Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 405
Понеже в темата за плащане или не на педиатъра при първите посещения прочетох много категорични мнения, че педиатрите имали право да си искат пари, зададох въпроса в НЗОК. Ето отговора:
Няма право лекарят който прави първо посещение на бебето Ви да иска пари.НЗОК заплаща за първото посещение,което по принцип трявба да се направи в първите 24часа след като сте уведомили лекаря при който ще си запишете детето.За справка Приложение №6 от НРД -2005год.-виж. края на таблицата.
Сега нямам време да погледна приложението, ако някой го направи  и прочете още нещо полезно да пише.

# 1
 • Мнения: 8 505
Не съм чела въпросното приложение,но от педиатъра на малката знам (когато я попътахме дали и дължим нещо за посещението),че няма право да иска пари.

# 2
 • Мнения: 2 979
1. ОПЛ посещава и извършва обстоен преглед на новороденото дете в първите 24 часа и между 14-ия и 20-ия ден след изписването му от родилния дом.
2. Запознава се с обменната карта от родилния дом, изисква допълнително информация от майката за раждането и инциденти с детето в дните, прекарани в родилния дом. При необходимост се свързва с неонатолог за допълнителна информация.
3. Общопрактикуващият лекар обучава и демонстрира на майката всички манипулации и процедури, свързани с отглеждането и полагането на грижи за новороденото.
4. Обяснява и разяснява необходимостта от спазване на санитарно-противоепидемичен режим и начините, по които трябва да бъде осъществен.
5. До края на първия месец медицинската сестра посещава ежеседмично детето и контролира как майката изпълнява дадените указания за отглеждане на новороденото.
6. При провеждане на профилактичните прегледи на детето, общопрактикуващият лекар след извършване на профилактичния преглед, дава указания за отглеждането, храненето и дневно-охранителния режим на детето.


Никъде не пише за плащане, а самото съдържание на приложение 6 е това:

СЪДЪРЖАНИЕ:
ДЕЙНОСТ НА ОПЛ ЗА ИМУНОПРОФИЛАКТИКА   
ДЕЙНОСТ НА ОПЛ ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА НЕДИСПАНСЕРИЗИРАНИ ЗЗОЛ НАД 18 г. ВЪЗРАСТ   
ПРОГРАМА “ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ”   
ПРОГРАМА “МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ”

# 3
 • Мнения: 13 834
Затова и нашето GP не ни е искало пари за първите посещения след като се прибрахме от болницата.

# 4
 • Мнения: 2 979
Доколкото знам до 18год не се заплаща нищо

Съгласно промените в Закона за здравното осигуряване, в сила от 1 януари 2003 г., здравните вноски на децата до 18-годишна възраст се заплащат от републиканския бюджет. Това важи и за навършилите 18 години до завършване на средно образование (редовна форма), както и за студентите редовно обучение до навършване на 26 години и за докторантите редовна форма на обучение, независимо от възрастта.

# 5
 • Мнения: 3 116
Ох, нашата педиатърка и 1/4 от работата, която е описана, не свърши  Twisted Evil

# 6
 • Мнения: 2 850
На мен ми иска 10 лв ,защото детето нямало още ЕГН . Twisted Evil

# 7
 • Мнения: 2 408
Ние не платихме.

# 8
 • Мнения: 5 176
Някои лекари искат пари, защото докато детето няма ЕГН и не е регистрирано при съответния лекар (а дори и да е регистрирано, от подаването на формуляра при лекаря до регистринането в НЗОК минава  допълнително време), НЗОК не заплаща прегледите на лекаря. ДО 18 годишна възраст прегледите са безплатни за пациента, но здравната каса ги заплаща на лекаря.

# 9
 • Мнения: 2 979
На мен ми иска 10 лв ,защото детето нямало още ЕГН . Twisted Evil

Ето телефоните на
Сектор "Права на пациентите" - 9659 121; 9659 159; 9659 387
и
Национален телефон на НЗОК за консултации на граждани – 0800 14 800

# 10
 • Мнения: 35 732
Посочете къде е написано.

# 11
 • Мнения: 2 979
Посочете къде е написано.

Кое бе мацка? newsm78 Laughing

# 12
 • Мнения: 35 732

Че е безплатно посещението и регистрацията на пациент без ЕГН  Embarassed

# 13
 • Мнения: 5 467
Нашата педиатърка дойде на следващия ден след изписването ни в къщи и не ни е искала никакви пари. А тогава, много ясно, бебето нямаше още ЕГН.

# 14
 • Мнения: 2 979

Че е безплатно посещението и регистрацията на пациент без ЕГН  Embarassed
НИмогЪ..и без това едвам се оправих с таблиците докато ги изнамеря тези предните нещица. Sick

Цитат на: Ню
Нашата педиатърка дойде на следващия ден след изписването ни в къщи и не ни е искала никакви пари. А тогава, много ясно, бебето нямаше още ЕГН.

И нашата не ни е искала..... Peace

Но ако искаш , ще се поразровя за да го намеря! Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт