МЛЕЧНА КРЕМ СУПА
ПРОДУКТИ
6 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. брашно
50 гр. краве масло
около една чаша натрошено сирене
2 твърдо сварени яйца (по желание)
магданоз, черен пипер, сол
ПРИГОТОВЛЕНИЕ
Брашното се запържва в маслото до порозовяване. Добавя се млякото пир постоянно разбъркване на тънка струйка. Супата се вари на умерен огън, като се бърка почти непрекъснато, докато брашното се "свари". Доабвя се сол на вкус, сваля се от огъня и се слагат сварените яйца, нарязани на дребно. Непосредствено преди поднасяне супата се поръсва с натрошеното сирене. Разбира се, сиренето може да се настърже. Прибавят се и черният пипер и магданозът.
Ето ти и още една вариация по темата:
КРЕМ СУПА ОТ ГРИС СЪС СИРЕНЕ
3 с.л. пшеничен грис се запържва до златисто в 1/2 малко пакетче масло. При постоянно бръкане на струйка се добавя 1 литър хладка вода. Добавя се сол на вкус, морков на кубчета, пресен и или стра лук на ситно. Вари се при постоянно разбръкване. ЩОм зеленчуците се сварят, се добавя 1 ч.ч. прясно мляко, пасира се. Сервира се с натрошено сирене, копър, нарязани на ситно орехи и/или крутони.