Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 99
Имам предвид следното - захранвам дъщеря си от една седмица (по препоръка на нашия педиатър, който е последовател за захранването на навършени 5 месеца и по разни мои съображения). В момента сме въвели морковено пюре, но не сме стигнали до цяло бурканче - днес изяде най-много и то беше 2/3 пюре на Хип, т.е. около 70-80 гр., но целта според педиатъра ни е да заместим обедното хранене със зеленчуково пюре. За сега след пюрето кърмя и тя естествено изяжда по-малко кърма. Въпросът ми е - трябва ли да се доизцеждам след като тя е яла и съответно - да се изцеждам нацяло, когато заместим цялото хранене. Не усещам някакво нетърпимо напрежение в гърдите, но не знам дали ще се регулира млякото според новите и нужди или ще прецакаме лактацията като цяло. Намерението и по-скоро възможностите ми са да кърмя до 1 год., но не знам какво да правя с кърмата при предстоящите заместени хранения. Предварително ви благодаря!

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 316
По принцип не е необходимо да се цедиш за поддържане на лактацията дори при заместване на хранения - на този етап нещата се регулирани и гърдите обикновено безпроблемно се приспособяват да не произвеждат мляко за това хранене,а само за другите. Много майки кърмят безпроблемно дълго време само сутрин и вечер - просто се наблюдавай да не се препълваш много и цеди до облекчение,ако се налага и за около седмица гърдите ще свикнат без едно кърмене.

# 2
 • София
 • Мнения: 99
Мерси много, Хедра! Grinning И да използвам да те питам - началото на май месец дали е подходящо време за отбиване?

# 3
 • Варна
 • Мнения: 2 560
Аз също си мислех да задам подобен въпрос. Вече съм заместила 2, а скоро и 3 хранения, но кърмата ми взе хич да я няма  Embarassed. Само вечер като се събуди да суче тогава, да има. Ама през деня е лек ужас, явно не пуска достатъчно и той е като шугав. И се принудих през деня да дам адапте  Cry. Сега на моменти ми е доста гадно. Гърдите ми дори не се препълват когато не е пропуснал 2 или 3 сукания, а преди се напрягаха поне. Давам му иначе да суче след всяко заместено ядене, и той сучеше по 3-4 мин ама това до преди няколко дни и сега незнам какво да правя  Rolling Eyes Embarassed. Помогнете. Аз ли съм виновна, че така намаля. То и преди 4месеца беше намаляла, ама тогава нямах заместени хранения и стана лесно възвръщането на кърмата, а сега как или скоро ще се отбива това дете. Искаше ми се поне до годинка да го кърмя  #Cussing out.

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 316
Тедулина,това състояние е преодолимо - просто трябва за няколко дни (или по-скоро около седмица) да предлагаш твърдите храни в малко количество, и то задължително след кърмене.Когато за кратко време се заместят напълно няколко хранения,е възможно кърмата да намалее,защото няма достатъчно стимулация, но това е обратимо, ако върнеш бебето на гърдата и оправиш нещата с предлагането - първо кърмата,после твърдите храни,за да има желание да суче. Можеш да включиш и няколко пъти на ден цедене, ако не искаш да кърмиш често и да намаляваш твърдите храни - но има вероятност детето  постепенно все повече да губи интерес към сученето, затова е по-добре паралелно да събудиш интереса му с често предлагане и то да ти увеличи кърмата със сучене.
Снежана,не мога да ти кажа нищо със сигурност - нямам опит в отбиването,а и моите планове са различни. Но това,което мога да кажа чисто теоретично - по принцип не се препоръчва отбиване в топлия сезон и самото отбиване е желателно да протече плавно и постепенно,в продължение на достатъчно време както с оглед здравето и емоционалния комфорт на детето,така и за да се избегнат проблеми с гърдите. Затова ми се струва,че си оставяш кратко време до лятото...може би е разумно да обмислиш нещата и евентуално да запазиш сутрешно и вечерно кърмене лятото,ако плановете ти го позволяват - или пък да си оставиш около 2 месеца време за отбиване,т.е. да започнеш още през април.

# 5
 • Мнения: 7 837
Tedulina, откакто запо4нах да замествам хранения, гърдите ми много се промениха. Нормално е да не се препълват ве4е. Това не означава, 4е нямаш кърма. Повечето бебета преминават през такъв въртелив период  Wink
Ако си решила, просто трябва да бъдеш по настоятелна.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт