Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 ноем. 2010, 12:29 ч.

Кисело зеле

  • 38 193
  • 102
  •   1
Отговори
  • Русе
  • Мнения: 610
 В момента имам засилен интерес в тази област - зелето  Laughing .
Правил съм и друг път , но ми се иска да прекоментираме , за да не пропусна нещо .

 зеле , кочан царевица , хрян , сол .... някои съм набавил други още не , зелето е вече е на лице .

Аз знам това : почиства се зелето от горните листа , премахва се кочана , ако ина нужда някои зелки се режат на две . Подреждат се в бидона , заливат се с вода ...
Така , тук има две тенденции в теорията  Wink  : в дупките където са били кочаните на зелето се сипва определено количество  сол и така се подреждат , а другата теза гласи , че солта се добавя накрая , като на 10л вода се слага от 200 до 300 грама морска сол .
После се претака  Wink .
А накрая се сервира на салатка с ракийка ... или пък наготвено на непостни  Mr. Green сърмички с червено на стайна температура  Wine Glass .

# 1
  • Насред хаоса
  • Мнения: 3 104
Добре, а прасето закла ли?

# 2
  • Мнения: 4
Тази година и аз сложих за първи път. Какво ще стане не знам....съвсем се обърках с количеството сол, което се слага....варира от 200 до 400гр. на 10л. вода. Та аз сложих 400  ooooh! и сега се чудя кога най-рано мога да разбера дали не съм го пресолила? И ако съм мога ли да го обезсолявам по някакъв начин? Като опитах солената вода не ми се стори прекалено солена  Rolling Eyes ама знам ли?!? По тази рецепта пише, че се слага натриев бензоат или калиев сорбат след като вкисне, вие слагали ли сте?
ramlim, аз залях зелето с водата, в която разтворих солта.

# 3
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
В нашият дом традиция е таткото да слага зелето.  Wink Това го знаят и всички съседи, които са го опитали.Той реди зелето и го залива с разтвор от морска сол и вода. Няколко дни по-късно слага и червената зелка, малко хрян... А претакането продължава около един месец всяка вечер. Ядем здраво и хрупкаво зеле с неповторим вкус!!! Да ни е жив и здрав!!! Peace

# 4
  • Русе
  • Мнения: 610
Добре, а прасето закла ли?

Не съм , но хич няма да се поколебая , ако ме наближи някое прасе  eat .

......Като опитах солената вода не ми се стори прекалено солена  Rolling Eyes ама знам ли?!? По тази рецепта пише, че се слага натриев бензоат или калиев сорбат след като вкисне, вие слагали ли сте?
ramlim, аз залях зелето с водата, в която разтворих солта.

Ами ако е много солена саламурата , сигурно би могла да се разреди с вода , ако е в начален стадий , т.е. първите дни , но ако на вкус е добре според мен няма смисъл .
Аз затова като сметна че ми трябват 2кг. сол , първо разтварям 1.5 кг примерно и след ден-два добавям останалото , освен ако не ми се стори прекалено солено .
За бензоата - гледам да избягвам прилагането му , но при нужда слагам , но в по-малка доза . Две години не съм правил зеле и не помня  newsm78 , май 1г. се слагаше на 10л. , или как беше  Thinking ?

# 5
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 303
като ударя педесетака и прежаля мазето, ще пробвам може би.
това за запис.

# 6
  • Русе
  • Мнения: 610
като ударя педесетака и прежаля мазето, ще пробвам може би.
това за запис.

Аз за пръв път правих зеле сам на 25  Whistling , пък и още не съм ударил 50-така , но съм фен на домашното .... особенно червено  Wink ,  но и на домашното зеле също ! Но бях се поразглезил 2-3 години и не бях правил .

# 7
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Изгубил си... Wink

# 8
  • Мнения: 142
Аз само ям, не правя, но идеята за прасето ми допада мноооггооо!
Иначе както и да го направиш, ако ракията и червения пипер са достатъчни няма грешка cheers

# 9
  • София
  • Мнения: 407
Кочаните не е нужно да се махат, а само да се цепнат на кръст с ножа.
Хубаво е да стои на студен балкон, за да изкара по-дълго. Дори и да замръзне в много студени дни, нищо му няма.
Натриевият бензоат е консервант. Аз не бих слагал.
Червена зелка се слага за хубав цвят на сока.
Зелките се редят с кочаните нагоре.
Трябва хубаво да се затисне, за да не изплува.
Водата спада и трябва да се долее.

# 10
  • Мнения: 8 785
   Ахахахаха... че дойде ли време... в тая жега направо ще ароматизирате пространството наоколо до другата седмица...
  Тури и една глава червено цвекло, става много хубав на цвят сока и е вкусен.

# 11
  • Мнения: 137
Айде замириса на кисело зеле!!! Laughing
Тази дейност със слагането и претакането, жената се занимава от години.... като бях в казармата се отвратих от кисело зеле.... но пък си е мезе за ракийката.... само знам че жената му слага и червено цвекло.... Oбичам миризмата на зеле.... но ям само пържолите!!!! Mr. Green

# 12
  • Русе
  • Мнения: 610
Айде замириса на кисело зеле!!! Laughing
Тази дейност със слагането и претакането, жената се занимава от години.... като бях в казармата се отвратих от кисело зеле.... но пък си е мезе за ракийката.... само знам че жената му слага и червено цвекло.... Oбичам миризмата на зеле.... но ям само пържолите!!!! Mr. Green

Чудя се как да изработя моята , тя да се занимава , ама   gydi , не се получава  Mr. Green .
Да , вярно , по-добре е кочаните само да се цепват .
Мезе за ракията , печено , ама така хубаво запечено , не варено , на сърмички , обичам го всякак  Wink . Много ми пука кой влиза в мъзата и дали си е взел противогаз  Laughing .

Още не съм го направил , довечера ще е  !

# 13
  • Мнения: 137
ramlim... най готиния момент е напролет.... един комшия си изсипа сока от зелето в канализацията... та си бехме пред евакуация целия вход!!! Joy

# 14
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 303
ramlim... най готиния момент е напролет.... един комшия си изсипа сока от зелето в канализацията... та си бехме пред евакуация целия вход!!! Joy

даммм при нас има 4-5 които правят зеле и поради горепосочените изпълнения питая не особено добри чувства към тях.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт