Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 ноем. 2005, 16:16 ч.

Хапе децата!

 • 569
 • 14
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 5 775
Лора е на 1г.3м. то с евижда и от лентичката по-долу.
От известно врмее насам имаме проблем при контактите си с децата на нейната възраст.
Или иска да ги прегръща неистово, или ги скубе зверски, а напоследък и хапе.
Ето пресният случай вчера. Моя добра приятелка от площадката идва с бебето си- малко по-голямо от Лори. Лора се втурва към Ралица, прегръща я срастно, при което майките се споглеждаме: колко си се радват едно на друго децата Simple Smile, докато Ралица не изпищява #Crazy.
А туй малкото, Лора, както я прегъща впила цялата си уста в бузата му. Горен и долен ред зъби е отпечатан, по средата е синьо Shocked. Детето на приятелката ми реве, милото от жестока болка.
Лора нехае, а аз не знам, какво да правя, къде да потъна от неудобство Rolling Eyes.
Толкова неудобно се почувствах, все едно аз съм ухапала детето.
В такива моменти, съм много безсилна. Какво да направя, че да разбере повече да не го прави това? Sad
А то не и е за първи път. Децата от площадката я заобикалят щом я видят. А иначе е толкова гальовна и миличка.... Confused Tired

# 1
 • Варна
 • Мнения: 5 380
Хапане
Разберете детето си, самата себе си и ситуацията

Надяваме се, информацията, че хапането е временно състояние за децата от времето на израстване на първите им зъби до 3годишна вързаст, ще ви помогне. Независимо от това, че хапането създава проблеми на родителите на хапещото дете и дразни родителите на потърпевшото дете, то най-често не се дължи на лошо поведение, а на липса на умения. Децата които хапят, често не знаят как да изразят чувствата си по нормален начин. Някои току-що проходили деца хапят, защото по този начин те проучват нещата около себе си.(Чудя се какъв ли вкус има Сузи?)

Децата понякога могат да хапят родителите си, като си мислят, че това е игра. Важно е да се справим с хапането по начин който да не остави у децата впечатлението, че те са лоши или пък да си мислят, че щом като възрастните могат да ги наказват, те от своя страна могат да хапят по-малките деца.

Предложения
1. Не отвръщайте на детето като го ухапете или пък да измиете устата му със сапун. Нараняването на детето не е начин да го научите, че не трябва да наранява другите хора.
2. Ако знаете, че детето ви понякога хапе, наблщдавайте го внимателно. Ако започне спор, намесете се бързо.
3. Наблюдавайте детето внимателно в продължение на няколко дни, докато си играе с други деца. Всеки път, когато решите, че се опитва да ухапе някого, поставете си ръката пред устата му и му кажете ' Не можеш да хапеш другите хора. Кажи им какво искаш.' Ако детето ви е още малко и не може да говори добре, след като направите написаното му дайте предложение, което да го отклони ' Искаш ли на люлките или да играем с кубчетата?'
4. Ако детето ви ухапе, без да успеете да се намесите, бързо го вземете в ръце, прегърнете го и му кажете ' Не можеш да хапеш хората.' Може да ви се наложи да го направите няколко пъти и да учите детето си на други неща, докато то преодолее хапането.
5. Успокойте детето, което е било ухапано и се извинете на родителя. Бъдете искрени и кажете ' Чувствам се много неудобно от това което стана и ще направя всичко възможно детето ми да спре да хапе. Все пак мисля, че наказанието не е решение. С успокояването на детето което е било ухапано, след като преди това сте прегърнали детето,което е ухапало, давате пример за любов и отношение между хората.
6. Ако си имате работа с родител, който иска да накажете детето си, отстоявайте позицията си ' Виждам, че имаме различни позиции по въпроса и ще е липса на уважение единият да настоява другият да се промени. Отдалечете се с достойнство и уважение към другия човек. Вашето дете е по важно от това какво мислят другите за вас.
Планирайте напред, за да се предпазите от бъдещи проблеми

1. Играйте с детето си на играта ' да си представим, че...' Представете си, че се карате за играчка и вие искате да го ухапете. Спрете и попитайте ' Как ще се почувстваш ако те ухапя? Какво би искал аз да направя вместо това?' След това разиграйте сцената още веднъж и направете това, което е предложило детето.
2. Обмислете други пътища за справяне с проблемите. Ако детето ви няма идея как да постъпи по друг начин, предложете му да говори. Можете да му дадете предложения, например да каже на другото дете 'Много съм ти сърдит' или ' И аз искам да играя' или да помоли някой възрастен да се намеси. След това играйте на споменатата игра, за да може детето да се научи да използва тези идеи.
3. Бъдете честен по отношение на чувствата си ' Чувствам се зле, когато ти хапеш другите хора, защото не обичам да гледам наранени хора. Бих искала да правиш нещо друго, вместо да хапеш'
4. Ако детето ви е още много малко, приемете факта, че трябва да го наблюдавате внимателно и да го разсейвате докато се научи на приемливи начини да изразява емоциите си.
5. Ако го наблюдавате внимателно ще знаете какво иска да направи детето ви. Привлечете вниманието и му предложете алтернатива ' виждам, че искаш топката. Не може да хапеш за да я вземеш. Хайде да намерим друга топка.'

Умения за живота, на които детето може да се научи

Детето ще се научи, че не е редно да се нараняват другите хора. То ще научи, че родителите ми го обичат независимо от това което прави и че възрастните помагат да се намерят приемливи начини за разрешаване на проблемите. Децата ще се научат да разрешават проблемите си без да нараняват  другите хора и че родителите им ще ги обичат докато те се учат.

Важно за родителите
            Някои родители си мислят, че прегръщането на дете, което току-що е ухапало е възнаграждение на лошото поведение. Това не е така. Прегръщането помага на детето да разбере. че принадлежи към нещо и намалява нуждата от лошо държание. То също така показва на детето приемливи начини на държание - да обича другите и да им казва какво не му харесва.
 Някои хора снятат, че трябва да се ухапе детето което е ухапало, за да разбере то какво е чувството да си ухапан. Когато ги хапете, ще ги научите, че хапането е нормален начин на поведение - дори и ако това ви наранява.Уф. Това преписах от една книга защото опита ми с хапещи деца е нулев.
Успех Копче! Simple Smile
           

# 2
 • София
 • Мнения: 5 775
Флаш, много ти благодаря, че си си дала този труд, да преписваш това, заради мен!  bouquet  bouquet  bouquet
Много ми беше полезно да прочета това! Точно нещо такова ми трябваше! Simple Smile
Ще пробвам методиката, макар, че на тази възраст, не са много вариантите за отучване. Но това с гушкането ще го пробвам. Wink

# 3
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 049
Копче - хапе, защото явно я дразнят растящите й зъбки. Период е.
И аз нямам опит с хапещи деца, но на съседката дъщерята бе изпохапала цялата група в яслата. И моето дете, а също и брат си. Ужасно гадно е... Confused
Потърси назад в темите има писано по въпроса и кой как се е справил с положението.
Успех  Peace и цунки на сладка Лора  Heart Eyes

# 4
 • София
 • Мнения: 6 982
Aaaaaaaa, kopche, няма да играем с вас.  Naughty

Аз имам опит с хапещо дете - това в ляво на снимката Sad. Дариа обаче хапе само близки хора - мен, баща си, бавачката... И като израз на радост и любов и когато й се скарат и ...просто така. Поне две седмици ходих с огромна синина на крака, заради нея.

Аз я ухапах в ответ веднъж доста лошо  Blush и тя се поспря. Бавачката я 'учи' да си вади негативнаната енергия навън като се кара /без да удря/ на играчките и почти 2 месеца не беше хапала. От 10-тина дни пак същото. Бавачката, нали й е защитничка, разпрява, че било от зъбите, но аз съм скептична.

До колкото знам се израства. Ако това те успокоява   bouquet

# 5
 • Мнения: 1 076
и ние минахме през това...Ида ходеше нахапана една седмица в яслата, след това нахапа три деца наведнъж - ама точно когото трябваше.... Embarassed и постепенно спря. Иначе, когато беше по-малка хапеше "за закачка". Тогава именно и показах, че боли, когато хапе и има други начини да покажеш любовта си. Накарях я да си ухапе нейната ръка  Mr. Green, и аз малко я нахапах Grinning... но това колкото да разбере, че не еособено приятно, а не да и го "върна". Ами схвана детето... Rolling Eyes

# 6
 • София
 • Мнения: 5 775
Копче - хапе, защото явно я дразнят растящите й зъбки. Период е.
Успех Peace и цунки на сладка Лора Heart Eyes
Aми тя има абсолютно всички зъби в устата си отдавна Rolling Eyes. Бързо се озъби детето.  Mr. Green
Така, че не я оправдавам с това.  Wink
По-скоро е  вярно това от статията, че детето не може да изразява емоциите си правилно. Rolling Eyes
Мерси! Simple Smile

# 7
 • София
 • Мнения: 5 775
Aaaaaaaa, kopche, няма да играем с вас. Naughty
До колкото знам се израства. Ако това те успокоява bouquet
А определено не ставаме сега за игра!  Naughty
Много агресивна е станала Лора. Confused
Удря с лопатката децата по главите, скубе ги, а сега и хапе... Shocked
Обаче опеределено, като че ли подбира 'жертвите" си
- определно посяга на по-кротки и по-беззащитни дечица.
Явно вижда, къде ще мине номера и така.
А бе ако знам, че ще мине, ще съм спокойна, ама кога? Wink

# 8
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 049
вярно ли се "обзаведе" детето с 20 броя зъба?
Много рано, за къде бързате, за п'рАжолки ли?  Laughing

# 9
 • София
 • Мнения: 3 418
Цитат
По-скоро е  вярно това от статията, че детето не може да изразява емоциите си правилно. Rolling Eyes
Цитат

 Боже аз съм на 30 год. и явно не съм се  научила да си изразявам емоциите правилно. Като започна да се радвам на децата и ги хапя, ама направо ми иде да си събера зъбите(е контролирам се, естествено).
Това от невъзможност да им се порадвам толкова много колкото искам. Гушкам ги, мачкам ги, целувам ги, хапя ги. Естествено те като ме видят в такова настроение бягат. Sad
  Мъжът ми се чуди каква е тази "мечешка радост".

  Спокойно детето е много любвеобилно, сигурно ще го израсте.
Ама знае ли човек, виж мен! Това в рамките н а шегата разбира се!

# 10
 • София
 • Мнения: 6 982
[По-скоро е  вярно това от статията, че детето не може да изразява емоциите си правилно. Rolling Eyes

Явно и аз така.  Sad Шото също като etia много обичах да гризкам Дари леко по голите крака и даже мисля, че аз съм виновна за навика й да хапе Sad

kopche, не се притеснявай толкова. Възможностите са две - в детската градина или ще ти се оплакват, че бие децата, или нея ще я бият Sad Simple Smile така поне твърди моята бавачка. Ама 20 зъба - лелееееееее много сте бързи. Дариа има цели 6 и разни други по половинки.

# 11
 • Мнения: 3 506
Спокойно, не сте само вие..... Аз напоследък заобикалям детските площадки, ако видя, че има деца..... При Ники проблемът съществува с периодични затихвания и обостряния точно от тази възраст - годинка и малко... А откакто сестра му пълзи е в особено остра фаза... И той така - има си "тип" жертви - обикновено по-малки, кротички, с дълги къдрави коси, пък ако са и руси....
Изчела съм сигурно стотина статии, пробвала съм какво ли не, напоследък даже често си изпускам нервите, като го гледам как всеки ден тормози сестра си, а после всеки път се чувствам ужасно Embarassed
В общи линии препоръките с малки различия, могат да се обобщят в три групи:
1) Цитираното от Флаш: първо обръщаме внимание на виновника, след това - на жертвата
2) Точно обратното: игнорираме виновника, оставяйки го сам, след това обръщаме внимание на жертвата, като най-добре я отвеждаме настрани. Логиката е да види агресора, че вместо да му се обърне внимание, става обратното.
3) Тайм аут (или подобно наказание): отвеждаме виновника на място за наказание, където престоява толкова минути на колкото години е, след което успокояваме жертвата.
Пробвала съм и трите (в момента всъщност се опитвам да прилагам третия), но траен ефект засега няма Sad
Освен това общата препоръка е да се следи детето и да се избягват ситуации, които предизвикват проявите, ама то това си го правим и без друго...
Не знам... Гадно е наистина това чувство на безсилие... Sad

Ники, 11.06.2003
Ния, 02.11.2004

# 12
 • София
 • Мнения: 5 775
Спокойно детето е много любвеобилно, сигурно ще го израсте.
В интерес на истината много е любвеобилна Лора. Wink
Непрекъснато иска да се гушка я в мен (то е ясно), я в бати, я в тати. Налита на непознати баби по пейките на площадката да я гушкат, или пък тръгва с гръб към някое по-голямо дете за да я вземат и гушкат, протяга ръце към майите на площадката. Ако види някой да си гушка детето, отива при него и започва да вдига ръчички и нея да я вземат. Прегръща страстно децата...
Непрекъснато се натиска на всички общо взето. Глезана е голяма! Grinning
Явно хапането и е част от пейзажа. Wink

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 6 225
моя син също много хапе децата в яслата. Някой вземе ли му играчката  шамари удря и хапе. Когато сме навън му се карам, но резултата е нула

# 14
 • София
 • Мнения: 5 775
Ама 20 зъба - лелееееееее много сте бързи. Дариа има цели 6 и разни други по половинки.
Ти пък сега ме накара да ги преброя Thinking.
Ама 16-18 ги изкарах някъде, май. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт