Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 10
Здравейте! Кърмя сина си вече една година. И като, че ли всички около мен изчакаха този срок, за да започнат с подмятанията "докога". Бих искала да споделите информация относно този въпрос: Докога де се кърми? - мнения на лекари, здравни организации, на майки с опит. Какво се препоръчва? Къде е разумната граница? И към тези, на които никакви извънредни обстоятелства не са им наложири да прекратят да кърмят: какво ви накара да решите да спрете да кърмите?

# 1
 • Мнения: 4 242
Здрасти!
Аз честно казано, съм от хората които решават, изчаквам децата сами да спрат, защото така го усещам че е естествено.
СЗО препоръчват да се кърми поне до 2 годинки. което ще рече че и след това е съвсем приемливо  Thinking
Моя личен опит.
Каката на около 3г беше почти готова да се отбие, сучеше няколко пъти седмично, съвсем нормално приемаше отказите ми. Върна се към гърдата когато се роди най- малката, от ревност.
Много хора знаеха че е голяма и още суче, учудваха се (слабо казано, по точно е изумяваха Mr. Green), но почти винаги казваха браво. Не е имало спорове или упреци че вече не е редно и прочие. Тя сука до 4.8г, малко и помогнах с обяснения за да спре.
Често са ме питали за тия 6 години "до кога", (сега и за "малката"), винаги казвам "докато детето има нужда от мляко, а аз мога да предложа майчино" Wink

# 2
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 216
Не знам докога е прилично.
Преди да родя мислех, че ще е супер, ако успея да кърмя няколко месеца. Сега продължавам да кърмя, и то сериозно. Подмятания имаше докъм година и нещо. Вече никой не ни пита - явно не допускат, че може да продължаваме. Grinning
Аз лично смятам да кърмя, докато дъщеря ми сама пожелае да спре - кога ще стане това, никой не знае.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 058
За мен е "прилично" да се кърми, докато майката и детето изпитват нужда и удоволствие от това.
Кърменето не пречи на отношенията ми с таткото на децата, той винаги ме е подкрепял. След като той няма против, на никого не дължа обяснения... На подмятания отдавна не обръщам внимание. Ако някой ме пита докога ще кърмя му отговарям, че от моите гърди, ще се прехвърли направо на гърдите на бъдещата му жена  Mr. Green.

Аз съм кърмила големия си син до 2г. и 4м. защото взе да ми омръзва. Заспиваше на гърда, но сутрин и през деня не искаше да суче. Когато взех решението, той не беше съгласен, но сравнително леко понесе отбиването.
Сега все още кърмя малкия си син само вечер и понякога през нощта през седмицата, а през почивните дни се случва да иска да суче и на обед.

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Някои казват - докато почне да ти разкопчава сутиена с една ръка.
Други - докато тръгне в университета.
Трети - докато жена му го поеме и продължи...

В кръга на майтапа. Ако сериозно - какво неприлично има в кърменето?! И докога е прилично да се ядат сандвичи по улиците, а след коя възраст става неприлично?

# 5
 • Мнения: 327
Очевидно е, че всяко общество си създава своите норми за кърмене. Ако някъде е "разумно" да се кърми една година, то на друго и 4 са малко. Бабите и прабабите ни кърмили години, майките ни месеци-защо ли?!
Може би въпроса на авторката може да се зададе и така: Кога женските гърди спират да се възприемат като атрибут за хранене на бебето и започват да се възприемат като сексуален обект? Свикнали сме да виждаме еротичната страна, но не и акта на кърмене. Предполагам, че в култури където кърменето е традиция и хората израстват с гледката на кърмещи жени, то не би могло да се възприеме като "неприлично".

# 6
 • Мнения: 5 399
Ако бебето или порасналото кърмаче не изпитва потребност да суче, то няма да го прави! Кърменето е не само храна, то е контакт - близо до кожата и мириса на мама, до ритъма на сърцето й, на топло и сигурно в обятията й, с доза целувки, милване, нежен шепот... Самата майка има също нужда от това - да се чувства желана и обичана от детето си, да му покаже любовта си и привързаността. А това се постига не само с думите "обичам те, мое дете", но и с обичайния акт на кърмене.  Simple Smile

Бебе, което е навършило вече годинка, не се различва в нуждите си спрямо бебе, което е на 11 месеца.  Simple Smile Те имат еднакво светоусещане за себе си, майка си и тяхното кърмене.

От страни е различно. Никой няма право да се меси в отношенията между една кърмеща се двойка!  Hug Пиша ти това, защото напълно разбирам как се чувстваш - бях подложена на цикличния натиск "докога с това кърмене" от най-близките ми.

Ето ти малко матриал за четене и размисъл на тема защо да продължиш да кърмиш, колкото и да е неприлично за някои. Може би е добре да запознаеш онези "всички" с тях, ако настроението от статиите съвпада с настройката ти:

Кърмене на деца над 12 месечна възраст
Продължително кърмене: за вас ли е?
Да отглеждаш Крали Марко или Необичайно ли е кърменето след годинката?
Имунна защита. Ползите от кърменето за имунната система при деца над 1 годинка

# 7
 • Мнения: 10
Радвам се, че ме разбирате.   Simple Smile Благодаря за отговорите и за полезната информация!

# 8
 • Мнения: 1 421
До когато майката и бебето преценят! Не слушай хорските мнения  Wink

# 9
 • Мнения: 3 718
Докато кърмачето отвърне на предложената гърда с думите:
"Благодаря, майко скъпа, но ще предпочета да откажа млякото ви днес. Ще си сипя чаша шери."  Mr. Green

Шегувам се, разбира се. Прилично не е дума, която върви с кърмене. До кога е прилично да се откликва на нуждите на детето? А до кога е прилично майката да има моменти на неповторим контакт с детето си? До кога е прилично да целуваш детето си?
Докато на майката и детето им е приятно.
Докато то направи следващата стъпка и порасне  Simple Smile

А сега се наслаждавай на момента  Peace

# 10
 • Мнения: 7 909
Разбиранията за приличие, благоприличие и т.н..са различни, спрямо различното възпитание, морал, култура..ако щеш и традиции (виж темата "кърменето в страната на Чингиз Хан  Wink)
Така, че действай спрямо своите виждания по въпроса, ако не плащаш данък "обществено мнение" Laughing
Мисля, че е ненормално бебето да иска да суче, респективно с това и да има близостта на майка си, а тя да не му я дава, щото не било прилично според някой си... Crazy Еми този "някой си", да не кърми след като не го смята за нормално след еди каква си възраст, но това, че ти си кърмиш, своето дете, по кой начин го/я засяга? newsm78

Кърмих големият ни син 2г 8мес и половина. Получавах подобни въпроси "не е ли вече голям", "стига му толкова".."до кога"..отговора ми в повечето случаи беше :"а какво ще му стане, ако го кърмя, вместо да правя шише с АМ? Не е ли по-добро?"-така парирах въпросите Wink
Спрях да го кърмя не защото той се отби, а защото забременях и ми дойде нанагорно..

Сега никой не ми задава въпроса "колко мислиш да кърмиш " или подобни hahaha
Така че споко-свиквай ги с първото, за да няма досадни и глупави въпроси при второто Mr. Green

# 11
 • Мнения: 4 242
Прави впечатление, че ако се смутиш или раздразниш, при подобни въпроси, другата страна започва едни убеждения, спорове и т.н. Докато ако съм спокойна, усмихната и личи че съм уверена в правотата на това което правя, приемат ситуацията с усмивка, и се съгласяват доста бързичко с мен  Mr. Green

# 12
 • Мнения: 190
Всеки сам решава и има право на избор.

# 13
 • Мнения: 14 774
Винаги е прилично, стига майката сама да не се направи на маймуна в стремежа си да покаже колко естествено е кърменето и да го навира в очите на хора, които не се интересуват и не им е приятна темата.
Имам наблюдения, че предимно на такива им се случва да им се натяква и ги питат тъпи въпроси. Каквото повикало, такова се обадило, мен никой не ме пита и не се интерсува кърмя ли още, не ли.

# 14
 • Мнения: 3 638
Парирам въпросите "докога" с отговора докато имам кърма  Simple Smile На такъв въпрос, такъв отговор, повечето хора зяпват учудено, че още "имам" кърма, тъй като според масовите разбирания е нещо, което "имаш" или "нямаш"  Mr. Green
Майтапът настрана, не съм очаквала, че ще кърмя толкова дълго. Няма изследвания, че дългото кърмене е "неприлично", има много за това колко е полезно то за детето и за майката.  Peace
Продължителното кърмене носи полза също и на майките. Много от ползите са свързани с количество. Това означава, например, че колкото по-дълго кърмите през живота си, толкова по-нисък е рискът от рак на гърдата или остеопороза.

оттук:  http://www.bg-mamma.com/articles/full/693

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт