Колко време може максимално да се съхранява кърмата в хладилник?

  • 3 317
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 586
Много жалко наистина, че БМК не познават тази лига. Смятам, че би им била от полза.

Иначе златистият стафилокок е почти сигурно, че го има в изцедената кърма, понеже той живее по кожата на човека, включително по кожата на гърдите. Но за размножението му в стомаха има нужда от желязо, което желязо не се съдържа в свободна вформа в кърмата, а е свързано от лактоферина. Точно по този начин кърмата не позволява в общия случай на много бактерии (вкл. е.коли и зл. стафилокок) да се  размножават и да нанасят вреди, за разлика от адаптираното мляко.

Разбира се никога не можем да обхванем и елиминираме всички потенциални заплахи за бебето, но няма  и нужда да живеем в постоянна паника от това. С доверие в естествено вложените механизми за защита се живее по-спокойно Simple Smile

# 16
Трябва да изляза.До понеделник!До тогава ако имате време погледнете за токсичните ентериколити в някой учебник по инфекциозни болести

# 17
  • София
  • Мнения: 2 249
Като мед. лице, майка на две деца, работеща в банката за майчина кърма не познавам тази лига и изказах своето мнение. Не искам да обидя никого, но съм твърдо убедена в това което писах за което се подписвам и с двете си ръце.
Ако микроба се казва Е.coli той ще си направи поразия както и да я съхраняваш кърмата.Винаги има за какво да се притесняваме,но тук става въпрос за по-обикновените микроби Whistling
Ето това имах впредвид- "по-обикновените" не са проблем

Заради това, че споменавате, че не познавате лигата, ето малък цитат от Какво представлява La Leche League International?:

"LLLI поддържа статус на консултант на Детския Фонд на Обединените Нации (УНИЦЕФ), официални работни отношения с Световната Здравна Организация, участва като регистрирана Частна Доброволческа Организация (ЧДО) за Агенцията на Международно Развитие (USAID), акредитиран член е на Коалицията Здрави Майки/Здрави Бебета в САЩ и е член-основател на Световния Алианс за Акция за Кърменето (WABA). LLLI е член на Група за Оцеляване на Децата Колаборации и Ресурси (CORE)."

Колкото до темата, ето как:

Debbi Donovan, IBCLC (сертифициран международен консултант по лактация) отговаря директно на въпроса Can breastmilk really be kept for eight days?


Д-р. Сиърс в STORING AND TRANSPORTING BREAST MILK:
Цитат
At room temperature /60 degrees F 15 degrees C/ --  24 hours
At room temperature /66-72 degrees F 19-22 degrees C/  -- 10 hours
At room temperature 79 degrees F 25 degrees C 4-6 hours
In a refrigerator 32-39 degrees F 0-4 degrees C -- 8 days
In a freezer compartment inside a refrigerator  --  2 weeks
In a self-contained freezer unit of a refrigerator  --   3-4 months
In a separate deep freeze with a constant temperature 0 degrees F -19 degrees C  ---6 months or longer



Kathy Kuhn, RN (сертифицирана мед.сестра) в Breastmilk storage 101: Your 7 most-asked questions:

Цитат
If you are not going to use breastmilk within four hours after pumping, refrigerate or freeze it as soon as possible. If the milk is refrigerated at 32 to 39 degrees Fahrenheit  it can be stored for up to eight days (Pardou 1994)

Ето и още една изразена позиция на Becky Flora, BSed, IBCLC в STORAGE AND HANDLING OF BREASTMILK

Цитат
Fresh breastmilk may be kept in a refrigerator for up to 8 days. Store milk in the back of the refrigerator rather than in the door. If milk has been kept at room temperature or in a cooler with icepacks prior to being placed in the refrigerator, safe storage time may be decreased.

А в American Family Physician® (Списанието на American Academy of Family Physicians) от декември, 2003 в статията Returning to Work While Breastfeeding четем:
Цитат
Guidelines vary on how long human breast milk can be stored at certain temperatures. A conservative approach is to store breast milk at room temperature (25°C [77°F]) for four to eight hours, in the refrigerator for three to eight days, in a refrigerator-freezer unit with a separate freezer door for three to six months, and in a separate freezer chest (­20°C [­4°F]) for 12 months.11,16,20 The La Leche League's guidelines allow for storage of breast milk at room temperature for up to 10 hours, in a refrigerator for up to eight days, and in a freezer compartment inside a refrigerator for up to two weeks.21


Та тук се вижда, че дори "консервативните" възгледи приемат съхранение от "3 до 8 дни".

А ето и конкретно абстрактите на част от самите изследвания:

Human milk banking: influence of storage processes and of bacter … ilk constituents.

Цитат
"This paper reviews the effects of storage and bacterial content contaminating human milk on some milk constituents. Moreover, it reviews the inhibitory effect of refrigeration and freezing on bacterial growth. Our results suggest that the type and length of storage have an effect on some milk constituents, that this effect is modulated by the bacterial contamination of the milk and that refrigeration has a significant inhibitory effect on bacterial growth which is not observed after freezing. This stresses the importance of collecting noncontaminated milk and justifies the choice of refrigeration at 0-4 degrees C for storage up to 8 days."

Techniques for the storage of human breast milk: implications fo … ty of stored milk (Публикувано в European Journal of Pediatrics)

Цитат
Storage of human breast milk by freezing or refrigeration of milk with and without heating have been recommended. This can hardly be avoided because of the social circumstances of most mothers who are regularly separated from their infants because of work or schooling as well as the particular needs of some pre-term or sick babies to be fed with expressed breast milk. The greatest fear that has hindered the prospects of in-vitro storage of breast milk for any considerable period of time is the possibility of bacterial contamination and growth of infectious pathogens in the stored milk, thereby rendering them unsafe for human consumption. Bacteriological examination of refrigerated milks has proven their safety for human consumption for even up to 72 h. For a storage over longer periods up to 1 month, freezing at m20 °C could be recommended, but the most preferred method, especially for longer storage would be fresh freezing at m70 °C, if affordable or available. The expressed fears arising from increased titratable acidity of such stored milk samples have been unfounded, since it has been shown to be mainly attributable to levels of free fatty acids, rather than lactic acid, which might have been produced by bacterial fermentation of milk sugars.

Conclusion Evidence shows that temporary storage of human milk under appropriate conditions is not dangerous for babies and infants. This would further encourage the practice of prolonged exclusive breastfeeding and allow the families to reap its multi-fold benefits.


Bacterial growth in refrigerated human milk.

Цитат
Unprocessed breast milk is currently being used as a desirable feeding alternative for premature infants. To assess some of the potential risks of this practice, we studied the bacterial growth in 41 samples of unprocessed human milk for a period of five days. No bacteria were cultured in eight samples of milk; the bacteria that were cultured in the remaining 33 samples were similar to those found on the skin and nipple of the breast. With the exception of three samples, two with Klebsiella and one with Pseudomonas, all identified bacteria have been reported as normal skin flora. The initial concentration of bacteria found in milk was low, with a mean of 10,000 colonies (range, 1000 to 140,000 colonies). Bacterial colony counts progressively decreased throughout the five-day refrigeration period.

Последна редакция: пт, 11 ное 2005, 16:00 от Iva_D

# 18
smile3516не познавам тази лига за  която пишете,но категорично
заявявам,че това не е така.Мили майки,кърмата се съхранява само във фризер
 специални торбички за събиране на тази бяла кръв.В никакъв случай не оставяйте кърмата на стайна температура.Тя просто вкисва.Работя в Банката за майчина кърма вече 14 години.Ние изследваме кърмата по всички възможни показатели.Имаме лаборатории оборудвани на световно ниво.Позволете ми да съм по-компетентна относно съхранението и.Кърма стояла повече от половин час  на стайна температура .започва да променя своя киселинен градус.Това може да предизвика разстройства у бебето ви.Освен това кърмата има срок на годност 6 месеца .когато е минала през специална обработка,за да сме сигурни.че микроорганизмите попаднали в нея по време на цеденето са унищожени.Ако имате въпроси 23-10-50.Това което беше написано е абсурд newsm78Вбанката за майчина кърма работят много специалисти,които са на ваше разположение безплатно.Моля ви не вярвайте на подобни публикации

# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
smile3516не познавам тази лига за  която пишете,но категорично
заявявам,че това не е така.

Това ми звучи като "Не знам как бебето ти качва и се развива добре само на тая гола кърма, но знам че не е правилно" Tired

Нямам за цел да ви обидя, но наистина е добре да се запознаете с ЛЛЛ и нейната дейност, има какво да научите.

# 20
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 809
Като представител на ЛЛЛ в България аз смятам, че определено организация, която се занимава с човешка лактация и майчино мляко от 1956г насам и е световно признат експерт по тези въпроси, вкл. консултант на всички големи световни здравни организации по въпросите на кърменето, ще знае добре какво казва...
Аз им вярвам и не съм съгласна с изказаното от теб мнение, особено с частта, която навява мисли за некомпетентност и т.н.
Прочети повече за ЛЛЛ, потърси в наличните ресурси по интернет - ресурси на световни здравни организации, и може би ще намериш интересни за тебе неща.

# 21
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 204
Ха, че хубава дискусийка се е заформила тук! Peace
Изказвайки личното си мнение, смятам, че е недопустимо служители на БМК да се хвалят, така да го нарека, с лаборатории и специалисти на световно ниво, а да не са запознати дори на информативно ниво с ЛЛЛ...

# 22
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 809
...а да не са запознати дори на информативно ниво с ЛЛЛ...
Даже да оставим ЛЛЛ само по себе си настрана - тук иде реч за доказани факти и практики по света, неща, потвърдени от световни здравни организации и такива, свързани с кърменето, неща, казани от консултанти по лактация (които учат за такива по 3-4 години и получават международни сертификати за това - в България такива хора няма за момента), на които това им е професията.
Нищо лично към ralikalinova и Крумова, но това са факти, казани и потвърдени от световни организации с репутация на институции, и аз определено мисля, че са меродавни.

# 23
  • Мнения: 1 215
Аз много често съм оставяла кърмата да престои в хладилника повече от 48 часа, макар че предпочитам да я изхвърля след втроия ден. Никога не съм имала проблеми.

# 24
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Това е страницата на Асоциацията на банките за майчина кърма в Северна Америка - в препоръчваните от тях източници на информация по въпросите на кърменето и майчиното мляко наред с Американската педиатрична асоциация и канадския й еквивалент е подредена и Ла Лече Лига:
http://www.hmbana.com/resources.htm

Според мен недоразуменията около съхранението и предпазните мерки идват от прост факт, който не трябва да се пренебрегва - кърмата от банката е дарителска и on default е предназначена за деца с проблеми (алергии,недоносени,с тежки заболявания и т.н.),а не е кърмата за здраво доносено бебе от собствената му майка. Навсякъде и в гореизброените линкове се подчертава, че тези препоръки за съхранение (които предизвикаха неразбирателствата) важат за здраво доносено бебе и за домашни условия, а за всички други случаи трябва да се следват специални препоръки.
Ако ми простите кравешката аналогия Laughing - условията, при които баба ми си дои и съхранява млякото от животните, биха предизвикали затваряне от ХЕИ на всеки официален млекозавод, защото няма стерилизация, пастьоризация, проверки, посявки и т.н. Но това не прави автоматично млякото негодно за човешка консумация и не предизвиква проблем за никого Wink

Последна редакция: сб, 12 ное 2005, 21:32 от hedra

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 1 263
Мерси,момичета за съветите.За сега глдам да не предвишавам 24 в хладилник,но като свърша бурканите.....ще видим:-)

# 26
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
А ето и документ, който напълно потвърждава подозрението ми, че има съвсем различни изисквания и допустими дати за съхранение на кърмата у дома и в банките за кърма:
http://www.cpqcc.org/Documents/NutritionToolkit/NutriDoc2/Appendix%20I.a.pdf

# 27
  • Мнения: 6 472
Аз съхранявам кърмата в пликчета за фризер Embarassed Има ли някакъв проблем?

# 28
  • Мнения: 1 215
Аз съхранявам кърмата в пликчета за фризер Embarassed Има ли някакъв проблем?
Според мен не би трябвало да има проблем, въпросът е колко лесно ще ти е след това да ги размразяваш Thinking

# 29
  • София
  • Мнения: 2 952
Human milk can be stored
  ......  * in a refrigerator (32-39°F, 0-4°C) for up to 8 days....
Момичета, не искам да се включвам в заформилия се спор. По-друг повод пиша.
Нашият хладилник поддържа + 9 градуса и с топ не мога да го мръдна надолу. Уърпуул на 7-8 години е. Сменяха фреон техниците, преглеждаха го ... Според книжката си трябва да поддържа + 6 градуса. Обърнете внимание и на тези подробности, ако ви се наложи да държите изцедена кърма по-дълго извън фризер.
Андреас, сорри, че ти заех приказката.

Общи условия

Активация на акаунт