Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 103
Имам кърма през 2дни по 20гр.Бебокът ми е на 9,5м. с алергия към кравето мляко.Има ли смисъл да продължаваме да се кърмим и ако отговорът ви е да как да я стимулирам.

# 1
  • Мнения: 503
Определено има смисъл! Моята Мила беше с алергия към кравето мляко, но благодарение на това, 4е беше само на кърма до 6 мес., 4е я кърмих дълго и късно и дадох мляко и мле4ни продукти, в момента ве4е няма проблеми и яде всякакви мле4ни продукти!
Най-добре е да из4акаш с всякакви мле4ни продукти, да не ги даваш до 3 год. - кърми детето и то ще е добре! Или, ако статията, която ти пускам по-долу, и съветите на май4етата, въпреки усилията ти, не помогнат, давай адаптирано мляко - най-добре соево, щом имате алергия.
Ето и как да увели4иш кърмата си:

РЕЛАКТАЦИЯ

По време на бременността тялото на майката се подготвя за кърмене след раждането. Поставянето на бебето на гърдата веднага след раждането сигнализира, че трябва да започне производството на мляко. При често и денонощно кърмене през месеците след раждането се поддържа производтвото на кърма. Ако бебето не бъде поставено на гърдата скоро след раждането, или ако кърменето се прекрати скоро след това, кърмата спира.
Релакацията е процесът на възстановяване на кърмата няколко седмици или няколко месеца след прекратяване на кърменето. Тя е продължителен процес и отнема много от времето на майката, но е напълно възможна. Лактацията може да се възстанови, тий като тя се стимулира от сукането на детето или дори от изцеждането на гърдите. Практиката познава дори случаи на жени, които никога не са били бременни и никога не са кърмили, но са успели да стимулират лактацията си и са кърмили отчасти или дори, в редки случаи, изключително, своите осиновени деца.

Възстановяване на лактацията
Най-честата причина за релактация е, когато отбитото вече бебе не може да толерира каквото и да било адаптирано мляко и се нуждае от кърмата. Има случаи на бебета, които проявяват алергии към адаптираните млека, дори към хипоалергенните и соевите. Единственият изход в тези случаи е възстановяване на кърменето. Може да се наложи, в началото майката да спазва диета – да избягва определени храни по време на кърмене, тъй като някои алергени преминават през кърмата. Но когато бебето е с алергии, с постоянно разстройство от адаптираните млека, или с обриви, най-добрият вариант за него е кърменето. С времето майката може постепенно да започне да включва някои от алергизиращите храни в менюто си и да следи бебето за реакции.

Кърмене на осиновено бебе
След като се установява, че майка, която е отбила бебето си или дори не е кърмила изобщо след раждането, може успешно да възстанови лактацията си и да кърми отново, майки, планирали осиновяване, решават да опитат, дали и те ще могат да кърмят осиновените си деца. Първите майки, направили това, все още са кърмели своите 1-2-годишни деца, когато осиновяват бебета. Чрез често поставяне на бебето на гърдата, те успяват да увеличат производството си на кърма и да кърмят бебетата си.
Окуражени от техните успехи, дори жени, които никога не са били бременни и не са раждали, и които планират осиновяване, започнали да се интересуват от кърменето. Установло се, че дори те могат да предизвикат лактация и да кърмят отчасти бебетата си. В редки случаи, някои майки са успели дори да кърмят изключително осиновените си деца.
Пракитката на кърмене на осиновени деца станала толкова популярна, че дори някои агенции за осиновяване организират срещи за осиновителки, които смятат да кърмят. Майките казват, че са необходими повече усилия за предизвикване на лактация, но те определено си заслужават.
Важно е майката да се опита да намери колкото може повече информация за кърменето на осиновеното си бебе, да си поставя реалистични цели, да има предвид, че може да се наложи да дохранва бебето с донорска кърма или адпатирано мляко.

Как се предизвиква релактацията?
Ако се интересувате от релактацията, добре е да научите колкото можете повече за нея – от книги или от приятелки, които вече са го направили. По-долу можете да прочетете и кратко описание на процеса.
Основната техника за релактация е да слагате бебето често на гърдата. Така стимулирате гърдите д произвеждат кърма. Първите дни или дори 1-2 седмици може да вис е струва, че бебето е непрекъснато на гърдата и суче денонощно. Това обаче е добре, и с времето, с увеличаване на количеството кърма, бебето ще рареди интервалите между кърменията.
Майките, които осиновяват, могат да започнат предизвикването на лактацията още преди да вземат бебето при себе си. Изацеждайте гърдите за 3-5 мин. По няколко пъти на ден. Постепенно увеличавайте броя изцеждания за 1 ден. Ако правите това редовно, гърдите ще започнат постепенно да произведжат кърма – обикновено след 2 до 6 седмици вече ще изцеждате по няколко капки кърма. Нека количеството, което изцеждате, да не ви отчайва – щом изцеждате кърма, с времето количеството й ще се увеличи.
Един от най-трудните аспекти на релактацията е научаването на бебето отново да суче от гърдата. То вече свикнало с храненето от шише в продължение на няколко седмици или месеца, а то е напълно различно от кърменето и е много по-лесно. Ще ви трябва много търпение и решителност, за да не се откажете. Нужна ви е също така подкрепа от страна на вашето семейство и близки. Добре е да поддържате връзка с консултант по кърмене, лекар, запознат с релактацията, или кърмеща майка.
В началото ще трябва да давате на бебето си и адаптирано мляко или донорска кърма. Особео ако бебето ви е с алергии и се нуждае от кърма веднага, отначало ще трябва да разчитате на донорска кърма – от ваша приятелка или от Банката за кърма. Това е е необходимо, за да можете да спрете веднага адаптираните млека и бебето да започне да се оправя, докато вие възстановите лактацията си.
Първо сложете бебето на гърдата и го оставете да суче толкова дълго, колкото иска, и едва след това предложете добавката от изцедена кърма или адаптирано мляко. Много майки премахват напълно храненето от шише и дават добавката с лъжичка, чаша или пипетка. Можете да опитате да пъхнете пипетката в устата на бебето, докато то суче на гърдата, за да може то да получава добавката, докато суче и стимулира гърдите ви. Така то ще суче по-дълго и няма да се откаже веднага, след като види, че получава малко от гърдата.
Ако предпочитате да давате добваката от шише, избягвайте стандартните биберони. Намерете биберон, който имитира кърменето и го подпомага, а не обърква бебето. Нека бибероните да не са с големи дупки и да не позволяват лесно хранене без усилия за сукане от страна на бебето.
Освен честото кърмене, добре е да изцеждате гърдите между кърменията. Разбира се, трябва да внимавате да поставяте бебето правилно на гърдата и да не разраните зърната си, защото това ще затрудни кърменето и ще го направи непирятно за вас.
С увеличаването на количеството кърма, постепенно намалявайте добавката от донорска кърма или адаптирано мляко. Целта ви е, бебето да е достатъчно гладно, за да суче на гърдата, но така, че да не губи тело. Много е важен балансът между двете крайности – детето да е прекалено гладно, да не получава достатъчно добавка, или бебето да получава прекалено много добавка, да не е гладно, да не иска да суче и да чака добваката.
Докато възстаовявате лактацията си, е много важно да следите теглото на бебето всяка седмица (но не по-често). Важното е бебето да продължи да наддава, дори по малко.

Пожелавам ти успех!   bouquet

# 2
  • София
  • Мнения: 2 002
mama p ти е предложила много хубава статия. Няма какво да допълня. Само това, че наистина не трябва да се отказваш. Следвай съветите от написаното и със сигурност ще успееш. Аз лично съм се убедила в това. Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт