Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 ноем. 2005, 14:08 ч.

Проблем в яслата

 • 1 587
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 512
Здравейте, момичета!
Изчаках няколко дни, преди да пусна темата, за да се поуспокоя малко и да мога да ви разкажа всичко без излишна емоция.
Надявам се, ще имате търпение да прочетете дългия ми разказ и ще можете да ми дадете съвет.
Всичко започна в петък следобяд, когато си взех Криси от яслата. След като се прибрахме вкъщи, тя каза, че й се пишка. Събух я, за да я сложа на гърнето. Щях да припадна, когато я видях в какво състояние беше- неизбърсано ако по дупето, остатъци от тоалетна хартия, а дупето й приличаше на червен маймунски г*з, отпред беше прежулено. Заведох я в банята, за да я измия, но тя се разпищя от водата и казваше" Мамо, боли ме, боли ме". Почитих я с мокри кърпички, а през почивните дни я мазах с Бактробан, за да й мине.
В понеделник я заведох на ясла. Попитах коя леля е била на смяна в петък и обясних защо се интересувам. Учителката на Криси каза, че лелята ще бъде на работа утре, т.е. вторник и ще й предаде, но помоли и аз след това да си говоря с нея.
Във вторник сутринта отиваме в яслата и с влизането си чувам откъм занималнята кански крясъци и следната реплика " Аман от фасони и претенции, оная, на Кристина майка й, само да ми дойде, хубаво ще я начешам и ще я изгоня" #Crazy #Crazy #Crazy Аз се разтреперих цялата, звъннах, за да дойде учителката да приеме Криси. Тя влезе, а след това дойде и лелята заедно с учителката. Аз й казах, че не съм "оная" и че не съм дошла нито да правя фасони, нито да се карам. Отбелязах, че нямам никакви забележки нито към отношението, нито към грижите за Криси в яслата,единствено за да обърна внимание на нещо, което не се случваше за първи път- а именно- Кристина да си идва вкъщи подсечена и с неизбърсано дупе. Е като почна тая жена... Едвам успях да кажа няколко думи, защото тя крещеше през цялото време, казва :"Ти (забележете, аз говоря с нея на "Вие", тя към мен- на "ти") знаеш ли, че аз имам диабет, знаеш ли колко ми е захарта на мене в момента заради твоите фасони? На твоята Кристина всичките й капризи.  се задоволяват (капризите на Кристина се изразяват в това, че тя пие вода от чаша с човка и заспива следобед с едно плюшено мече) и т.н. все в тоя дух. Аз казах, че носим мечето, защото Кристина изобщо няма да заспи без него в яслата.  Всичко това го обяснявах през сълзи, защото ми стана много неприятно и хиляди пъти съжалих, че не си премълчах и изобщо повдигнах въпроса. Но смятам, че това влиза в задълженията на лелята, а пък на нея ако не й се занимава- да си ходи вкъщи.
В сряда вече бяха сложили бележка, че се забранява носенето на играчки отвън и че играчки, внесени в групата, остават там. говорих с учителката, и й казах, че няма проблем мечето да си стои там- дали в занималнята, дали в гардероба- важното е да е там, когато слагат Криси да спи.
Исках да споделя с вас това, което ме тормози в последната седмица и да ви попитам- дали да си мълча занапред, ако се случи нещо подобно, за да избегна конфликти, които биха могли да се отразят и на детето, или да повдигна въпроса пред по- висшестоящ, напр. директорката на яслата?

# 1
 • Sofiа
 • Мнения: 2 593
 #Cussing out кукумявка тъпа.
Не си премълчавай в никакъв случай и отнеси въпроса по всички инстанции, които засяга.
Не може такива изкукумицирали идиотки да си изкарват злобата на децата ни  #Cussing out

# 2
 • Мнения: 2 700
Проблемът е действително деликатен, защото чисто първосигнално лелката може да си го изкара на дъщеричката ти. Аз, обаче, никога и по никакъв повод не съм мълчала. В крайна сметка докато ние не си търсим правата, нещата ще стават все по-лоши. Когато съм имала поводи, аз съм ходила и съм говорила с директорката. Ако лелката е чувствителна ?!? и болна - има десетки други, които със сигурност биха заели мястото й. Попитай, между другото, и други майки с какви впечатления са от гледането на децата им. Тя вероятно се отнася еднакво с всички деца. Ако сте повече недоволни имате повече шанс. Но АЗ не бих си оставила магарето в калта.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 382
Според мен не бива да премълчаваш когато става въпрос за здравето и отношението към детита ти - това да ходи с неизбърсано дупе не е особено здравословно! Моля, нека лелята опита да ходи така!
Както е посочено, консултирай се с други мами от яслата и с директорката, но не оставяй нещата така!
Успех!

# 4
 • sofia
 • Мнения: 6 447
Алекс, успокой се. Кофти, че си се разплакала пред тая кукумявка. по принцип и аз трудно се сдържам, но колкото по-малко емоция при такива спорове, толкова по-добре. Мисля да говориш с директорката (особено като не е за пръв път). Кротко и благо, но категорично. Винаги, когато съм успявала да си сдържа емоциите и съм била категорична съм постигала успех. Без скандали и викане.
 Да ти кажа, че тя е в яслата след 9 ч и си тръгвала към 15 ч.
И аз съм насъбрала, ама по друга линия.
Що се отнася за табелката за играчки отвън, в нашата група виси, ама си пускат децата с играчките.

# 5
 • Там където е семейството ми
 • Мнения: 2 510
Аз не бих си замълчала.Все пак става въпрос за детето ми.
Преди няколко седмици, вземайки Боби от градината, още не беше влязал в колата, когато каза"Мамо пък тя ме удали"Питам го аз кой те удари и той ми каза "Леля Нина"
Попитах, къде го е ударила и той ми показа ръката си която беше зачервена.Боби ми каза, че го е ударила, заради това, че не  е искал да спи на обед.Прикипя ми. ShockedАха да се върна и да се разправям с лелката но мъжът ми ме спря.На сутринта водя аз Боби на дома и питам госпожата, къде е Нина, леличката.
Госпожата на Боби ме погледна доста странно, и само промълви"И ти ли ще се караш"Стана ми ясно от тия думи, че не само мойто дете е потърпевшото.
Идва след пет минути прословутата леля и ми жвака една дъвка насреща.
"Познаваме ли се?
Аз:Ами не се познаваме ама държа да се запозная с вас.
Тя:И защо?
Аз:За да ти кажа, че ако още веднъж удариш детето ми ще ти пратя мъжът ми за да се опиташ да му обясниш, докато не те е наритал чие дете си позволяваш да удряш.
Тя:Ама ти въобще наясно ли си колко е палаво?
Аз: Първо детето ми не е палаво, гарантирам за това, и второ даже и да е направило нещо, не си ти човекът който ще му посяга и най-вече само заради това че не е искал да спи на обед.
При тези ми думи лелята се фръцна, като изломоти "Абе бегай от тука"
Така лииии казах си не си познала, излизам и право при директора.
С две три приказки и обясних за какво става въпрос.Пред нея не се стърпях и се разплаках.Та аз съм минала със детето си през самият ад, не съм си позволила да го удрям а видиш ли тая лелка дето не му е никаква, ще го удря.Хайди де.
Е имаше резултат.Лелката вече не работи в градината на Боби.Имало е оплаквания и от други родители.

Така че те съветвам да не си мълчиш защото такива хора се качват на главата ти, а от всичко това страдат децата ни.

# 6
 • Мнения: 2 792
   Мисля, че трябва да говориш с госпожите в групата, спокойно, без да се караш, че въпроса те притеснява и смяташ да го отнесеш към директорката. Пред лелка, повече не показвай слабост, видяла е, че си младичка и си го е изкарала на теб, не се оправдавай и извинявай пред нея, не си и длъжна за нищо, не забравяй да спазваш добрия тон.
  Ако споделянето с госпожите не помогне, отнеси въпроса към директорката, като разкажеш и за демонстрираното отношение към теб. Опитай се да запазиш самообладание и всичко да бъде проведено, като нормален и спокоен разговор, тръгнеш ли през скандала, до никъде няма да стигнеш.
 Успех!!!

# 7
 • Мнения: 1 017
ето това бих направила аз: отивам при директорката, и съоб6тавам за слу4ката, с под4ертаване ан поведението на лелката и към теб самата (ако може6 да го направи6 хладнокръвно...). паралелно говоря и с у4ителките и питам някой и друг родител какво е впе4атлението от въпросната лелка (ако пък им а и родителска сре6та, най добре). ако това се е полу4авало и с други, просто поставям ултиматум. в крайна сметка имам много други кадърни, безработни жени, които с радост биха имали работа (па платена  и толкова малко), и с нормално 4уство биха се отнасяли към детето ти...това вси4ко при условие 4е слу4ката не е за първи път...
а на лелката не само кръвната захар и е проблема  Crazy
съжелявам, 4е се е слу4ило на детенцето ти и на теб.   bouquet
 То4но ситуацията на Ивка10 може би 6те се повтори...
стискам ви палци   bouquet

# 8
 • Мнения: 1 113
Не само, че трябва, ами е задължително да говориш с директорката. Дори настоявай разговора на директорката с "болната" леля да не се състои само в забележка за грижата й към децата, а и за отношението й към родителите. В крайна сметка ако на лелята не и харесва работата - да си намери друга и да не тормози децата.
Съжелявам за това, което ви се е случило, има хора прости и нахални! Успех!

# 9
 • Мнения: 532
Съжалявам, че не можах да прочета всички мнения и затова се извинявам, ако повторя някого.
Ще ти дам пример с това, което се случи на нас.
Елена тръгна в първи клас, няма и месец след това от по-големият й брат научих за следната случка, която съученици на Ели му разказали.
Ели била изкарана на дъската да каже кои са народните будители. Не зная какво точно е отговорила, но учителката не била доволна и искала още и още. Ели обаче запецнала и само мълчала  smile3505. Госпожата, която по това време беше също майка на две малки деца, изключително изнервена жена, хваща дъщеря ми, разтърсва я, дърпа я за косата, като междувременно сипе обиди. Целият клас се смее и подиграва. Елена остава безмълвна, а единственото, което се сеща учителката е да я изгони от клас.
Не можах да повярвам, а това се случи в софийско училище със специална насока за психологическото развитие на децата, имаха дори детски психолог.
Не отидох изобщо при тази учителка, писах директно до Директорката на училището с молба да бъде проверен случая. Висшата инстанция беше безкрайно любезна и ПОМОЛИ мен да не завеждам молбата официално, т.к. учителката ще бъде уволнена без всякакви обяснения.
След това точно тази госпожа, която беше класна на Ели, всеки път без да я питам ми обясняваше как е дъщеря ми в училище и лично се извини за постъпката си. Вярвам, че дори ми беше благодарна, т.к. самата тя нямаше никакво извинение.
Та това, което исках да кажа е, че няма смисъл да се занимаваш с някакви си лелки, а отиваш там, от където им зависи хляба. Ако има пък някакви връзки, които я задържат там, отиваш на още по-високо ниво. Наистина, че отнема време и нерви, но си струва удовлетворението. Имайки впредвид, че тези хора се грижат не само за нашето дете, а и за много други. Ако всеки си премълчи или се опита да се бори лично с виновника, горко на децата ни.

# 10
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 049
Eдна такава лелка, започвайки да мие нааканото дупе на синчето му казва: "К'во ревеш бре дърто магаре...да се насираш още...?"
И аз като се обърнах и като й рекнах: "Ми той ако е дърто магаре, ти каква си?"
Оная  Shocked
Оттогава са много сговорчиви към мен  Twisted Evil.
Та мисълта ми беше - хич не се вързвай на такива персони. Като (ако) е болна, защо е на работа?
Отнасяй се и към Директорката. Не си премълчавай и занапред  Peace

П.П: за кое ОДЗ говориш?

# 11
 • Мнения: 883
Какво ще и ревеш на тая, хм, "госпожа" и какво те интересува нейният диабет, болестта ли я кара да се държи идиотски с децата? Като не знае как да се държи с хлапета защо изобщо се е хванала да работи в ясла? Откъде накъде детето ти ще го боли заради нея? И със теб се е държала адски нагло, я багажа, чантата и вън!

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Лошо, че не си си овладяла нервите и си се разплакала. Сега лелите ще те имат за слабачка и ще смятат, че всякак могат да те манипулират (което си е така, всъщност).

Когато в началото като тръгна на ясла, Мая започна да се връща със зачервено дупе, и да се оплаква, че я боли (даже отказа да ака 2-3 дена зарадо това), без да се обяснявам, занесон мокри кърпички, сложих ги в шкафчето на детето и казах на лелята да я бърше с тях, защото й е разранено дупето и на психическа основа отказва да ака в противен случай. Бях любезна, разбира се, но не е и стоял въпросът да е някак иначе. Знам, че не ги ползват всеки път, но от време на време напомням за тях. Проблеми с дупето повече нямаше.

Ако аз бях в твоята конкретна ситуация с лелята-дразнител, щях да я навра в кучи гъз. Но пък аз съм си зла в такива ситуации.

# 13
 • Мнения: 1 512
Благодаря на всички за отговорите и съпричастността с проблемите ми  bouquet
Бу, т'ва ми е на мен дефекта- много съм емоционална и понякога трудно се сдържам Sad Е т'ва е, ако бях някоя по- устата, щях да я завра в к**и г*з лелята, ама на- такЪва съм си, лекувам се ,дано ми мине Mr. Green  Аз с учителката и мед. сестрата нямам проблеми, с тях си общувам съвсем нормално. Когато говорих с учителката за подсеченото дупе, бях съвсем спокойна и категорична, че държа да почистват дупето й с мокри кърпи- и без това всеки месец носим там по един голям пакет.
Да ви кажа за днес- бяха й прибрали мечето в гардероба, заспала е без него, но е заспала от изтощение- скъсала се е от рев... а днес сутринта една мама каза: "Ау, ама вие защо го носите този Мечо, знаете ли, че ще ви го вземат?" Абе викам знам, ама нали съм неразбрано говедо с претенции Mr. Green, продължавам да го нося.
Не разбирам защо й вземат нещо, което й напомня за дома и я успокоява? Обяснението в бележката гласи:" Тук играчки има достатъчно". Но ние не го носим поради недостатъчност ма играчки...Пфу...Не ми се разминаха и на мене тия проблеми...
Относно разговор с други родители или да поискам родителска среща- рядко се виждам с другите родители, а и те изглеждат по- изпълнителни от мене, не носят играчки...
Има една подробност, която не съм споменала. Аз работя в съседната ДГ. Директорката на градината ми съдейства да запишем Криси на ясла. Всички в ДГ познават лелята, защото е баба на две от децата там. Ако разсмърдя случая, нали се сещате, че ще стане мазало...
Та такива ми ти работи. Дано да успеем цивилизовано да разрешим тези проблеми. И да не ви занимавам повече с тях Wink

# 14
 • Мнения: 671
ale_x_andra  съжалявам че  се е случило така при вас горкото февруарско Криси няма да оставяш нещата така Твърдо трябва да я поставиш на място тази лелка изобщо не и се треси аааааааа Говори с директорката а това с играчките не го разбирам какво им прече да и дават любимото мече аз даже си мислех че всички деца които се имат много любима играчка си я носят Confused
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт