Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 286
Днес, като прибрах Димитър от градина, той беше много ядосан и обиден заради следното: сутринта на закуска си поискал допълнително. Госпожата (по заместване в момента) му казала "Ще ти стане много голямо шкембето и няма да можеш да станеш от масата" и не му дала. След това разказала за нещо, което гледала на скоро по телевизията, свързано с детското затлъстяване....На обяд си поискал допълнително от второто, но същата госпожа му казала "Нали ти казах, че на теб няма да ти дам!" Накарах Димитър няколко пъти да ми разкаже ситуацията, защото не можех да повярвам. Той твърди, че и сутринта и на обяд госпожата е дала допълнително на други деца, т.е. имало е достатъчно храна, защото аз все пак си мислех, че репликите на госпожата може да са казани с шеговит тон и не му е дала допълнително просто, защото не е имало.
Ето  ТОВАи  ТОВА е Димитър. Аз НЕ мисля, че има проблем със затлъстяването и заслужава подобно отношение.
Проблема ми е, че не знам какво точно да кажа на гадната госпожа. "Искам да давате допълнително и на моето дете" ми звучи тъпо. Моля дайте ми идеи как да се справя, защото ми е мъчно за детето ми.
А ето и други изцепки на госпожата:
- Ноктите трябва да са ви изрязяни, защото, ако не са, аз ще ги изрежа, но с пръстите!
- При 3 черни точки, които детето е получило, се води в "детския затвор"
Моля, помагайте.

Последна редакция: чт, 03 ное 2005, 10:12 от Buba4ka

# 1
 • Германия
 • Мнения: 7 122
Така казани репликите звучат все едно сме в ерата на светлия социализъм. (още помня заплахи и обиди от лелките в градината едно време)
Не е нормално някой, който е учил педагогика да се изразява и да заплашва така малки деца.
Моето предложение е да поговориш с тази учителка в присъствието на шефката на градината.

# 2
 • Мнения: 88
Аз направо сам втещена #Crazy,като гледах снимките му няма нищо на детето,че въпросната "госпожа"да се отнесе по този начин.Като чета и другите и реплики,ми се ще да я  #2gunfire,редно е да и се поиска обяснение,защото детето по този начин може да се травмира и да отказва да се храни.И другото нещо е да се обърнеш към директорката на градината,редно е да се намеси и тя.Като видиш че не става работата,хващаш госпожата на тясно и  bash  .Успех.

Последна редакция: чт, 03 ное 2005, 00:23 от Vivi

# 3
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
Не се чуди ,ами сутринта отиваш при директорката и питаш що за педагогически подход е това ,да се делят децата при даване на допълнителна храна/че тя така като го дели щото ще му порасне шкембето и ....може да му развие някой комплекс за малоценност /,това със детският затвор #Crazyи рязането на пръстите #Crazy?!Попитай директорката как да обясниш после на детето си ,защо въпросната госпожа,към която децата трябва да имат безрезервно доверие и уважение,е говорила така Crossing Arms

# 4
 • Мнения: 197
Ще бъда откровена с теб: дъщеря ми зимата става точно същия пухчо като синът ти, а лятото сваля съвсеееем малко. Очите ми винаги са на 4, защото знам, че крачката от пухкавост до затлъстяване е много малка.

Затова споделям: аз лично не давам допълнително на дъщеря си.

1. От един път допълнително нищо няма да й стане, но стомахът се разширява.
2. Навикът е страшно нещо, и трябва да свиква да не иска постоянно допълнително.
3. Гладът няма да я умори - има накъде да сваля.
4. По-добре 1-2 пъти да се обиди на учителката, че не му дава допълнително, отколкото цял живот да страда от подигравките на хората.
5. Аз лично бих била благодарна на тази учителка - детето трябва да се учи И на хранителна дисциплина.

Защо смятам така? Защото цял живот страдам от хранителна НЕдисциплина и не желая това да се случи с детето ми. Слабите хора трудно разбират моята гледна точка.

За останалите реплики на учителката няма да коментирам, ужасяващи са.
Но не смятам, че ти питаш за това, нали?

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 286
Благодаря, за отговорите.
Мисля, обаче, че е редно първо да се опитам да се разбера с човека срещу мен и след това да търся директорката. Така, че днес, като взема Димитър ще говря с нея. Почти съм си намислила репликите.
А наистина от тази "госпожа" и на мен ми лъха на комунизъм.
Кinnie, до към четвъртата си година Димитър беше дори слабичък. Какво му стана после не разбрах, но действително напълня и то повече, отколкото бих искала. Не го карам да яде, ограничавам "боклуците", ходи на плуване повече от година. Да, права си, но с 4-та и 5-та точка не мога да се съглася. Това разделение и отношение мисля, че е недопустимо. Най-малко заради комплексите, които може да докара на детето ми. А и съвсем случайно миналата седмица, се видях с една майка от нашата група, която беше взела детето си на обяд. Без аз изобщо да питам нещо, тя  започна да ми обяснява и описва колко малки били порциите. Така, че въобще не и е работата на тази бабка да "изготвя диета" на детето ми. Щом има за другите, трябва да има и за моето дете.
Сега само трябва да събера кураж и да говоря с нея, че съм си малко смотаничка, като трябва да се конфронтирам с някого

# 6
 • Мнения: 15 386
Освен оспорване на отношението на въпросната учителка, не е лошо да се поговори с директорката за начина на разпределяне на храната! От кухнята винаги дават точно изчислени порции храна и по тази причина не може да остава допълнително, а в същото време децата да искат още. Да се настоява лелята да разпределя правилно порциите и да не остават такива "излишъци", които да стават предмет на спорове. Вярно е, че има по-ящни деца и по-злояди, но всички плащат еднакви такси и децата би трябвало да получават еднакво количество храна, независимо дали могат или не могат да го изядат.
Друг е въпросът, ако се стигне до споразумение между учител и родител по конкретен повод. Напр. моят син не пиеше боза, бях предупредила учителките и ги помолих,  да не се хаби, а направо да я дадат на някое дете, което много я обича.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Или госпожата ви е нетактична и й липсва подход към децата по принцип или има лично отношение към детето. И в двата случая е желателно да съумява да се владее. Това бих й казала аз, без да наблягам на конкретиката. А фактите, които ме водят към тези изводи бих коментирала само, ако тя се опита да ми се репчи, докато говорим.

Аз не бих й казала "Давайте му допълнително храна. Защо за другите има, а за моето не?" Но бих я запитала защо това е начина - недопустимо груб - да се отнася с детето. Има ли причина за това и каква конкретно е тя. Бих казала, че ми се струва недопустимо да се сипят обиди върху детето. Още по-малко, ако го прави педагог. Ако има някакви проблеми с него, очаквам те да се обсъдят с мен. Ей в този дух. Оставям настрана факта детето затлъстяло ли е или не и дали има или няма нужда от диета. Дори и намеренията й да са били добри, има 100 начина да се каже на детето така, че то да не се почувства обидено, пренебрегнато или обект на лошо отношение.

А това за социализма... защо пък такава странна аналогия? Аз имам прекрасни спомени от ДГ и лелите и другарките там. Доколкото знам и родителите ми са били много доволни от начина, по който са ни гледали. Това дали един учител е добър или не, едва ли зависи от нещо друго, освен от самия него в частност. Тук обществено-политическия строй какво общо има?

# 8
 • Мнения: 3 161

Kinnie, това дали детето е пухкаво и трябва да яде повече или по-малко е проблем на родителите. Госпожата, ако е толкова загрижена за теглото му, би могла да попита майката дали да му се дава допълнително, а не да раздава сама преценки и обиди. Още повече, че ако майката не е забелязала, а й се каже, може да реши и в къщи да го ограничи; но решението трябва да си е нейно.

Всички цитирани коментари са много груби и непедагогични - за съжаление човек, който е свикнал така да общува с децата, не знам дали лесно може да се реформира. Успех с разговора все пак - и си постави ясни цели и искания, да не излезе просто мрънкане и оплакване!

# 9
 • Мнения: 197

Да, права си. Както и майката. Учителката не е постъпила коректно. Прави сте, че майката трябва да обърне внимание на ПОДХОДА на учителката.

Просто исках да обърна внимание на майката върху проблема със затлъстяването. Концентрирала съм се върху една част от ситуацията.
Друго си е да чуеш странична обективна гледна точка, особено на препатили хора.

Имах само добри намерения в горния постинг, както и в този.

Останалото - за учителката - вие сте й го казали на майката.

# 10
Смятам, че е задължително да говориш с въпросната госпожа. Казвам го защото имам син на твоята възраст, който също обича да си похапва и който НЕ Е ДЕБЕЛ, защото само след една температура изглежда изтощен. Освен това КАТЕГОРИЧНО смятам, че децата НЕ ДЕБЕЛЕЯТ ОТ ХРАНАТА, КОЯТО СЕ ДАВА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА. Децата дебелеят от сладкишите, чипсовете, подсладеното мляко  и от всички дребни глупости, които хапват между другото, напр. докато се връщат от детската градина. Освен това на тази възраст децата наистина се нуждаят от повече храна от тази, която им предлагат, защото количеството храна, която се дава на тригодишните и тази на шестгодишните е еднакво в детските градини. В нашата градина даже учителките сами им предлагат допълнително. Предлагам ти да говориш изключително ясно и категорично с госпожата, и да й обясниш, че въпросът за това дали детето е дебело или не е проблем на родителите, а не неин проблем и че дали ще бъде подлагано на диети също е САМО ВАШ ПРОБЛЕМ. Преди три години синът ми беше наказан от една госпожа да не обядва и да стои затворен в банята. Направих й категорична забележка, след което историята се повтори след две седмици. Вдигнах голям скандал, написах жалба до общината, до ХЕИ и си преместих детето в друга детска градина. Считам, че ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВАМЕ ДЕЦАТА СИ. Въпросната учителка беше наказана!

# 11
 • Мнения: 1 866
Аз също смятам че не бива да влизаш в спорове за това дали детето ти е затлъстяло или не, дали трябва да се дава допълнително или не. Трябва да обърнеш внимание на учителката върху начина й на поведение с децата. И да я питаш тя дали смята че това е поведение на педагог и на какво смята че учи децата по този начин. Ако видиш че не става конструктивен разговор, молиш за на намеса на директорката и обсъждате заедно нещата. Пълно или не детето не заслужава подобно отношение. 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт