Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 окт. 2005, 17:33 ч.

За майчинството?

 • 1 485
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 287
Кога изтича майчинството - на датата на раждането или на датата на първия издаден болничен. На коя от двете дати трябва да се върнеш на работа?

# 1
 • Magrathea
 • Мнения: 2 771
Кога изтича майчинството - на датата на раждането или на датата на първия издаден болничен. На коя от двете дати трябва да се върнеш на работа?
След като ти изтекат всички болнични- първият е от болницата и един  от личния лекар.

# 2
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 464
Знам само, че майчинските спират да се изплащат след втория рожден ден на детето, по тази логика предполагам, че майчинството свържва точно когато детето навърши 3 години.
На теб как ти казаха от работа?

# 3
 • Мнения: 1 639
 Връщане на работа е след 2-ят рожден ден на детето .За още една година , в която само стаж и здравни осигуровки получаваш , без пари , товага се договаряш с фирмата , в която си . Но не съм сигурна дали е плътна тази трета година.  newsm78

# 4
 • Мнения: 222
Платеното майчинство е до навършването на две години на детето,т.е. на следващия ден след рожденния ден на детето трябва да се върнеш на работа. А иначе имаш право на една година още, но неплатено майчинство,т.е. детето докато навърши три години можеш да си го гледаш, но без доходи(то едни доходи 130 лв.!!!!!!!!,но все пак). Надявам се да съм ти била полезна.

# 5
 • Мнения: 903
Абе хора, майчинството не е ли 2 години след изтичането на последния болничен, което не е точно до навършване 2г. на детето, а по-късно

# 6
 • София
 • Мнения: 1 057
Това, което аз знам е, че по закон се полагат общо 135 дни болнични за "бременост и майчинство". 45 дни са задължително преди термина и болничния лист се издав от наблюдаващия бремеността лекар. След раждането се издава втори болничен от болницата в която е станало раждането и е с продължителност 42 дни. Третият и последен болничен се издава от педиатъра на детето или от GPто и е за 48 дни.
Ако раждането стане преди термина, дните, които се явяват като разлика, се натрупват към последния болничен (т.е. ако термина е 09,09,05г. а раждането стане на 02,09,05г. седемте дена се прибавят към последните 48).
След последния ден в болнични, започва "допълнителен отпуск за отглеждане на дете" - 2години (за този период се взима сумата от 130лв.). Дано скоро да стане 160лв.
За подробна справка:тук

Последна редакция: вт, 01 ное 2005, 00:09 от maya_nikolova

# 7
 • София
 • Мнения: 716
Отпускът за бременност и раждане продължава 135 дни, както са ти писали мамите по-горе и задължително 45 дни преди терминът ти се издава болничен лист.За този пориеод ти се изплаща обезщетение изчислено на база 90% от осигурителния ти доход за подледните 6 месеца /но не-голям от среднодневното нетно възнаграждение - т.е на практика се получава ако си на трудов договор получаваш заплатата си +- малко отклонение идващо от броя на работните дни в месеца.
След приключването на този период излизаш в отпуск за отглеждане на дете до две годишна възраст /т.е. до навършване на детето на 2 години/. Изплаща ти се обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на соц. осигуряване за съответната година /който тази е 130/. Този отпуск може да се прекрати по всяко време или да се прехвърли при определени условия на бащата или бабите и дядовците.
После имаш право на неплатен отпуск в размер на 6 месеца до навършване на детето на 8 години - такъв отпуск има и таткото. Ако ти искаш би могла след двете години платен отпуск да излезеш в 6 месеца неплатен, а ако искаш още 6 месеца таткото би могъл да ти прехвърли своя отпуск.

Поздрави
 

# 8
 • София
 • Мнения: 676
Подкрепям мама Миши, казала е всичко както си е. Вчера по новините казаха, че от Януари 2006г. майчинството става 160лв. Това го каза Масларова.

# 9
 • Мнения: 1 639
Подкрепям мама Миши, казала е всичко както си е. Вчера по новините казаха, че от Януари 2006г. майчинството става 160лв. Това го каза Масларова.
Аз също ги чух това , но дори и да влезе в сила нас няма да ни хване. Wink   . А тези , които тогава ,че стават майки  Grinning

# 10
 • Мнения: 5 373
Подкрепям мама Миши, казала е всичко както си е. Вчера по новините казаха, че от Януари 2006г. майчинството става 160лв. Това го каза Масларова.
Аз също ги чух това , но дори и да влезе в сила нас няма да ни хване. Wink   . А тези , които тогава ,че стават майки  Grinning
Нещо не схващам-как така нас"няма да ни хване"? Би ли разяснила? newsm78

# 11
 • София
 • Мнения: 716
Обезщетението за платения отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст се определя със Закона на бюджета на соц.осигуряване за съответната година. Ако за 2006 е минал през народното събрание и е гласуван размерът му да бъде 160.00 лв. от 2006, то всички мами, които ползват отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст ще получават обезщетение в размер на 160.00 лв - няма стари, няма нови!

# 12
 • София
 • Мнения: 472
Така е!!
Не може едни да получават 130 други 160 лв.

# 13
 • Мнения: 57
Здравейте пиша ви с един въпрос,дано можете да ми помогнете Praynig
Малко преди да забременея напуснах работа,сега когато кажа на работодателите че чакам дете те ми отказват работа.Мисля че няма и да си намеря нищо докато съм бременна.Та въпроса ми е имам ли право на "майчинство" и каде мога да получа повече информация.
Предварително благодаря newsm03

# 14
 • София
 • Мнения: 472
Аз бях в същия вариант миналата година. Напуснах работа поради съкращение и 10 дни по-късно разбрах ,ч е съм бременна. Регистрирах се в бюрото по труда и тъй като бех наясно ,че в това пожения няма да си намеря работа и получавах 6 месеца макс. размер обезщетение 140 лв, след това ми оставаше 1 месец и нещо до излизането ми в отпуск по бременност и раждане и чрез познати започнах работа на трудов договор .така бях подсигурена с правата си по кодекса на труда, не губех стаж и осигуровки, сядах си вкъщи и получавах обезщетението. Имаш 2 варианта:
-- регистрираш н се като безработна и в зависимост от стажа получаваш определен период обезщетение което варира от 80 - до 140 лв, плащат ти се здравни и социални осигуровки, после намираш някои при които да се водиш на трудов договор до остатъка от периода до майчинство или:
- като ти приключили обезщетението оставаш безработна и от социални грижи в общината по местоживеене имаш право на обезщетение за бременност и обезщетение за отглеждане на дете , но до 1 годишна възраст с обезщетение 100 лв ( а, не както сега 130 и до 2 годидишна възраст). Но за да ти дадат това обезщетение семейния Ви доход на член семейство не трябва да надхвърля 200 лв.
имаш време търси варианти , но на първо време се регистрирай в бюрото по труда ( срок 3 месеца от прекратяване на трудовия договор)

Общи условия

Активация на акаунт