Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 127
Малко са ми разбъркани мислите, но се надявам правилно да поставя въпроса си.
Имам детенце на годинка и пет месеца. Живот и здраве, през лятото очакваме второ бебче. Пада се така, че няма да ми се наложи да се връщам на работа между двете майчинства.
 Наскоро чух, че е хубаво да поработя преди следващото раждане. С каква цел се прави това? Може би, за да се получат повече пари, докато майката е в болнични. Но така не трябва ли да се работи минимум шест месеца преди раждането?
Все пак мисля, че дори и да не работя преди второто раждане на мен ще ми се полагат още две години "платено" майчинство. Права ли съм?

# 1
Аз също забременях с второто дете преди да ми е изтекъл отпуска по майчинство за първото. Връщането на работа е точно с цел да вземеш по-голяма сума за отпуска за бременост и раждане на второто дете. Те наистина се изчисляват за 6 месеца назад, затова аз ходих на работа 1 пълен месец, после си пуснах платена отпуска до деня, в който ми се падаше болничния за 45 дни преди раждане. Събраха ми се 3 месеца на заплата. Така след раждането 3 месеца си получавах заплатата, а не 130 лева.
Дори и да не работиш пак ще ти се полага отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст на второто и ще ти плащат 130 лева.

# 2
  • Русе
  • Мнения: 781
При мен няма да се засекат 2-те майчинства, но смятам да се върна на работа за 5 дена и да изляза в болничен, който не може да е по-малък от една мин. заплата, т.е. 160 лв. догодина. Много зависи и шефа на какво мнение е по въпроса, де  Rolling Eyes .
Всъщност трябва да си направиш сметка какво печелиш и какво губиш с връщането на работа - майчинството докато работиш е наполовина, и може да се окаже че увеличението на болничния след раждането ще е по-малко...затова е много важно на каква заплата се водиш по трудов договор - но само счетоводител може да изчисли точно.

# 3
  • Няма такава държава!
  • Мнения: 1 295
В същото положение съм - засичат ми се двете майчинства, а и на всичко отгоре съм счетоводител  Grinning Та нещата седят така: ако не се върнеш на работа, болничният за 145-те дни ще ти се изчисли на минимална работна заплата, за 2005 г е 150 лв, за 2006 - 160 лв. Ако се върнеш на работа, сумата на болничния ще е по-висока от 160 лв - колко по-висока зависи от това колко време ще работиш преди издаването на болничния и колко ти е била официалната заплата по договор. Болничните се изчисляват на база среднодневна заплата за 6 месеца назад и представляват 90% от нея. Сама си прецени дали има смисъл да се връщаш, но помни, че ако получаваш нещо кеш над заплата, на която те осигуряват, то няма да влезе в сумата на болничния.

# 4
  • Варна
  • Мнения: 7 606
Живот и здраве, през лятото очакваме второ бебче.

Честито!  Grinning

# 5
  • Мнения: 127
Благодаря Ви за бързите отговори! Помогнахте ми много!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт