Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 ноем. 2005, 10:56 ч.

Проблеми със съня

 • 1 291
 • 20
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 4 100
Пак проблеми, този път с малкото. Взе да расте и да си показва рогцата дребосъчето Twisted Evil
Историята е доста засукана и знам, че за да е на това дередже, не малка е и нашата родителска роля. Но моля не ме назидавайте, положението е факт, ако можете - помогнете ми със съвет или идея как да овладеем ситуацията. Защото вече съм на ръба на изтощението, от месец сигурно не съм спала повече от 4 часа и вече имам тремор на ръцете сутрин като ставам...
Значи за какво става дума - от едно известно време Деньо / големия/ иска да спи при мен. Колкото и да съм била против децата да спят при родителите си, покрай историите с памперса и неврозата в която той изпадна той тогава, а и ревността му/ за да не се чувства нещастен и отхвърлен/, малко по малко допуснах това положение. Намърда се той в спалнята / видях, че има такава тема на първа страница/, уж временно, но взе че му хареса и сега като малко бебе иска да го приспивам и не ще да се мръдне от там.
Пригодихме се уж временно / което доста продължава вече/, но какво се получава. Малкото, което взе да се очовечава, гледа че брат му е на спалнята и той иска.
Вечер не ще да заспива. Сложа ли го на спалнята, почва да дърпа брат си и да иска да играят. Почва се едно подскачане, едно хилене - ужас, няма спане.
По някакъв начин успявам да го приспя, често пъти единия сложил глава на едното ми рамо, другия на другото. Като заспи дълбоко малкото го местя в креватчето му. Което се намира в спалнята, дето и Денис спи. Бащата е изгонен в хола, да поясня.
Не щеш ли обаче към 1-2 часа среднощ, дребса явно усеща, че е преместен и по тая линия прекаран, скача с индиански боен вик и господ да ни е на помощ. Ако не реагирам на секундата, буди брат си, който пък става рано за градина. От там малкото се носи в хола и се почва едно безконечно таралянкане до ранни зори. Гушвам го в мене - той почва да ме лази, да се търкаля, място не може да си намери. Често пъти за да не реве го пускам - разхожда се, играе ! иска да гледа мечо Пух #Cussing outТова пордължава до 5, понякога 6 часа сутринта. Иначе врещи и буди цялата панелка.
Мислила съм да не го мъчи нещо - зъби, ала-бала. Давала съм нурофен - не. А и ищяха му за безчинства посред нощ изразени в желанието за игра и филми, не ми мирише на болки от какъвто и да е тип и произход.
Проблема е труден за разрешаване поради следната причина. Няма място. Не ни достигат стаите. Голям хол и спалня, кухнята е съвсем малка. т.е. при всички случаи децата трябва да спят в спалнята. Където обаче се виждат едно друго и се будят взаимно, а и се надпреварват кой да се свре при мен. Мислила съм да ги оставя двамата на самотек в спалнята без моето присъствие. Не става, не заспиват, реват и двамата безконечно.
Явно грешката идва от това, че позволих на Денис да спи при мен. От тогава нещата са в омагьосан кръг. А и не съм съвсем убедена, че това е истинската и единствената причина за нощните приключения на дребса. Само ви описвам ситуацията, за да имате по-ясна представа за проблема.
На фона на останалите неща с които се сблъсквах - това не ми се видеше гранд проблем. Обаче имам неприятното усещане, че нещата се задълбават, а аз все по-малко спя и вече сили не ми остават. Като пребито куче съм напоследък. Да не говорим, че вече редовно се събуждам схваната, я гръб, я колене, я врат. Ако успея да го озаптя и да заспи в мен, то моето не е сън, а просъница. Да не се търкули да падне, както се случи онази нощ. Като се случва с часове да не мърдам, за да не го събудя.
Та таквиз ми ти работи. Дайте идея моля !!!!!

# 1
 • София
 • Мнения: 6 982
Не знам дали мога да ти дам идея, но ще ти опиша как е при нас, пък ти си реши.

Дариа спи сама в стая от както се е родила. Заспиваше без всякакви проблеми и още е така на обед /1,5 год. е/. Обаче вечер баща й я научи да заспива по следния начин: Легнала в стола за хранене пред ТВ с шише с мляко в едната ръка и биберон залъгалка в другата. Изпива млякото, лапа биберона и гледайки ТВ заспива. Съответно и ние гледаме, но на загасена лампа и без да говорим много-много. След това я местя в нейното легло.

Преди около месец - О,чудо - детето започна да се буди нощем и да реве неудържимо. Като отида при нея, я гушвам, а тя ми сочи извън стаята...Ако не я изведа реве та се къса. Ако я изведа и заведа в хола, се гледа ТВ, играе се и изобщо купон в 3 през ноща. Баща й умно заключи, че детето се страхува от нещо. На 3-тата вечер крайно изтощена казах, че няма да й вървя по акъла и се опитах да я успокоя в нейната стая - 15 мин. рев, обвинения от мъжът ми, че съм лоша майка и... аз спяща в спалнята, а Дариа и баща й в хола си играят 3 часа. На следващата вечер мъжът ми беше на моята позиция до толкова да не се меси. Като се събуди Дариа както обикновено, я гушках ревяща 10-тина минути и тя се успокои, но в стаята си. После проплаква на сън, не я пипам. Още 2-3 вечери ставане и се отучи.

Та идеята ми е, да ги отучиш леко и постепенно, но без разни филмчета и игрички. Те са хитри маймуни /Дариа ревеше, все едно нещо адски я боли - докато идем в хола обаче/. Просто постепенно ограничавай периметъра. Първата вечер - в хола, но без игри. Ти спиш, той да щъка /няма да се наспиш/, втората в тяхната стая, третата ...
И гледай да ги изхвърлиш и двамата от леглото ви - иначе как ще направите трето бебе  Thinking

# 2
 • София
 • Мнения: 771
Не че нашия случай е за пример и трябва да давам съвет, но само бих предложила да изпробваш една вечер едно от децата (който ти се стори по-подходящ) да заспи при баща си и да остане с него през нощта.

Ще ти кажа защо мисля така.  От раждането до преди 3 дни моят син е спал с мен в спалнята, а баща му  в другата стая. От както се е родил аз съм хронично недостапа и то най-вече заради ранното му ставане, буденията през нощта не ги броя изобщо. Преди няколко месеца и аз започнах постепенно да го слагам при мен на спалнята, докато той си го прие за даденост и сега дори да е заспал в своето легло по някое време го взимам. Но драмата в случая е, че независимо кога е заспал вечерта (може да е в 20,30, може и в 23,30) се буди около 7 или преди това, слиза от спалнята със страшна сила и започва да блъска по вратата да му отворя и да отиде в хола, за да му започне деня. Имаме и много случаи на ставане между 5,30 и 6,30.

Та какво се случи преди 3 дни? В петък ни дойдоха гости, които настанихме в спалнята и детето се наложи да спи в хола между мен и баща си. За мое голямо учудване на сутринта се събуди в 8,30  Shocked В събота вечерта отново спахме заедно - в неделя се събуди в 9  Shocked
Гостите си тръгнаха, но вчера вечерта отново повторихме процедурата, детето се събуди днес в 8,10 при положение, че вчера вечерта заспа в 20,30. Това прави почти 12 часа сън, което на фона на 8 часа е направо постижение.

Аз си обяснявам нашата ситуация само с това, че той знае, че баща му е в другата стая и си умира от любопитство да отиде при него. Знам, че при вас е различно и че едва ли можете да се съберете четиримата на едно легло  Laughing, но се надявам да си намерила нещо полезно, което да изпробваш, защото знам много добре какво значи да си като пребит от недоспиване и то в продължение на години.

 

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 4 100
Не знам дали мога да ти дам идея, но ще ти опиша как е при нас, пък ти си реши.

Та идеята ми е, да ги отучиш леко и постепенно, но без разни филмчета и игрички. Те са хитри маймуни /Дариа ревеше, все едно нещо адски я боли - докато идем в хола обаче/. Просто постепенно ограничавай периметъра. Първата вечер - в хола, но без игри. Ти спиш, той да щъка /няма да се наспиш/, втората в тяхната стая, третата ...
И гледай да ги изхвърлиш и двамата от леглото ви - иначе как ще направите трето бебе  Thinking

О, да това би било ако не друго, то поне един добър опит. Знам. Но при нас проблема е, че не мога в спалнята да го оставя да си пореве, защото буди батко си и той не може да се наспи за градина на другия ден. Обстоятелствата ме принуждават или да го взема при нас с баткото на спалнята или да се изстрелям с него в хола, където той не иска да заспи в кошарата си. Или се укротява в мен на дивана или решава да щъка, пълзи и въобще всякакви дейности от подобен характер...

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 4 100
Не че нашия случай е за пример и трябва да давам съвет, но само бих предложила да изпробваш една вечер едно от децата (който ти се стори по-подходящ) да заспи при баща си и да остане с него през нощта.

 

Ами не. Денис дотолкова е свикнал вече на спалнята, че не му пука кой е до него - аз или баща му. Понякога се случва и баща му да си легне на спалнята в зависимост от обстоятелствата с дребса. Най-често правим нощни рокади в зависимост от това на кой му се е насъбрало няколко нощи будуване, за да си почине другия в спалнята с Дени.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 16 911
Купувате по-голяма спалня и спите 4римата заедно. Имаш поглед върху всяко едно от двете деца, но забравяш за секса в спалнята. От друга страна може и да пробваш да преместиш кошарата на Ерик в спалнята, Денис с вас на спалнята. И така докато един по един след време не решат, че искат да спят сами.

# 6
 • Мнения: 671
И ние май сме тръгнале натам Ален от няколко месеца вече се буди вечер към 2 с рев и дълго не мога да го приспа реве пищи буди се с писък и естествено аз го слагам при нас да спи

Додо а не може ли да сложите малкия в хола да спи и ти при него а таткото и големия ви мъж в спалнята като започнете да го отучвате от спането на спалнята и когато той отвикне  пак да ги съберете  а вие да спи спите само двамата с таткото на спалнята Party

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
Додо, не знам дали може въобще да ти помогне, но все пак - /не видях колко е голямо малкото/ не може ли да пробваш гушкане с любимо одеало и топло мляко /т.е. нощно ядене - кофти но за предпочитане/ - обикновено като набумка пупата и ще му се доспи, а и топлото успокоява.
Плюс седене в детската - за да си привикне, че това е нощната стая и там с мама се гушкат и спи.
Може и музикална любима играчка или ТВ за приспиване /това последното не е хубаво, но все пак е по-добре от будуване за теб и бебето цяла нощ/. Като по ТВ - някакви музикални видеоклипчета, филмчета...бе музика

# 8
 • София
 • Мнения: 6 982
О, да това би било ако не друго, то поне един добър опит. Знам. Но при нас проблема е, че не мога в спалнята да го оставя да си пореве, защото буди батко си и той не може да се наспи за градина на другия ден. Обстоятелствата ме принуждават или да го взема при нас с баткото на спалнята или да се изстрелям с него в хола, където той не иска да заспи в кошарата си. Или се укротява в мен на дивана или решава да щъка, пълзи и въобще всякакви дейности от подобен характер...

Ето ти решението.

Според моя скромен опит на родител най-верен е средния път. Хем да е на тяхното, хем и на твоето, като постепенно изместваш в твоя полза.

Ревва малкия и го носиш в хола и го гушкаш. Той иска да щъка - пускаш го, а ти се правиш на заспала. Лежиш неподвижно и хич не му се водиш по акъла ако те дърпа за ръка или ти вика "Мамо, виж". Той ще поиграе и ще се кротне.
Просто трябва да си спокойна и да го оставиш той да се успокои, а не да се възбужда с игри, като му се караш или нещо подобно. Така малко по малко ще намали времето, за което като се буди заспива отново.


# 9
 • София
 • Мнения: 7 150
Цвети също се беше научила да спи в нашата спалня с някой от нас. Все още заспива там, но сама - на притворена врата и светната нощтна лампа. Не беше лесно докато стигнем до този що-годе удобен и за двете страни вариант. Първоначално след като й прочетях приказката и пожелавах Лека нощ и излизах, след малко тя идваше да ме вика или направо започваше да плаче - връщах се за 2-3 мин и пак пожелавах лека нощ и излизах и така по много пъти, докато тя се умореше и заспеше. Но отворената врата и светнатата лампа си останаха... Само че с две деца това е наистина трудно приложимо...

# 10
 • София
 • Мнения: 4 813
додо, а дали няма да помогне някое радикално решение? да опитате с пълна промяна на установените места и правила за спане? като чета описанието на ситуацията, май никой не е доволен от мястото и начина си на спане. евентуално денис може да се чувства най-добре, но само когато не го събуждате през нощта, а това явно се случва понякога.

направете някакво макар и символично разместване, позволете на момчетата да си организират собствени "хралупки", където да си спят само двамата (заедно или поотделно), а вие с таткото се съберето отново в спалнята. играйте на "запазени територии" - вие не можете да нахълтвате в техните "хралупи" след като си кажете "лека нощ", но и те не могат да идват във вашата. направете го като игра, приключение, награда за порасналите момчета. оставяй ги вечер да си лягат сами - къпане, пижами, лека нощ и да си отиват по леглата. отначало сигурно ще искат да си говорят и да си играят до късно, остави ги - така поне ще свикнат да си лягат без теб, а когато умората надделее... просто ще заспят.

таткото какво мисли по въпроса?

# 11
 • Варна
 • Мнения: 3 998
Таткото с големия на спалнята(щом няма значение с кого спи),а мама с малкия в хола. Peace

Ние сме така,аз с бебо на спалнята,а тати с бати в детската.Не ни е хубаво,че сме разделени,но кво да се прави,още някоя друга годинка ще изтраем. ooooh!

# 12
 • Мнения: 1 220
  Додо, а няма ли начин да обособите спалнята като тяхна стая, уютна с много съкровища,  пък вие с таткото да се преместите в хола?!
А какъв е режима на Ерик!? Кога спи на обяд?! Питам , защото моята дъщеря преди на навърши 1 год и правеше тези номера с тичането посреднощ, сега (1г и 6м) спи нощем, защото обедният и сън е най-късно до 14:30ч, което предполага  голяма умора.  Случва се да промрънка, но ако не е много настоятелна не отивам, но слухтя!
Мисля си че ти трябва  да се отделиш от тях, защото в един момент ще капнеш от умора! А децата свикват с порядките, въпрос на време и нерви от твоя страна!

# 13
 • София
 • Мнения: 2 912
Съвет не мога да ти дам, единствено успокоение, че не е само при вас така. Аз спя с малкия в детската, а баткото с таткото на спалнята.

Само да поясня, че това разпределение е откакто се роди малкия. Преди това всички на спалнята. Но винаги сме си спали, не сме страдали от безсъние.

# 14
Ще ти кажа как аз разреших проблема със заспиването и въобще спането. Моите деца са с разлика 3 год. и цялото семейство спи в спалнята. Най- важно към момента е да разделиш заспиването на двете деца по едно и също време. Първо слагаш бебето да спи - естеств. няма да е лесно първите дни, но до седмица ще влезе в ритъм. То е по- малко и по бързо ще свикне с новите условия на мама. Когато заспи бебето и дойде време за баткото по същия начин. Важно е да не позволяваш децата да диктуват условията- т.е. както каже мама.
Ако успееш да наложиш волята си може би за седмица и нещо ще привикнат и двамата.  Naughty
Обаче важно е за всички ти да бъдеш твърда и да не отстъпваш пред рев и тръшкане.  newsm78 Успех

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт