Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Сега този въпрос много ме вълнува, защото Крис пие първия си антибиотик. От 3 седмици е със страшна кашлица, но дробовете са чисти и има силна хрема. След многократни посещения при личната ни лекарка и продължително приемане на Зиртек сега сме на Аугментин. Преди да го изпише, аз я питах дали ще правим антибиограма и тя ми каза, че това било ненужно разтакаване, а времето летяло. Щели сме да чакаме 4 дни. Моля ви кажете ми така ли е? При условие, че малкият не вдига температура, все си мисля, че можех да изчакаме 4 дена. Ох, не знам. Споделете вашия опит  Praynig

# 1
 • Мнения: 1 866
Аз лично без температура не бих дала антибиотици. Хрема и кашлица се лекуват по друг начин. Още повече щом сте чакали 3 седмици, значи не е чак толкова спешно. Аз ползвам хомеопатия при такива случаи. Ето например детето ми от снощи е хремаво и имаше лека температура : 37.8 в дупето, т.е. малко над 37 при мерене под мишница. Дадох 2 хомеопатични медикамента. Сега е по-добре. Не знам точно какво лекарство да ти препоръчам тъй като такива не давам, никакви капки за нос и т.н. И на други майки съм казвала, че ако искат да намалят даването на антибиотици е хубаво да се обърнат към хомеопатията. Даже вече имам чувството че ставам досадна с това. Embarassed

# 2
 • Мнения: 5 183
А какво е "антибиограма"?! newsm78

# 3
 • Мнения: 3 506
Аз процедирам така:
- настоявам да пробваме без АБ
- дължината на пробването е по моя преценка - т.е. в твоя случай чисти дробове без т. и само хрема аз не бих давала АБ (последния път моят син се влачи няколко седмици в такова състояние и бях взела да се притеснявам, но се размина...)
- ако все пак нещата се закучат и реша да заложа на АБ, да, искам антибиограма. веднъж вече си изпатих от АБ, изписан просто ей тъй...
- ако резултатът от пробите е положителен за бактерии, това най-често става ясно за 24-48 часа, т.е. за най-много 2 дни ти поне можеш да знаеш с какво си имаш работа и има ли смисъл от антибиотик. антибиограмата става за 3 дни.

пп сега вече няма какво да се чудиш - щом си го почнала, трябва да го дадеш. за следващия път ще му мислиш.

# 4
 • Мнения: 672
Да! Държа много на нея. Преди година синът ми в продължение на 6м правеше ангина след ангина, а между тях бронхити. Изпи 5 антибиотка без никакъв резултат. Най - накрая след антибиограма се оказа, че нито 1 от даваните антб. не помага за лечението на бактериите, който бяха открити. След правилно проведеното лечение ( съответно в болница, заради згубеното време и излишни лекарства) детето не е боледувало.
Лошото е, че за антибиограмата трябва поне седмица да е приеман антибиотик.

# 5
 • София
 • Мнения: 974
А какво е "антибиограма"?! newsm78

И аз питам същото. И все ми се струва, че лекарите малко повече знаят и могат да преценят. Който няма доверие на лекаря си просто да си го смени. Нищо лично към никого.

# 6
 • Мнения: 1 214
Да,искам!Лошото е,че когато се наложи то ще е все в почивните дни.До сега веднъж ми се удаде сгоден случай  Twisted Evil да искам-и то два секрета-носен и очен.При носния секрет откриха стафилокок,а антибиограмата показа,че може да бъде излекуван само с Бактобран.Докато чакахме резултатите обаче(минимум 3 дни) слагахме капки за нос Резоксим-естествено нямаше почти никакъв ефект.Но като започнахме Бактобран ,още на второто намазване хремата спря.Продължихме лечението 10 дни обаче.Е, ако не бяхме направили носен секрет колко ли капки щяхме да изкапем в малкото носленце?Добре,че поисках изследване  Blush  срам-несрам.

# 7
 • Мнения: 3 506
А какво е "антибиограма"?! newsm78

И аз питам същото. И все ми се струва, че лекарите малко повече знаят и могат да преценят. Който няма доверие на лекаря си просто да си го смени. Нищо лично към никого.

Обяснявам с мои думи, ако греша, някой да ме поправи:

Какво е антибиограма?
Антибиограмата е лабораторен тест (по-скоро тестове), който се извършва върху микроорганизма, изолиран от изследвания материал (напр. гърлен секрет). Резултатите помагат да се избере антибиотик, който ще бъде най-ефективен срещу въпросния микроорганизъм, инфектирал даден човек.

Защо трябва да се прави?
Защото някои микроорганизми са резистентни към определени антибиотици, т.е. не се поддават на лечение с тях. Най-прецизният начин да се разбере кои антибиотици ще бъдат ефективни при конкретната инфекция е именно антибиограмата.

Пропуснах да кажа, че самото изследване на секрет от мястото на инфекцията (гърло, нос и т.н.) като начало показва дали става дума за бактериална инфекция, т.е. дали изобщо е необходим антибиотик.

С две думи изследването на секрет потвърждава или отхвърля необходимостта от антибиотик, а антибиограмата показва кой точно антибиотик да се избере. В повечето случаи изчакването на резултата не е проблем, но за съжаление повечето лекари предпочитат да се презастраховат, особено при пациенти, които не са им добре познати.

Доверието, Mila77, е хубаво нещо, но човек трябва да е информиран. Нищо лично и от мен.

# 8
 • Мнения: 1 810
Да вярвам на педиатъра си?
Че аз мога и да му вярвам,но  какво пречи да му се направи изследване на детето(или на когото и да било) преди да се изписва АБ.Аз да не съм отишла на врачка,егати Crossing Arms
Даже смятам,че би било много по-добре да се направи задължително ,а не да си просиш едва ли не антибиограма или взимане на секрет,или каквото и да е.
Никога не мога да забравя как 3 месеца моята лекарка ме успокояваше,че детето има секрет в носа,понеже се чистело още  Shocked и как това нещо  било нормално и "отшумявало" до 6мес  ooooh!
Разправии, убеждения и т.н (се едно виждаш ли аз знам повече от докторите  Wink)докато накрая ми даде направление за вземане на секрет(че и посявката купих,че нямали),та се оказаха стафилококи  Sad и съответно се видя,че само и единствено Бактробан ще им подействат.
Не е само това,но ще се отплесна от темата...  Tired
Абе въобще не мога на никой да вярвам,нали за това ги има тези изследвания-за да се правят.
Няма да навреди в никой случай,а АБ не се знае,да не дава Господ  Praynig

# 9
 • Мнения: 2 452
Момичета,
Антибиограма може да се направи, ако има смисъл. Има случаи когато тя не е необходима. Затова съществуват т.нар. широкоспектърни антибиотици, които покриват голяма част от микроорганизмите, предизвикващи инфекция. Има ситуации, когато не може да се изчаква за антибиограма; има ситуации, когато тя е излишна. Напълно ви разбирам, че искате най-доброто за детето си, но не изземвайте функциите на лекаря, защото колкото и да сте интелигентни и начетени нямате нужната компетентност; освен това медицината не е точна наука, за да прилагаме еднозначен подход при всички случаи. Както бе казал някой по-горе,  намерете си лекар, на когото можете да се доверите и не се товарете излишно. Абсолютно съм ЗА критичното отношение към назначеното лечение ( да си призная, и аз винаги се съмнявам дали е правилно или не), но имайте и малко доверие на лекарите си. Ако не им вярвайте, сменете ги. Истината е, че не винаги антибиотик се предписва след антибиограма, затова не си винете лекарите, а се опитайте да им вярвате. Ако не можете, както казах, сменете ги!

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 058
Съгласна с Лаура на 100%!

Елфичка, как е Крис сега?
Това, че не вдига Т е с двуяк смисъл. Или няма от какво да я вдига или организма му не се бори с инфекцията.
Дано е 1-вото. Но при вече започнат АБ, трябва да го продължите... Tired

# 11
 • Мнения: 2 649
След написаното от Laura, не мога да добавя нито една дума. Много точно, ясно и компетентно.
Включвам се в темата, само за да пожелая скорошно оздравяване на Крис. Praynig

# 12
 • Мнения: 3 506
Принципно и аз съм съгласна с написаното от Laura. С маааалкото уточнение, че тук в Бг, антибиотици се изписват доста често, просто такава  е политиката/школата на докторите/знам ли и аз какво... Нямам професионална подготовка, затова ще споделя личен опит:

по повод широкоспектърните антибиотици
само преди няколко месеца добре си изпатихме именно от широкоспектърни антибиотици. След като дъщеря ми изпи няколко броя кой от кой "по-широкоспектърни" се оказа, че стрептококите  процъфтяват, детето от ден на ден зазлява, и ... няма какъво антибиотик да и изпишат.....

по повод доверието
с педиатърката ни сме в общи линии приятелки, имам и голямо доверие по отношение на диагнози, ваксини и други неща, познава децата, децата я познават, с две думи не виждам причина да я сменям. що се касае до лекарствата обаче, просто интересите ни са различни: тя е по-спокойна като ми изпише антибиотик, аз съм по-спокойна като знам, че даването му е наложително.  Затова обикновено изчаквам и водя детето на изследвания преди дад го дам. това става, разбира се, с нейно знание. Разбрали сме се да ми каже ако прецени, че състоянието на детето налага спешен прием. Това досега се  е случвало веднъж за 2,5 год. За същия период поне 4-5 пъти ми е изписвала антибиотик, който не съм давала. Последната и рецепта още си стои на масата в кухнята и дай Боже да продължава там да си стои.......

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 903
До сега не съм искала. Винаги сме се оправяли със широкоспектърен антибиотик за не повече от 1 седмица, сигурно заболяванията са позволявали такова лечение. Thinking
 Чудно защо са ви изписали антибиотик без температура. newsm78 Не ми се е случвало да изпишат на Силви антибиотик без температура.
Бързо оздравяване на детенцето.

# 14
 • Мнения: 2 452
Принципно и аз съм съгласна с написаното от Laura. С маааалкото уточнение, че тук в Бг, антибиотици се изписват доста често, просто такава  е политиката/школата на докторите/знам ли и аз какво... Нямам професионална подготовка, затова ще споделя личен опит:

по повод широкоспектърните антибиотици
само преди няколко месеца добре си изпатихме именно от широкоспектърни антибиотици. След като дъщеря ми изпи няколко броя кой от кой "по-широкоспектърни" се оказа, че стрептококите  процъфтяват, детето от ден на ден зазлява, и ... няма какъво антибиотик да и изпишат.....

по повод доверието
с педиатърката ни сме в общи линии приятелки, имам и голямо доверие по отношение на диагнози, ваксини и други неща, познава децата, децата я познават, с две думи не виждам причина да я сменям. що се касае до лекарствата обаче, просто интересите ни са различни: тя е по-спокойна като ми изпише антибиотик, аз съм по-спокойна като знам, че даването му е наложително.  Затова обикновено изчаквам и водя детето на изследвания преди дад го дам. това става, разбира се, с нейно знание. Разбрали сме се да ми каже ако прецени, че състоянието на детето налага спешен прием. Това досега се  е случвало веднъж за 2,5 год. За същия период поне 4-5 пъти ми е изписвала антибиотик, който не съм давала. Последната и рецепта още си стои на масата в кухнята и дай Боже да продължава там да си стои.......

Това, което исках да кажа е, че е неразумно и нелогично ВИНАГИ да се изисква антибиограма преди изписване на антибиотик. Има микроорганизми, за които се знае, че се повлияват от определени антибиотици. Например сифилис - пеницилин. Или стафилококи - метицилин, ако са резистентни има и други "оръжия".
Абсолютно съм съгласна с теб по въпроса за изписването на антибиотици по повод и без повод.

Общи условия

Активация на акаунт