Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 окт. 2005, 10:56 ч.

Мед. сестрата в яслата

 • 3 723
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 319
Мили мами, тази сутрин съм ядосана леко, даже не много леко, ами направо силно съм вбесена. Знае ли някоя от вас какъв е "регламентът" за медицинската сестра в яслата и има ли въобще такъв? Значи интересува ме в какво се състои работата й - т.е. какво точно трябва да прави сестрата в яслата/градината, до колко часа трябва да стои там и ей такива неща... И най-вече къде е написано това, по дяволите?
ако някоя от вас знае, моля да ми пише! Благодаря предварително!

# 1
 • София
 • Мнения: 11 501
Ами задължително е в група да има една медицинска сестра, тя е титулярката. Заедно с нея има една или две лелки, които се занимават с хигиената на децата. Сестрата отговаря за децата като цяло!
В градината доколкото знам няма мед. сестри или по-скоро не седи в групата...
Къде е написано - ми в длъжностната й характеристика, която обаче не е достояние на родителите.

# 2
 • Мнения: 319
Да, сега от отговора на Vache разбирам, че не съм се изразила много ясно - става въпрос за медицинската сестра, която е на цялата градина, а не за сестрите, които го играят възпитателки на децата.
Ние сме в ОДЗ, което има една яслена група и принципно нямахме до тази сутрин никакво вземане даване със сестрата на градината, която преглежда големите дечица. Тази сутрин обаче си разменихме с нея няколко недотам любезни реплики и тъй като смятам да се обадя на директорката, искам предварително да се подготвя относно това, което ще й кажа. Затова ви питам за задълженията на медицинската сестра, която отговаря за цялата ясла или градина или и двете.

# 3
Диана, и аз тази сутрин се изнервирах заради мед. сестрата, дори пуснах тема. Бърка им с шпатулите в гърлата и децата плачат и се стресират. И аз смятам да говоря с директорката. На всичкото отгоре, мед. сестрата не разпечата пред мен шпатулата и кой знае какви бактерии и вируси ще ми лепне сина  този път #Cussing out #Cussing out #Cussing out Дано някой наистина знае какви са й задълженията и сподели във форума! А твоето дете в коя ясла ходи? Марти е в първо ОДЗ

# 4
 • Мнения: 811
Сестрата в градината е на пълен работен ден. Например от 8 до 17.
Тя следи за здравословното състояние на децата, съхранява и попълва картоните им, обявява карантините, периодично ги мери /ръст, тегло/, одобрява седмичното меню /заедно с директорката/, организира и провежда със специалисти профилактични прегледи /за гръбначни изкривявания, плоскостъпие, срещи с логопед/, прегледи за въшки  Joy и прочие
Ако има болно дете оказва първа помощ - да смъкне температурата например, докато дойдат родителите. Пак тя има право да се свърже с личния лекар на детето за консултация.
Май е това  newsm78

# 5
 • София
 • Мнения: 11 501
Ами аз не знам в нашата ясла да има мед. сестра на цялата ясла.... Детската градина си е съвсем отделно и там не знам стоят нещата. Титулярките на групите са си мед. лица, повечето работят и на други места като мед. сестри и ако стане нещо оказват първа помощ на децата. На моето са му смъквали Т докато ида да си я взема....

# 6
 • Мнения: 319
Ние сме в 29 ОДЗ в Изток, което, както е видно и от съкращението му, е детска градина с една яслена група. Та, ние сме в яслената група. Всяка сутрин като отиваме, казваме добро утро на медицинската сестра на градината, която преглежда гърлата на по-големите батковци и каки. На децата от яслата обаче не. Днес носехме сиропче Хустагил против кашлица, което влачим всеки ден вече втора седмица. Криси кашля, защото има сополи, които се стичат в носоглътката и я давят. Сигурно през тези две седмици 5 пъти съм я водила при джипито, жената казва, че гърдите и са чисти, но е задръстена със сополи. Да и пръскам Нисита в носа, сиропчето профилактично. И днес сестрата започна да ми обяснява, че вече нямало да приемат лекарства в градината, ако детето кашляло, да съм си го държала вкъщи, да съм си вземела болнични от джипито и пр. Питам я: "Е, добре, тя може да има алергична кашлица, да кашля по цяла зима, щото има трета сливица, аз не мога да съм все в болнични, няма кой да ме дръжи такъв работник на работа? Какво правим тогава?" А тя ми казва: "Ами, ще си давате лекарствата вкъщи!" Питам пак: "Какъв е смисълът от това? Тя може да кашля, аз да й давам само сутрин и вечер сироп и пак да я водя, защо да не й давате и Вие на обяд още веднъж?" Повдига рамене!

Как ви се струва това? Разбирам, че има родители, които се сърдят, че някое друго дете кашля и киха и са го довели в яслата. Ама ние не живеем в стерилна среда. По тази логика да вземе да преглежда сетрата на входа и родителите, които водят децата си сутрин, че то и сред тях сигурно има болни. Аз например също кашлям и кихам, що ме пускат да си водя детето на ясла?

А няма да казвам, че миналат аседмица Криси е била последните два дни с конюнктивит и никой не я е забелязал, да ми се обади и да ми каже. В четвъртък съм я изпуснала аз - не съм я видяла сутринта, а в петък вече са можели да го видят и те! ДА не би конюнктивитът да е по-малко опасен от кашлицата?

Ей затова питам какви са задълженията на въпросната сестра, че да се обадя на директорката и да я питам! И да разбера защо си тръгва в 14 ч. Ами ако с някое дете от градината или яслата не дай боже се случи тнещо в 16 ч.? Или какво - всичко, което ще се случва, може да се случи само до 14 ч.?

# 7
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 979
...Бърка им с шпатулите в гърлата и децата плачат и се стресират...

няма друг метод, удостоверяващ здраво/болно гърло!
А относно стерилността на шпатулите...не ми се говори  Confused

П.П: нямам сега време да дочета цялата тема в подробности...след малко ще опитам!

# 8
 • Мнения: 7 827
Виж мнението на "другите" родители ТУК, ТУК и друга гледна точка, за болните колеги  Wink .
Моето мнение, че деца с лекарства не бива да се взимат.
Успех

# 9
 • Мнения: 319
Ellypr, при цялото ми уважение към теб и към другите мами:

Първо: В темата питам какви са задълженията на медицинската сестра в яслата/градината и къде ги има формализирани в писмен вид, а не: какво е вашето мнение за това, дали да се приемат болни деца или деца с лекарства в яслата?
Второ: Никой (още по-малко пък аз) не е казал, че детето трябва да се води на ясла, въпреки, че е болно. Напротив - аз винаги си взимам болнични, когато детето ми е болно и си го гледам, защото няма кой друг да ми го гледа. Никога не съм я водила, когато е била заразна или когато виждам, че не е добре. Но когато минем през лекарката ни за бележка, винаги настоявам да бъде прегледана и преслушана и питам, дали вече може да ходи, т.е. дали не е опасно за другите деца.

Откровено да ти кажа, дори се ядосах за това, че не са я забелязали с конюнктивита - нали са медицински сестри, специалистки!? Аз ако не съм я видяла, добре - не съм медицинско лице. Ама те нали ужким по цял ден с тях се занимават и са медицински лица?

Знаеш ли колко повече ме устройва да съм си вкъщи и да се занимавам с детето си, а не да работя и да се притеснявам по цял ден за нея, а пък да не мога да отида и да я взема.

До гуша ми дойде от разни хора, които ми обясняват, кое било по-добре и кое по-зле. Аз не им знам хала, те моя откъде го знаят? Че ако не ми се налага да работя, дали щях да го правя, а? Щях да си дам детето на ясла, ама друг път! Затова никога не се сърдя, че някои родители си водят децата, дори и болни. Защото не им знам хала, защото навън е пълно с микроби и вируси и няма значение, дали ще са в яслата или в парка, или в кафето или на гости, вирусът може да ги засегне. Майките, които си гледат децата, а не ги водят на ясла, да не ги държат само вкъщи? Нали и те ги извеждат навън и децата им също са подложени на външни вирусни влияния? Хайде моля, не е необходимо да се правим на извънземни, които незнайно как са попаднали в този вирусясал свят!

В момента питам само какви са задълженията на сестрата в градината или яслата и до кога и е работното време - всичко друго е просто интрига!

# 10
 • Мнения: 7 827
Изобщо не съм искала да създавам интрига  Shocked Rolling Eyes Shocked . А и ако си прочела мнението ми в другата тема ще видиш, че всъщност с теб няма за какво да спорим  Wink .

# 11
 • Мнения: 319
Прочетох го, ама чак сега... и ми се струваш разумен човек. Що бе, жена, написа това другите родителби в кавички, та така ме ядоса? Аз съм филолог - тези дребните неща отвреме навреме ми късат нервите! Айде, мир!   Peace И пак сори!

# 12
Малко в страни от темата
Не разчитайте на квалификация при тях. Когато синът ми повърнал в градината, сестрата просто му сложила свещичка против повръщане, а не е разбрала, че детето има 39,5 - толкова я измерих в къщи. Още ме е яд на мен , че не съм усетила нищо сутринта преди да го оставя в градината, но пък и толкова неадекватна помощ от медицинско лице не съм очаквала! И тогава всъщност не ми се обади сестрата, ами госпожата от групата, която беше по заместване за 1-2 месеца.

Иначе сега водя дъщеря ми в друга градина. На почти всички деца преглеждат косичките за въшки, но не съм видяла сестрата да върне някое дете. Има и една друга сестра се появява от време на време, и тя прави забележки на родителите. Специално бях фрапирана от майката на едно дете - три дена подред за 15 минути вече като си взимам детето, нейното дете не спира да кашля и когато сестрата и направи забележка да не води болно детето в градината, майката каза "ама тя болна ли е?"

Това за лекарствата - дъщеря ми често прави инфекции на пикочните пътища, което понякога налага приема на антибиотик, за повече от 20 дена. За 1 година 3 пъти пихме антибиотик по този повод. Няма нищо заразно, но съм имала проблеми с директорката на тази тема. Та по темата за лекарствата и даването им в градината съм с по-особено мнение.

# 13
 • Мнения: 319
Това за лекарствата - дъщеря ми често прави инфекции на пикочните пътища, което понякога налага приема на антибиотик, за повече от 20 дена. За 1 година 3 пъти пихме антибиотик по този повод. Няма нищо заразно, но съм имала проблеми с директорката на тази тема. Та по темата за лекарствата и даването им в градината съм с по-особено мнение.

Ето и такива случаи имах предвид, когато се възмутих за лекарствата и носенето им в градината. Ако медицинската сестра не може, не желае или не е в състояние да поеме отговорност за даването на лекарства, оказването на АДЕКВАТНА първа помощ на децата и установяването на някои състояния на децата, тогава по-добре да я няма. Нашата като си тръгва в 14 ч., а работното време на яслата е до 19 ч., как се оправят следобяд без нея? Ами както се оправят следобяд без нея, да вземат да се оправят така и сутринта - пак без нея.

Останалите задължения, които има, също могат да се поемат от възпитателките...

Надявам се само някоя мама да знае къде са написани официално задълженията й. Иначе за това, какви са, разбрах от Мам-Ам, за което й благодаря!

Пък после - аз си знам какво да говоря с директорката. Имам и разни други неща да й разкажа...

# 14
 • Мнения: 1 091
Диана, дано не те ядоса мнението ми, но едно от задълженията на сестрата в детската градина /ясла/ е точно да проверява здравословното състояние на децата и да връща тези, за които прецени, че са болни. От сополиви деца, като твоето в случая, страдат другите деца и родители. Правилникът на всички детски заведения забранява приемането на деца с лекарства, друг е въпросът, че не се спазва.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт