Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 ноем. 2005, 13:34 ч.

болничните при бременност

 • 2 641
 • 14
 •   1
Отговори
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
моля zа малко помощ....сестричката ми е бременна в седмия месец.тя е мед. анестеzиологична сестра и от както раzбра, че ще си има бебче е в болнични, zащото кара тежка бременност. нейна колежка и вzима болничните от ТЕЛК всеки месец.когато е вzела последния са й каzали, че по новия zакон ( или кодекс, не съм сигурна  Rolling Eyes) няма право на повече от 150 дни болнични zа година. терминът й е на  11.02.2006 г. и така се пада, че zа периода 07.12_28.12. ( когато zапочват да течат 45_те  дни болничен преди термина ) няма да има болничен. има ли нещо вярно в това и ако е истина, какво може да се направи zа теzи 15 дни, който остават "дупка" ?
благодаря предварително от мое и нейно име zа отговорте

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Какъв е този нов закон? не съм чула такова нещо. По принцип първо ЛКК може да даде до 180 дни болнични, я след това препраща към ТЕЛК, които имат право да дадат до 18 месеца, но обикновено дават 3 пъти по 2 месеца. Ще прочета точно и ще ти пиша по кой член е това. Но няма такова нещо до 150 дни.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Значи малко пояснения към това, което написах горе. Тези срокове - 6 месеца за ЛКК и 18 месеца за ТЕЛК се броят от датата на първия болничен, издаден от общопрактикуващия лекар, който може да е до 7 дни без прекъсване. Така са нещата в момента. Няма такъв срок 150 дни. По долу съм направила извадка от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, която урежда нещата с болничните.
Ето го:
"Чл. 13.  (1) Болничен лист за временна неработоспособност на един осигурен се издава еднолично от лекуващите лекари и стоматолози до 7 дни непрекъснато, независимо дали той се разрешава от един или повече лекари, но за не повече от 40 дни с прекъсване в една календарна година.
   (2) След изтичането на отпуска по ал. 1 болният се насочва към ЛКК.
……………………………………………………………………………………………………..
Чл. 21.  (1) При временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест болничен лист се издава за времето от първия ден на настъпване на временната неработоспособност до нейното възстановяване или до установяване на трайно намалена работоспособност от ТЕЛК, независимо от това, дали по него ще се плати парично обезщетение.
   (2) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.……………………………………………………………………………………………………………..
(4) По изключение за отделни случаи след мотивирано решение на ТЕЛК отпускът за временна неработоспособност може да се продължи и след изтичането на новите 6 месеца само за някои болести, като туберкулоза, травматични увреждания, следоперативни състояния, хепатит, инфаркт на миокарда и др., когато е очевидно, че осигуреният ще възстанови работоспособността си в следващите  6 месеца.  Не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 18 месеца.
………………………………………………………………………………………………………….
Раздел III
   Издаване на болничен лист за временна неработоспособност при
     бременност, раждане и осиновяване
   Чл. 26.  (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:
   1.  за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;
   2.  за 42 календарни дни непосредствено след раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар;
   3.  за 48 календарни дни - продължение на предходния болничен лист - от лекаря, при който е регистрирано детето, или от личния лекар на родилката; когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, болничен лист за остатъка до 135 дни не се издава.
   (2) През време на отпуска по бременност и раждане не се издава болничен лист по други причини.
   (3) При патологична бременност болничен лист се издава по общия ред - както за общо заболяване.   
Чл. 27.  (1) Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, той се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.
   (2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност.  В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.
   (3) В случаите, при които осигурената няма право на отпуск за времето след 42-ия ден от раждането, болничен лист за неизползвания отпуск по бременност не се издава.  Ако здравословното състояние на осигурената не е възстановено, се издава болничен лист по общия ред."

Последна редакция: вт, 15 ное 2005, 14:14 от gmsvetla

# 3
Не знам как е по закон в момента,  но винаги има начин.... Намира  гинеколог /все някой от колегите й познава такъв/, който работи в болница. Приема се фиктивно за два-три дни и след това се дава болничен за "дупката" Grinning  Няма значение дали е тежка или не бременността й - сестра ти по принцип трябва да бъде трудоустроена през цялата си бременност, защото работи в рискова за бебето среда /но това не става никъде по една или друга причина/. Така, че този начин е съвсем "оправдан" в нейния случай Wink

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Независимо дали ще влезе в болница пак си важат тези срокове. Но няма проблем при бременност, няма как да се нарушат, защото  се падат някъде около 230 дни по общия ред/ ако приемем, че е в първия ден от бременността си в болнични, което на практика е невъзможно/, от които 180 ще са от ЛКК, а останалита 50 от ТЕЛК, т.е ще се наложи едно разхождане до ТЕЛК, защото те издават за срок от 2 месеца решение. С това решение се ходи при ЛКК и те издават отново болничен - 2 пъти по 30 дена, не могат наведнъж да издадат болничен за 60 дена. След това 45 дни преди термина се излиза в болничен за бременност и раждане, който не е по общия ред и тези срокове не важат за него.

# 5
 • Мнения: 14 029
Аз бях в болнични, заради проблемна бременност още от 6г.с.За да не ходя на ТЕЛК, си пуснах платен отпуск между последния болничен от ЛКК и болничните преди раждането.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
При ТЕЛК процедурата е елементарна. Не се чака на опашки, за болнични са с предимство. Влиза се веднага  и до обяд ти напечатват решението. Няма начин да кажат на бременна жена да си ходи на работа. Изиксват мнение на наблюдаващия гинеколог, евентуално някакви изследвания, ако има правени такива и това е. Не си струва да се гърми отпуска, но както всеки си реши все пак.

# 7
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
благодаря на всички zа отговорите  bouquet Heart Eyes Hug...сестричката ми е на преглед в понеделник и после ще кажа по подробно какво е станало..... Hug Hug

# 8
 • Мнения: 7 186
И аз съм анестезиологична сестра. Simple Smile
Когато установих бременността категорично излязох веднага в болнични защото, както знаеш, средата е вредна и не може да се работи.
Както са писали горе за бременност се полагат 180 дни непрекъснат болничен и след това ако не стигнат се минава ТЕЛК, но за там ми казаха, че процедурата е сложна и не си струва да се занимавам. Не съм много запозната с процедурата, не знам как става номера там.
45 дни преди термина се излиза в болнични по майчинство- 135 дни.
На мен също не ми стигнаха болничните и си реших проблема като си пуснах малко платена отпуска да закърпя положението.

# 9
 • Мнения: 306
момичета, четох четох и пак нещо не разбрах, а този въпрос с болничните ме вълнува  ooooh!
та, влизат ли 45-те дни преди раждане в споменатите навсякъде 180 дни  newsm78

# 10
 • Мнения: 574
И аз в момента съм в такъв болничен и с първата бременност бях така и се явих на ТЕЛК само за 4 мижави дни,които не ми достигаха до началото на първите 45дни.Ходих на Телк,защото ако прекъсна пада рязко и заплатата.След като има начин и тези пари ми се полагат аз не се отказвам.Първият път датата заТЕЛК ми се падаше след раждането и аз само им се обадих и бързо преминаха напред документите.Сега пак смятам така да направя,защото всеки спестен ден от отпуска после можете да си го изживеете с дребосъчето или да го използвате докато свикне с яслата.Има и още една причина-след връщането Ви на работа ,заплатата Ви може да я актуализират и да вземете повече пари.Първите дни държавата няма де да мърда и ще Ви ги даде  и ще имате още.Аз лично смятам така.Документите не са изобщо сложни ,само може да се наложи да чакаш или друг да ти ги занесе в ТЕЛК.
Чл. 25.  (1) Лекарските консултативни комисии разрешават непрекъснат отпуск за временна неработоспособност до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно.  Изключение се допуска, когато календарният месец има 31 дни.  В тези 180 дни се включват и дните по предхождащия еднолично издаден болничен лист.
   (2) Лекарските консултативни комисии към амбулаториите за групова практика за специализирана медицинска помощ разрешават отпуск по болест само за заболявания от техния профил.  Те разрешават непрекъснат отпуск по болест до шестия месец от началото на отпуска, след което при необходимост насочват болния към ТЕЛК.
   Чл. 26.  (1) Лекарските консултативни комисии вземат решения по здравословното състояние и работоспособността на лицата след задължителен клиничен преглед и представен документ за самоличност.  Изключения се допускат при:
   1.  вземане на решение за отпуск по болест за минало време, при положение че прегледът няма да допринесе за изясняване на здравословното състояние на лицето към дадения период;
   2.  проведено лечение в чужбина;
   3.  при неявяване на редовно призовано лице за преглед по повод обжалвани болнични листове.
   (2) Когато по преценка на ЛКК направените изследвания не са достатъчни за изясняване на характера или степента на заболяването, болните се изпращат за допълнителни амбулаторни или болнични изследвания и наблюдения.
   (3) Когато се налага продължаване срока на отпуска за временна неработоспособност на тежко болни, чието здравословно състояние не позволява да се движат, освидетелстването се извършва в дома на болния.
   (4) При издаване на болничен лист ЛКК вписва в ЛАК на болния всички реквизити по чл. 22, ал. 1, т. 2 и 3.
   Чл. 27.  (1) Лекарските консултативни комисии насочват болните към ТЕЛК в следните случаи:
   1.  след изтичане на 180 дни непрекъснат отпуск поради временна неработоспособност;
   2.  преди изтичане на 180 дни отпуск, ако има признаци за настъпила трайна неработоспособност;
   3.  когато лицето е ползвало 12 месеца отпуск за временна неработоспособност с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването;
   4.  когато лицето е трудоустроявано от ЛКК в продължение на две години и работоспособността му не е възстановена;
   5.  когато лицето е станало неработоспособно за работата, на която е трудоустроено от ЛКК.
   (2) В случаите по ал. 1 ЛКК насочват болните - кадрови военнослужещи и държавни служители по ЗМВР, към ТЕЛК по чл. 15, ал. 1, т. 5.
   (3) Лекарската консултативна комисия насочва болните за освидетелстване от ТЕЛК с "Медицински протокол на ЛКК", в който се вписват: трите имена, адресът, ЕГН, професията на лицето и работи ли в момента, ползваният отпуск за временна неработоспособност до момента (колко дни и в кой период), анамнезата, обективната находка, диагнозата на водещото и на придружаващите заболявания, мнение относно работоспособността (временна или трайна) на лицето.  Към медицинския протокол на ЛКК се прилагат резултатите от направените изследвания, които се вписват в утвърдените от министъра на здравеопазването образци, подписват се от лицето, което ги е направило, и задължително се отбелязва датата, на която са направени.  При неспазване на посочените изисквания РКМЕ (ТЕЛК) връща протокола на ЛКК за допълване. Същите изисквания се отнасят и за направлението, което издава личният лекар, съгласно чл. 22, ал. 2
Ако има нещо ще ти дам пълният вариант.

# 11
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
zначи проблемът е, че до сега болничните са й се иzдавали от ТЕЛК.....и от самата комисия са й каzали, че не могат да иzдават повече....zа това си пусна отпуска zа 10 раб. дни....

# 12
 • Мнения: 574
Amei,сестрати е започнала болничните си направо от ТЕЛК или от ЛКК.И в двата случея можеше да си продължи болничния,ама явно на някой лекар не му се занимава.

# 13
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
от ТЕЛК....но на нея са й иzтекли 180 дни, които й се полагат.....

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Ох, нещо май я мотат, защото дори да ги прекъсне, щом е изчерпала възможността от ЛКК 180 дни и от ТЕЛК поне още толкова, то за всеки следващ болничен отново се прибягва до ТЕЛК, защото те трябва да преценят дали да трудостроят за врем.неработоспособност, ако има начин да се възстанови пациента или направо да пенсионират по болест. За една бременност просто не виждам как ги е изчерпала тези 360 дни, още повече, че при определени случаи ТЕЛК може да разреши отпуск до още 6 месеца извън тези 12/общите от ЛКК и ТЕЛК/. Защо сестрати не вземе да прочете наредбата за експертизата на работоспособността и да си изясни въпроса. Нещо цялата работа много ми намирисва. Има разлика между ЛКК - това са лекарските комисии в бившите поликлиники и ТЕЛК/предполагам, че го знаеш, но просто за да се доизясня/. Значи, на ЛКК се минава за продължаване на болничен след като е изтекъл болничния, който джипито може да издаде еднократно в рамките на  5 дни/или ако е лежала в болница/ и след това трябва  да се продължи врем.неработоспособност. ЛКК издава това продължение при явяването при нея, но еднократно не може да даде повече от 30 дни. Така близо 6 месеца тя си получава болнични всеки месец от ЛКК. След като изтекат тези 180 дни/болничен от джипито+болнични от ЛКК/, тогава отново ЛКК праща лицето на ТЕЛК за продължение на болничните. ТЕЛК излиза с решение за продължение на болничните, което може да е за 3 месеца, но обикновено издават за 2. С това решение се отива отново при ЛКК и те на два пъти издават продължение за по 30 дни/ако приемем, че решението на ТЕЛК е за 2 месеца/. След това ако се налага още продължение процедурата се повтаря, а може и да се потрети, докато се достигнат и 180-те дни от ТЕЛК. Но щом е започнала да излиза в болнични заради бременността не виждам как си е изразходвала всички тези дни. Или ЛКК са объркали нещо и са я пратили на ТЕЛК вместо те да й издават болничните или не са наясно с цялата процедура и я мотат нещо. Защото ако наистина ги е изразходвала, то процедурата по нов болничен е по-сложна и няма как да се оправи само с една отпуска. Но както ти писах по-горе, по изключение, ако има вероятност лицето да се възстанови, какъвто е нейния случай, телк може да увеличи болничните с още 180 дни, дори да е изчерпала тези 180+180 дни. Общия размер на болничните може да стане и 18 месеца, ако ТЕЛК реши. Наистина всичко много намирисва.

Общи условия

Активация на акаунт