Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 99
Имам предвид следното - захранвам дъщеря си от една седмица (по препоръка на нашия педиатър, който е последовател за захранването на навършени 5 месеца и по разни мои съображения). В момента сме въвели морковено пюре, но не сме стигнали до цяло бурканче - днес изяде най-много и то беше 2/3 пюре на Хип, т.е. около 70-80 гр., но целта според педиатъра ни е да заместим обедното хранене със зеленчуково пюре. За сега след пюрето кърмя и тя естествено изяжда по-малко кърма. Въпросът ми е - трябва ли да се доизцеждам след като тя е яла и съответно - да се изцеждам нацяло, когато заместим цялото хранене. Не усещам някакво нетърпимо напрежение в гърдите, но не знам дали ще се регулира млякото според новите и нужди или ще прецакаме лактацията като цяло. Намерението и по-скоро възможностите ми са да кърмя до 1 год., но не знам какво да правя с кърмата при предстоящите заместени хранения. Предварително ви благодаря!

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
По принцип не е необходимо да се цедиш за поддържане на лактацията дори при заместване на хранения - на този етап нещата се регулирани и гърдите обикновено безпроблемно се приспособяват да не произвеждат мляко за това хранене,а само за другите. Много майки кърмят безпроблемно дълго време само сутрин и вечер - просто се наблюдавай да не се препълваш много и цеди до облекчение,ако се налага и за около седмица гърдите ще свикнат без едно кърмене.

# 2
 • София
 • Мнения: 99
Мерси много, Хедра! Grinning И да използвам да те питам - началото на май месец дали е подходящо време за отбиване?

# 3
 • Варна
 • Мнения: 2 572
Аз също си мислех да задам подобен въпрос. Вече съм заместила 2, а скоро и 3 хранения, но кърмата ми взе хич да я няма  Embarassed. Само вечер като се събуди да суче тогава, да има. Ама през деня е лек ужас, явно не пуска достатъчно и той е като шугав. И се принудих през деня да дам адапте  Cry. Сега на моменти ми е доста гадно. Гърдите ми дори не се препълват когато не е пропуснал 2 или 3 сукания, а преди се напрягаха поне. Давам му иначе да суче след всяко заместено ядене, и той сучеше по 3-4 мин ама това до преди няколко дни и сега незнам какво да правя  Rolling Eyes Embarassed. Помогнете. Аз ли съм виновна, че така намаля. То и преди 4месеца беше намаляла, ама тогава нямах заместени хранения и стана лесно възвръщането на кърмата, а сега как или скоро ще се отбива това дете. Искаше ми се поне до годинка да го кърмя  #Cussing out.

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Тедулина,това състояние е преодолимо - просто трябва за няколко дни (или по-скоро около седмица) да предлагаш твърдите храни в малко количество, и то задължително след кърмене.Когато за кратко време се заместят напълно няколко хранения,е възможно кърмата да намалее,защото няма достатъчно стимулация, но това е обратимо, ако върнеш бебето на гърдата и оправиш нещата с предлагането - първо кърмата,после твърдите храни,за да има желание да суче. Можеш да включиш и няколко пъти на ден цедене, ако не искаш да кърмиш често и да намаляваш твърдите храни - но има вероятност детето  постепенно все повече да губи интерес към сученето, затова е по-добре паралелно да събудиш интереса му с често предлагане и то да ти увеличи кърмата със сучене.
Снежана,не мога да ти кажа нищо със сигурност - нямам опит в отбиването,а и моите планове са различни. Но това,което мога да кажа чисто теоретично - по принцип не се препоръчва отбиване в топлия сезон и самото отбиване е желателно да протече плавно и постепенно,в продължение на достатъчно време както с оглед здравето и емоционалния комфорт на детето,така и за да се избегнат проблеми с гърдите. Затова ми се струва,че си оставяш кратко време до лятото...може би е разумно да обмислиш нещата и евентуално да запазиш сутрешно и вечерно кърмене лятото,ако плановете ти го позволяват - или пък да си оставиш около 2 месеца време за отбиване,т.е. да започнеш още през април.

# 5
 • Мнения: 7 837
Tedulina, откакто запо4нах да замествам хранения, гърдите ми много се промениха. Нормално е да не се препълват ве4е. Това не означава, 4е нямаш кърма. Повечето бебета преминават през такъв въртелив период  Wink
Ако си решила, просто трябва да бъдеш по настоятелна.

Общи условия

Активация на акаунт