Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 юли 2010, 12:27 ч.

Уред за кисело мляко

  • 140 876
  • 719
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 6
Заредих хлебопекарната с кило и 700 прясно мляко и бифидо закваска на генезис за 8 часа , като гледам казанчето може да събере и 3 литра ,  никъде не пише каква температура се поддържа
https://prnt.sc/j5ybgs
https://prnt.sc/j5yal6

# 706
  • have faith and be patient ..
  • Мнения: 2 697
каква е тази закваска ? може ли линк нещо ? дали е читава , аз съм заквасвала с различни кисели млека

# 707
  • Мнения: 6
За първия опит взех едно пликче - лев и 60 , били полезни тези бактерии , леко пари млякото в хлебопекарната, на петия час  още е полутечно отгоре , за другия опит ще сипя три литра и на 12 часа, взел съм и обикновенна закваска за кисело мляко на същата фирма , уж да ми е сигурно
http://www.biohrani.eu/naturalni-bio-hrani/zakvaski-za-kiselo-ml … -mlqko-10-sasheta

# 708
  • София
  • Мнения: 7 197
Мисля, че се заквасва при температура 37 - 40 градуса, т.е. приятно топло на пръста.
ЛББ също имат закваска, която се държи в хладилник. За 5 л мляко струва около 4 лв., не съм я ползвала, казвала ми го е продавачка в техния магазин.
А съм чувала, че мляко се заквасва и с хран. добавка - пробиотик (Линекс или нещо подобно), но нямам идея за дозата.

# 709
  • София
  • Мнения: 5 650
Гледам само за някакви машини си говорите, но
какво кисело мляко ползвате за първоизточник? Пробвахме няколко марки, но не се получават, предимно  се точат или стоят като Ц200 лепило...
Преди Елби продаваха закваска от завода, но не знам дали сега го правят и на каква цена. 

Ще опитаме и с това на Йовчев с каймак (изглежда ми истинско).

# 710
  • Мнения: 101
Може да опиташ с някое по-хубаво, като това на ферма Ярлово , на Хармоника,  или с някоя суха закваска. С тези кисели млека ми се е получавало винаги. Опитвал съм и няколко вида закваска и винаги се е получавало добре. И температурата играе съществена роля.

# 711
  • София
  • Мнения: 1 854
И аз квася от около 3 месеца, първо купих някаква закваска на прах. Закваси се гъсто, въпреки, че квася купешко прясно мляко на Елби.
Но нямаше никакъв кисел вкус като кисело мляко. След няколко подквасвания от него, поредното заквасване го направих с добавяне на кисело Верея 3,6 % по БДС и ни хареса повече. Става истинско гъсто кисело мляко, че и каймак хваща отгоре. Въобще не затоплям, както се внася прясното в нас, престоява на стайна температура известно време и директно го разливам в бурканите и слагам във всеки по 3 супени лъжици от предходното квасено от мене. Понякога ако не квася веднага, като купим прясното, прибирам в хладилника и като дойде момента вадя и в бурканите. По някое време вероятно ще трябва да заквася пак от купешкото кисело, да подновя закваската.
Фурната ми има функция за квасене на мляко. Вкарва пара, но вътре поддържа 35 градуса. Ако прясното мляко е било на стайна температура, квася 6 часа, ако го вадя от хладилника, тогава я пускам за 7 часа. Ако квася през нощта и програмата свърши преди да стана, престоява още около час преди да сложа в хладилника и става малко по-кисело.

# 712
  • have faith and be patient ..
  • Мнения: 2 697
Да ,при по-продължителен престой направо се вкисва , аз днес заквасих литър био прясно мляко от лидъл ,но е 1,5% - лонг лайф , със 5 супени лъжици кисело мляко родна стряха 3,6% ,всичко направо от хладилника ,мисля към 6-7 часа да държа и да проверя как са нещата .. до сега от хладилника направо не съм пускала

# 713
  • Мнения: 36
Здравейте,искам да попитам да ли може да се познае и как дали в домашно прясно мляко се слага сухо такова.Взимаме  от едно стопанство,но в последно време сякаш млякото е друго и предположихме ,че има примеси ,иначе има каймак и отделя повече вода в киселото мляко,

# 714
  • Мнения: 46
малко да повдигна темата.
понеже вече имам доставка на прясно мляко домашно-козе и овче, реших и купих от лидл машинката за киселото мляко. изчетох и темата-почти. тъй като пробвах 10-12 часа, както е в книжката млякото вкисваше. явно трябва да го слагам студено. моля, който е опитал вече изпитана рецепта да пише, че ми писна да хвърлям млякото и с какво купено да заквася, докато не ми донесат истинско и кисело мляко? и на тези малки бурканчета по колко да слагам - по едва лъжица на всяко бурканче или една лъжица на литър прясно мляко, което да разлея по бурканчетата?
ще опитам с елбибулгарикум, тъй като най-много положителни мнения видях за него. благодаря предварително на всички, които ще ми помогнат в тази драма...

# 715
  • София
  • Мнения: 1 854
малко да повдигна темата.
понеже вече имам доставка на прясно мляко домашно-козе и овче, реших и купих от лидл машинката за киселото мляко. изчетох и темата-почти. тъй като пробвах 10-12 часа, както е в книжката млякото вкисваше. явно трябва да го слагам студено. моля, който е опитал вече изпитана рецепта да пише, че ми писна да хвърлям млякото и с какво купено да заквася, докато не ми донесат истинско и кисело мляко? и на тези малки бурканчета по колко да слагам - по едва лъжица на всяко бурканче или една лъжица на литър прясно мляко, което да разлея по бурканчетата?
ще опитам с елбибулгарикум, тъй като най-много положителни мнения видях за него. благодаря предварително на всички, които ще ми помогнат в тази драма...

10-12 часа ми се виждат много. Аз квася за 6 часа, максимум 8. В други уреди, но какъвто и да е уреда според мене за 10-12 часа е много и ще вкисне.
Добре заквасват киселите млека на Елби и на Верея - тези, които са с 3,6 % масленост.
Не ги знам колко са големи бурканчетата на твоя уред, аз на буркан от около 600 мл. слагам 2-3 супени лъжици кисело мляко за закваска, значи на литър идват около 4-5 лъжици.
Предполагам, че първо вариш прясното мляко, когато се слага киселото за закваска, прясното трябва да е истинало до около 40 градуса.

# 716
  • София
  • Мнения: 7 197
Аз слагам по 1-2 с.л. на буркан тип Омния. Не е толкова гъсто, като от магазина, но поне няма сухо мляко или желатин.
10-14 ч. са много на това топло време, и то в машина. 4 часа са достатъчни за немного кисело мляко, зависи кой как го харесва. И още нещо - винаги домашното ще е малко по-кисело от купеното, по соцвреме беше всичкото такова, не разните йогурти и кремчета с неизвестен състав, които ни изкривиха вкуса.
След заквасване може да се подслади.
Елби (LB) имат и замразена закваска, за 5 л мляко. и е някъде 4,50-5 лв.

# 717
  • Мнения: 46
сега сварих млякото. знам, че трябва да мога с пръстчето да пипна млякото. бурканчетата са ми малки и около литър пълни всичките т. е. ми трябват 4-5 лъжици. тъй като имам различни млека в нас ще опитам с две от тях да заквася и ще го държа около 4 часа и ще пробвам какво е станало. вече два пъти го изхвърлям от киселост -но го държах по 12 часа, което е мноооого. утре сутрин ще го сложа охладено до телесна температура пък да видим, че сега за никъде са ми 4 часа.

# 718
  • София
  • Мнения: 7 197
Не хвърляй храна, грехота е, щом не е развалена. С майонеза и горчица става млечен сос.
Неслучайно се казва кисело мляко. Ако винаги ти се струва прекалено кисело - просто не е твоят продукт, не се мъчи да го харесаш.
ММ яде забравено цяла нощ мляко, аз се ядосвам че съ блейка, а той: Супер е, така го правеше баба ми

# 719
  • Мнения: 46
аз също не обичам да се хвърля храна, тъй като много хора гладуват....което е тъжно, но то е пресечено и развалено, няма как да го ядем. забравено от деня слагам в тесто или баница, но това от уреда нямаше как....дано уцеля дозата и да се радвам на млякото.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт