Как се прави крем-супа

  • 3 522
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 750
Да не търсиш ето такава рецепта:

МЛЕЧНА КРЕМ СУПА

ПРОДУКТИ
6 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. брашно
50 гр. краве масло
около една чаша натрошено сирене
2 твърдо сварени яйца (по желание)
магданоз, черен пипер, сол

ПРИГОТОВЛЕНИЕ
Брашното се запържва в маслото до порозовяване. Добавя се млякото пир постоянно разбъркване на тънка струйка. Супата се вари на умерен огън, като се бърка почти непрекъснато, докато брашното се "свари". Доабвя се сол на вкус, сваля се от огъня и се слагат сварените яйца, нарязани на дребно. Непосредствено преди поднасяне супата се поръсва с натрошеното сирене. Разбира се, сиренето може да се настърже. Прибавят се и черният пипер и магданозът.


Ето ти и още една вариация по темата:

КРЕМ СУПА ОТ ГРИС СЪС СИРЕНЕ

3 с.л. пшеничен грис се запържва до златисто в 1/2 малко пакетче масло. При постоянно бръкане на струйка се добавя 1 литър хладка вода. Добавя се сол на вкус, морков на кубчета, пресен и или стра лук на ситно. Вари се при постоянно разбръкване. ЩОм зеленчуците се сварят, се добавя 1 ч.ч. прясно мляко, пасира се. Сервира се с натрошено сирене, копър, нарязани на ситно орехи и/или крутони.

# 16
  • Дива Индия
  • Мнения: 622
Правиш си обикновена супа, със всичко, което ще ти е вкусно. Но я правиш по-гъстичка. Вземаш пасатора и-и-и-и-и... бой. Сервираш с кротони. Или препечени филийки.  chef

# 17
  • Мнения: 3 861
абсолютно си е пилешка каша със сирене.Лили,а супата ти не може ли да се направи като оризът не се вари предварително,а направо се свари с млякото?по-лесно ми се вижда newsm78
С огромно закъснение пиша отговор, сега видях въпросът... Embarassed
Не съм пробвала да сваря оризът изцяло в млякото защото ме е страх да не се сгъсти много. Иначе пробвай! Късмет, и да кажеш как е станало Wink

# 18
Идеята е такваз:
Брашно се запържва в олио докато вземе да пуска мехури - излязла му е водата. Залива се с млякото - никога не става на буци. Като заври се прибавя НАТРОШЕНО сиренето, ако е стъргано се слепва.
Това е.
Брашно към олио( или маргарин, или краве масло) 1:1, примерно за всяка супичка по една лъжица брашно. Мляко или мляко, разредено с вода( може и да се долива ако ви се стори гъста докато се вари) по две чаени чаши на доза супа - тук може да си изберете колко гъста да стане. Сиренето - по супена лъжица на супа - да се вижда или пък да стане богата. ВНИМАВАЙТЕ със солта!
Мисля че на втория път ще си докарате дозите та да я правите без много грижи.
Успех!

П.П. Може да се подслади леко със захар.
Може да се замразява във фризера и да се претопля без да се пресича.

Последна редакция: ср, 30 ное 2005, 13:01 от yosif

# 19
# 20
  • Мнения: 3 537
Млечна брашнена каша е!Както се прави фрикасе ,но вместо месо се слага сирене.Ако искаш да ти е по-рядко на супа слагаш повече вода или мляко.Това е.И на нас ни дават такава от кухнята,мисля,че слагат и яйце вътре newsm10

# 21
  • Мнения: 3 861
Идеята е такваз:
Брашно се запържва в олио докато вземе да пуска мехури - излязла му е водата. Залива се с млякото - никога не става на буци. Като заври се прибавя НАТРОШЕНО сиренето, ако е стъргано се слепва.
Това е.
Брашно към олио( или маргарин, или краве масло) 1:1, примерно за всяка супичка по една лъжица брашно. Мляко или мляко, разредено с вода( може и да се долива ако ви се стори гъста докато се вари) по две чаени чаши на доза супа - тук може да си изберете колко гъста да стане. Сиренето - по супена лъжица на супа - да се вижда или пък да стане богата. ВНИМАВАЙТЕ със солта!
Мисля че на втория път ще си докарате дозите та да я правите без много грижи.
Успех!

П.П. Може да се подслади леко със захар.
Може да се замразява във фризера и да се претопля без да се пресича.
Е да обаче как ще дадеш на малко дете запържено??? То за голям човек е лошо за стомаха та камо ли за малък човек...

# 22
"ПЪРЖЕНЕ" се брои, когато температурата мине 140 градуса по Целзий.
Писал съм... докато пусне мехури... т.е. изпарява се водата - тмпература около 100 градуса по Целзий. И се залива с течността.

Наистина пърженото е вредно ако:
- се използва олио и то над 160 градуса по Целзий - образуват се вредни вещества, нар. акролеини - соли на ненаситените мастни киселини, които образуват олиото и които чрният дроб трудно обезврежда;
- пърженето в свинска мас не води до образуване на такива вредни вещества, така стои и въпросът с кравето масло, но то не издържа температури над 120 градуса по Целзий и прегаря;
- палмовото масло издържа 400 градуса по Целзий и се използва специално за фритюрници и промишлено пържене - не образува вредни вещества и като изстине се стяга - достатъчно е да се извади блокчето от фритюрника и да се изреже долния слой, където са частиците прегоряло брашно, яйца или месца; то пък, въпреки че няма мирис и вкус, не е удачно за готвене защото като застине стои като лой;
- най-добре е да запържва в смес от лой, олио( зехтин) и свинска мас.

Но... за малки деца и при хора с проблеми със стомаха - олио, само внимавайте, то на етикета си пише, дали няма в сместа и рапица - тогава става само за салати, защото рапицата прегаря лесно и нагарча.

Та за супата - това си е рядък сос бешамел - практически пържене няма. Даже да го докарате до розово това значи около 120 градуса по Целзий - Не се получават вредните вещества. Все пак в млечните кухни не работят серийни убийци, а тази супа е най-популярната и се прави точно така. Освен това става за минути - докато се свари брашното след наливане на течността.
Виж, някъде слагат и яйце - на това не е много, много... Сиренето има достатъчно белтъчини. Ако някое дете има алергия към кравешките млечни продукти, особено опасна е изварата, може да се направи и със соево сирене. Или пък просто да се подсоли.

П.П. Понеже подхванах въпроса с изварата се чувствам задължен да добърша, особено защото знайни и незнайни войни не спират да рекламират този боклук.
Та. Прясното краве мляко съдържа два основни вида белтъци - единият се подквасва, т.е. млечнокиселите бактерии го папкат, другият - не. Та този вторият белтък остава във т.нар. суроватка и може да се коагулира( пресече) само като се извари - от изцеденото се прави извара след леко осоляване. Хуманизирани бебешки млека означава, че този белтък е ОТСТРАНЕН от кравето мляко и така то се доближава най-много до майчиното мляко. ВЯЪпреки все по-модерните технологии част от този белтък остава и предизвиква алергии у някои бебета. Чак дотам, че като мойта внучка да трябва да минат на соево мляко.
Та. Който търпи извара, т.е. няма алергия към този белтък - да си я лапа. Останалите - кисело мляко, сирене, хуманизирани млека.
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е ДА СЕ ДАВА ИЗВАРА НА БЕБЕТА!!!
Може да съм рязък, но това е истината.
За овчето и козето мляко нямам представа как стоят нещата.
Но... внимавайте дори с кравето масло - този белтък не може напълно да се отстрани и някои деца се изприщват даже и от масло.
По детските кухни НИКОГА не са си позволявали да правят тази супа с извара. Точка.

Общи условия

Активация на акаунт