, може би няма да видите удовлетворителни резултати  в продължение на няколко седмици. Това е така, защото ако червата са разстроени, то за тях е трудно да преработват лактоза - така непреработената лактоза всъщност предизвиква повече дразнене и разстройство... може да отнеме време нещата да се нормализират. Обикновено се наблюдава  възпалителен отговор при диарията - това именно е частта, която отнема време да се излекува. Когато причината на проблема е отстранена (когато бебето се възстанови от болестта), вътрешностите ще се излекуват, дори и бебето още да суче. Повече тук за вторичната непоносимост към лактоза
 

Кърмата срещу Педиалайт

Когато бебето е болно, понякога майките са съветвани да спрат да кърмят или да ограничат кърменето и вместо него да използват орална рехидратираща терапия като Падиалайт. Практиката показва че, тази остаряла практика няма положителни резултати при кърмено бебе и може дори да забави излекуването.

Вашето мляко притежава четири елемента, от които вашето бебе се нуждае повече от всякога, когато е болно:

1.   Антитела за да се бори с болестта - вие искате бебето ви да получи колкото се може повече от тях. Трябва да се окуражава  *повечето* кърмене вместо да се ограничава. В Педиалайт не се съдържат антитела.
2.   Течности, които да поддържат хидратацията на бебето. Може би бебето ви няма да яде колкото обикновено, понеже не се чувства добре. Обикновено болните бебета предпочитат да сучат вместо да приемат каквото и да било през устата си, така че кърменето е важно, за да запазите хидратацията на бебето си. Да поддържате бебето си добре хидратирано помага също така за разреждането на слузестите секрети ако бебето има настинка или друг вид конгестия. Така че отново е по- добре да кърмите *повече*. Педиалайт ще поддържа бебето хидратирано, но и кърмата ще има същия ефект.
3.   Концентрирани нитрати. Кърмата се преработва лесно  и бързо, така че бебето получава повече нитрати и ги преработва по- бързо. Педиалайт ще поддържа хидратацията на бебето, но нивото на нитратите ще е много ниско. Още веднъж, най- добре е да кърмите *повече* тъй като бебето ви няма да яде много, защото не се чувства добре.
4.   Удобство. Болните бебета имат нужда от повече удобство - какъв по- добър начин да направите това освен чрез гърдата си?


Преведе sallys от www.kellymom.com

Последна редакция: пн, 31 окт 2005, 07:21 от Бу

# 1
 • София
 • Мнения: 4 381
Много полезна статия. Само ми стана интересно за квасеното  мляко от къма.newsm78

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Може да се опитате също и да направите кисело мляко от кърма.

Преди около месец опитах да подквася половин литър кърма, на която и изтичаха 6-те месеца и нищо не ми се получи. Според майка ми причината била в моята кухненска некадърност Embarassed и в това, че не съм спазила изискванията за максимално запазване на Т.

Е, все пак опитах Crossing Arms

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Поправих линка, сега води към рецепти за правене на кисело мляко от кърма и други млека, на английски. Ама Джейд, като се сетя, колко те убеждавахме, че не, разбира се, че можеш да готвиш домашна храна, не ми се мисли как пак те убеждаваме, че си съвсем, ама съвсем способна да си направиш кисело мляко от кърма... hahaha

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Хихи... вече и да ме убеждавате - файда ник'ва.
Излишен матриал за кисело мляко няма, всичко потъва безвъзвратно в корема на моя кърмоядец Grinning

Общи условия

Активация на акаунт