Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 ноем. 2005, 11:41 ч.

Детска градина и инвалидност на детето!

 • 1 851
 • 21
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 262
Както някои знаете моя син ходи от 1 месец на градина, и пропуснахме родителската среща, защото беше болен, когато госпожата започна да ми разказва какво е ставало там, се стигна до въпроса за таксите, обясняваше ми кой плаща 50 %, кой пълна такса и т.н., аз попитах : "...а когато детето има 80 % инвалидност" (моето е така) как стои въпроса, тя подскочи като ужилена и ми заяви, че той няма право да ходи на градина, а на мен държават ми плаща за да стоя и да си го гледам в къщи - това е новост за мен, къде ли съм събрала тайничко тия пари? - и сега се гласят да проверяват нормативно и т.н. По принцип моя син ходи само до обяд, аз самата така искам, искам да се учи и да играе с децата, не искам да спи там. А и неговия проблем е вътрешен, няма никакви външни изяви, така че няма как да "навредим" на здравите деца или пък да ги "ужасим"  Crying or Very sad. Почвам да се чуствам като чудовище и казвайте знаете ли нещо по въпроса, защото такива ще и ги наговоря, когато имам пълна информация по въпроса, че ще и дам едни специализирани градини и непрестанни измишльотини, аз си се тревожа и без тяхните глупости, да не го удари някой по операции или да не се задави докато се храни.
Пишете ми!

# 1
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
мамо Иги ти къде водиш детето? защото адски добра е директорката в 19 ОДЗ в Младост 2. Имат дете с ДЦП, което ТЕ НАСТОЯВАТ да остане при тях, защото много дърпало в развитието си покрай другите деца

# 2
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
доколкото знам трябва по закон /т.е. допуска се/ до две деца в група /или градина - не помня/ с инвалидност
по закон не бива да ти отказват
а за намаляване на таксата - питай  Коти В - там в нейната си тема - знаеш
пък за деца с проблеми в ДГ - питай Нинчето, тя е наясно или firebird - тя се бе сблъскала със същия проблем

проблема е, че може по закон да е едно ма като почне персонала да се муси и да си го изкарва на детето... Гадни хора, ей! МА всеки плаща, само дано издържим на напора.

# 3
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 407
Аз ходих в инспектората в общината. По закон деца с увреждания могат да ходят на градина, до 2 в група, а групата да е в намален състав - до 12 деца, за да се обрыща повече внимание на детето. На мен ми отказват да вземат Насе, защото всички групи били препълнени. Наско обаче още не говори и не ходи на гърне, а и първите дни, когато походи на ясла, е плакал по цял ден и се е тръшкал на пода.
Номера е, че в закона всичко е прекрасно, само дето няма места, няма ресурсни учители за нуждаещите се деца, няма пари, не се строят нови ясли и градини, а новите кметове обещават чудеса, а ще видим какво ще направят...
Твоето детенце обаче говори, държи се адекватно и явно му харесва да си играе с децата, което не създава на лелките проблеми, така че не виждам какво се цупят.
Явно всичко опира до страха от отговорност - да не би да се случи нещо с детето, докато е там. И всеки гледа да не си усложнява живота.
Другото нещо е всеобщ проблем - сградите на детски ясли и градини се дават под наем за офиси, складове и какво ли не още.
Собственик на сградите е местната община. Общината дава сградата на този и онзи и после нямало достатъчно детски градини  #Cussing out
Защо да си усложняват живота с деца и детски градини, като може да даде сградата срещу символичен наем на някой, дето после ще му се отблагодари подобаващо...
Не им пука за никакви деца, какво остава за по-специалните случаи  #2gunfire

Последна редакция: нд, 06 ное 2005, 13:44 от firebird

# 4
 • Мнения: 1 859
Светли е 1-ва група с 100%инвалидност в оздравителна ясла той е освободен от такса но само при представяне на РЕЛК или ТЕЛК.
В обикновенните детски градини и ясли си плащаш като поп(това ми разясниха в общината)

# 5
Мами,не е точно така.
Според Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, децата, които не се обучават в специални учебни заведения и имат над 71% инвалидност, могат да ползват социална добавка за обучение в размер 20% от гарантирания минимален доход, а това е предостатъчно за заплащане на таксата в детската градина.
Вече няколко пъти писах в други теми какъв е пътят за прием на деца със заболявания /със "специални образователни потребности"/ в учебните заведения, затова този път ще го спестя  Grinning Относно това,че персоналът и директорите се мусят, какво да ви кажа-просто не се отказвайте, нагласата подлежи на промяна, но не и когато човек тръгне да "воюва" за правата на детето си преди да е разяснил на другите в какво точно се състои проблемът и какво се изисква. Хората се настройват негативно именно защото непознатото им се струва много страшно.

# 6
 • в края на града
 • Мнения: 4 306
Не зависи ли от общините, градините нали са собственост на общината? Знам, че в някои не се плаща такса или тя е намалена, когато се представи решение на ТЕЛК. Ама май не всички са така  newsm78, явно няма установена нормативна база и е какво решат общината и самото детско заведение. Тази добавка за обучение, за която споменава Логопед Зара, преди възлизаше на 8лв, сега малко повече, ама определено не стига да си покриеш таксата в градината, пък и не е за тази цел.
За самият проблем на мама Иги, не знам някой да може да ти забрани да водиш детето на градина, защото си му личен асистент, това е абсолютна простотия. И за какво ти плаща държавата на тая госпожа хич не и е работа, вместо да дрънка глупости, да вземе да провери, че сигурно и вие може да ползвате поне 50% намаление  Close Детската градина не заведение за отглеждане на детето (като домове разни) и въобще не могат да си дрънкат подобни глупости, много се ядосах...
Мамо Иги, попитай kati_v, ако искаш и на лични, много е мила и каквото знае ще ти го обясни, или най-малкото ще те ориентира каде да провериш, да си прочетеш правата черно на бяло и да и ги завреш на даскалицата в лицето, аааама-ха...

# 7
 • София
 • Мнения: 2 262
Тази сутрин мирно и тихо заведох Мишо в градината, а и платих 50 % такса при домакинката. Може пък нещата да се упокоят, чета всички възможни документи, които намирам, но никъде няма нищо за невъзможност Мишо да ходи на градина. Преди бях сигурна на 100 %, че можем, а сега на 150 %.  Laughing
Благодаря ви за подкрепата.......
А не се плаща такса когато са примерно оздравителни или санаториумни, а това си е обикновена общинска градина........

# 8
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Мамо Иги, няма такава невъзможност, всички могат да ходят на детска градина, а на училище е задължително Wink

# 9
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 407
Ето на този сайт има публикувани закони, които ни вълнуват.
В закона за народната просвета, чл. 18 и чл. 21 пишат неща, които се отнасят до детските градини. Чл. 21 е за деца със специални образователни потребности.

http://www.everychild-bg.org/?p=usefull-information&sub=legi … ation&lang=bg

# 10
 • Мнения: 2 524
Аз по тази причина не съм и казала и дума за това, макар че сина ми е със 100% инвалидност.Много съм доволна от отношението на всички към детето ми в градината, но си мисля, че ако бях тръгнала да подавам молбата и вървя със ТЕЛК-а/тогава и нямах де/ ще ме гледат по друг начин и на него също! Не ме критикувайте, но съм убедена че обществото ни като цяло не е достатъчно зряло да приема различните!

# 11
 • София
 • Мнения: 2 262
Вени, аз даже не съм показвала РЕЛК-а на Мишо. При нас нещата стояха така, че аз изведнъж реших, че Мишо трябва да отиде на градина, че е готов и той оправда очакванията ми, само ме изненада с храненето, не очаквах да е в отличниците, в къщи още се караме да яде, не иска и аз се принуждавам да го нахраня. Но да продължа с градината, естествено нямаше вече места никъде наоколо, беше 16 септември, за да кажа, че искам да ходи до обяд, трябваше да обясня и проблема, а и моя син е целия в операции и да искам, а аз не искам и не мога да скрия, че нещо е преживял. По-добре е да знаят, че нещо има и конкретно какво е, ако нещо се случи(не дай си боже) и вземат да му правят някаква погрешна манипулация и направят беля? За това мислила ли си? Много е важно точно обратното, да им обясниш всичко, да ги накараш не само да изтърпят тирадата ти, а да те СЛУШАТ, което се убеждавам в моя случай не са направили, чули-недочули, разбрали-недоразбрали, бързат да приказват, а са жени с деца по-големи от нашите и би трябвало да са и по-зрели и по-разумни.
Но както много пъти съм казвала май само неволята учи, за жалост, аз и за това искам да разкажа нашата история при Нина, не за да ставам  известна, аз даже съм притеснителна, а да предпазя, ако мога и други деца.

# 12
 • Мнения: 2 524
Mama Igi   нямах в предвит това.. Когато отидох да записвам сина ми за градина, беше на 3г. февруари , за сепртември го записвам. При директорката имаше друга мама ,вратата беше отворена и ща- неща подочух някой неща от разговора им. Та ставаше въпрос за нейното дете което имало някакъв проблем и та говореше че иска от учителкита да се обръщат с повече внимание, и общо взета беще много недоволна... После влизам и аз и директорката ми се извинявя че съм чакала и понеже беше ясно че вещо все ще съм дочула ми обясни че имат проблем с детето че било различно, болно от епилепсия и убеждават майката че не е за тях, а тя не иска да го мести в друга градина Shocked Можеш да си представиш как се почувствах, и без това бях достатъчно притеснена за всичко.... Та първите ме думи бяха :" - То и моето дете е различно от другите и има здравословне проблеми" при което директорката адски се смути и взе да ме разпитва за какво точно става въпрос. Та не съм крила нищо, и ние сме с операции но ако в тори момент бях извадила ТЕЛК и взема да и обяснявам че предимството да имаш дете с ТЕЛК е че можеш да сформираш група от 18 деца, а не от 28 не съм сигурна как щеше да реагира. Иначе в градината в общи линии са запознати със здравословните проблеми на Ицо , но не съм изпдала в подробности- как мислиш ще реагират ако им кажа- ми той е с хромозомна аномалия, е не е Даун, но не се знае и каво е?!?

# 13
 • Мнения: 485
Майчета, знам колко ви е трудно в такива моменти, напълно го разбирам, с толкова много болка съм се сблъсквала, но винаги, абсолютно винаги когато вместо мълчание избираме да ГОВОРИМ, печелим.
Да,така е,прави сте, директорите реагират негативно, учителите също; ново е за тях, ново е за вас,ново е за обществото. Всяко ново нещо, особено толкова радикално ново, неминуемо води до сблъсъци. Едните /родителите/ исакт най-после да погледнат на децата им като на пълноценни хора, другите /педагозите/ искат да запазят старото статукво /"различните" деца-в специалните градини и училища/.
ОБАЧЕ:
Информацията е в основата на всичко! Не се притеснявайте да разказвате за детето си на учителите, на директорите; но естествено не поставяйте децата си в позицията на непълноценни, защото започнете ли от идеята,че на детето ви нещо му липсва и нещо не е наред, никога няма да погледнат на него като на пълноправен член на детския колектив. Наблегнете на приликите с другите деца. Но нека са информирани за заболяването, нека знаят за индивидуалните особености на хлапето  Simple Smile Все пак учителите също са родители, човечността не им е чужда; И знаете ли-учителите по принцип много се обиждат когато ги пренебрегват, когато родителите решават че педагога нищо няма да разбере; че иска да се отърве от детето. Това много често не е така. Просто бързо се засягат на професионална чест и почувстват ли се пренебрегнати като професионалисти, желанието им да сътрудничат намалява. Ако успеете да им посочите тяхната роля в живота на вашето дете, ролята им за преодоляване на различията; ако покажете че сте готови да работите в ЕКИП, повтарям - в ЕКИП, то тогава мисля че отношенията много бързо ще се променят в положителна посока.
И още нещо-наистина нямам желание да спорим и в тази тема да се получи като в темата за консултации с логопед. Това е моето мнение и наблюдения като човек, който е общувал тясно и с родители,и с деца с проблеми в развитието, и с учители и т.н.

# 14
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Зара, има ли по законите някъде описано как точно е организиран момента, в който в детската градина преимат дете с придружител, че ги чета за ен-ти път и съм сигурна че пишеше някъде, но не мога да го намеря
Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт