Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 дек. 2010, 13:38 ч.

Профилактика на зъбите в училище

  • 669
  • 2
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 5 393
Правят ли профилактични прегледи на вашите деца в училище?Ако това е факт, бихте ли споделили дали сте доволни?
Детето ми е трети клас.В първи и втори клас, в началото на календарната година, от една стоматологична клиника идваха да проверяват зъбите на децата.След това осигуряват безплатен транспорт от училище до клиниката и обратно.До тук -прекрасно и удобно.
Обаче има две неща, които ме вбесиха.Прегледът на децата в училище се извършва без никакви предпазни средства-едно след друго им бъркат в устите с ръце и снемат статус.И това е в момент,когато децата масово кихат и кашлят.За мен това беше достатъчно да откажа лечение-като си търсят клиенти, да го правят професионално.
Има и друго-лично на мен две майки ми се оплакаха, че написаното в здравните книжки след лечението на децата им,не отговаря на истината.Което ме навежда на мисълта, че тази практика е удобна да се източват парички.

# 1
  • Мнения: 4 068
Първо-този тип профилактични прегледи са забранени освен ако родителя не е подписал информирано съгласие. Няма вече училищни стоматолози. Мторо-пак на същия принцип без информирано съгжласие е невъзможно някой да извозва едни деца до някаква клиника и да им провежда лечение. Трето-на амбулаторния лист от прегледа и лечението е длъжен да се подпише родителя на детето и той е в пълното си право да пита какво лечение е проведено и какво значи всичко описано в листа. Аз лично не виждам как някой ще лекува детето ми без аз да знам какво точно прави и после за това ще обвинявам доктора, а не себе си и собственото си безхаберие. И как точно тези родители са разбрали, че написаното в книжките не отговаря на направеното в устата на децата? В здравната книжка се пишат едни кодове, а не вида на лечението с думи.
Общо взето цялата така описана практика е пълен абсурд, освен ако въпросните родители не са дали съгласието си предварително и писмено. Ако е така, то не виждам от какво се оплакват.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 5 393
Там е работата, че за проведения профилактичен преглед в училище ,ние ,родителите, разбираме впоследствие.Идват внезапно от клиниката,снемат статус.За самото лечение,да,за да лекуват дете,трябва съгласие на родител.Който е съгласен-подписва, и в определен ден тези деца трябва на носят здравната си книжка в училище.По време на учебните занятия,тези деца ги водят до клиниката и после ги връщат в училище.По време на лечението децата са без родител.Предполагам ,че има родители, за които това е удобно-някой да се погрижи за зъбите на децата им, докато те са на работа.Здравната книжка е попълнена.И като родителят не е бил там, може да не знае какво точно са правили на детето му.За двата случая с надписаните манипулации,за които споменах, родителите са разбрали след преглед при друг зъболекар.Щом има два случая, значи има и други.Кой знае през колко училища се минава!
Аз, разбира се, две години попълвам, че не съм съгласна да ми лекуват детето там-имаме си друг зъболекар.Дори предупредих и други да внимават.Но човек докато не се опари лично...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт