Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 255
Днес бебчо най-после навърши заветните 6 месеца  Simple Smile! Уж от месеци чета и захранването и се подготвям, а сега се чудя как да захранвам... И така, Ангелчо е само на кърма, хапва 5 пъти на ден през около 4 часа (сам си определи този режим) и през нощта спи непробудно, не е приемал още никакъв сок или твърда храна. Давала съм вода и чай на ХИП против колики, умираше си за него, през лятото е пил и по цяло шише наведнъж. Откакто стана студено пие много рядко вода, веднъж на 4-5 дни иска вода.

Детето се храни и наддава добре (от раждането си е качил 5,5 кг), единственият ни проблем е, че от 2,5 месеца насам ака много рядко, на 3-4 дни или по-рядко, и то често - с моя помощ.
Знам от форума, че не е проблем за кърмените бебета, но като го виждах, че постоянно изпуска зловонни газове, хващах термометъра и решавах въпроса....сигурно съм допуснала грешка. Обаче излизат доста  акика на няколко пъти и то 2-3 различни консистенци и цвят.....
Този път реших да го оставя и резултатът е, че не е акал вече цяла седмица (миналия  път му помогнах), не се измъчва, но постоянно пръцка. Правя масажи на корема, колело - без резултат. Не мисля, че  има връзка с намаления прием на течности, когато проблемът започна още пиеше редовно вода.
Ходихме при педиатър-хомеопат и ни изписа лекарство, което взима  от седмица и до момента няма резултат. Не мога да се свържа в момента с лекаря да го обсъдя, обаче при предишния ми разговор с нея тя ми препоръча да захраня с прясно изцеден сок! А никак не ми се иска, смятам да следвам съветите от Библиотеката и да захраня с по-щадяща стомахчето храна, подготвила съм се да захранвам с домашно приготвени пълнозърнестни каши и домашно приготвени пюрета. Преди смятах да дам първооризова каша, но се притеснявам, че състоянието му може да се задълбочи... Най-подходящо ми се вижда да дам първо тиква, нали разхлабва...а после - какво? Дайте съвет каква схема на захранване да приложа и какво да направя, че да започне да ака редовно?


# 1
 • Мнения: 6 147
За цялостна схема не се наемам да ти препоръчвам, но имай предвид следното: ако решиш да да деш сокче, го разреди с вода. Не давай концентрат. Съотношението да е поне 1:5.

Тиквата е добър вариант за захранване. Още повече ,че сега е и сезонът й. Така че защо не - давай тиква няколко дни и го наблюдавай. Ако си регулира акането, можеш да продължиш с безглутеновите каши, например.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 860
Моята дъщеря е на адаптирано мляко от раждането и преди да я захраним с пюрета акаше на 2-4 дни, понякога с термометър. Месец преди пюретата пиеше сокчета, но не действаха разхлабващо. Захранихме със зеленчукови пюрета и взе да ака по 3-4, понякога и 6 пъти на ден. Т.е. проблема се реши именно със зеленчуковите пюрета. Тя е на Хип и Семпер и там са комбинации, не съм съблюдавала да давам само разхлабващи. Но ти ако ще готвиш у дома се поразрови, скоро имаше подобна тема и там някой беше дал линк към списък на зеленчуци, определени като запичаши и разхлабващи. Май беше при изкуственото хранене, аз влизам предимно там. Тиквата със сигурност е такава, знам и за спанака, но за него ви е рано. Ти можеш да започнеш с тиква и да видиш какъв ще е резултата. Хайде успехи в захранването!!!

# 3
 • София
 • Мнения: 4 381
Ние започнахме с тиква и после правех комбинации с нея, например картоф и тиква. Също моного ни помагат със запека кашите на Блевит с добавен Бифидус.

# 4
 • София/Велико Търново
 • Мнения: 713
Тъй като аз цял живот страдам от запек и знам какъв ужас е правя всичко възможно детето ми да не разбере какво е това  Naughty Затова първо въведох плодови пюрета и то от разхлабващите за да мога да комбинирам по-късно като го запосзнавам с нови храни които евентуално биха го запекли. Вече захранвам със зеленчукови пюрета и за щастие не ги отказва независимо че не са сладки като плодовите. Тиквата е добра идея, но не прекалявай да не стане детето оранжево. Можеш да му дадеш и други плодови като круша, сини сливи. Ориза по принцип запича, но аз дадох оризовата кашата на Блевит с бифидес ефект и Боби не се запече.

А относно кърменето и водата мисля че по-честото кърмене би помогнало повече отколкото приемането на повече вода. Този смисъл искам да споделя опита си от петия месец на моя син когато беше все още само на кърма. Тъй като първите 4 месеца наддаваше доста /на 4 навършени месеца - 8 кг., а е роден 3,300 кг./ къде съзнателно къде не се опитвах да го ограничавам, и да увеличавам интервала между кърменията. Резултата беше че през целия месец акаше веднъж на 4-5 дни, но не беше запек защото акитата не бяха твърди. Много се притеснявах за това. Накрая на месеца се оказа че е наддал само 200 грама. Това доказа още веднъш ползата от кърменето на поискване. Оттогава насам ака почти всеки ден. Така че аз съм за по-честото кърмене за сметка на водата.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 426
извиняваите за глупавия въпрос ама къде е тая он лайн библиотека.Зверя се ровя се все на форуми попадам

# 6
 • София/Велико Търново
 • Мнения: 713
извиняваите за глупавия въпрос ама къде е тая он лайн библиотека.Зверя се ровя се все на форуми попадам

Вероятно става дума за Библиотеката към форума Кърмене и захранване на бебетата. Тя е закована като 5 подред тема на първа страница като влезеш във форума. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0

# 7
 • Мнения: 255
Благодаря за съветите на всички. Аз продължих да чакам  бебо сам да ака без термометри и разхлабващи средства и в сряда след цели 8 дни пауза бебо най-накрая напълни пампата! Simple Smile Започнахме захранването същия ден (да се почерпим по случая  Grinning)с 2 лъжички пюре от тиква . Вчера пак хапна тиква и днес вече имаме резултат - подарък за мама в памперса Simple Smile.
Дайте съвет с какво да продължа захранването, много ми се иска да му се регулира стомахчето и да нямаме вече такива паузи. Сокове не искам да давам засега. Опитваме се и да се кърми по-често, но засега не се получава.
Ще се радвам, ако още някоя мама на изключително кърмено бебе сподели как се е борила с този проблем.

# 8
 • София/Сливен
 • Мнения: 1 194
По-принцип захранването се започва ако няма никакви проблеми, било то здравословни или емоционални или някакви други. Но при въвеждането на всяка нова храна (особено сок) се очаква да се поразстрои стомаха, тъй като не е свикнал (което не е задължително разбира се). Мисля, че не пречи един запек, особено ако е инцидентно. Но ако се притесняваш - изчакай. Не е проблем и по-късно да започнеш, още повече, че кърмиш. Аз не съм имала никакви проблеми и с двете деца, започнах след 4-я месец, но те и двамата са на изкуствено хранене съответно след 1-ви и след 4-ти месец.
И не е толкова страшно - не се притеснявай.  Wink

# 9
 • Мнения: 6 147
Моят съвет е да продължиш с тиквата още няколко дни - щом му понася добре, давай я цалата първа седмица от захранването. Следи го как е с ходенето, ако се регулира, въведи внимателно и някоя безглутенова зърнена храна, но заедно с тиквата (елда, просо или ориз). Оризът го предлагам на последно място, защото го водят запичащ, въпреки че ние не сме имали оплаквания, нопри вас пък точно това е проблемът. Ако все още правите едноседмични паузи с акането, продължи с друг разхлабващ плод или зеленчук - в този сезон се сещам за круши и тиквички.

За съжаление нямам личен опит с такъв проблем, но вероятно и други мами ще се включат.

# 10
 • София/Сливен
 • Мнения: 1 194
Разхлабват сините сливи. Но ако стомахчето се е оправило, най-добре е да гледаш какво пише на етикета на пюретата - нормализиращо действие. На Hipp обикновено е указано какво е действието върху стомаха - затягащо, нормализиращо, разхлабващо. Сигурно и други марки пюрета имат подобни указания, но не се сещам.

# 11
 • Мнения: 255
Разхлабват сините сливи. Но ако стомахчето се е оправило, най-добре е да гледаш какво пише на етикета на пюретата - нормализиращо действие. На Hipp обикновено е указано какво е действието върху стомаха - затягащо, нормализиращо, разхлабващо. Сигурно и други марки пюрета имат подобни указания, но не се сещам.

Аз принципно знам кои храни са разхлабват и кои запичат, имам и списък на храните и това как действат на стомахчето. Както вече писах, ще захранвам изключително с домашно приготвени пюрета и каши. Интересува ме най-вече как да въвеждам затягащите храни. Предвид, че при нас проблемът продължава вече над 2 месеца, смятам, че трябва да подходя много внимателно.

# 12
 • София/Сливен
 • Мнения: 1 194
Ами според мен, щом е по-продължително, май ще трябва на първо време да избягваш затягащите храни. А какво казва лекаря  по отношение на плодови пюрета, зеленчукови, каши, сокове - в какъв ред започваш?
Моите деца са по-скоро запечени - и знам че сокове в големи количества помагат - и плодове - но ти казваш, че не искаш да даваш сокове...
Впрочем какви са сега тенденциите и защо избягваш соковете (само за моя информация)?

# 13
 • София/Сливен
 • Мнения: 1 194
обаче при предишния ми разговор с нея тя ми препоръча да захраня с прясно изцеден сок

Дъщеря ми не можеше да ака сама 2 месеца (тогава беше на кърма), не помогнаха соковете - също доктор ми каза. Смятам, че от самосебе си се оправи. А ориз не давай, че запича.
И знаеш ли какво се сещам в момента - ти яж повече разхлабващи храни, нали се предава чрез млякото - това ми идва на ум.

# 14
 • Мнения: 1 327

Аз принципно знам кои храни са разхлабват и кои запичат, имам и списък на храните и това как действат на стомахчето. ...........................
можеш ли да дадеш тука този списък? много те моля!

Общи условия

Активация на акаунт