Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 485
Ще си позволя да копирам тук една брошура на Сдружение"Св.И.Рилски"-Бургас. Всеки от нас мисля че е добре да вникне в посланието на този ден:


16 ноември -
Международен ден на толерантността

--------------------------------------------------------------------------------

"Всичко, което е неразбираемо, не значи че не съществува"
Блез Паскал


  На 16.11.1995 г. ЮНЕСКО,
по случай 50-годишнината от своето създаване, приема Декларация за принципите на толерантността.

Какво е толерантност?
«Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на нашите форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.» (чл.1,т.1.1.).

Всеки човек е личност,
всеки човек е ценен. Негово изконно право е да бъде уважаван.Трябва да помним,че:

«Толерантност - това не е отстъпка, снизхождение или примиряване. Толерантност - това е преди всичко активно отношение, формиращо се на базата на признаването на универсални права и основни свободи на човека.»(чл.1,т.1.2.)
   
 
 
  Нетърпимостта е противоположното на толерантност.
На нетърпимостта се противодейства чрез възпитание в дух на толерантност.

"Възпитанието в дух на толерантност започва с обучаването на хората на това, в какво се състоят техните общи права и свободи, за да се осигури осъществяването на тези права, и с поощрение на стремежа към защита на правата на другите. "(чл.4,т.4.1.).

Многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много и различни начини има да изразим себе си.

Независимо от това къде живеем, каква религия изповядваме, какво увреждане имаме, ние искаме да споделим с другите нашия свят, нашите съкровени неща.
   
 
 
  Толерантни сме, ако не отблъснем този опит, ако подадем ръка за поздрав и приемем чуждото послание.

То е различно от нашето, но именно това е ценното :
частица по частица,
послание по послание,
да сглобим нашия свят,

НАШИЯ ОБЩ ДОМ-
красив , добър и весел


 

# 1
  • Мнения: 1 161
Ще си позволя да копирам тук една брошура на Сдружение"Св.И.Рилски"-Бургас. Всеки от нас мисля че е добре да вникне в посланието на този ден:
.......................
Искам да споделя една случка във връзка с това. По отношението към инвалидите ще разберете на кое стъпало на еволюцията е една нация. А това стана в Канада преди няколко години. Седнал съм в реномиран ресторант и си хапвам обяда а пред мен компания младежи празнува рожден ден. Ресторанта е голям, хора, сепарета, маси... Атмосферата младежка, групата се смее, бърбори а в гръб към мен е човек на инвалидна количка (може би той да беше рожденника). Нахраних се и на път към изхода минах покрай тях и погледнах човека в инвалидната количка. Инстинктивно извърнах глава, толкова отблъскваща беше за мен, българинът тази гледка -- той не беше просто инвалид а човек с физически недъзи, от носа му излизаха някакви маркучи, целият беше един такъв сгърчен и при все това се чувстваше комфортно на това публично място, държеше се съвсем естествено а и не изглежда да правеше някакво впечатление на келнерите или на останалите маси...
Чудя се у нас такъв човек дали въобще би посмял да излезе на улицата, камо ли да отиде в ресторант с компания...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт