Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 7 091
Преди известно време Хонда беше пуснала тема, в която питаше за разходите за храна, които имат семействата. Тези дни, мислейки си за идеите за бебе и т.н. започнахме да правим сметки за това какво и колко можем да си позволим, какви разходи ще имаме и т.н. Открих страшно много книги на тази тематика, особено за родители от които само единия работи. Има много полезни съвети, но повечето книги не си заслужават. Понякога в тях пише общоизвестни неща, но пък понякога забравяме точно тези общоизвестни неща, затова си позволих да ви събера някои от съветите, които на мерих в една от книгите. Разбира се, има още доста, но реших да не ви отегчавам и ако има интерес ще напиша и други. Някои са от моя собствен опит, към някои съм добавяла бележки. Има отделни глави за рожден ден, празници, игри на децата, развлечения, ако ви интересува ще ги напиша.Тази книга е ориентирана най-вече към това как да се справим с повече от едно дете.
Исках да ви помоля мами да споделите и вие такива "трикове" за намаляване на бюджета за цялото семейство( както за възрастни, така и за деца) и така да обогатим опита си една на друга. Предполагам на някои хора това ще се стори глупаво, но мисля че мамите които са се сблъсквали с подобни проблеми ще оценят добронамереността ми.

Normal is getting dressed in clothes that you buy for work , driving through traffic in a car that you are still paying for, in order to get to the job that you need so that you can pay for the clothes , car and the house that you leave empty all day in order to afford to live in it.

Основни
•   Напишете си списък за цял месец за абсолютно всички неща, които купувате, погледнете за кои неща давате най-много пари , кои за ви напълно излишни.
•   Направете си таблица със разходите за съответните месеци през годината, вижте кога имате по-високи разходи, определете причините и потърсете начин да ги намалите.
•   Ако си харесате нещо на гаражна разпродажба, но ви се вижда скъпо, може да си оставите телефона и цената, която бихте платили на хората, които го продават и да ви се обадят ако до края на деня не са го продали.
•   Направете разпродажба с ненужните за вас вещи
•   Ако имате нужда от столче за кола- потърсете с офисите на пътна полиция, оттам понякога дават на много ниски цени или безплатно.

Облекло
•   Организирайте си hand-me-down верига с други майки за размяна на дрешки
•   Купувайте си платове на разпродажба и шийте неща ако умеете да работите с машина.
•   Направете списък с дрехите на децата си ( и вашите) и вижте от кой вид имате най-много, колко често ги обличате за да може да прецените дали една покупка ви е нужна или е просто сладка дрешка за бебе.
•   Изперете и пакетирайте дрешките, които са малки на едното ви дете и ги разпределете в найлонови торби( за да предпазите от молци) и/или кашони като обозначите  за каква възраст са тези дрешки. Така ще можете по-практично да определите от колко дрешки се нуждае новото ви бебе за всяка възраст.
•   Ако някоя дрешка има петна обмислете вариант да сложите апликация. Това важи и за панталоните с протрити колена.

Играчки
•   Незаменими са гаражните разпродажби. Макар да не е практично да купувате плюшени играчки, обикновено могат да се намерят много хубави и запазени пластмасови играчки. Аз лично съм купувала много пъти и някои от нещата са били неизползвани.
•   Разменяйте с друго семейство, което има малко дете играчките примерно на всеки 2-3 седмици. На малките деца им омръзват лесно, но се радват отново на същите ако са ги позабравили. Аз лично понеже нямаме познати периодично прибирам половината от играчките на малкия и му ги вадя след месец. Радостта е като да сме му купили нови , а интереса също толкова кратък Wink
•   Направете си ограничение колко играчки да купувате на децата си, например ако имате един голям кашон в момента в които се напълни махайте тези,с който детето не играе  и ги прибирайте в чували и ако децата ви не проявят интерес към тях по-късно ги пуснете на разпродажба.
•   Ако ви се случи да имате или вземете повредена играчка, опитайте да се свържете с производителя( ако имате кутията), обикновено предлагат „резервни части” безплатно или на ниска цена.
•   Използвайте зареждащи се батерии)
•   Направете играчки за разнообразие с подръчни материали. В библиотеките има много книжки как да направите такива на децата си, с неща, които имате в къщи.
•   Инвестирайте пари в нови играчки, които ще могат да се използват и от другото ви дете/ца. ( например дървени играчки)

Книги и списания
•   Купувайте използвани ( дори и в Амазон има) книги
•   Вземайте каквото можете от библиотеката ( понякога аз търся книга, която ми трябва в Амазон, кто открия заглавието пускам я онлайн да се търси в библиотеката, ако я намеря си я взимам от там
•   Не забравяйте гаражните разпродажби, там също могат да се намерят хубави книги на добри цени
•   Панаири на книгата- често организират към болниците, библиотеките и училищата.
•   Децата обичат да получават поща само за тях, абонирайте ги за безплатни списания- наприме Fox Kids Club, Burger King Kids Club( има и адресите ако някой се интересува), или за безплатни каталози към някои сайтове., има безплатни стикери от някои компании, безплатни „package” за феновете на някой отбор и т.н.

Храна
•   Направете сметка за месеца колко храна употребявате, като включите и храненията по ресторанти.
•   Пазарувайте по-често, когато хората пазаруват веднъж на 2 седмици са склонни да похарчат повече пари, докато пазарувайки често купуват само необходимото. Ако магазина ви е твърде далеч, сметнете си и бензина и вижте кое ви е по-рентабилно.
•   Не пазарувайте гладни!
•   Преди да излезете от къщи за пазар направете списък с покупките, от които имате нужда и се придържайте към него
•   Направете си меню за седмицата и преценете точно какви и колко продукти ви трябват. Балансирайте храните, защото все пак е нужно вие и децата ви да получавате пълноценна храна.
•   Купувайте по-големи опаковки ( за продукти, които е възможно), тяхната цена е по-ниска. Например голяма бутилка с олио( 5 литра), която да доливате в нормалната ви за готвене от литър, консерва домати, която може да бъде разпределена на 2 готвения , като остатъка приберете в буркан в хладилника, по-големи пакети с прясно месо, нарежете в отделни пакети и замразете и др.
•   ПО възможност приготвяйте храната си в къщи.
•   Ако решите да правите консерви, изчислете си колко ще ви струват продуктите, тока и времето, които ще прекарате в приготвянето им. Понякога е рентабилно, понякога не.
•   Ако имате купони или отстъпки( често магазините имат бонус карти, които ви дават след определен брой точки купон за 10-15-20-25% отстъпка) купете по-голямо количество храна, която може а бъде съхранявана.
•   Използвайте купоните за намаление, които намерите, но не купувайте храна, само защото имате купони за нея.

# 1
 • Мнения: 4 212
да, "триковете" и аз ги прилагам, не вси4ки де. Като ми писне и запо4ва гуляи, особено на месеца с отпуските Whistling. С моята половинка сме с широки пръсти и като се по4не  ooooh! Но, е хубаво 4е даде тези идеи, понякога се налага. Нали знаеш баба знае 2 и 200. А ако се появи още един 4лен в семейството, дай Боже, ще ги разпределям парите, ве4е с пове4ко опит. Особено това за игра4ките, купища неизползваеми такива, които изпрах и занесох по предназна4ение. Peace Абе 4овек като погледне назад си дава сметка, 4е има доста неща, които са излишни, но когато става въпрос за детето, аз ли4но минавам границата на разумното(хар4ене). hahaha Sunglasses

# 2
 • временно във Пицеландия
 • Мнения: 594
и ние сме с адски Широки пръсти,просто раказваме играта на вси4ки пе4алби  Embarassed и сме спокойни,нали свекито е с нас и винаги знаем,4е ако не друго има кой да напазари   Whistling преди време хи4 не бяхме така............
 много благодаря за триковете,веднага разпе4атвам и лепя в кухнята,да иам малко ред в тази къЩа най-сетне  Naughty

# 3
 • Мнения: 3 367
оо..супер полезно..
да добавя-1. има една програма която обикнов.се дава от банките в US,казва се Quicken..ако плащаш с карта а cash  могат да се следят разходи,да се прави б'джет и пр..ние с нея установихме че даваме по  100 дол на месец за подарьци?????к си е лудост..не че не купуваме вече,ма с мисъл малко..аз я намирам много полезна и е съвсем за идиоти като полване..
2-пазаруваме памперси,мокри хариики,пасти за зъби,формула! и пр неразвалящи се неща от магазини на едро,само това спастря около 90 кинта на месец
и  3- аз дрехи пазарувам предимно оф сиизън и ако са много офф..
споко,има начини да се натъманят кинти,но иска мислене
Анна

# 4
 • Мнения: 7 091
да, "триковете" и аз ги прилагам, не вси4ки де. Като ми писне и запо4ва гуляи, особено на месеца с отпуските Whistling. С моята половинка сме с широки пръсти и като се по4не  ooooh! Но, е хубаво 4е даде тези идеи, понякога се налага. Нали знаеш баба знае 2 и 200. А ако се появи още един 4лен в семейството, дай Боже, ще ги разпределям парите, ве4е с пове4ко опит. Особено това за игра4ките, купища неизползваеми такива, които изпрах и занесох по предназна4ение. Peace Абе 4овек като погледне назад си дава сметка, 4е има доста неща, които са излишни, но когато става въпрос за детето, аз ли4но минавам границата на разумното(хар4ене). hahaha Sunglasses

Теичка, хич не се притеснявай, аз като купувах за малкия първия път..направо не ми се  говори  Embarassed Ама както каза и 2и 200 ще свършат работа. Ние за момента се справяме добре, но просто мисълта, че ще имаме още един член на семейството ме накара да преосмисля дали не могжем да поорежем оттук оттам, защото предпочитам ако имам 2 деца да си давам парите за нещо полезно ( или за тях) , а не просто да ги харча без да знам къде  Joy затова, реших да прочета разни такива книжки и открих, че има насоки в които да се работи Wink

# 5
 • Мнения: 7 091
и ние сме с адски Широки пръсти,просто раказваме играта на вси4ки пе4алби  Embarassed и сме спокойни,нали свекито е с нас и винаги знаем,4е ако не друго има кой да напазари   Whistling преди време хи4 не бяхме така............
 много благодаря за триковете,веднага разпе4атвам и лепя в кухнята,да иам малко ред в тази къЩа най-сетне  Naughty


Хахахахх  Simple Smile ами аз ги извадих тези неща, за да може да  "обменим" полезни неща, но се радвам, че са ти били полезни. Сега чета втора книжка по въпроса за това как да бъдеш stay-at-home-parent и с повече от едно дете..т.е на една заплата, там също има много полезни неща, ако искате мога да поизвадя някои.

# 6
 • Мнения: 7 091
оо..супер полезно..
да добавя-1. има една програма която обикнов.се дава от банките в US,казва се Quicken..ако плащаш с карта а cash  могат да се следят разходи,да се прави б'джет и пр..ние с нея установихме че даваме по  100 дол на месец за подарьци?????к си е лудост..не че не купуваме вече,ма с мисъл малко..аз я намирам много полезна и е съвсем за идиоти като полване..
2-пазаруваме памперси,мокри хариики,пасти за зъби,формула! и пр неразвалящи се неща от магазини на едро,само това спастря около 90 кинта на месец
и  3- аз дрехи пазарувам предимно оф сиизън и ако са много офф..
споко,има начини да се натъманят кинти,но иска мислене
Анна


Много ти благодаря за полезните съвети, аз ползвах една друга програмка, но знам че имам на лаптопа и тази , ще я погледна.
За нещата на едро, вие от Sam's Club ли пазарите? Аз засега дрехите съм ги купувала най-вече от БГ, та за тук още нямам опит Simple Smile
Много благодаря още веднъж, че сподели полезни нещица, аз се надявах повече мами да се включат с ценни идеи, но предполагам или нямат тези проблеми, или пък срещу weekend-a не им се пише в клуба Wink

# 7
 • Мнения: 2 825
Мерсаж за идеите  Hug
Ама като знам какви сме със скъпото  ooooh! хич не сме по сметките и спестяванията. Ако се замислим за нещо и решим да спестим някой лев, то веднага го изхаряваме в следващия магазин и обикновенно за някоя лупост  Embarassed Опитвали сме да се променим, ама не става и минахме на варианта, по добре да се мъчим да увеличим приходите, отколкото да се мъчим да намалим разходите Wink
Ама и аз си ги принтнах съветите и ще се постарая поне някои от тях да приложа на практика  Wink

# 8
 • Мнения: 7 091
Мерсаж за идеите  Hug
Ама като знам какви сме със скъпото  ooooh! хич не сме по сметките и спестяванията. Ако се замислим за нещо и решим да спестим някой лев, то веднага го изхаряваме в следващия магазин и обикновенно за някоя лупост  Embarassed Опитвали сме да се променим, ама не става и минахме на варианта, по добре да се мъчим да увеличим приходите, отколкото да се мъчим да намалим разходите Wink
Ама и аз си ги принтнах съветите и ще се постарая поне някои от тях да приложа на практика  Wink

 Laughing Радвам се, че са ви били полезни, в интерес на истината и аз мислех за увеличаване на приходите, но след като прочетох книжките реших, че можем да направим и двете, и сега работим двупосочно Simple Smile. Все пак не става за някакви супе драстични промени( да се обличаш само от гаражни разпродажби например), а и те парите, които ще останат пак ще се оползотворят, но за нещо друго Simple Smile по-полезно Simple Smile.
Но една статистика ме наведе на мисълта, че сме на прав път. Само 5% от хората, които поечелят 15000 на година смятат, че са добре материално, а при хората, които печелят 50.000 на година процента е 6 Simple Smile което само по себе си е показателно, че печеленето на повече пари не е разрешение, ако не ги харчиш ефективно Simple Smile

# 9
 • Мнения: 7 837
2-пазаруваме памперси,мокри хариики,пасти за зъби,формула! и пр неразвалящи се неща от магазини на едро,само това спастря около 90 кинта на месец

Ние също пазаруваме главно от такива магазини и наистина се спестява доста. При детето спестявам главно от това, че не ми се налага да купувам формула  Wink

Тук годишните сезони почти не се менят и в момента пазарувам дрехи от разпродажбите  Simple Smile

# 10
 • Мнения: 7 091
Написвам ви накратко някои от нещата от втората книга...и мисля да спра дотук Simple Smile ако някои има желание за повече инфо, да се обади на бележка.

Можем ли да си позволим един от нас да остане в къщи с децата, докато другия работи? Нека да обърнем внимание на следните аспекти, които „изяждат” втората заплата и как точно го правят:

Данъци:
Понякога да внасяте две заплати в къщи не значи, че получавате повече пари. Нека направим една проста сметка по която можем да преценим колко получаваме реално от двете заплати. ( съжалавям, даницъте са изчислени за САЩ, но ако знаете данъчните ставки във вашата държава можете да направите съшото изчисление)
При получаване на по-голям доход , семейството ви попада в по-висока данъчна категория. Пример : Джон получава $42.000  на година, Джейн-$30.000, имат 2 деца. Заедно двамата получават $72.000, като се махнат от тях deductions и exemptions( съжалявам, не знам как е еквивалента на БГ, не буквално а те си имат конкретни данъчни наименования), които са в този случай $ 20.600( фиксирани са по брой на членове в семейството, като намаляват облагаемия доход). Оттук техния облагаем доход става $51.400. Попадат в категорията от 28% данъци, което прави данъците им сума от $14.392.
Ако Джейн напусне работа, техния доход ще попадне в 15% данъчна ставка, вместо в 28% и ще плащат $3.210 данъци. Като извадите от общия данък, които плащат сега, този който биха плащали ако Джей не работеше  се получава
$14.392 -$3.210= $11.182
Или с други думи, за нейната заплата от $ 30.000 семейството плаща $11.182 данъци, при положение, че за за заплатата на Джон от $42.000 плащат $3.210.

Други:
Детската  градина е еднодоста голямо перо от заплатата, но има и много други неша, които са свързани като разходи с ходенето на работа от жената- гардероб с работни дрехи, непрекъснато купуване на чорапогащници( всички знаем как се късат), хранене извън къщи ( понякога работата позволява да си носите храна от вкъщи, но не винаги), неща които спестяват време( полуфабрикати храни, домашна помощница), пазаруване набързо без сравняване на цените, защото нямате време за това, подаръци за празниците за колегите, допълнителни „незадължителни” благотворителни акции на работното място,
Разбира се оставането в къщи значи, че ще се лишите и от малкото пари, които ще влизат допълнително, няма да се развивате професионално, а и ако има някои допълнително усложняващи фактори може просто да е неизбежно двама да работят, така че оставането в къщи не винаги е възможно.
Направете си план с желанията за следвашите 5-10-15-20 години, разгледайте вашите и на съпруга ви желания и си направете общ такъв, така ще можете до голяма степен да прецените какви разходи можете да очквате и желанията на всеки да са задоволени, без да се впускате в импулсивни покупки. Така можете и да прецените дали можете да продължите да ходите на работа, или не  си заслужава.

1.Да си направим бюджет:
Никога не основавайте бюджета си на това, което „бихте” харчили. Да, би било да давате по $100 за хранителни покупки на седмица, но ако харчите по $130, напишете тази цифра. Можете да прецените разходите си по банковите извлечения и да придобиете по-реалистичен бюджет.
Някоко съвета:
•   Направете си РЕАЛИСТИЧЕН бюджет( намалявайте, но не изрязвайте разходи. Все пак можете да си позволите да вечеряте навън от време на време, да купите порадък на половинката и т.н.)
•   Ако имате нужда от нещо- купете го. ( не бива да се лишавте от нещо, от което наистина имате нужда. Направете си план и тогава го купете)
•   Използвайте по-рядко( ако можете въобше не) кредитни карти. Разбира се, понякога това е рентабилно зашото можете да направите по-изгодна покупка в дългосрочен план, но помислете добре преди това.
•   Създайте си здравословни навици ( спрете цигарите, не правете главозамайващи партите, макар децата ви да са вашето богатство, не ги разглезвайте прекалено само защото вие сте нямали някои неща, а преценете от какво наистина имат нужда)
•   Ако все пак си купите нещо, което не ви е било необходимо( например огромен телевизор за хола) не се предавайте на мисли, че не можете да спестявате или тази покупка ще ви съсипе доживот. Просто се старайте такива неща да бъдат планирани и обмилени.

2. Как да поддържаме бюджета

Отървете се от дълговете на кредитните си карти:

•   Прехвърлете задълженията си на кредитна карта с по-ниска лихва
•   Махнете спестяванията си от банки, където има малка лихва и платете заема, след това започнете да пестите месечно.
Платете първо на себе си:
•   Направете вложение на някаква сума всеки месец  чрез работодателя на работещия от семейството ( хората са по-склонни да харчат от собствените си спестовнис метки, отколкото вложенията си)

Изберете по-изгодното:
•   Застраховки ( понякога изгодната застраховка една година не е най-изгодна за следващата, една 5 годишна кола например може да бъде с намалена застраховка, с перспективата да я смените например, здравните осигуровки могат да се прехвърлят на по-изгодна фирма)

Хранителни продукти:
•   Повечето хора купуват всяка седмица приблизително еднакви неща, да си направите списък с цените на тези продукти в различни магазини е добра идея.
•   Събирайте купони само за нещата, които употребявате регулярно и ако ги видите с намаление в магазина използвайте тогава купоните. Ще спестите двойно.

Разходи по къщата( ток, вода, газ)
•   Сменете крушките си с по икономични (или флуорисцентни, които консумират по-малко енергия, струват повече, но живеят по-дълго)
•   Перете и миите чинии вечер, когато цените са по-ниски на електроенергията.
•   Направете изолация на жилището си.

# 11
 • Мнения: 3 491
Не че ще кажа нещо ново но ... филмчета за децата и нас вземаме само от библиотеката, изборът е все по-голям, защото увеличават статистиката и библиотеките поръчват яко. А при това положение, още повече че двамата ни няма по цял ден, нямаме нужда дори от кабелна телевизия.

# 12
 • Мнения: 7 091
Не че ще кажа нещо ново но ... филмчета за децата и нас вземаме само от библиотеката, изборът е все по-голям, защото увеличават статистиката и библиотеките поръчват яко. А при това положение, още повече че двамата ни няма по цял ден, нямаме нужда дори от кабелна телевизия.


Само да потвърдя, че и ние го правим това и нямаме кабелна телевизия. Имаме само няколко канала, които хващаме с антена, но при нас и без това рядко гледаме телевизия, за сметка на това гледаме много детски филмчета, Така и аз мога да контролирам какво гледа малкия и да е нещо образователно, а не ужаси от типа на сем. Адамс например.

# 13
 • Мнения: 810
Наистина много полезна тема Simple Smile Тандоори, благодаря за труда Simple Smile

Аз имам трик за пазаруване на дрехи- за да избегна импулсивното купуване, ако си харесам обувки например си ги взимам в ръцете и си ги нося с мен в магазина, докато разглеждам...В един момент като почувствам, че са мои вече не ги искам Simple Smile)))) или просто наистина решавам, че не ми трябват. Така веднъж мъкнах в пазарната количка 15чаши за вино и др. стъкларии, после половин час подреждах обратно на рафта, защото просто нямам място вкъщи за тях.

Пазаруването не на гладно при мен работи безотказно. Винаги като отида гладна съжалявам.

Книги от библиотеката, филми също много често- в наща библиотека има всичко и ми е в съседната улица. Заради тая библиотека никъде не искам да се местя Simple Smile.

Тук е много лесно да се харчи. Всички наоколо харчат ужасно много от всичко. Срещнах едно семейство, с които станахме приятели, които са невероятно практични хора. Практични, не стиснати. Харчат много, но за определени неща. Не се купуват например купища дрехи на малките, пазят здравите дрешки и ги разменят. Храна никога не се хвърля и се купува точно каквото им трябва. Вярно е, не са последна мода облечени, но ходят на страхотни ваканции цялото семейство и всяка седмица ходят на вечеря и кино и т.н. Така че бюджета им е подреден Simple Smile

Аз не мога да се подредя чак толкова, но е интересно да видиш как хората го правят  Grinning

# 14
 • Мнения: 7 091
Наистина много полезна тема Simple Smile Тандоори, благодаря за труда Simple Smile

Аз имам трик за пазаруване на дрехи- за да избегна импулсивното купуване, ако си харесам обувки например си ги взимам в ръцете и си ги нося с мен в магазина, докато разглеждам...В един момент като почувствам, че са мои вече не ги искам Simple Smile)))) или просто наистина решавам, че не ми трябват. Така веднъж мъкнах в пазарната количка 15чаши за вино и др. стъкларии, после половин час подреждах обратно на рафта, защото просто нямам място вкъщи за тях.

Пазаруването не на гладно при мен работи безотказно. Винаги като отида гладна съжалявам.

Книги от библиотеката, филми също много често- в наща библиотека има всичко и ми е в съседната улица. Заради тая библиотека никъде не искам да се местя Simple Smile.

Тук е много лесно да се харчи. Всички наоколо харчат ужасно много от всичко. Срещнах едно семейство, с които станахме приятели, които са невероятно практични хора. Практични, не стиснати. Харчат много, но за определени неща. Не се купуват например купища дрехи на малките, пазят здравите дрешки и ги разменят. Храна никога не се хвърля и се купува точно каквото им трябва. Вярно е, не са последна мода облечени, но ходят на страхотни ваканции цялото семейство и всяка седмица ходят на вечеря и кино и т.н. Така че бюджета им е подреден Simple Smile

Аз не мога да се подредя чак толкова, но е интересно да видиш как хората го правят  Grinning
Моя малкия от време на време си взема по някоя играчка в магазина, която докато излезем вече му е омръзнала Simple Smile  Благдодаря за ценните съвети. Надявам се повече мами да се престрашат да пишат.

Общи условия

Активация на акаунт