Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 30 окт. 2005, 12:55 ч.

Аладушки - голяма вкусотия

  • 11 224
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 3 474
Момичета, сутринта рано (че нали се събудих с един час по-рано Wink ) спретнах една купа аладушки по следната рецепта (някаква рускина я представи по тв):

Разбиват се 2 яйца, добавят се 3 сл захар, 1 щипка сол, 1 кофичка кисело мляко с 1 чл сода и брашно около 1 чч до получаване на средно гъсто тесто. Пържат се като нашите бухти - да плуват в много олио. Сервират се със заквасена сметана и сладко.

Това беше оригинала, но се наложи да се добави брашно, защото според тези пропорции тестото се получи течно.
Както и да е. Искам да питам някой познавач на руската кухня вярна ли е рецептата? Защото забравям вече за всякакви варианти на бухтички  Naughty и ще правя само тези......защото станах чудесни Simple Smile

# 1
  • София
  • Мнения: 2 002
И аз много обичам бухтички Simple Smile кажи моля колко гъсто направи тестото? С лъжица ли ги сипваш или ги месиш с ръце?

# 2
  • Мнения: 3 474
Освен посоченото по-горе брашно, сложих още около 2/3 чч, така че да се получи тесто, което да не тече при загребването с лъжичка - така ги пържих, т.е. доста по-гърсто от палачинково, т.е. като при българските бухтички Simple Smile

# 3
  • Мнения: 1 220
 Тане, утре смятам да ги пробвам!  Laughing

# 4
  • Мнения: 2 607
Абе я и аз да попитам,като ги пържите изпържват ли се от вътре,защото понякога като правя подобни бухтички,от вън се зачервяват,а вътре остават сурови Rolling Eyes.
Къде е тайната??? newsm78

# 5
Абе я и аз да попитам,като ги пържите изпържват ли се от вътре,защото понякога като правя подобни бухтички,от вън се зачервяват,а вътре остават сурови Rolling Eyes.
Къде е тайната??? newsm78


Прекалено силен "огън".


Аз правя същото тесто за бухтички и никога не съм знаела,че имат руски произход.Само,че за да се харесат на децата правя гъсто тесто,разточвам го (не много тънко)с точилка на плота в кухнята и режа с формички (прасенца,магаренца,звездички,триъгълничета).Пържа в предварително загрято олио до зачервяване.Вътре остават кухи.Някой ми беше казвал,че ги пълни с гъст маслен крем и стават "кремки"Simple Smile

# 6
  • Мнения: 945
Реzептата си е българска пък Twisted Evil  Crossing Arms

Аz си я имам от моята баба(само zа справка родена преди 99 години) и тя им викаше "Лангътки"  Simple Smile. Значи тестото трябва да е в полутечно състояние, така че да може да се zагребва с лъжица, но и да не е прекалено течно, че тогава попиват много маzнина и стават  Sick.

Мъжът ми е руснак и като каже направи ми Оладушки, аz му викам само ако им кажеш правилното име Laughing Crossing Arms Whistling

# 7
  • Мнения: 2 607
Абе я и аз да попитам,като ги пържите изпържват ли се от вътре,защото понякога като правя подобни бухтички,от вън се зачервяват,а вътре остават сурови Rolling Eyes.
Къде е тайната??? newsm78


Прекалено силен "огън"


Да,така ги правя,на 4 ми е котлона и маслото е добре загряно,и пак стват гафове Rolling Eyes

# 8
  • София
  • Мнения: 1 942
Абе я и аз да попитам,като ги пържите изпържват ли се от вътре,защото понякога като правя подобни бухтички,от вън се зачервяват,а вътре остават сурови Rolling Eyes.
Къде е тайната??? newsm78


Прекалено силен "огън"


Да,така ги правя,на 4 ми е котлона и маслото е добре загряно,и пак стват гафове Rolling Eyes

Мисля, че майка има предвид, че огъня ти е прекалено силен и за това бухтите ти изгарят отвънка, а от вътре остават на тесто.

# 9
  • Мнения: 750
Всъщност оригиналното им име е Оладушки. Руснаците им казват и Олади.
Идва от "олеум" (масло), което е основата на приготвянето им - пърженето в много масло. Иначе рецепти има най-различни с месо, с плодове, от различни видове брашно.

Технологията на всички е горе-долу една и съща - брашното и другите съставки се забръква с вода или мляко, с мая или без до консистенция на рядко кексово тесто, което се гребе с лъжица.

Забравих да ти кажа, че еквивалентът им в гръцката (кипърската) кухня се казва Локумадес, но е само в десертен вид, докато вр уската кухня има и сладки и солени версии.

# 10
  • Мнения: 2 123
а щом е течно тестото как успявате да оформите хубава форма припърженето?

# 11
  • Мнения: 3 474
Ето кой разбира от руска кухня Wink
Според мен г.п. рецепта си е баш руска, защото в никакъв български вариант не съм виждала да се слага захар, а именно тя придаде вълшебния вкус......никога преди не са ми ставали толкова вкусни Simple Smile
Иначе с огъня трябва да се внимава, както пише по-горе на много силен игън прегарят, а вътре остава леко клисаво......

# 12
  • Мнения: 3 474
а щом е течно тестото как успявате да оформите хубава форма припърженето?

При мен формата сама си се оформя Wink. Така освен топчета се образуват много интерсени фигурки Simple Smile

# 13
  • София
  • Мнения: 2 169
Мисля тази вечер да ги пробваме.
 Я кажете-не може ли да се пържат във фритюрник?

# 14
  • Мнения: 1 348
Може естествено, само махни кошницата, че се заклещват в мрежата Wink

# 15
  • Spain
  • Мнения: 3 614
това което аз знам като "аладу6ки" си е то4но рецептата която е дала рускинята - зна4и наистина не е тесто - а е смес подобна на тази за пала4инките - не си спомням то4но как се пе4аха (в много или малко олио ) самата смес е по-гъста от тази за пала4инки , но е като те4ност , не като тесто .  спомням си формата им - незнам защо но винаги са продълговати - елипси и никога оладу6ки не съм яла например кръгли - като пала4инка - зна4и доста 4есто се правят и с извара . 

# 16
  • Germany
  • Мнения: 224
Moqta баба е на 84 години и поне от 15 години имам рецепта от нея под името *Ланги4ки* Naughty
састо ги пражи сладки-със захар, ядяхме ги със сладко, ако някои ги обича със сиренем съответно не се слага толкова захар. в повече мазнина се пържат и тестото е малко по-гъсто от палачинковото. гребе се с лажица и наистина докато се пържат добиват интересни хорми Wink

# 17
  • на 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 392
Абе много мазни ми са тия аладушки.Правих ги преди 1 седмица и още ми е лошо като се сетя за тях,ама и аз се налапах де още докао са топли EmbarassedМного мазнина поемат

# 18
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 255
Снощи правих тези Аладушки. Не се засягай но не ни харесаха много Embarassed Тестото ми стана доста рядко и се наложи да добавям още брашънце въпреки че спазих твоята пропорция. Много мазни станаха и доста тежки и мисля че това им е най големият недостатък. Sick Не обичаме мазни храни въобще Naughty
Обаче , мъж ми каза че това са си 'Лангидките" на майка му от детството само че тези с по добър вкус.

# 19
  • Мнения: 3 474
Няма за какво да се засягам.
И на мен последният път ми станаха мазни. Забравих да сложа 1 сл ракия в тестото и после не ги изцедих на салфетки......
Все пак са по-вкусни от бухтичките Simple Smile

# 20
  • Сливен
  • Мнения: 370
Аз имам рецептата от една българска готварска книга. Там са кръстени "бухти със сода". Това са бухтите, които винаги правя и мога да изям почти неограничени количества от тях , затова и вече ги правя по-рядко Wink.
Тестото наистина трябва да е много рядко, като кексово или дори по-рядко. Гребва се с лъжичка (чаена) и се пържат в МНОГО сгорещена мазнина. Само на газов котлон ми стават добре. Така се надуват за секунди и сравнително бързо са готови за вадене.
Забавни са, защото се оформят най-разлилчни форми и можете да си играете да оприличавате всяка бухтичка на нещо.
Обикновено пържа половината от тестото, а после добавям сирене в другата половина. Така получавам и сладки и солени бухтички.
Ох! Не трябваше да си припомням за тях... Май ще се изкуша...
Моята рецепта е:
250гр кисело мляко
3 яйца
1ч.л. сода
400-500 гр брашно

# 21
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 255
Ето на знаех си че си пропуснала да напишеш "тайната" за ракийката. Ще пробвам още веднъж Laughing

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт