Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 10 621
Здравейте момичета,

Имам един въпрос. Аз съм с два спонтанни аборта в 5г.с. след втория, който бе последван от кюртаж през април 2010г. вече нямам и овулация. При изследване на хормони на щитовидната жлеза се оказа, че имам завишено ТСХ (малко над 3) и установен с ултразвук Хашимото. Казаха ми, че нямам нужда от лечение - какво ще кажете по въпроса. Thinking

Да си намериш добър ендокринолог с който да смъкнете ТСХ под 2,ако искате бебе разбира се.
Ето нашата тема на Хашимотките:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=538666.new

на стр.1 има инфо за ендокринолози в различните градове,както и инфо за самото Хашимото

Няма да е зле да видиш и репродуктивните хормони как са.

# 16
  • Мнения: 451

Здравейте момичета,

Имам един въпрос. Аз съм с два спонтанни аборта в 5г.с. след втория, който бе последван от кюртаж през април 2010г. вече нямам и овулация. При изследване на хормони на щитовидната жлеза се оказа, че имам завишено ТСХ (малко над 3) и установен с ултразвук Хашимото. Казаха ми, че нямам нужда от лечение - какво ще кажете по въпроса. Thinking

Да си намериш добър ендокринолог с който да смъкнете ТСХ под 2,ако искате бебе разбира се.
Ето нашата тема на Хашимотките:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=538666.new

на стр.1 има инфо за ендокринолози в различните градове,както и инфо за самото Хашимото

Няма да е зле да видиш и репродуктивните хормони как са.



Абсолютно съм съгласна  Peace Ако си от Пловдив мога да те насоча към добър ендокринолог,който поне на мен ми помогна много  Peace

# 17
  • Мнения: 173
Благодаря Ви! Ами за този период съм пускала всички възможни хормони, генетични и имунологични. От София съм и до сега ходех при д-р Машка Георгиева от Майчин Дом на 13 етаж, но като гледам ще я сменя  Crossing Arms. И разбира се, че искам да забременея и съм го казала повторила и потретила на докторкта, но тя ми написа, че нямам нужда от лечение. Сега февруари месец ще пускам наново всички изследвания на щитовидната и репрудоктивните хормони. Не съм се отчаяла заради това, че в края на март ще ходя за първичен преглед при д-р Стаменов и се надявам да ми обърне повечко внимание и на положителен резултат Mr. Green

# 18
  • София
  • Мнения: 10 621
criskata В такъв случай с две ръце ти препоръчвам д-р Начев от МД в ендокринологията е той  Peace през седмицата е там след 8.30-до 13 часа,може и без час да отидеш. Аз ходя при него и съм пациент на клиниката която споменаваш-оттам д-р Сигридов ме прати миналата година при Начев. Невероятен лекар е Начев и се занимава точно с това,което ти трябва.

# 19
  • Мнения: 173
Nuclearbaby благодаря ти! Ама не разбрах нещо. Д-р Начев на 13 етаж ли е в майчин Дом, там където е и моята докторка?

# 20
  • София
  • Мнения: 10 621
Nuclearbaby благодаря ти! Ама не разбрах нещо. Д-р Начев на 13 етаж ли е в майчин Дом, там където е и моята докторка?

Не, отстрани на Майчин Дом има крило Ендокринология ако не се ориентираш питай някой там, влиза се после по едни стълби надолу,после през една стъклена врата,после леко вдясно и ще видиш коридор...питай, ще те ориентират хората

# 21
  • Мнения: 173
 Peace благодаря ти

# 22
  • Мнения: 173
Nuclearbaby още нещо, Начев къде държи да се правят изследванията?

# 23
  • София
  • Мнения: 10 621
Nuclearbaby още нещо, Начев къде държи да се правят изследванията?

Бодимед или Кандиларов. Аз преди ги пусках в цибалаб,но от скоро в Кандиларов.

# 24
  • Мнения: 60
Здравейте!Бих искала да се присъединя към вас.От близо година и няколко месеца съм с хипотериоидизъм и съм на Еутирокс, като дозите сме ги коригирали във времето. Имам едно  прекрасно момиченце,един спонтанен аборт  и сега съм бременна. Правя си изследвания на ТСХ всеки месец, засега съм на 50мкг. и не сме го променяли от началото на бременноста , защото стойностите са ми в нормата. В началото много се бях притеснила, но сега съм много спокойна, защото си дадох равносметка, че може и да съм имала това заболяване още с първото ми дете и да не съм знаела, защото никой не ме е карал да си пускам хормони и слава на Бога е жива и здрава.И за мен е навик вече сутрин първо да пия лекарството GrinningЛек ден на всички!

# 25
  • Мнения: 451
ia6o,правилно решение си взела да не се притесняваш за това и да не го мислиш  Peace
аз като почнах да вдигам ТСХ към 3-4 месец на бременността се бях шашнала много,но след доста прочетено и най-вече консултация с моя ендокринолог се поуспокоих и си пия хапчето и гледам да не го мисля много много.
особено доволна съм,че резултата тук е бърз и някак си не се дразня,както е с един мой друг проблем-ниско желязо,защото там пия лекарството и резултата след изследването е по-зле от предишния път  Mr. Green
пожелавам ти лека бременност!

# 26
  • Мнения: 47
Здравейте! И аз да се присъединя  Simple Smile
Аз също съм на Еутирокс. Заболяването ми го отхриха преди 3 години и половина. Тогава пиех по 25 мг в продължение на 6 месеца, нормализирах хормона и след една година се иследвах отново - нямаше проблем.
Още при диагностицирането ендокринолога ме предупреди, че като реша да забременея трябва отново да иследвам хормона. Така и направих и се оказа малко над 2. След 4 месеца го бях свалила на 1,40 и забременях. До колкото знам няма големи проблеми със забременяването, когато хормона е над 2,50 (но е възможно да има затруднения). Основното е, че колкото повече е над 2,50, токова и вероятността от изоставане в интелектуалното развитие на детето е по-голяма. Затова и хормоните се следят през цялата бременност и се поддържа под 2.
Аз лично моите ги следя на всеки 6 седмици, защото ми обясниха, че толкова е нужно, за да се получи пренасищане.
В първите 3 месеца няма значително покачване на хормона. И при мен беше така. Но след 3-тия започва по-рязко. Увеличиха ми дозата на 50 мг. А сега вече редувам през ден 50 и 67 мг Еутирокс.
Относно приема и аз знам, че трябва да е сутрин на гладно, задължително преди всичко останало и задължително без прием на нищо друго до 30 мин след това. Лесно се свиква и не се забравя, защото е първото нещо което правя след като се събудя. След това докато си оправя тоалета в банята и напред-назад неусетно минават 30 мин.

Lussy, относно ниското желязо - и това ми дойде до главата. И сега и за там едни хапчета и иследвания. Аз съм свиканала да се тъпча непрекъснато с разни хапчета и не ми прави голямо впечатление, но си е друго като си бременна - мислиш не за себе си, а за малкото крехко човече в теб. Успокоява ме мисълта, че няма конкретна вреда от тези лекарства (не са противопоказни за бременни) или поне ползата е много по-голяма.
А в началото на бременността ми се наложи да пия антибиотик, който си беше силничък и никак не беше безобиден. Направо бях полудяла от притеснение. Но нямаше как. Сега съм в края на 5-тия месец и доколкото се вижда детето се равива добре. Дано ми се роди живо и здраво. Пожелавам същото и на всички вас.

Последна редакция: нд, 16 окт 2011, 15:01 от Boten Mary

# 27
  • Мнения: 451
Lussy, относно ниското желязо - и това ми дойде до главата. И сега и за там едни хапчета и иследвания. Аз съм свиканала да се тъпча непрекъснато с разни хапчета и не ми прави голямо впечатление, но си е друго като си бременна - мислиш не за себе си, а за малкото крехко човече в теб. Успокоява ме мисълта, че няма конкретна вреда от тези лекарства (не са противопоказни за бременни) или поне ползата е много по-голяма.
А в началото на бременността ми се наложи да пия антибиотик, който си беше силничък и никак не беше безобиден. Направо бях полудяла от притеснение. Но нямаше как. Сега съм в края на 5-тия месец и доколкото се вижда детето се равива добре. Дано ми се роди живо и здраво. Пожелавам същото и на всички вас.

И аз само за това мисля да не навредя нещо на малкия човек,а както и ти казваш лекарствата са ми толкова вече близки,че на моменти имам чувството,че ако не пия нещо не съм го изживяла този ден Mr. Green
Аз да ви кажа нали бях забравила това за 30мин. след приема на лекарството,че не трябва да се приема нищо и съответно още като се събудя и го изпия и се нахвърлям на храната,защото съм обезумяла от глад,но пък в интерес на истината това не се беше отразило на изследването ми,защото след 25-30дни резултата беше налице и хормона беше свален под 2. newsm78

# 28
  • Мнения: 13
Здравейте...
Не знам дали това е точната тема но умирам от страх и просто трябва да споделя проблема като се надявам някой да ми даде информация.

Преди около две години итидох на гинеколог заради нередовен цикъл и  той ми каза че имам синдром на поликистозните яйчници. Изписа ми противозачатъчни Хлое. Пих ги около година. Пак отидох на преглед но тя каза че нямало подобрение. По свое усмотрениеhttp://www.bg-mamma.com/index.php?action=post;topic=554434.0;num_replies=28 си направих ТSH и се оказа че е малко повишен. Ендокринолога при когото отидох каза че не било още за притиснение и не ми предписа лечение.
След като спрях противозачатъчните, няколко месеца цикълът ми беше редовен  после изведнъж спря. Отидох на друг доктор който е гинеколог и ендокринолог. Той ми каза че имам голяма киста 6 см и ми изписа Примолут Нор евентуално за да се спука от самосебе си. Това наистина се случи, имах цикъл отидох на преглед и тои каза че кистата се е спукала. Каза ми ако не ми дойде до месец и 3 дена да пия пак Примолут и на 3 ден от цикъла да си направя хормоналните изследвания. Не ми дойде и пих промолут.. но пак нямах цикъл и в един момент си направих тест и се оказа положителен. Сега съм в 6-7 седмица (не е много ясно заради объркания цикъл). Знам че съм забременяла около 28/29 декември. Миналата седмица отидох при доктора и той видя и ембрион и сърдечни пулсации. И ми каза да си направя TSH и FT4. Вчера ми излязоха резултатите и съм ужасена защото TSH e над нормата..а доколкото прочетох трябва да е даже ж долната граница. Докторът ми е зает до другата седмица и аз си стоя вкъщи и се побърквам от страх какво може да се случи защото страшно много го искам бебето. Ето ми ги резултатите:

FT4         15.22        pmol/l      реф. стойност: 12.0-22.0
TSH            4.35        uIU/ml      реф. стойност: 0.27 - 4.2     

Не мога да си намеря място Sad((

# 29
  • София
  • Мнения: 10 621
deklilto Повишеното ТСХ говори за хипофункция.
Няма да е зле да изследваш ТАТ и МАТ-антителата на щитовидната да сае види дали има Хашимото и с всички резултати заминаваш при добър ендокринолог.
За забременяване ТСХ е добре да е под 2. Не се плаши,има решение,отнема време понякога,но има решение.

Давала съм тази тема линка на темата на хашимотките:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=560981.30;topicseen
На стр.1 има инфо за ендокринолозите в Б-я.

Ако си от София горещо препоръчвам д-р Начев  Peace Прочети ми постовете в тази тема има описание къде се намира той.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт