Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 368
въпреки че впоследствие прочетох тази тема, ще си отделя зададените в друга тема въпроси /ще се опитам да го направя поне/.

180 грама е наддал за седмица. Това добре, но  за втори ден си повръща закуската в 10 часа. После не. Изобщо повръщането е единият проблем, доста мами казаха, че изобщо не е проблем още.
Обаче на контролното кърмене ме предаде свинчо - заспа на 5тата минута така фатално, че нкой не успя да го събуди и съответно изсука 35 мл от едната гърда и 15 от другата. И понеже след сукане не мога да изцедя нищо, което да се събере в шишенце/а не просто да нацапам стените на помпата/, продължаваме с добавка.
ние и досега бяхме на добавка - нали съм секцио, 5 дни нямах грам кърма, коластрата едвам я изцедиха да тръгне, та още от болницата детето си смуче бозата. И няма чудно да е наддал 180 грама. Добре, че не са по-малко въпреки добавката.
Пробвах предпазливо през нощта да давам на поискване/имам причини да съм на тричасов режим/, но диването окрещя света, че било гладно. Мързи ме да се цедя и не знам дали не съм си урегулирала количеството кърма вече - да почвам ли пак да цедя, ох, че досадна работа е това.....

Другият проблем е, че ми се налага да съм на тричасов режим. Това засега не мога да го обсъждам. хедра ако бъде така добра да си копне съветите, благодарско. Други идеи?

# 1
 • Мнения: 4 210
Тити, контролното кърмене не е никакъв показател, макар че е любимо на много педиатри.  Crazy Колко ще изсуче детето в кабинета се влияе от много фактори, и затова се обезсмисля.

А и кърмените деца всеки път сучат различно количество, взависимост от настроение, апетит и т.н. - затова се и препоръчва да се хранят на поискване. Кърмата се усвоява бързо и детето може да се храни безпроблемно през всякакви интервали - при желание от  негова страна.

Между другото, секциото няма отношение към кърменето.
За да премахнеш добавката, трябва съответно да задоволяваш нуждите на детето от кърма - това ще стане чрез стимулация на гърдите да произвеждат необходимото количество.
Ако даваш добавка, гърдите "смятат", че му е достатъчно онова количество, което е поело, а за допълнителните 50 грама примерно, няма как да "разберат", защото не ги изцеждаш.

Затова след  кърменето, след което даваш добавка, се изцеждай докрай, дори да ти се струва, че е безсмислено. Най-добре дръж детето колкото иска на гърдата, следи дали суче активо - дали преглъща, ако не - го разбуждай. Вдигни го, оригни го и пак на гърдата. Когато се насуче - сложи го на другата, да суче колкото иска от нея. Мляко се образува и в момента на кърменето. Ако си предложила и двете гърди и детето още е гладно, се изцеждай и давай кърма - с лъжичка. Като новородени някои бебета лесно привикват към биберона и отказват гърдата.

Кърмата не ти се е орегулирала още, затова е особено важно да кърмиш на поискване, за да стимулираш гърдите и те да произвеждат мляко според нуждите на малкия човек. Виждам, че искаш да сте на режим, затова няма да ти давам повече акъли по този въпрос... ThinkingДобавката обърква  регулирането.  Кърменето нощем между 3 и 8 часа най-много стимулира лактацията.


Та, моите съвети са:
 - кърмене на бебето колкото дълго пожелае то, като се следи да не заспива на гърдата;
 - изцеждане след кърмене;
- изцеждане в промеждутъка между две кърмения;
- нощно кърмене - поне веднъж;
- почивка, сън и поемане на достатъчно течност.

Ако решите да премахнете режима, кърменето на поискване ще подпомогне много стимулацията на гърдите.
Успех.

# 2
 • Мнения: 4 210
Забравих да попитам на всяко ядене ли дохранваш и по колко милилитра добавка даваш?

Ако още от началото сте на добавка и даваш немалко количество от нея, ще отнеме наистина повечко време да я премахнеш и по-често трябва да се цедиш между кърменията. Но с инат и желание ще успееш.

# 3
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 368
не ми е ясен този пункт с изцеждане между кърменета. Звучи ми точно като "ми то какво ще му остане на бебето".

Да, добавката е около 40 мл на всяко хранене.

# 4
 • Мнения: 4 210
Кърма се произвежда постоянно, дори в момента, когато кърмиш. Не може да "свърши", именно защото цедиш.
Цеденето е стимулация, не изразходване.
Цедейки между кърменията, подпомагаш лактацията допълнително. Мозъкът ти ще получи сигнал, че трябва да се произвеждат допълнителни количества кърма. Принципно честото кърмене/цедене поддържа една добра лактация.

Предлагам ти да се изцеждаш и между интервалите, защото пишеш, че след кърмене няма мляко в гърдите ти.

Ще дойде и момент, когато гърдите си ще ги чувстваш меки, а не напрегнати, когато са пълни - тази мекота не значи, че намалява кърмата, а означава, че кърмата се орегулира.

За дохранването - имай предвид, че когато почнеш да намаляш добавката, а кърмата почне да заема все по-голям дял от храненето, е възможно да ти стане трудно да се храните на режим.
Детето може да огладнява по-бързо и не през равни интервали от време /като помислиш, и възрастните така си огладняват - без режим, и хапват колкото и когато поискат - разликата е, че с кърма не може детето да се прехрани, да му се разшири стомаха, да затлъстее и прочие рискове на яденето при възрастните/. Режимите всъщност са предписание за деца, хранени с добавка, която се усвоява по-бавно и засища за по-дълго време.

Като начало, следвай съветите от посочената в темата ти статия. Примерно сутрин, когато гърдите ти са най-пълни - не предлагай добавка, ако детето действително не заплаче от глад. Ти му предлагаш, защото всеки път търси още за ядене, или защото такъв ви е принципът за хранене от родилния дом?

Можеш постепенно да намаляш добавката, като започнеш от сутрешните хранения към вечерните.
Ако имаш възможност и се променят обстоятелствата ,поради които се храните на режим, ще откриеш, че кърменето на поискване всъщност е много по-лесно и за детето, и за майката.

# 5
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 368
Ми те са си меки гърдите от едно известно време.
Утре сутрин ще пробвам без добавка. Иначе преди малко яде много, 20 минути активно на гърда, после си изсмука на два-три пъти шишето и върна цялата добавка. Надявам се да е била само тя. Сега реве неутешим.

# 6
 • София
 • Мнения: 16 244
Ми те са си меки гърдите от едно известно време.
Утре сутрин ще пробвам без добавка. Иначе преди малко яде много, 20 минути активно на гърда, после си изсмука на два-три пъти шишето и върна цялата добавка. Надявам се да е била само тя. Сега реве неутешим.
Защо реве мъничкия SadМи дай му да си цокне!
Аз по тази тема няма да се изказвам, защото никога не съм давала добавка и съм некомпетентна, но...дай му да си цокне Praynig

# 7
 • Мнения: 2 524
Понеже си тръгнахме от родилния дом с 0г. изсукано мляко и почнахме от адапте- ще ти кажа че е трудно! Не пишеш дали приемаш нещо за засилване на кърмата? Аз пиех церукал, вит. Е , чай за кърма- нон стоп,бирена мая. Хапвах и орехи и кърмех на поискване.Тъкмо потръгнаха нещата и ни хвана криза на растеж на вашата възраст. Пет дни /ако не и повече/ вися като пиявица на цицата , следобетите не издържах и давах по малко адапте. Явно имаш причина да спазваш 3 часов интервал , но въпреки това някоя събота и недела пробвай! И много течности- пиех по 3-4л. вода!Кърмех по 20 мин. от всяка гърда!А имаме и едно рекордно сукане от 1,5ч.

# 8
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 368
сутринта дадох двете гърди. Сука си с желание и не поиска адапте, въпреки че бях приготвила. Това може и случайно да е, де. Сега ще видим в 10.
Пия много вода и други течности, плюс чай за кърмачки. Хапвам колкото ми се хапва като само избягвам дразнещи храни. Орехи не обичам, ям жито с мляко.

# 9
 • Мнения: 6 144
сутринта дадох двете гърди. Сука си с желание и не поиска адапте, въпреки че бях приготвила. Това може и случайно да е, де.
Според мен не е случайно, имаш си достатъчно мляко и е време да си повярваш. Не му предлагай добавка, а след като изсуче и втората гърда, ако иска още, го върни пак на първата. Дори и първите няколко минтуи да ти се струва, че няма нищо, докато суче малкия, се започва образуването на мляко и то теква.

Като му предлагаш добавка бъркаш и него (защото получава различни "неща, дето пускат мляко") и себе си (организмът ти не получава сигналите, че бебето е още гладно и съответно не произвежда повече) - тия неща са ти ги писали, да не се разпростирам. Това, което си написала, е ясна индикация, че няма драстично разминаване между нуждите на бебо и твоя настоящ "капацитет". Затова като е неспокоен, не му тикай добавката, а търси други начини да се справиш.

# 10
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 368
положението става неудържимо.
От вечра давам и двете гърди. Почна да повръща. чета тука, че в такъв случай трябвало да дам една гърда и да яде по-начесто но по-малко. Ама нали трябваше да давам две гърди, за да намаля и премахна добавката? Не мога да вися цял ден с бебе на гърди.

И освен това по време на кърмене не заспива/както на контролното/, а маа с ръце и краци, рита и после преди да се оригне - връща.
Много печално ми е от което.
И нали се сещате, след има-няма час крещи за още и нещата продължават в този омагьосан кръг. Вече се държи като древен римлянин, повръща, за да си освободи място в корема за още?
Проблемното ми зърно отново се разрани. Силикона не го употребяваме и двамата......

# 11
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 298
Съвсем както трябва се държи детето - 3-тата седмица е един от големите скокове в растежа,когато бебето се лепва за теб като пиявица и иска да суче през час денонощно - давай му и не се притеснявай.За да минимализираш повръщането,уригвай задължително преди да го прехвърлиш на другата гърда и после след хранене пак.Когато бебето започне да става неспокойно на гърдата и да рита,го вдигни за уригване (най-вероятно това иска да ти покаже детето,затова се гъне неспокойно) и после си продължете спокойно храненето, а като се пусне от тази гърда, отново го уригни и тогава предложи втората да видиш дали ще я иска.При теб положението е по-сложно,защото имаш лактация за възстановяване и трябва да го храниш и от двете - а от повръщането каквото и да правиш,няма да се отървете напълно още няколко месеца,трябва да си го израсте.
Внимавай много за поставянето на гърдата,щом те разранява - не се разраняваш от честото кърмене,а от грешчица в поставянето - внимавай бебето да е обърнато с цяло тяло към теб,а не само главата му - трябва да сте корем до корем,да захапва с максимално широко отворена уста и нослето и брадичката му да се опират в гърдата - неправилното поставяне води до гълтане и на повече въздух и оттам - до повече повръщане.И дръж гърдите голи до минаване на рагадите Grinning
Горе главата,съвсем на прав път си - стискай зъби още малко,след седмица-две всичко ще е доста по-различно,ще видиш Grinning

# 12
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 368
хедра, трябва да ти плащам  Laughing

по принцип диването Е залепено за мен, с изключение на малката подробност коремът му да не е залепен. Ще го оправим това. Тази нощ обаче се кърмихме легнали и беше много гот Simple Smile

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 298
хедра, трябва да ти плащам  Laughing
Тц,не може - доброволец съм Laughing Така че давай,сега ти е паднало - всичко ще ти кажа и без да ме питаш Mr. Green
Затова го споменах това с коремчето - то е може би най-честата грешка в поставянето,а наистина е важно коремчето му да не гледа в тавана,защото така суче с извърната глава,дърпа зърното и го разранява - и аз същата грешка правех.

# 14
 • Мнения: 1 737
Когато на 3-тата седмица кърмата ми рязко намаля, се наложи да дохранвам Дидо с по 300 мл адаптирано за денонощие (около 3 хранения). След като Assinka ме светна, започнах да пия Ricinus Communis и кърмата ми се увеличи, като давах по около 100 мл адаптирано, в продължение на 20-тина дни. Това обаче не беше задоволително и Assinka (да е жива и здрава Hug) пак ме светна и започнах да цедя винаги, когато имам свободно време, 2 пъти по-често от преди. Това увеличи много кърмата ми, Дидо отдавна е изцяло на кърма, даже вече си имам 5л замразени запаси. Печената тиква също има голям ефект на увеличение при мен.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт