Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Видин
 • Мнения: 4 755
Напоследък все чета такива коментари, чувам ги навсякъде. "Изведнъж спря". Моля, обяснете как е възможно? Аз ако пропусна едно кърмене после съм готова да гръмна, как е възможно при другите просто да спре?

# 1
 • Мнения: 9 817
На първо четене при мен изведнъж спря кърмата при първия цикъл след раждане.
Буквално от изцеждани 200 мл., стигнах до 30-50 мл.
Всъщност обаче след около 10-на минути напразно цедене, кърмата слизаше и както обикновено количеството беше около 180-200 мл.
Така явно е и при тези, които кърмят- бебето суче, но всъщност напразно, а рефлексът на потичане е забавен доста.
Жената пробва да цеди и нищо....Та явно това води до извода "Кърмата спря изведнъж".

Другото спиране беше при болест, но там е друго.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 348
Напоследък все чета такива коментари, чувам ги навсякъде. "Изведнъж спря". Моля, обяснете как е възможно? Аз ако пропусна едно кърмене после съм готова да гръмна, как е възможно при другите просто да спре?

 Тежка катастрофа, умират членове на семейството. Свекървата обвинява майката за случката, защото тя е била шофьора, майката без друго не може да си прости... Иди обясни на тази майка, че кърмата и не е спряла, а просто трябва да се успокои, да си почива, да си мисли за хубави неща и млякото ще тръгне.
 А дори не е необходимо сценариът да е така трагичен. Отделянето на кърма може да бъде затруднено и от "по-безобидни" събития или състояния.

# 3
 • Мнения: 5 768
Аманита, варианти много:

1. Описаният от Скреч - това всъщност е блокиран рефлекс на потичане, не намаляване или спиране на кърмата (но как не гръмват и не стават на буци, наистина не знам).
2. Описаният от г-жа Мафани - много жени се оплакват от силно намаляване на кърмата преди или по време на цикъл - обикновено се оправя за няколко дни от само себе си, имаше и един сценарий, разигран от Хедра и доброволки с калциево-магнезиеви добавки - доколкото помня, даваше добри резултати.
3. Бърка се регулирането на кърмата, което настъпва след 4-6 седмици, със "спиране" - гърдите омекват, не са на бомби. Май повечето случаи при неинформирани жени са именно такива.
4. Недостатъчна стимулация чрез сукане/цедене в началото - първоначално повечето жени са с естествена хиперлактация, която успява да изхрани бебето за въпросните 4-6 седмици, при регулирането се оказва, че не са формирани достатъчно пролактинови рецептори и хоп - бебето не наддава вече добре.
5. Бебето поначало не суче достатъчно често/активно - мозъкът получава сигнал за намаляване на количествата и кърменето постепенно си замира.
И така нататък...

# 4
 • Видин
 • Мнения: 4 755
От прочетеното дотук става ясно, че все пак е въпрос на информираност и може би мааалко желание...   Rolling Eyes

# 5
 • Мнения: 9 817
От прочетеното дотук става ясно, че все пак е въпрос на информираност и може би мааалко желание...   Rolling Eyes


Всичко с кърменето опира до твоята сентенция- кърмене и желание.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 348
От прочетеното дотук става ясно, че все пак е въпрос на информираност и може би мааалко желание...   Rolling Eyes
Не баш. Информираш майката, че трябва да се успокои, тя пък има желание да кърми. И какво? Натиска копчето off и спира вече да се тормози, успокоява се радва се на живота и млякото шурти. По-сложни са нещата понякога.
 От друга страна не при всички хора стреса така зле се отразява на кърмата(при мен не е така осезаемо, но и се надявам никога да нямам такова ниво на стрес, което да изпита упоритостта на лактацията ми  Praynig )

 Разбирам за какво говориш. Скок в растежа, регулиране на кърмата, намалено количество преди цикъл или просто нежелание да се кърми и търсене на извинения(сякаш е необходимо да се извиняват пред аудиторията в градинката, но така е, като често обвиненията изпреварват разбирането). Все "изчезнала" кърма, а реално - липса на информация, липса на подкрепа, липса на желание. Но нещата не винаги са такива. Просто наистина има случаи, в които не опира само до информация и желание(като взех стреса само като пример, иначе причини има различни).

Не става въпрос за "изчезнала" кърма, а друг проблем, но съвсем наскоро една майка, която е добре информирана(често помага с информация в този форум) и има добър стаж с първото си дете, каза:"Ако при нас нещата продължават така, кърменето скоро ще приключи".  Изобщо не подлагам под съмнение желанието и да кърми, но понякога борбата за достигане до безпроблемно и приятно кърмене е по-тежка, от колкото са силите на майката.

П.п.. Параход, понякога гърдите стават на буци, но и капка не излиза, а друг път производство почти няма. Гърдите са меки, сученето на бебето не стимулира рефлекса на потичане, има някакво произведено количество, но крайно недостатъчно. Има такива разкази във форума от майки, които са попадали в ситуация на силен стрес. Като се окопитят са се справяли с проблема(поне в историите, на които аз съм попадала).

# 7
 • Видин
 • Мнения: 4 755
Темата я пуснах, защото се зачетох в съседния подфорум и 90% от мненията бяха - кърмята ми спря.
Питам аз - всичките тези майки ли са преживели чак такъв стрес и им е спряло млякото?

# 8
 • Мнения: 9 817
Ами не, Аманита, но тук с два отговора и станаха ясни в общи линии причините, довели до спиране /дори и мнимо такова/ на кърмата.
Знаещите си обясняваме нещата, други, не толкова чели /не обиждам/ вярват и на бабини деветини.
Справка- болшинството отчетни теми в Родени, където добре че се намесиха консултанти, че имаше голем смех на места.

# 9
 • Видин
 • Мнения: 4 755
Да, да, стана ми ясно. Наистина има прични за спиране на млякото или поне намаляване. И явно цаката е да си информиран  Tired Ама в Бг сам трябва да се информираш...

# 10
 • Мнения: 334
Аз съм пример в това отношение по два от факторите. От няколко месеца имам силно намаляване в дните преди и по време на цикъл, въпреки че такъв имам от 40-ия ден след раждането. Една вечер просто не потече нито капка. Например винаги мога да разбера с точност 1 ден кога ще имам менструация, защото предния ден кърма почти няма. Ето, тази вечер бебчо суче точно на час по малко.  Sad Налага се в тези дни вечер само да давам добавка. Добре, че този синдром се появи след захранването. Много бих искала просто ей така да имам кърма без подобни притеснения, както се случва на кърмещи с години майки.
Осезаемо ми намалява и когато се притесня за нещо. Но това се е случвало 1-2 пъти и наистина трябва да е важно за мен.

# 11
 • Видин
 • Мнения: 476
Защото повечето жени не са информирани и нямат желание.Повечето ми познати още на 3 седмица ми викат,че вече нямат кърма и колко се опитвали да се цедят,а в началото били с мноооого мляко.Чак взех да се дразня от тяхното не знание.Поне заради децата да седнат и прочетат книга или в интернет  ooooh!

# 12
 • Мнения: 5 768
Епифания, чела ли си това - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=381376.0 ? Може да ти е от полза.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 348
Темата я пуснах, защото се зачетох в съседния подфорум и 90% от мненията бяха - кърмята ми спря.
Питам аз - всичките тези майки ли са преживели чак такъв стрес и им е спряло млякото?

Като станат информирани тези, които не желаят да кърмят, но страшно много държат да се извиняват с друга причина, ще вземат една по една да разправят на коя котката се разболяла, на коя свекървата и вдигнала кръвното та за това секнала кърмата  Whistling
 Слон балон добре направи, че преведе онази статия за обвиненията, които налагат измислени извинения, които така пакостят. Ако кърмачките запазват неизявено възмущението си как някоя си няма желание да кърми, няма да се налага тази без желанието да прибягва до измислени причини, които довеждат до край с кърменето и по този начин да се всява неоснователен всеобщ страх в бъдещите майки, че да не могат да кърмят по независими от тях причини е доста често срещано явление.

Една роднина именно за да се предпази от лошо отношение (в случая не от кърмачки, а от приятели, роднини и познати), каза, че не може да кърми, защото е алергична и с кърмата си ще предаде алергията на бебето. Е, тя обвиненията пак си ги получи, защото не всички бяха чули "основателната" причина, а само знаеха, че не кърми. Та след това ми се наложи да смекчавам фактите пред същите тези хора, за да мога да внеса яснота за кърменето, но и да не предизвикам още по-бурни реакции. Просто казах(както и беше), че всъщност на тази майка и се наложи дълго да се бори с поредната алергична реакция точно след раждането и то с лекарства несъвместими с кърменето. (току що написах още едно основателно извинение, до което могат да прибягват информираните нежелаещи да кърмят  Mr. Green )


П.п. Не всеки може да бъде мълчалив и да се сдържа да не изкаже мнението си, особено ако за него е напълно непонятно как е възможно еди коя си да няма желание да кърми(не че е извинение за бълване на обвинения де), но още по-грубо ми изглежда обвинение към майка, която не е успяла да се пребори с проблем. "И аз имах разранеи зърна, и аз имах мастит, и моето дете не искаше да суче, но се справих, защото бях упорита и се жертвах за детето си, а ти - мързеланка и егоистка! Ще стискаш зъби, ще ревеш с гладното бебе, ама ще кърмиш". Жалко, но факт, че само желание и информация не стига понякога! (Аманита, добре разбирам кой тип майки с "изчезнала" кърма визираш и разбирам за какво точно говориш, не дей да мислиш, че с писанията си обвинявам теб. Просто ти използвам темата, за да си излея мислите  Simple Smile )

Последна редакция: пн, 26 юли 2010, 00:08 от skrech

# 14
 • Мнения: 857
О, те и на мен "предричаха", че като ми спре кърмата с какво ще го храня това пристрастено кърмаче - ама на - не спря, а кърмачето е по-пристрастено отвсякога  Crazy.
Иначе на всички майки в градинката кърмата им спря изведнъж. Но според мен се дължи главно на желанието да си като другите.
Това е техен избор и тяхно решение - не ги обвинявам, децата им растат точно както и моето.
Ако аз трябваше да давам толкова пари за АМ, щяхме да фалираме  ooooh!.

Общи условия

Активация на акаунт