Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 151
Здравейте,
моля ви да ми помогнете!
Съпругът ми почва работа в Бърно, Чехия от 02.01.2006г. и аз се чудя дали да тръгна с него или да си остана в България до раждането на детето. Чакаме нашето бебче в края на март. Лошото е, че ако тръгна с него ще съм  като турист и след три месеца от неговия престой ще мога и аз да подам молба за постоянно прибиваване и то във Виена или Братислава, а през това време аз ще съм току що родила или ще чакам бебо всеки момент да се появи така, че няма да мога да пътувам.
Другото, което ме притеснява неговите здравни осигуровки/застраховки/ ще покрият ли раждането или трябва да го плащам и да не е това много скъпо.
Просто не зная какво да правя. Моля ви дайте ми съвет!

# 1
 • Германия
 • Мнения: 7 143
Бих ти препоръчала във всички случаи да разучиш как стои въпроса със осигуровките и плащането.. Дано някоя от чешките мами даде повече информация.
А ти лично къде се чувстваш по-сигурна - в БГ сама или на чуждо, но с половинката?

# 2
 • Мнения: 7 606
Във всеки слу4ай погледни хубаво zастраховката на мъжът ти, дали ти въобЩе си осигурена като негова съпруга, и да ли това вклиу4ва и бремеността. Застраховките 4есто не ги вклиу4ват, а само спеШни zаболяваниа. Аz тъкмо се борих със zастраховките а отивам "само" от едната държава в ЕС в друга.

# 3
 • Czech Republic
 • Мнения: 2 663
Здравей Ети, Grinning

Значи, за застраховката - със сигурност не е семейна, защото за такава тук не съм чувала. Да, мъжа ти може да я плаща - не е много скъпа (около 15 евро на месец), но мисля, че това е само, ако си с постоянно пребиваване(т.е. не като турист). при това положение, не те съветвам, да ползваш каквито и да е здравни услуги тук, защото ще ви излезе много солено. Така че, по-добре изчакай с раждането в БГ и след разрешението, спокойно можеш да пътуваш насам и с бебока.

Не знам дали си мислила и за това, но те предупреждавам, че тук е почети невъзможно да намериш ясли(защото майчинството е 3-4 години), а детегледачките са изключително скъпи. Така че ако си правиш планове, да започнеш и ти работа, ще е почети невъзможно, без чужда помощ.(Това само като информация, защото е добре да го знаеш).

Ако имаш още въпроси, ще се радвам да ти отговоря, може и на лични! Grinning

Успех сега и лека бременност!  bouquet

# 4
 • Мнения: 6 395
 здравей и от мен Grinning
и аз като Наталина мисля, че заради осигуровките, ще ви е по добре да си родиш в БГ, тук неговите осигуровки нямат нищо общо с твойте, или да запита фирмата в която ще работи дали, няма да може и теб да осигурява /но в това доста се съмнявам  Rolling Eyes/
Аз раждах декември мин.година, и на финала като се записвах вече в самото родилно, че ще раждам, начинаеща сестричка беше на приема, и хабер си нямаше какво да прави с чужденката  Laughing та вика шефките, който в мое присъствие й обясниха, че без постоянно пребиваване, граждани от трети страни / разбирай не Чехи и не ЕС/си плащат абсолУтно всичко, аз разбира се веднага попитах, ако беше моя случай такъв колко щеше да ми струва раждането, и те казаха сума 42 хиляди/ което се равнява на  около 1065еур, и това било основното, ако има усложнения, всичко се плаща, а това е година стара информация вече  Wink така че си преценете  Wink
А за документите, изобщо не те разбирам, защо в Виена или Братислава ще ходиш, след като тук си има полиция за чужденци и си мисля,че там можеш всичко да си уредиш  newsm78 или пък щом вече мъжа ти е сигурен, въз основа на неговите документи, защо не се запиташ в Чешкото посолство в София, и с готови документи да заминете и двамата  newsm78

Поздрави за сега
ако имаш още въпроси, каквото можем ще помагаме  Wink

# 5
 • Мнения: 151
Ох много ми се иска да тръгна със съпруга си защото сме женени само от два месеца / днес стават точно два/. Не мога да си представя, че 5-6 месеца няма да сме заедно и че бебо ще се роди, а него няма да го има.   Tired

# 6
 • Германия
 • Мнения: 7 143
Ох много ми се иска да тръгна със съпруга си защото сме женени само от два месеца / днес стават точно два/. Не мога да си представя, че 5-6 месеца няма да сме заедно и че бебо ще се роди, а него няма да го има.   Tired
Ох милите, вие сте съвсем пресни Rolling Eyes
ами....освен да събираш пари за плащане на раждането или да търсите такава застраховка, която поема поне част от тези разходи Whistling

# 7
 • Мнения: 151
Точно това вече обсъждаме с съпруга ми /Иво/. Наистина е малко скъпичко, но нали няма да раждам всеки ден Laughing. Започнахме да обсъждаме дали не мога да получа виза от България, ако фиктивно сключа договор за работа с някоя Чешка фирма. newsm78 Тук в посолството ни казаха, че  сега докато се изготвятна на Иво визата аз не мога да кандидатствам за такава, едва като е готова неговата, а ние тогава ще сме вече в Чехия.

# 8
 • Мнения: 4 399
Разучи как стоят нещата с осигуровките. Защо трябва да си като турист? Не може ли да ти издадат някаква виза от посолството в БГ?

И според мен е много важно да останеш с мъжа си. Дори е по-важно от всички осигуровки и пари на света. Мъжа ти трябва да изживее бремеността ти с тебе. Ако е възможно трябва да е от първия ден до тебе и малкото човече. Това създава връзка: между тебе и мъжа ти, между детето и него. От собствен опит мога да кажа че подкрепата на мъжа ми никога не е била от толкова голямо значение както в момента. Ние бяхме също на път да живеем в различни държави за известно време точно когато забременях. В началото ми се струваше че не би било голям проблем, при нас щеше да е въпрос на 4-5 месеца. Но сега много ценя неговото присъствие и подкрепа и съм безкрайно доволна че имахме късмета да останем заедно. При това нашата връзка е доста по-дълга от вашата. Но понякога изпадам в много тъжни настроения и само той е в състояние да ме извади от тях.
Помислете добре. Ако може, нека започне работата след като родиш. Дори като много краен вариант се откажете за момента, все пак семейството ви и отношенията които тепърва ще изграждате са над всичко.

# 9
 • Мнения: 1 215
Аз лично бих ти препоръчала да родиш в България. Тук са всичките ти близки и всички, от които можеш да очакваш помощ. А през първия- втория месец много ще ти се иска да има кой да те отмени.
Аз лично родих в България и когато Емма беше на месец и половина заминахме за Полша. Много по- различно е.

# 10
 • Мнения: 151
Много ви благодаря за съветите! Иформацията ми беше доста полезна иначе тръгвахме на сляпо  bouquet

# 11
 • Мнения: 6 395
8 Тук в посолството ни казаха, че  сега докато се изготвятна на Иво визата аз не мога да кандидатствам за такава, едва като е готова неговата, а ние тогава ще сме вече в Чехия.
то май за повечето държави е така, чак единия като получи виза, и дръгия се врзва за него... Може да попита в фирмата кадето ще работи, дали не може и с теб договор да склУчат за да ти уредят документите по бързо...
Друго не се сещам какво да ти кажа, също ако решип в бг да раждаш, пък мъжа ти да си вземе отпуска.... незнам кое ще ви е по добре, от друга страна,той ще е на работа и по цял ден ще сте самички с новороденото, предполагам че и чешкия ти може да не е много добре / всъщност нищо не си споменала за езика  Wink/ та си мисли, че и бг и цз имат свойте плУсове и минуси в случая  Rolling Eyes Wink

# 12
 • Мнения: 447
Ами аз бях на подобно положение и ако мога да съм полезна -ето как ние си уредихме въпроса.Има няколко разлики,оба4е които може и да са от доста съществено зна4ение.
Ние вси4ки сме със служебни паспорти,но дотук с облагите от работодателя на съпруга ми.Съпругът ми е с БГ застраховка,която си е само за него.Аз и дъщеря ни тръгнахме с туристи4ески от БГ,които оба4е не покриват нищо по бременност,раждане и т.н(с изклЮчение мисля на животоспасяване,и то дали не бе6е след 7мия месец ако тръгва6-не помня ве4е).НО като пристигнахме(след 2месеца) успяхме да се застраховаме(аз и детето) тук в Холандия на 4астно(защото БГ не била в европейския съЮз).Но сумата е приблизително 200евро на месец и застраховката се прави след като ни издадоха регистрационни карти тук.Ина4е 6те ми покрият вси4ко по раждането.
Така 4е търсете варианти и там(4ехия) на място.Ли4но ние много държахме да сме заедно,макар 4е сме женени от по4ти 6 години.Не мисля,4е вси4ки близки в БГ могат да заместят таткото,поне за мен винаги е било така.И още пове4е,4е като сте само двамата той много по отрано и по-активно 6те ти помага за вси4ко,свързано с детето.
Идва ми една идея,която е приложима донякъде според това как бременееш.Дали ще можеш да пътува6 в края на януари та 4ак в края на април да ти се наложи да се занимава6 с уреждането на документите newsm78.Но пък като си със статут на турист как ще се застрахова6???? newsm78.Или пък ако тръгне6 пак месец след него нали неговата виза като е готова 6те ти е възможно и ти да полу4и6 такава?Няма ли на4ин в твоето положение да я полу4и6 и по-рано(въпросът ми се струва ритори4ен май,но аз ли4но никога не се отказвам да ровя и 4ета възможни правилници,наредби,закон4ета).Съветът ми е ти добре да се запознае6 с процедурите в законите и да се интересува6 конкретно ина4е не изклЮ4вам вероятността да има възможност,а служителите да не са много наясно и да не могат да ти кажат как то4но да си уреди6 въпросите.Ще дам за пример само следния мой слу4ай:
Зна4и тъкмо бяхме разбрали,4е съм бременна с второто и мъж ми трябва6е да тръгва.Аз оба4е имам сигурна и добра работа,но не ми се полага неплатен отпуск за пове4е от месец т.е. търсех на4ин да си запазя работата при така създалата се възможност(май4инство),но и да го последвам колкото се може по-рано.Та сещам се аз,4е обсъждаха промени в кодекса на труда-намерих то4но това което ми трябва6е-6мес неплатен за гледане на дете до 8год.4етох и кодекса за социално осигуряване ит.н и отивам в НОИ да си доизясня кой и как трябва да ми издаде болни4ните за раждане и бременност.Оба4е се оказа,4е инспекторите,които дават справки то4но по КТ изобщо не бяха и запознати с новостите,нищо 4е бяха приети преди 9месеца.Та се запо4на тепърва сваляне от мрежата на новия кодекс,търсене на конкретния 4лен и проумяването му и т.н. т.е. не ми стана ясно кой на кого дава справка.Взеха,4е ми повярваха Twisted Evil най-накрая,4е го има законово този отпуск.А ако просто ги бях попитала и не бях упорствала може и до ден дне6ен да си останат ненаясно.
Така 4е пак те съветвам търси и 4ети и тогава аргументирано питай в съответните служби,пък дано се намери на4ин да сте заедно.
А ако 6те ползва6 болни4ни за раждане от 4ужбина мога и за това да ти дам инфо - кой,как и при какви условия ги издава(не бях и подозирала за наредбата за експертиза на работоспособността).
Успех в на4инанието и не се предавай Peace

Последна редакция: пт, 18 ное 2005, 15:12 от Gerylyn

# 13
 • Мнения: 6 395
http://domavcr.cz/

http://www.mvcr.cz/cizinci/vizum_90.html

 Wink Wink Wink

Последна редакция: пт, 18 ное 2005, 15:31 от Eli cz

# 14
 • Мнения: 151
Много ти благодаря Ели, точно от това имах нужда!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт