Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ноем. 2005, 12:11 ч.

Лява или дясна ръка- откога?

 • 1 764
 • 23
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • София
 • Мнения: 2 628
Зорница е на 3г. и 2 месеца и продължава да използва предимно лявата ръка. С нея държи лъжицата при хранене, четката за зъби, ножичката за рязане. Имам ли основание да смятам, че е левачка, или още е рано? Синът ми също държеше в лявата ръка всичко през първите няколко години, но мисля, че на 3г. вече се определи към дясната. Изглежда, са й обръщали внимание на това и в детската, защото често ме пита:"С тази ръка ли трябва?", но като й кажа, че е хубаво да държи с дясната, тя ми отговаря, че не й е удобно и пак си я хваща с лявата. Предполагам, че няма смисъл да я карам да сменя ръката....ако наистина е левачка, вероятно няма да се промени.

# 1
 • Мнения: 1 581
Бях чела, че към 3 г. се определя. Само че защо я учите, че е по-добре с дясната? Защо не го приемете за нормално?

# 2
 • Мнения: 532
Бях чела, че към 3 г. се определя. Само че защо я учите, че е по-добре с дясната? Защо не го приемете за нормално?

добре е да се учи и с дясната, няма лошо- Ясен също е левичар

# 3
 • Мнения: 176
 аз съм левичр спомням си от детството 4е когато ми местеха нещата от лявата в дясната рака плачех  Cry а в първи клас направо бягах от клас Wink тогава наще се принудиха да говорят с учителката да ме остави не мисля 4е има нещо лошо но ти си знаеш сега когато съм зна4ително по голямя много пооооооооооо голяма мога да правя всичко с двете ръце  Hug

# 4
 • София
 • Мнения: 33 214
Аз съм от превъзпитаните "левичари", накратко ... само пиша с дясната. В училище ми беше трудно ... мерят си ръцете със силомер и на мен ми направиха 5 замервания на лявата ... видите ли не е редно лявата да е по-силна от дясната ръка. Кат са кача на ски ... нал съм си попадков се от дясно си падах Simple Smile И кат карам лодка с весла се с един такъв десен уклон ми върви лодката ... не е истина Simple Smile

Дияна я записах на ясла на 2.8г. Тогава упорито всичко правеше с лявата - рисува, пише, яде ... Предупрдих в яслата да не я мъчат да прави каквото и да е насила с дясната.
Една мама от форума каза, че левичарството е по наследство.

# 5
 • Мнения: 1 581
Понеже това не е особеност на ръката, а на психиката, струва ми се излишно насилието върху детето.
Аз поне не съм имала необходимост да си ползвам лявата ръка  Thinking

# 6
 • Видин
 • Мнения: 5 951
Значи аз още да не го мисля този момент. Ева е доста малка все още за заключения разни, но ми прави впечатление, че и тя дава редимство на лявата си ръка. Ако аз и подам виличка в дясната ръка да си боцка нещо, тя си я мести в лявата. Така прави и с моливите и химикалките.
Не бих настоявала непременно да използва дясната си ръка на всяка цена. Моят брат е левичар и още в първи клас много държаха да се учи да пише с дясната си ръка. С много рев и упражнения постигнаха целта, но резултата е плачевен. Добре, че не се налага да пише любовни писма, защото дамата няма да му разбере нищо Laughing
Темата ще ми е много интересна и ще следя мненията по нея.

# 7
 • Добрич
 • Мнения: 3 228
Споделям моя опит: Моята дъщеря е левичарка. Това се прояви колкото и странно да ви изглежда още преди или малко след годинката- в смисъл, аз тогава го забелязах. Тя при всички ситуации отдаваше предпочитания на лявата ръка. От самото начало реших да я хвана и да "обърна" нещата, естествено не се получи и сега осъзнавам, че съм грешила тотално. Зори, действах като теб: тя поеме нещо с лявата ръка, аз й го прехвърля в дясната, в резултат на което тя си го прехвърли отново сама в лявата и т.н. се получи един порочен кръг. Най-ясно ми стана, че е левичарка в момента, в който започна да държи добре химикал (молив). Тя наистина изобщо не умееше да държи химикала с дясната си ръка.
Като се примирих, че е левичар, поразпитах из родата за други такива случаи и се оказа, че доста хора от страна на съпруга ми са левичари, естествено "приучени" насила да пишат с дясна ръка. Срещу гените не бива да се върви.
Дъщеря ми се справя много добре с писането, даже пише много красиво. На мен ми бе по- трудно в началото докато свикна, но тя си се чувства супер. В класа й има още 3-4 дечица левичари, учителите вече са обучени да работят с такива деца, така че няма никакъв проблем.

Предвид всичко това, на малкия започнах също да обръщам голяма внимание (в смисъл да го наблюдавам). По мое мнение, той няма да е левичар.

# 8
 • по пътеката
 • Мнения: 3 116
и аз съм от превъзпитаните  хвърлям целя с лява ръка и ляво око а пи6а и режа с дясна , но мога и с лявата пи6ех на изпитите с лявата не ло6о като си с4упих дясната.сестра ми е още по леви4ар тя само пи6е с дясната, а как реже с лявата настръхват им косите на другите баба ми е изцяло леви4ар странно но ми прави впе4атление за способностите на такива хора пове4е към музика писане рисуване и някак по друга е нагласата даже мисленето .

# 9
 • Мнения: 542
Тази латерализация наистина се оформя след третата година, а дотогава децата може да сменят предпочитанията си. Ако детето се ориентира към левичарство, то ще го покаже прекалено ясно - може и да пробваш да видиш с коя ръка посяга да хване  или да отблъсне топка или друг предмет, как посяга да се храни или да драска с молив, с коя ще посегне да хване и да сложи калейдоскоп пред окото, въобще с коя си служи повече. С течение на времето сръчността на водещата ръка изпъква все по-ясно и не е хубаво насила да се "преориентира" детето, защото от това може да има много повече негативни последствия, отколкото това, че белачките за картофи са предимно за десняци... Laughing или че кривите бебешки лъжички също и т.н.
( hahahaнаскоро дори видях, че има и бутилка за ракия, на която има вдлъбната форма на ръка за по-удобно хващане - и тя беше дясна!!!)

# 10
 • София
 • Мнения: 4 813
ей това за кривите лъжички и при нас беше проблем. габа от съвсем мъничка си изяви предпочитание към лявата ръка и с нея е много по-сръчна. кривите лъжички стоят неизползвани.чудно ми е защо няма и такива за левичари?

# 11
 • СОФИЯ
 • Мнения: 601
Аз бях изумена, че още не можеше да ходи, а риташе  с левия крак топката. После като започна да катери стълби - само с левия! А  се храни с дясната  Thinking

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 345
И двамата с таткото сме превъзпитани левичари, каката сега е на 2г.10м. почти и за писане хваща всичко с дясната ръка. Не вярвам да стане левичарка въпреки че има основания за някаква наследственост  Rolling Eyes
И топката рита с десния крак за ужас на тати  hahaha

# 13
 • Мнения: 384
Аз по принцип нямам проблем с децата, използват дясната ръка, но какво ми направи впечатление като дойдохме да живеем в америка.Може би 50% са левичари, та дори и повече и се замислих защо в България не е така? Определено е в следсвие на това, че насилствно децата се ограничаваха от малки в училище едва ли не като нередно да се ползва лявата ръка за писане и ги учеха да пишат с  дясната, та оттам иде явно.

# 14
 • Мнения: 1 209
Моят е на 3 и изразява предпочитание да работи с лявата. С вилици, лъжици и ножове работи еднакво добре и с двете ръце. Когато хване молив обаче е определено левичар. Когато ме моли заедно да рисуваме нещо хващам дясната му ръка (не че не мога и с лявата).
Мисля неусетно поне да го науча да пише с дясната, пък с лявата да прави всичко останало. Нашета писменост е направена за писане от ляво на дясно и самата технология на буквите е такава. Не мисля, че ще пострада "психически" ако "настоявам" внимателно за това. Още повече че има достатъчно поле за изява  с лявата ръка. Да, с лявата хваща чудесно молива, с дясната също има хватка, но определено е по-слаба.

Баща ми е левичар, но пише с дясната. Аз съм доста добра и с двете ръце, но с писането определено съм по-добра с дясната. Братовчедка ми като дете също държеше всичко с лявата ръка, но толкова й беше "обърнат" мозъка, че пишеше огледално и от дясно на ляво. Тоест дори тя с малкия си акъл установи, каква е "посоката" на буквите и я направи същата но огледално.

# 15
Според мен детето не трябва да се насилва да ползва дясната си ръка . Ще споделя моят опит - като малка в първи клас съм започнала да пиша с лявата ръка , майка ми е била против и ме е карала да пиша с дясната ръка . Е , добре днес пиша с дясната ръка , но всичко останало правя с лявата, повярвайте ми опитвах се , но не мога абсолютно нищо да нарежа  с дясната ръка . Та това  ми беше мисълта относно ръцете.

# 16
 • Мнения: 4 372
имаше преди време подобен въпрос във форума за деца с увреждания. копирам мнението на Нина - тя е логопед.
"За всички, който се интересуват за дясната и лявата ръка -
според всички теории детето определя водещата си ръка между 3 и 5 година, това зависи от водещето полукълбо, както и от водещото око. Това е правилото, ако няма неврологични проблеми или анатомични нарушения, но има и много изключения. Моят съвет е не правете нищо, за да смените водещата ръка.
Защо?
Левичарството се предава като модел "по наследство", но не е задължително.
Ако детето е с дясно полукълбо, коeто мама не може да определи сама в къщи, ще е водеща лявата ръка, детето ще възприема света като левичар и ако му "обърнете" ръката, ще му объркате модела на възприемане и това ще доведе до проблеми в училищна възраст, които дават отражение върху четенето и писането. Левичарите се обучават да пишат и четат една година по-рано само защото образователната система е направена за удобство на десничарите, пише се с десен наклон - непостижим за един левичар и други такива.
Затова, ако детето се оформя да работи с лява ръка, просто му помагаме да развие тези умения, купуваме му уреди за лява ръка и му развиваме графичните умения."

# 17
 • Мнения: 809
И Стефчо (1г. и 9м.) предпочита лявата ръка. Татко му и чичо му са левичари. Докторката изрично ни забрани да го насилваме да върши нещата с дясната ръка. Левичарството е плод на определени настройки в мозъчните полукълба и ние не можем да ги променим, а и не виждам смисъл. Чичо му на Стефчо е от така наречените "превъзпитани" левичари в смисъл, че само пише с дясната ръка, всичко останало върши с лявата. И каква е ползата? Никаква. Нека оставим децата, както са създадени. Няма нужда да ги "превъзпитаваме". Все едно като обичаш литературата, да се учиш да решаваш интеграли. (Sorry за сравнението, ама нали съм филолог).

# 18
 • до Бургас
 • Мнения: 95
И аз съм от превъзпитаните левичари. Единствено пиша с дясната ръка, всичко друго правя с лявата. Наследила съм го от баща ми, който също с дясната само пишеше. С родителите ми имахме нещо като уговорка - ако мога, да пиша с дясната, а всичко друго с лявата. И аз съм на мнение, че не трябва да се насилва детето да работи с дясната, то си е от гена, няма смисал да се затормозява. Щом си предпочита лявата, нека с нея борави.

# 19
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
имаше преди време подобен въпрос във форума за деца с увреждания. копирам мнението на Нина - тя е логопед.
"За всички, който се интересуват за дясната и лявата ръка -
според всички теории детето определя водещата си ръка между 3 и 5 година, това зависи от водещето полукълбо, както и от водещото око. Това е правилото, ако няма неврологични проблеми или анатомични нарушения, но има и много изключения. Моят съвет е не правете нищо, за да смените водещата ръка.
Защо?
Левичарството се предава като модел "по наследство", но не е задължително.
Ако детето е с дясно полукълбо, коeто мама не може да определи сама в къщи, ще е водеща лявата ръка, детето ще възприема света като левичар и ако му "обърнете" ръката, ще му объркате модела на възприемане и това ще доведе до проблеми в училищна възраст, които дават отражение върху четенето и писането. Левичарите се обучават да пишат и четат една година по-рано само защото образователната система е направена за удобство на десничарите, пише се с десен наклон - непостижим за един левичар и други такива.
Затова, ако детето се оформя да работи с лява ръка, просто му помагаме да развие тези умения, купуваме му уреди за лява ръка и му развиваме графичните умения."
Абсолютно съм съгласна с това мнение, нещо подобно бях чела преди известно време. Моят син определено е левичар, всичко върши с лявата ръка, като от време на време включва и дясната в някои действия, но определено с лявата му е много по-лесно. Сега е в предучилищна и среща малко повече трудности при писането именно заради спецификата на нашата система, но постепенно започва да свиква. Що се отнася до рязане с ножица ако го накарам да реже с дясната е все едно да ме накарат мен да режа с лявата, резултатът е пълна скръб. Предупредила съм учителките да не го закачат и да си пише с която ръка му е удобно, но определено това е лявата. Ние с баща му боравим с дясна ръка, но имам двама първи братовчеди, които са левичари, превъзпитани да пишат с дясната разбира се благодарение на училищното възпитание преди години. На единия, който е доста по-голям от мен, дори са му вързвали лявата ръка за тялото, за да се научи да пише с дясната, в резултат на което сега той пише еднакво добре и с двете ръце, защото в училище му се е налагало да пише с дясната, в къщи обаче никой не го е тормозил и си е пишел с лявата. 

# 20
 • Мнения: 3 271
имаше преди време подобен въпрос във форума за деца с увреждания. копирам мнението на Нина - тя е логопед.

И аз съм абсолютно съгласна с това мнение. Сина ми доста рано се определни като левичар и четох доста по въпроса. Всичко се покрива с мнението на Нина. Факт е, че насилственото им приучване може да доведе до проблеми в други дейности. Сина ми е доста будно и активно дете и не бих искала това да е още едно ограничение в и без това достатъчно сложният му свят. Е, минах през нелека борба да убедя всичко роднини и т.н., че съм ОК с факта, че е левичар и такъв ще си бъде. Мнооооого  вещо ми обясняваха, че било въпрос на как го научиш, даже съм ги хващала тайно от мен да му пробутват всичко в дясната... Както и да е. Сега е на 4.5 години, обзавела съм го с ножица и т.н. за левичари, за да не се чувства ощетен в този тип дейности, които иначе много обича. Имам близка приятелка левичар, говорила съм и с нея за това на какво са я подлагали в училище и т.н Надявам се, че тези варварски прийоми са останали в миналото.

# 21
# 22
 • Пловдив
 • Мнения: 551
Въпреки че нямаме левичари в семейството, синът ни май ще е такъв. Но никога не съм го насилвала да сменя ръката. Какво значение има - важното е на него да му е удобно. Някои от бабите се опитваха да ми дават акъл и му правеха забележки, но рано рано ги отрязах. Няма смисъл да си мъча детето за нещо такова.

# 23
 • Мнения: 14 054
Не бих насилвала детето си да прави нещо с дясната ръка, след с лявата му е по-удобно.

Общи условия

Активация на акаунт