Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 56
 Здравейте мили мами.
Имам малко странен въпрос , но се надявам все пак да ми помогнете Sad.
Взехме решение да се разведем, но съпругът ми се е заинатил и не ще да ползва адвокат. smile3511
Разводът ще е по взаимно съгласие и ако успеем да се споразумеем по всички точки от СК има ли смисъл наистина от адвокат и някой има ли идея как трябва да се процедира и колко ще струва?

# 1
 • Мнения: 29 141
Моят развод беше по взаимно съгласие , с един адвокат , чиито хонорар платих само аз , тъй като БНД не искал да се развежда . Преди година и няколко месеца ми струваше 355 лв. всичко , адвокатския хонорар +държавните такси .

По принцип не е невъзможно да се разведеш без адвокат , но според мен не е препоръчително . Peace

# 2
 • Мнения: 2 944
    Адвокатската услуга не е задължителна по граждански дела, но практиката показва, че хората които започва дела сами, забъркват големи каши. Съдът непрекъснато оставя молбите без движение за да са изготвени в съответствие с изискванията на закона. Накрая хората отиват при адвокат, който се чуди как да оправи вече написаното, защото и то си остава. Не може да се започне наново, защото  обикновено държавната такса вече е внесена и никой не иска да я загуби, а понякога е важна и датата на подаване на молбата.
    При развода по взаимно съгласие не са чак толкова сложни нещата, но и молбата и споразумението трябва да отговарят на всички формални изисквания.

# 3
 • Мнения: 56
 Все пак се поразрових из нета и открих че има вариант да не се ползва адвокат, а и също така намерих образец на исковата молба и споразумението. Но ме е страх да не оплетем конците, че после кашата и адвокат не може да я оправи  Rolling Eyes
 Между другото всичко е заради парите ,които съпругът ми не ще да даде за адвокат, а аз самата също не мога да заделя такава сума.

# 4
 • Мнения: 448
Много интересно как всички успяват да заделят огромни суми за сватбени рокли като сметанови торти и рулца по чешки за цялата рода до девето коляно, плюс всчко останало, но за съдебен процес в който става въпрос за родителски права, издръжки, жилище и прочие важни неща все не успяват?

Моите уважения към авторката, но ако съм поискала Х лева хонорар за един развод, за оправяне на каша от самонадеяни клиенти искам 2 пъти по Х лева.

Успех!

# 5
 • Мнения: 56
 Да напълно съм съгласна с отговора на mandarinka сумата не е чак толкова голяма, просто проблема ми е че БНД не ще да я делин а на мен ми е доста трудно да я извадя сама. Незнам дали има някаква възможност на вноски.
В крайна сметка ако не се разберем се е видяло че който поръчва музиката си я плаща т.е Аз newsm12

# 6
 • Мнения: 2 944
     В подкрепа на казаното от Мандаринка - да добавя: много често добре уреденото споразумение спестява големи разходи за адвокат след като разводът е факт - по отношение на делби на имущество, и особено по отношение на децата.
    В този случай правилото "Който плаща зле, плаща два пъти" важи с пълна сила, ако и да е създадено в Древния Рим, по съвсем различен повод.

# 7
 • София
 • Мнения: 739
Все пак се поразрових из нета и открих че има вариант да не се ползва адвокат, а и също така намерих образец на исковата молба и споразумението. Но ме е страх да не оплетем конците, че после кашата и адвокат не може да я оправи  Rolling Eyes
 Между другото всичко е заради парите ,които съпругът ми не ще да даде за адвокат, а аз самата също не мога да заделя такава сума.

Подкрепям Хърмаяни, най-големите каши обикновено са забъркани от клиенти, които са мислели, че с "нета" могат и сами да се оправят. Не, не е невъзможно, но най-вероятно ще стане по-бавно и по-тегаво.

Не ви трябва кой знае какъв професионалист за развод по взаимно съгласие, не можете ли да намерите млад адвокат, който работи на минимален хонорар? Ако не се лъжа, за развод беше 100 лева по наредба... Не е чак толкова много.

# 8
 • Мнения: 56
 Ако цената е тази, която споменаваш няма никакъв проблем аз да платя, но все ми се струва, че варира около 400 лв.

# 9
 • Мнения: 29 141
Минималният хонорар за развод по взаимно съгласие през 2009 беше 300 лв.
Не вярвам сега да е 100 .

# 10
 • София
 • Мнения: 739
Да, проверих новата наредба, 300 лв. е минималният хонорар. Не работя по семейни дела и по спомен преди беше около 100, сега са я завишили. Жалко.

А нямате ли познати юристи, които без да водят делото, да ви погледнат документите и да ви подготвят малко за заседанията? И студент ще ви свърши работа.

# 11
 • Мнения: 56
 Току що получих отговор от един адвокат на имейла си. Значи при взаимно съгласие цената е 400 лв. но ще приключи за около 3-6 месеца. Ако искам може да се подадат документите в близък до София съд, където може да приключи делото за 1-2 месеца но цената е 600 лв.  smile3518 Все си мисля че мога да намеря адвокат,който да изготви споразумението и аз сама да си го подам в РС. Това което намерих като образец е
http://notregister.blogspot.com/2009/02/blog-post.html  newsm12

# 12
 • София
 • Мнения: 739
Образците стават, но не е в тях въпросът. Е, няма какво да обсъждаме, явно ще трябва сами да се оправяте. Не е невъзможно, разбира се. Кажи, имате ли общо имущество (СИО)? Имоти, кола, нещо такова? Обикновено там зациклят нещата.

# 13
 • Мнения: 56
 Нямаме общо имущество освен МПС,но аз нямам претенции към него, също така нямам претенции за печки, телевизори, хладилници и прочие.
 За родителските права сме единодушни, за посещенията на таткото също.....

# 14
 • София
 • Мнения: 739
Ами действайте тогава. Ако искаш, като направите споразумението и исковата молба, постни ги тук за преглед. Аз не съм компетентна по брачни дела, но ако имате съществен пропуск, ще ти кажа. А и има много мами-юристки с опит, които едва ли ще ти откажат мнение  Peace

Общи условия

Активация на акаунт