Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 120
Здравейте!!!
Въпроса може да ви се вижда смешен, но на мен ми трябва малко разяснение, сякаш чавка ми е изпила мозъка. Kакво ще да рече - спря ми кърмата? Тя как спира - хей тъй, става нещо което разстройва майката и тя спира изведнъж. Или намалява, намалява до нулата. Толкова четох за тази кърма, че излиза, че тя не може да ти спре чрез намаляване, понеже има толкова много начини да си я увеличиш. Може да се каже, че аз изцяло кърмя моето бебе откакто се е родило. Вече би трябвало да се е задействал принципа на търсенето и предлагането. Но мойте гърди не са само меки, а са прекалено меки и като ги хвана сякаш не тежат и нищо няма в тях. Бебето яде колкото яде и обикновенно си спи до следващото ядене. Напоследък започна да огладнява по-бързо. Относно памперсите положението е много странно. Пишка си като за световно. Имахме известно време запек и акахме с термометър. Сега обаче, дори и с термометър акаме на три дена /, а не всеки ден/. Това ме води на мисълта, че кърмата ми по някаква причина е намаляла драстично и че той не се храни нормално. Не искам това да означава, че кърмата ми спира и че държа бебето гладно.
Мерси ви предварително за вашето мнение по въпроса.

# 1
 • Мнения: 4 274
Както правилно се разбрала, кърмата спира по две причини - първата е в резултат на стрес, шок за майката - тогава е възможно кърмата да секне.
Втората причина е, че  кърменето е започнало да се разрежда във времеви и количествен аспект, и съответно гърдите започват да произвеждат все по-малко и по-малко кърма, докато тя спре.

Не пишеш през колко време кърмиш, колко е наддало бебето първия месец и колко мокри памперса имате на ден.

 Не мъчи в никакъв случай детето с термометъра. Запек при кърмачетата няма от какво да се получи, нормално е кърмено бебе да не ака дори по 1 седмица, защото кърмата при някои деца се усвоява изключително добре.
Така че премахни тази практика с термометъра, защото правиш аналните мускулчета лениви и детето ще свикне ти да го "изхождаш". Три дена неакане изобщо не трябва да те тревожи.

# 2
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
След като бебето си пишка като за световно,няма как кърмата ти да е намаляла и да е недостатъчно Grinning Стига да не даваш нищо допълнително, няма откъде да се вземе пишкането - нещо ще излиза само ако нещо е влязло Laughing
Free Soul ти е казала за акането - това е нормално за бебета на кърма и няма никаква връзка с недостиг на кърма. Връзка би имало ако бебето ака твърди кафяви сухи топчета - това е признак за недостиг на кърма,но той върви в комплект с недостатъчен брой пишкани памперси. Ако аките на бебето са нормални като цвят и консистенция, въобще не се притеснявай през колко време ака.
На този етап е съвършено нормално гърдите вече да са меки,защото не се произвеждат излишни количества.При стабилно установена лактация винаги са си мекички и не текат Grinning А това, че бебето е взело да суче по-често, също е нормално - към 6-тата седмица е най-ясно забележимия скок в растежа, когато бебето изведнъж учестява храненето, намалява интервалите и за няколко дни до седмица иска да  суче буквално постоянно - стига да го оставиш и да му даваш всеки път да суче, няма никакъв проблем и скоро нещата ще се върнат към някаква предсказуема схема Grinning
Цитат
Толкова четох за тази кърма, че излиза, че тя не може да ти спре чрез намаляване, понеже има толкова много начини да си я увеличиш.

Стига човек да не прави известните грешки - даване на добавки,бързо захранване със заместване на хранения и съответно некърмене - си е точно така Grinning
Стресът също не спира кърмата - блокира рефлекса на потичане обаче и може да създаде проблем с количеството за известно време, но стига майката да е упорита и да не престава да слага бебето на гърдата, нещата се оправят.

# 3
 • Мнения: 1 737
И моите гърди омекнаха много и изобщо не усещам да има нещо вътре, но си има. Цедя не по-малко от преди, даже повече. Wink

# 4
 • Мнения: 120
оххх, добре че сте вие, та да ме поуспокоите.
Само да ви кажа, че ние наистина имахме запек. През седмицата за по 4 часа ходя да помагам на мъжа ми за една работа. ЗАтуй в този период детето яде НАН. От него се и запече. Лекарката каза да се изхожда с термометър докато се оправи. Самоче незнам дали се е оправил, понеже от 3 дена и с него не върши работа, а се напъва и понякога не намирам по-логична причина от запек за плача му. От друга страна, преди малко се изака пак с термометър, акито беше малко и доста течно, но той не си го изкара сам.

По-принцип се хранехме на 3 часа. Сега като ревне по-рано се започва гадаенето - сигурно са колики /не се свива или изпъва на дъга, коремчето изглевда спокойно/, сигурно е гладно / предлагам, яде няма и 5 мин/, предполагаме запека /слагаме термометър, успокоява се, но не ака/, след малко заспива. След 3 часа или ако се събуди по-рано и реве се започва от начало...

Вчера си направих един опит. На две от яденетата му дадох НАН. Да предположим, че не се бе наял в 3ч., защото в 5 беше гладен. Изпи 120мл НАН. Обаче после се събуди отново гладен след 2 часа, но изяде само 60 мл.  ПОсле след още един час решихме да се кърмим, засука 2 пъти и заспа. Събуди се едва в 1 часа посред нощ. Вече съвсем ме обърка - яде много-огладнява след 2ч.; яде малко-издържа дълго време. Като плаче и му сложа термометър се успокоява, пък не ака. Какво става? Незнам дали успях да опиша картинкате добре. Пък и понеже първото дете не успях да го кърмя повече от месец, свекито /живеем заедно/ все си мисли и ме убеждава, че нямам достатъчно кърма. А когато нещата не вървят съм сколнна да вяравм.

Затуй съм раздвоена и незнам какво не е наред. Момичета кажете, че всичко с кърмата ми е наред и да не се отказвам, че на същият принцип преди 2 год отбих баткото

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 704
Миличка,аз също по същите причини отбих баткото преди 2 год.,но сега не се отказвам,давам да суче на поискване и резултата май е налице!
Не се отчайвай.За "лоша" кърма не съм чувала!
Поздрави!  bouquet

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Аз също не можах да кърмя баткото повече от 6 седмици,точно защото се съмнявах,че нямам достатъчно кърма и започнах да давам добавка,благодарение на което 2 седмици по-късно бяхме изцяло на шише вече - и 6 месеца след това и с алергия към млякото,но това едруга тема.
Този път кърмя вече 1 година,но знаех какви са ми грешките от първия път и не ги допуснах отново - кърмя на всяко приреваване,дори да е само половин час след хранене и всеки плач го интерпретирам първо като глад,а ако гърдата не помогне,тогава търсим друга причина (най-често няма - все пак говоря за първите месеци,сега ясно,че не я кърмя на всяко хленчене,голяма е вече Grinning).Не съм давала нищо освен кърма първите 6 месеца и това ми беше много важно,защото само с един поглед върху памперсите винаги можех да съм сигурна,че яде достатъчно - щом има 5-6 пишкани памперса за денонощие,без да е давана вода,значи всичко е прекрасно с количеството кърма.
Не е важно какво количество приема детето на всяко хранене - важно е единствено общото количество,поето за 24ч,защото бебето може на едно хранене да изяде 180мл,а на другото - само 30мл и да спи 5 часа след това.Затова меренето и дохранването в съответствие с изяденото количество са коварни клопки и е по-добре изобщо да не се започват,след като бебето си наддава нормално.
На вашата възраст вече е нормално да яде по 5-10мин на хранене,че даже и по-кратко - бебето става шампион по сучене и не му трябва вече дълго време,за да си получи необходимото от гърдата Grinning Това е много често притеснение на повечето мами през втория месец - ама бебето изведнъж яде само по няколко минутки,сигурно нямам кърма и затова се дърпа - а нищо такова няма,както показват и мокрите ви памперси Wink
Нужно ти е само спокойствие и увереност - памперсите наистина са единствения достоверен показател дали има достатъчно кърма и щом с тях всичко е наред, не си създавай излишни тревоги Grinning
Справяш се чудесно и много скоро ще добиеш повече увереност в собствените си способности - а дотогава питай винаги,когато имаш съмнения и колебания,ще помагаме Grinning

# 7
 • Видин
 • Мнения: 5 956
Спри да дохранваш или заместваш хранения с адаптирано мляко. Съдейки от написаното от теб то е съвсем излишно. Сама си забелязала, че изкуственото мляко не се понася добре от бебето щом го запича. Защо тогава зорлем му го даваш и опираш до термометъра. остави си бебето само на кърма, при всеки негов плач го слагай на гърдата и дори и да е намаляло млякото ти поради разни причини, така ще стимулираш гърдите да призвеждат, според нуждите на бебето. Пък и ако даваш гърда при всеки сигнал от страна на бебето, няма да се чудиш дали е гладно, защото то ще си изсуква толкова, колкото му е нужно.

# 8
 • Мнения: 4 274
След последните две мнения няма какво да добавя, мога само да ги подкрепя.

Спри добавката и не си прави повече такива опити колко количество изяжда, защото само ще се объркаш и ще си направиш грешни изводи.
Бебето - на гърдата, когато и колкото поиска, води се по него и няма да сбъркаш. Забрави часовник, пресмятане на милилитри и термометъра също. Когато детето е само на кърма, запекът ще се оправи от само себе си. Помогни му като хапваш повече разхлабващи храни - круши, овесени ядки, компот от сини сливи и храни, които ти действат разхлабващо.

Имай си повече вяра и се довери на бебето - то знае кога е гладно и колко му се яде.

Не обърквай нещата с адаптираното мляко.
Вместо това се изцеждай след или между кърменията, замразявай кърма и нека хранят бебето с нея - с лъжичка или с чашка, когато те няма.
По този начин ще избегнете ново запичане от добавката, а ти ще стимулираш лактацията си.
Нормално е по някое време бебето да почне да огладнява по-често, дори през половин час - кърми го - детето расте, започва да има нужда от повече мляко и чрез честото кърмене се стимулират и гърдите да произвеждат повече кърма за бебешките нужди.
Както виждаш, ако слушаш бебето, всичко ще е наред.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 381
За колики много помага затоплянето на коремчето, най-вече от гушкане. Първите месеци слагах момата да спи въху корема ми. Така се успокояваше от коликите и аз успявах да почина.
За добавката съм на същото мнение, като момичетата.

# 10
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Момичета, да питам и аз- не се цедя, понеже това ми отнема време и не ми е приятно, но този факт би ли ми попречил на успешното кърмене? Бебка е само на кърма, пълни пампите, макар че и тя не ака редовно, за 45 дни е наддала 1500 гр. и е мидимо доволна от сегашното положение. Само въпроса с цеденето ме тормози! Да кажа и че като опитам да се цедя след кърмене, обикновено не излиза повече от 30- 50 гр.

# 11
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Нецеденето НЕ пречи на успешното кърмене - стига бебето да се кърми на поискване,то само си изработва количеството мляко в съответствие с нуждите си,като просто суче по-често в периодите,когато се налага да се увеличи количеството. Пак ще кажа - за почти година не съм цедила никога след кърмене и изобщо цедене ми се е налагало 2х за запушен канал и няколко пъти,докато ходех на един курс и трябваше да оставям кърма за едно хранене (която бебето така и не ядеше,а ме чакаше да се върна - но това е друга тема).
Ето тук можете да прочетете повече за изцеждането,кога и дали е необходимо:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21129.0

# 12
 • Pernik
 • Мнения: 111
тъкмо 6тиах да те питам hedra какво правиш когато ти се налага да отцъстваш? И докато те е чакало бебето какво плакало ли е?

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Ами не, не е ревала - но тя беше на 6 месеца вече и мен ме нямаше за максимум 3 часа, не повече Grinning

# 14
 • Мнения: 3 161
Когато моето бебе ревеше, защото му се ака, а не може - давах гърда и действаше безотказно. Успяваше да се изходи и мирясваше. Никакви 3 часа обаче - просто предлагах гърдата и толкова. Термометър никога не сме ползвали по тази причина. А разсъжденията ти са в правилна посока - ако не вземеш сама "мерки" за намаляване на кърмата, няма причина да спре от само себе си. Даването на адаптирано обаче е една от стъпките за намаляване - избягвай, цеди и оставяй, когато те няма. И не слушай свеки!!!

Общи условия

Активация на акаунт