Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 ноем. 2005, 15:54 ч.

Езиков център Berlitz

  • 6 620
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 245
Някоя от майките чувала ли е за този център и доволна ли е най-вече?
Иска ми се да запиша сина ми на курс и се чудя къде.
Някой да знае съботно-неделни курсове да има някъде за малки деца?
  bouquet

# 1
  • Мнения: 488
Тъкмо се чудя от една седмица да пусна ли тема, и ето ти - въпросче...  Grinning
Аз съм директор на Центъра Berlitz в Пловдив, който наскоро отвори врати. В София съществува вече 3 години, а във Варна работи от март месец тази година.
Може би не е коректно от моя страна да пиша, защото може да се приеме като реклама. Затова само ще ти дам един-два линка да разгледаш, ако разбираш английски - още по-добре.
www.berlitz.bg , www.berlitz.com
Ако се интересуваш от подробности, мога да обясня засега на лични, а като получа информация  дали мога да пусна специална тема, ще я видите.
Ако някой се интересува, пишете на ЛС.

  bouquet

# 2
  • Мнения: 694
 Децата на приятелките ми ходят в Британика, защото им е близко до вкъщи и ги пускат сами да ходят и да се прибират и това което знам от тях е,че са много доволни. Организират им тематични занимания игри и прочие. Средно плащат по 300-400 лв. за една учебна година, но зависи от нивото.

# 3
  • Мнения: 1 381
Британика и BerLitz  са различни. Това което съм прочела и чувала за тях като метод на преподване е много добро. В смисъл че се преподава на езика, които изучаваш и на повечето от преподавателите  им е роден. Не знам оабче каква им е квалификацията. Специално за англ. език е добре да имат сертификата/диплома  ТЕFL ( Teaching English as a Foreign Language) или нещо подобно се казваше - към Кеймбридж се държи.
Макар на хората да има звучи странно и едва ли не невъзможно да започнеш да учиш език без да ти се обяснява на български. това е един страхотен метод и много забавен, особенно за деца. Така се научаваш да мислиш на езика, а не да превеждаш., да го използваш на практика , а не на теория да знаеш всички времена , но да не можеш да ги използваш.
Може и да ви звучи като рекалма, но истината е че няма лични впечатлени от този център, но съм работила дълго време в тази сфера и то точно такъв тип курсове с Native speakers, но само за англ. език. Когато напуснах тази сфера се появиха тези у-ща и много се зарадвах, че най-сетне хората ще имат алтернатива, защото там където работех бяха ( а и сега са) безбожно скъпи. Не видях цени на сайта и всъщност не мога да срявня, но се надавам да са приемливи/съобразени с някакво средно ниво, защото това обучение си струва. парите.

Малко дълго стана, но се надявам да съм била полезна.

# 4
  • Мнения: 488
Здравейте отново, малко със закъснение се включвам, но... работа, работа... Embarassed
Благодаря на Eva за мнението, част от това, което е написала, е сякаш аз съм го писала  Laughing
Бих искала да добавя малко повече подробности, за да разберете наистина какво е Berlitz и защо е толкова различна от другите езикови школи. Ще се опитам да бъда максимално кратка, защото материал има за цял роман.... но да не ви губя времето.

Berlitz е най-старата езикова школа в света, съществува от 1878 г, създадена в САЩ от германския емигрант Максимилиан Берлиц. Понастоящем по света има над 600 Berlitz центъра. Успехът на школата се дължи най-вече на уникалния патентован метод на преподаване, който използва - т.нар. "Berlitz Method". Както Ева вече написа, най-общо същността на метода представлява преподаване на чужд език само на същия език, т.е. без посредничеството на майчиния или някакъв трети език. Това е директен метод на преподаване, при който от самото начало започвате да слушате и говорите само английски (например), като целта е преди всичко да се преодолее бариерата, която повечето хора, изучаващи езици имат при говорене. Думите не се превеждат, а се обясняват чрез картинки, жестове, мимики, контекст, в който се употребяват, така че остават в паметта трайно чрез асоцииациите, които се създават при научаването им, а не чрез значението им на български, и съответно при говорене не се налага да се превежда от български на английски, а се мисли и говори директно на езика. Граматиката не се преподава чрез обяснения, дефиниции, таблици както по стандартните системи за изучаване на чужди езици, а като средство за комуникация - съответните конструкции се въвеждат чрез контекста, в който се употребяват и се заучават чрез практиката, без изобщо курсистите да разберат, че учат граматика!

Като резултат всеки обучаващ се в Berlitz започва да говори чуждия език още от първите часове и може реално да използва знанията си, системата е изградена така, че не е необходимо да се минат 3 или 4 нива, за да може да се получи увереност и знания за говорене, всичко това идва още от началото. Общо взето обучението в Berlitz може да се сравни с изучаването на език в чужда страна, на принципа, на който децата учат родния си език - чрез наподобяване, асоциации и практика, което е изключително ефикасно.

Конкретно за програмите за деца - те са изключително забавни и резултатни. Обучението при децата започва от 4-годишна възраст, има 4 възрастови групи:

4-6 год.
6-8 год.
8-12 год
12-16 год.

При първите две групи за най-малките програмите на Berlitz са разработени съвместно с авторите на предаването "Улица Сезам", като се използват и някои от куклите, които участват там. Децата учат песни, рисуват, оцветяват и си прекарват страхотно, като в същото време по съвсем естествен начин учат и английски!

Учебниците, които Berlitz използва и за деца, и за възрастни са специално разработени Berlitz учебници и не могат да се закупят от другаде.

Относно преподавателите. Всички от тях владеят езика като роден, като задължително във всеки Berlitz център има и носители на езика (Native speakers). Те преминават специално обучение за преподаване в Berlitz, тъй като не е достатъчно само владеене на езика или филологическо образование, трябва да се познават и използват специални техники, разработени в продължение на много години за преподаване по метода Berlitz. Освен това, преподавателите се сменят във всеки час,  за да могат курсистите да чуват различни произношения, да виждат различни темпераменти и да използват най-доброто от всеки един.

Групите са малки с цел да се гарантира индивидуално внимание на всеки един курсист и максимум време за говорене в час.

Мога да пиша още много, но не искам да ви засипвам с прекалено много информация, а и едва ли на някого му се четат километрични фермани  Grinning

Знам, че следва логичният въпрос за цените. По принцип в Berlitz не се съобщават цени по телефона или на прима виста, защото целта е да се отговори на индивидуалните нужди на всеки клиент, като се вземе предвид конкретната ситуация и му се предложи най-добрата за него програма. Всеки, който проявява интерес, се среща с директора на центъра, който му представя с пълни подробности различните видове програми и му предлага най-подходящата за него. Цените са над средните на българския пазар за чуждоезиково обучение, но качеството и ефикасността на Berlitz не могат да се сравняват с нито една българска школа. Не бих казала в никакъв случай "безбожно скъпи", специално за деца, при които обучението е целогодишно, цената е съвсем приемлива.

За всички от вас, които се интересуват и искат да получат информация на място, ето адресите на Berlitz в страната:

София -  ул. "Леге" № 10, ет. 5, 6;
тел. (02) 988 09 45; факс (02) 980 10 49;
e-mail: sofia@berlitz.bg

Варна  -  пл. "Екзарх Йосиф" № 5;
тел. (052) 639 013; факс (052) 639 015;
e-mail: varna@berlitz.bg

Пловдив - ул. "Лавеле" 2
тел. (032) 62 42 01, факс (032) 62 54 78
e-mail: plovdiv@berlitz.bg

Ако имате още въпроси, с радост ще ви отговоря, а всички интересуващи се от Пловдив каня да ни посетят, ще се радвам да се запознаем и да ви бъда полезна.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт