Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Кърмене и Синдром на поликистозните яйчници (ПКЯ)

Живот и хранене с недостатъчно кърма

Криси Даниелсон

Синдромът на поликистозните яйчници е тих злодей, който може да нанесе големи опустошения в женското тяло. Засяга 10 до 15 процента от жените със симптоми като проблеми със зачеването, акне, затлъстяване и различни усложнения, свързани с хормоните. И докато борбата за зачеване е първата пречка за много пациенти с ПКЯ, някои майки с ПКЯ продължават да срещат трудности дори след раждането на бебетата си.
Дженифър Денис от Хобарт, Индиана, е една от тези майки. Лекарят заподозрял наличие на ПКЯ докато тя се опитвала да зачене, но Денис не получила официална диагноза до раждането на дъщеря си – когато се борела със сериозен недостиг на кърма. “Кърмата слезе около 6 дена след раждането”, казва тя. “Дъщеря ми искаше да суче непрекъснато и въпреки това губеше от теглото си”.
След като се среща с консултант по кърмене,  Денис използва теста с меренето и открива, че дори след 20-минутно сучене 5-седмичното й бебе получава само около 30мл мляко – много по-малко, отколкото има нужда. “Имах проблем с количеството кърма”, казва тя.
Денис продължава да кърми дъщеря си 5 месеца, но дохранва с формула след всяко хранене, за да осигури достатъчно храна за бебето. За съжаление проблемите, с които се сблъсква Денис, никак не са необичайни за майките с ПКЯ. И докато мнозинството от жените с ПКЯ са способни да кърмят без големи трудности, много се борят с недостатъчно мляко.

Връзката
Лиза Мараско, MA, IBCLC, е консултант по кърмене в Санта Мария, Калифорния. Тя е изследвала ефекта на ПКЯ върху кърменето и първа подозира за връзката, след като за една седмица вижда две пациентки с недостатъчно кърма и подобни симптоми. “Разгледах епикризите им и открих, че и двете са имали проблеми със зачеването и диагноза ПКЯ”, казва тя.
Задълбочавайки интереса си към недостига на кърма, Мараско решава да изследва по-подробно връзката с ПКЯ, като я превръща в теза на магистърската си работа. Тя изследва група жени с доказан недостиг на кърма и открива, че действително ПКЯ е рисков фактор. Половината от жените с доказана недостатъчност страдали от наднормено тегло, а 67 процента имали проблеми със зачеването – и двете неща са странични ефекти от ПКЯ. Някои жени от изследваната група никога не са получавали диагноза ПКЯ, но проявявали симптомите и накрая действително се установило, че при тях е налице ПКЯ.
“С разгръщането на картината започнах да разбирам, че това е огромна паяжина”, казва Мараско.

Защо?
Предвид препокриващите се хормони, свързани с лактацията, е логично ПКЯ – който засяга баланса на многобройни хормони в женското тяло – да оказва влияние върху кърменето. Мараско подчертава обаче, че ПКЯ засяга всяка жена по различен начин. В анкетата, която тя провела в интернет-група за взаимопомощ на страдащите от ПКЯ, една четвърт до една трета от отговорилите имали проблем с количеството кърма, но само една трета от тях имали сериозен проблем. “Голямата част от тях се справят чудесно”, казва тя. Всъщност в интернет-анкетата Мараско открива, че определен процент от отговорилите в действителност са страдали от хиперлактация.
Но при тези, които имат недостиг на мляко, проблемът може да е чисто физически. По принцип колкото по-късно настъпи ПКЯ, толкова по-добри са шансовете на жената за нормална лактация. Жени с ранно настъпил ПКЯ може да имат недоразвити млечни жлези. При други, обяснява Мараско, гърдите може да се развиват нормално през пубертета, но по време на бременността не преминават през необходимите промени, които правят възможна лактацията. Гърдите може също да се развиват нормално, но млякото просто никога да не дойде.

Какво може да се направи?
За нещастие много лекари – включително педиатри – не знаят достатъчно за кърменето и без да искат дават на майките неправилни съвети, които могат да допинесат за недостига на кърма. В много от случаите основната причина не е в действителна неспособност да се произвежда мляко. Понякога бебето не суче достатъчно ефективно, за да може да изсуква млякото, което може да доведе до намаляване на количеството. В други случаи майката може да храни на режим или да дава добавка от формула без да се изцежда – и двете неща се отразяват на количеството мляко.
“Ако кърмата тръгне, в повечето случаи проблемът е вторичен”, казва Мараско. “Ако млякото така и не дойде, тогава е по-вероятно проблемът да е първичен. Ако бебето сякаш се храни непрекъснато и майката се притеснява, че проблемът е в недостиг на кърма, добра идея е да се направи проверка на памперсите, защото не може нещо да излезе, без да е влязло”.
За майки с ПКЯ, които се сблъскват с истински проблем с недостига на кърма, има няколко начина на действие, които имат добър ефект.
Първият е да попитате лекаря си за Метформин – лекарство, което обикновено се използва в лечението на пациенти с ПКЯ. Метформинът вероятно е най-ефективен, ако се взима по време на бременността, така че ако е нужно, да поддържа необходимите промени в развитието на гърдите - но дори да се започне след раждането, някои жени с ПКЯ виждат положителен ефект върху количеството кърма.
“Повечето начини на лечение са в стил слагане на лепенка”, казва Мараско. “Метформинът изглежда оказва влияние върху корена на дисбаланса и според изследванията много от симпотимите се подобряват при жени, които реагират на лечението с него”.
Но понеже липсват подробни изследвания за това какъв е ефекта от Метформин върху бебето, много лекари се колебаят да го предписват на кърмачки. Мараско обаче изтъква, че едно изследване на Том Хейл - водещ експерт в лактационната фармакология, открива, че нивата на Метформин в кърмата са много ниски и не е вероятно да окажат влияние върху бебето.
Освен Метформин има и известен брой билки, които може да спомогнат за увеличаване на количеството мляко. Сминдухът е популярен и широко използван от кърмачките, но Мараско споменава и Tephrosia virginiana, лактогонна билка, която съдържа някои от химически активните вещества, при състващи и в Метформин. Отделни случаи показват, че Tephrosia virginiana може да помогне за изграждането на жлезистата тъкан и за увеличаване на количеството кърма при пациенти с ПКЯ, макар че Мараско подчертава, че както и при множество други билки, няма солидни медицински изследвания, които подробно да са изследвали билката и да дават насоки за използването й. Мараско е съавтор на книга за недостига на кърма, която ще бъде издадена от Ла Лече Лига през зимата/пролетта на 2006г. Книгата ще съдържа глава, посветена на ПКЯ.

Крайни резултати
Според Сара Панинг от Лаймстоун, Мейн, е важно жените да са добре информирани и да избират внимателно лекаря си. “Намирам, че повечето лекари са недостатъчно добре осведомени за ПКЯ и лечението му”, казва тя, изтъквайки, че ПКЯ не е просто “женски проблем”, който се лекува с намаляване на наднорменото тегло и овладяване на стреса. “Установявайки здравословен режим и взимайки Метформин, ако се налага, може да се предотвратят усложнения за в бъдеще. ПКЯ изисква да вземете в свои ръце собственото си лечение”.
Много жени с недостатъчно кърма са способни да я увеличат до достатъчно количество, но това не винаги е възможно. Денис, която в момента е бременна с второто си дете, подтиква майките в нейната ситуация да не се предават. Като работи с педиатъра на детето и собствения си гинеколог, майката трябва да дохранва с необходимото количество и да изработи план, с който да се осигури адекватно хранене на бебето, като същевременно прави всичко възможно да увеличи количеството на кърмата си.
“Помнете, че дори да сте способни да осигурите на бебето си съвсем малко кърма, това е по-добре от нищо”, казва тя. “Ползата за бебето е налице независимо колко кърма получава, а връзката между вас е прекрасна”.

преведе hedra от http://breastfeed.com/

# 1
 • Мнения: 1 681
Преди да забременея имах този синдром. Забременях сравнително лесно /на 2-я месец/ и имам кърма  newsm78. Обаче може и да е малко като количество, след като никога не сме правили по-големи интервали от 2 часа /а сега и час, час и половина/. Не знам дали на това се дължи.
Както и да е, много хубава статия, Хедра!

# 2
 • Мнения: 2 524
Как е на български тази билка Tephrosia virginiana ?
Аз определено съм от тези майки, с ПКЯ. Трудно забременях и кърмата ми слезе на 6 ден! НО - първия път кърмих малко , сега разбирам поради лоша организация/спазване на 3 часа интервал/ и бебето не сучеше добре. Този път обаче макар и трудно преодолях недостига и все още сме само на кърма!Благодарение на вас!

# 3
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Търсих я на български,но не я открих - предвид,че е вирджинска,явно не вирее у нас Sad На английски се казва goat's rue.

# 4
 • Мнения: 703
Хедра, ти си слънце  Hug
Това може би обяснява частично проблема и при мен, но за съжаление не бях достатъчно информирана / за срамотите  Blush/ досега!
Поставяли са ми тази диагноза на 20 и на 25 години и даже единия доктор предположи, че ще имам проблеми със зачеването, каквито слава богу нямах Praynig И млякото ми не слезе на 6-я ден, а на 3-я.
Но май си имам недостиг, ззащото и 2-та месеца когато Ади е бил само на кърма не е качвал достатъчно / както знаеш/ . Но пък си се кърмим с малко количество добавка/ около 40-60 мл и то 4-5 пъти на ден/ вече 6-ти месец и аз съм много щастлива за това! И страшно благодарна на теб и всички, които ми помогнаха! Heart Eyes

# 5
 • София
 • Мнения: 2 227
Как е на български тази билка Tephrosia virginiana ?
Galega officinalis е "европейското" растение. Жаблек - на български.

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Ха, много интересно - мерси за откриването на бг-варианта.
Жаблекът е една от съставките на лактогонния чай, който се приготвя с специализираните билкови аптеки и се чудех каква му е функцията.

Общи условия

Активация на акаунт