Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8
Девет начина да въведете своите деца в света на парите
Много родители забравят да дадат на своите деца финансово „образование”. Тук са изложени няколко идеи целящи да създадат правилните навици в подрастващото поколение.
Първото нещо, което трябва да имате впредвид е, че финансовото възпитание на децата се отнася повече до спестяването (за това колко важно е да спестяваме и да градим добри навици), отколкото до това те да знаят разликата между ЕТ и ООД.

Възрастта на детето трябва да се има впредвид при различните подходи: за една възраст част от съветите ще са по-сполучливи в сравнение с друга възраст. В основата са семейните ценности и отношението към парите, които трябва да са ви пътеводител към това как ще образовате финансово вашите деца.

„The Halifax”, чието проучване показа, че много родители не учат своите деца на спестовност, предлага 9 съвета към родители, които желаят да въведат успешно своите деца в света на парите:

1.   Отделете седмичен джобен бюджет за всяко едно от вашите деца, дори ако можете да си позволите скромна сума, и им го предоставяйте на точно определен ден всяка седмица. Говорете с вашите деца за какво те възнамеряват да похарчат парите си. Отделете време да обясните ценноста на парите с примери, които те ще разберат. Например: „Парите ти за една седмица ще са достатъчни за новия брой на списанието с комикси, но ако искаш нова играчка, тогава ще ти трябват 3 седмични бюджета”.

2.   Ако джобните пари надвишават реалните нужди на вашите деца, окуражете ги да спестяват „излишъка” в касичка и им обяснете, че тези спестени сега пари ще им помогнат да си купят в бъдеще играчка, дрешка или друга любима вещ.

3.   Ако ваши роднини или приятели дадат на вашето дете значителна сума, отидете с него до банка и му открийте спестовна сметка на негово име. Със спестовна сметка на тяхно име децата се чувстват по-независими и развиват чувство за постижение всеки път когато правят депозит.

4.   Създайте игри и развийте цели със спестяванията на вашите деца. Ако те успеят да спестят този месец, окуражете ги да спестят повече следващия. Ако те наистина успеят да го направят, ги поощрете като им дадете малка сума, която да добавят към заделените им пари.

5.   С порастването на децата, можете да ги накарате да отделят точно определена част от джобните им пари за изпълнението на определени къщни мероприятия. Например: пари за харчене през уикенда или ваканциите, или за покупката на нова видео-игра или по-скъпи вещи.

6.   Взимайте децата с вас на пазар и им показвайте цените на това, което купувате като ги сравнявате с размера на техните джобни пари. Също тъка изтъквайте разликата в цените на един и същ продукт в различните магазини и им обяснете как като спестят тази разлика, те ще могат да си позволят друга покупка в бъдеще.

7.   Тинейджърите все повече се сравняват със своите връстници, което както повечето родители знаят от опит може да бъде много скъпо. Това, обаче, е възможност родителите да наблегнат на спестяването като начин тяхното дете-тинейджър да има „като” маратонките или плейстейшъна на своите приятели. Затова насърчавайте вашия тинейджър редовно да спестява.

8.   „Заемите” също са много добра възможност да научите своите деца на спестовност. Ако те искат сега „онези” маратонки, то вие им ги купете, но им ограничете или дори отрежете джобните пари с цел „погасяване” на заема. Друга възможност е да им искате определена част от парите, които те изкарват от почасови ангажименти през ваканциите. Този съвет не е към всички родители, а идеята да избягат от връщане на заема лесно се придобива от младежите. Така че тук се изисква силна воля.

9.   Децата се учат чрез своя опит. Затова ги включвайте в разговорите за или в изпълнението на големи покупки като скъпа ваканция за цялото семейство или кола. По такъв начин децата ще се уверят, че финансовите идеи, които им поднасяте са реални и важат в света на възрастните. Ако те видят, че това което ги карате да правят е същото, което вие правите, тогава те ше осъзнаят, че това не са онези правила, които родителите налагат само защото са родители и срещу които децата обичат да въстават!

Превод на bobimame от Forbes.com

# 1
 • Мнения: 2 700
Мерси за полезното четиво. Интуитивно съм прилагала точка 1 и резултат имаше.

# 2
 • Мнения: 1 220
 Мерси и на мен ми хареса, мисля да го приложа.

# 3
 • Bristol
 • Мнения: 7 220
При нас джобните пари и спестяванията не помагат  Confused. Има определена сума седмично, която получава в събота и обикновено на момента я харчи за глупост. Последно се тръшка за едно Лего с рицари и му казах, че ако не харчи джобните си 10 седмици ще може да го купи, обаче не стана нищо  Rolling Eyes Даже му предложих да вземе кредит от нас Wink и после 11 седмици няма да има джобни  Laughing
Играе на компютъра SIMS. Отначало парите все не му стигаха обаче се обигра и започна да преценява колко да харчи и че за да има пари трябва симса да ходи на работа. Но в реалният живот не го прилага.

# 4
 • Мнения: 3 359
Много хубаво четиво!  bouquet

# 5
 • Мнения: 7 827
Благодаря !

# 6
 • Мнения: 1 412
Мери, а и останалите, за деца на каква възраст смятате че са пиложими съветите?

# 7
 • София
 • Мнения: 4 813
според мен на въпроса за възрастта не може да се отговори еднозначно. много зависи доколко детето умее вече да разбира парите.
виктория например от доста малка разполага със собствени пари (да речем от около 3-4 годишна). първият път, когато си напълни касичката, отидохме в магазин за играчки и тя беше свободна да похарчи всичките си пари. имаше разсъждения дали да си купи едно голямо нещо или много по-малки. при второто отваряне на касичката с половината пари купи подаръци за братовчедка си.

като пътуваме някъде, тя винаги получава свои пари и може да ги харчи както и за каквото прецени. често спестява, за да си позволи нещо по-скъпо. понякога иска назаем и после ги връща (от спестени джобни)

сега е на 10 години. всеки ден получава по 2 лв. за училище. остатъкът отива или в касичката, където се събират пари за ново пиано (сумата вече е към 500 лв), или в т. нар. краткосрочни спестявания - пари за дребни подаръчета или кой знае за какво - гримчета, ластичета... често купува подаръчета за сестра си.

абе  с две думи - умее да борави с парите и не харчи просто така - заради идеята. във вторник я пратих на училище с 20 лв, нямах по-дребни. платила е таксито - 6 лв (една позната я заведе на училище тогава), не знам какво е харчила, но снощи ми върна 10 лв и поиска да й дам 2 лв за днес, а преди това плати 2.50 в детската градина - билет за театър на сестра й, искаше тя да го плати.

според мен е важно детето от малко да вижда как се управлява семейния бюджет, да знае, че парите не са някаква безкрайна величина, да участва в пазаруването и в избора на "неща" - това са знания, които трябва да предшестват възрастта на джобните пари.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 903
Янита много хубава статия. Добре е да сме информирани от рано.
Наистина смятам, че децата ни трябва да бъдат научени да ценят парите и да са пестеливи. Силви все още е много малка за подобно нещо, но мисля че за начало личният пример ще свърши работа. В смисъл, че детето може да се научи от малко кои неща са стойностни и трябва да се купят, кои не са здравословни и т.н.т. newsm51

п.п. Много ми допадат темите и отговорите ти. Споделям мнението ти.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 813
аз нямам нищо общо с представената тук статия, освен това че я прочетох с удоволствие и съм съгласна с идеите в нея.
имам опит обаче в отглеждането на дете, което си служи с парите почти като възрастен...

# 10
 • Мнения: 1 178
Аз съ6то смятам, 4е финансовото възпитание на детето трябва да е неразделна 4аст от цялостното му възпитание.
Хубаво е 4е има 4етива, които да ориентират родителя.
Направи ми много приятно впе4етление политиката на банките, насо4ена именно към финансовото възпитание на децата тук в Германия.
Всяка година на Хелоин, децата, които изпразват каси4ките си, банката им отваря спестовна сметка и прибавя 10 евро подарък. Свекърва ми е била в банката и е била изумена как 4-5 годи6ни мал4угани изпразват дребните от каси4ките и се радват на подаръка.
И аз съм на мнение 4е детето трябва да бъде запознато с принципите на спестовност когато му се обяснява за какво служат парите.

Моля за малко разяснение по т.8  newsm78
"Друга възможност е да им искате определена част от парите, които те изкарват от почасови ангажименти през ваканциите. Този съвет не е към всички родители, а идеята да избягат от връщане на заема лесно се придобива от младежите. Така че тук се изисква силна воля."
В какъв смисъл да избягат от заем?

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 903
 ooooh!
Пак згафих. Извитете.   Embarassed Бобимаме много е поучителна статията.
Янита благодаря за споделения опит.

# 12
 • София
 • Мнения: 909
И съм съгласна с вас и не съм. Thinking Защо?
Защото финансовата грамотност не е само спестовност. Тук се включва комплекс от знания, систематизирани в две голями групи: Как се набавят паричките и как се харчат.

Тези проблеми ми се въртят отдавна в главата. До тук съм сигурна само в едно:  newsm78 Не можеш да научиш детето си на нещо, което самия ти не владееш.  newsm78
Колкото и да се стараеш, то винаги ще усети измамата. В този контекст, ето ви един линк: http://www.neznaiko.com/

Тук се говори по принцип и има и за децата и за възрастните. А играта - ами полезна е и съчетава удоволствието и полезността. Прочетете, обадете се, поиграйте, променете се! И станете по-успешни?!!?!!

# 13
 • Варна
 • Мнения: 5 238
Моя син е с 'широки' пръсти и нищо не помага.
Да спестява да си купи нещо? - Боже....дали ще съм жива да го видя! Че мама за какво е... Tired

# 14
 • Bristol
 • Мнения: 7 220
Мери, а и останалите, за деца на каква възраст смятате че са пиложими съветите?
Ние започнахме да му даваме джобни, когато беше на 7 год. Според мен малко дете, което не владее добре аритметика е безсмислено да се обучава в такова начинание. А не само аритметиката е важна, а както Дино е казала "комплекс от знания". Трябва да започнеш да изкарваш сам парите си, за да ги оцениш и да няма мама и тате, на които винаги можеш да разчиташ.
Много труден е процеса. Ние все още нямаме успех. Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт