Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 ноем. 2005, 17:39 ч.

Болничният!

  • 452
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 434
Здравейте на всички мами!искам да попитам тези,които са работили и са излезли в болничен-кога се плаща този болничен?На края ли,в началото ли?Защото аз от утре сам в 45 дневния болничен за майчинство,а преди това ползвах 2 болнични от по 7 дни,които все още не са ми платени!Затова моля ви кажете кога и как се плащат и към кого да се обърна,ако не ми ги плати работодателя...

Последна редакция: сб, 05 ное 2005, 23:26 от Reza

# 1
  • Мнения: 2 047
  Доколкото разбрах питането ти -   
Мен си ми върви заплата, но по-малка, за болничния не се полагат 100% от заплатата. Взех два месеца поред по 10 дни и съответно заплатата ми пак не беше 100%. В смисъл - всичко ми се превежда по карта , а не ми е болничен или заплата отделно.

  Това с уговорката, че при мен е така (държавно). Защо не питаш счетоводителя си?

# 2
  • Мнения: 361
при мен го изплащат в края на месеца, като сега съм взела за септември Rolling Eyes

# 3
  • Мнения: 2 000
Предните болнични, щом са били само по 7 дни, е трябвало да ти ги изплатят заедно със заплатата. А болничния за майчинство се изплаща всеки месец, но трябва да се разбереш с работодателя си. По принцип той трябва да внесе осигуровките на работниците за да може да изтегли болничните. А към кого да се обърнеш - това е труден въпрос, към РУСО най-вероятно, но едва ли ще ти обърнат внимание. За сега болничните все още трябва да си ги търсиш от работодателя.   

# 4
  • Мнения: 88
Болничните се изплащат по времето когато трябва да вземаш заплата,зависи обаче кога си ползвала болничните преди да се изчислят заплатите или след това.При болничен се взема 80% от трудовото възнаграждение,а за осигуровките отговаря работодателя.По новият закон само ако ползваш 7 дни(което е максимума за еднократен болничен)болнични не се променя размера на заплатата.Много зависи обаче дали си в частна или държавна фирма,дали си на твърда заплата или си на заработка.За тези неща трябва да се обърнеш към счетоводството на фирмата в която работиш и по точно труд и работна заплата(ТРЗ),и се порови малко в кодекса на труда за да видиш какви са ти правата.

Последна редакция: сб, 05 ное 2005, 23:27 от Reza

# 5
  • Мнения: 1 426
двата ти болнични по 7 дни се изчисляват и плащат като 80% от средната ти заплата 6месеца назад от издаването на болничния т.е . ако не си получава заплата защото си била в неплатен отпуск или си била безработна  преди издаването на болничния, нормаално е да не ти ги платят. По принцип при нас до 21 число на месеца се приключва с  осчетоводяването на болничните и ако го предам след тази дата ми го изплащат другия месец.

Относно задължителните 45дни преди раждане е малко по-различно. Те изплащат като 90% от работната заплата, не се плаща данък а само се удържат социални и здравни осугуровки. Изплаща се в края на месеца, който е трябвло да се отработи.

Друга причина да не ти изплащат болничен е да си здравно и социално осигурена, по вина на работодателя т.е. да не е внесъл дължимите осигуровки. Това можеш да провериш в сайта на НОИ.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт