Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 ноем. 2010, 12:29 ч.

Кисело зеле

  • 39 357
  • 102
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 407
ramlim... най готиния момент е напролет.... един комшия си изсипа сока от зелето в канализацията... та си бехме пред евакуация целия вход!!! Joy
То къде другаде може да се изсипе в градски условия?  Thinking

# 16
  • Мнения: 8 813
Кво стана момчета, сложихте ли го това зеле?
С удоволствие забелязвам, че вече панелките не са това което бяха  и все по-рядко ще се понесе този мирис на зеле от канализацията, или запръжка в коридора...  който си спомням от ранното си софийско детство.

# 17
  • Русе
  • Мнения: 610
Кво стана момчета, сложихте ли го това зеле?
С удоволствие забелязвам, че вече панелките не са това което бяха  и все по-рядко ще се понесе този мирис на зеле ....

Като знам някои хора от моят панелен вход какви са смрадливи по душа , едва ли мириса на зеле е проблема . Който го мързи да си направи , негов проблем , нека не търси причина за оправдание . Мързела няма оправдание . На каквото и да мирише (а това става само на пролет при определени условия  Grinning) киселото зеле е много полезна , а и много вкусна храна !

# 18
  • Мнения: 8 813
Няма лошо. Баща ми правеше чудно. Сега просто нямаме нужда, защото зеле има по всяко време на годината, но щом имаш мерак направи си - наистина е страшно полезно и сока е пълен с много витамини.

# 19
  • Мнения: 497
Ние досега винаги сме слагали солта вътре в бидона-неразтворена, тази година за първи път (една стара комшийка ме открехна) си го разтворихме в кофа и към всяка кофа слагахме по малко от убийствената смес Joy Е не съм се сетила досега да ви кажа, че това е супер вариант, защото иначе докато се разтвори солта-и по-бавно става, а и е по-опасно да не се разкашка, особено сега в това пролетно време. Та да го споделя, де, с татковците, които още не са го сложили....Освен това, за цвят винаги съм слагала по едно червено цвекло и една червена зелка, ама тази година (пок от комшийката съвет) взехме една глава цвекло, нарязах я на резени и на няколко пъти я заливах с вряла вода, оставям да си пусне червен сок, и пак я заливам с вряла вода (не с много, а колкото да покрие резените), и пресипвам в едно шише от 2 литра и така докато го напълня. После шишето - в бидона.Цвета стана убиец.

# 20
  • Русе
  • Мнения: 610
Ние досега винаги сме слагали солта вътре в бидона-неразтворена, тази година за първи път (една стара комшийка ме открехна) си го разтворихме в кофа и към всяка кофа слагахме по малко от убийствената смес Joy .....

Аз вече (миналата вечер) направих  зелето , т.е. в бидона е . Аз правя така : по предварителна информация зная , че ми трябват да речем приблизително 2кг. сол . Сипвам в кофата не всичката , а 1.5 кг и пълня студена вода от чешмата със силна струя и бъркам . Солта ,  естествено не се разтваря веднага с първата кофа , но на 3-та 4-та е вече разтворена . Останалата сол доУточнявам с последните кофи вода  Wink .
 Това е много важна забележка , благодаря , може да е полезно и на други съфорумци - никога не слагайте неразтворена особенно морска сол !

Последна редакция: вт, 16 ное 2010, 18:06 от ramlim

# 21
  • София
  • Мнения: 407
Морската сол е понякога много мръсна. Има Морска готварска сол. По-добре да се слага такава. Тя е чиста. Peace

# 22
  • Мнения: 10 257
Хубаво е да стои на студен балкон, за да изкара по-дълго. Дори и да замръзне в много студени дни, нищо му няма.
Водата спада и трябва да се долее.

Подкрепям - важно е да е на студено. Нашето мазе се оказа много топло - минават някакви си тръби. Водата спада, защото аз изпивам сока. 

С удоволствие забелязвам, че вече панелките не са това което бяха  и все по-рядко ще се понесе този мирис на зеле от канализацията, или запръжка в коридора...  който си спомням от ранното си софийско детство.

Ох, така е. Едно време се събираха мъжете в мазето да претакат зелето. По около 2-3 часа. после се прибираха в добро настроение.
Но пък доста се поамериканчихме - редовно се носи миризма на барбекю.

И да ви предложа една рецепта за сърми по мъжки - парче месо се увива в зелев лист. Няма да се залъгваме с някакъв си ориз.

# 23
  • Мнения: 8 813

И да ви предложа една рецепта за сърми по мъжки - парче месо се увива в зелев лист. Няма да се залъгваме с някакъв си ориз.

Става ли готино верно?

# 24
  • Мнения: 10 257
Страхотно става.  То зелето не иска много подправки, но си слагаш.  Наредени в гювеч, задушено-варени до побъркване.

# 25
  • Мнения: 137
Страхотно става.  То зелето не иска много подправки, но си слагаш.  Наредени в гювеч, задушено-варени до побъркване.
Накрая извърляш зелето и хапваш само мръвката!!!  tooth

# 26
  • Мнения: 142
Може и сока де се използва, чула съм че върши чудеса след консумацията на много салата Joy

# 27
  • Мнения: 145
ХАЙДЕ И АЗ СЛОЖИХ ЗЕЛЕТО   chef
Аз на 50 кг  зеле слагам 1,700  кг.ЕДРА  СОЛ  .КАТО ПРЕДИ ТОВА  Я  РАЗТВАРЯМ

# 28
  • Русе
  • Мнения: 610
 Аз сърми правя вече  Laughing .

Още не съм му сложил нито царевица , нито хрян . Напоследък  ми е много натоварено на работа , бях командировки по южна България , прибирам се късно . Нямам кога да отида до пазара  Confused . Само претакам зелето .

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 392
Морската сол е понякога много мръсна. Има Морска готварска сол. По-добре да се слага такава. Тя е чиста. Peace
не е понякога , а ВИНАГИ е много мръсна. в къщи солта я завиваме в тензух и след 2-3-4 дни като изкараме тензуха солта се е разтворила , а боклуците са в тензуха Hug Grinning. Що  се отнася до съотнощението на солта знам че е към 400гр. на 10 л. вода и винаги до сега така съм го слагал и ми е било по вкуса на мен и на семейството ми. а аз слагам от 20 г. вече с пропуск от около 3-4 год.(поздрави от мъжо на aneleto Wink)

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт