Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 ян. 2011, 09:25 ч.

Биохимичен подход, диети

 • 177 002
 • 947
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 7 629
Благодаря,Поли!
На упътването нищо не пише,четох,четох,не видях.Чета и в сайта Фрамар,та там администратора отговаря все различно-един път пише преди ядене,един път след Crazy.Аз давам преди хранене.
Иначе от пробиотиците Бубка не започна да се изхожда редовно.При нея това се случи през лятото-есента,когато някакси се научи какво трябва да прави и как да се напъва/извинявам се за обясненията Blush/.И сега зимата съвсем се нормализираха нещата.А пробиотици съм и давала преди повече от година.

# 46
 • Мнения: 255
Здравейте, включвам се и аз в темата с едногодишен опит в спазването на диета без глутен и казеин. Преди започването на диетата направихме изследване за непоносимост към храни "за всеки случай" и резултатите никак не ни зарадваха, показаха висока непоносимост към мляко, яйца и по-слаба нетолерантност към някои зърнени и бобови храни. Допълнително направихме и изследване за пептиди на глутена и казеина в урината, което се оказа положително за глутена, и така поехме по този път. Ако тогава имах книгата на Лиса Люис, щях да си спестя доста лутане, а и щях да направя някои допълнителни изследвания. Според мен е добре да се направят тестове за първоначален ориентир преди запозването на диета, защото може да не са проблем точно тези храни. Или може да покаже необходимост  да се изключат и други храни, към които детето е нетолерантно. Мисля, че когато човек има резултатите черно на бяло, е много по-трудно да се откаже от опитите да прилага диета на детето си, отколкото ако само реши да пробва.  Също така има и кабинети по алтернативна медицина, които правят тестове чрез апаратура.

На мен ми беше изключително трудно в началото, защото при всички рецепти, на които попадах, се ползваха яйца, и много скоро престанах да чета и започнах да творя собствени рецепти, и вече мога да се похваля с доста сполучливи кулинарни опити, по-нататък мога да споделя някои от тях. От известно време почти не купувам брашна и меля цели зърна с обикновена кафемелачка - кафяв ориз, био елда (зелена), просо, добавям и киноа и амарант, които са много полезни и с високо белтъчно съдържание.

Не знам доколко диетата  помага за напредъка на детето ми, моят син е от високия спектър и напредваше с добри темпове и преди диетата. За мен е важно, че стомахчето му се регулира, от тогава нито веднъж не е имал запек и забравихме да този проблем. Също така детето имаше малко издуто коремче и хемороиди, които постепенно изчезнаха.

Irinche, когато меля кашу или сусам с кафемелачката (моята е най-обикновена на Бош), също получавам като резултат фина и мазна паста, това е поради високото съдържание на мазнини.
Сладко пате, много ценна информация за АФА, аз от години давам заради високото съдържание на минерали, ценни протеини и В12, но нямах информация за точния състав, благодаря!

Много се радвам за новата тема, благодаря за линковете, постепенно ще ги чета.

# 47
 • Мнения: 110
Обикновено децата всеки ден ходят по голяма нужда, а кърмачетата - по няколко пъти дневно. Под запек обаче както при децата, така и при възрастните се разбира не само разреждане на честотата на изхожданията, но и намаляване на количеството на изпражненията, а също и затрудненото освобождаване от тях.
Нерядко запекът при децата се съпровожда от болки в корема и повишено образуване на газове. Преди да се предприеме лечение на запека, е важно да се уточнят:
- Характерните особености на запека във всеки конкретен случай (кога и при какви условия се е появил, какво е развитието му във времето, какви други оплаквания го съпътстват, от какво се повлиява и се задълбочава и т. н).
- Хранителните навици на детето.
- Влияе ли психическото състояние на детето върху запека.
- Създадени ли са навици у детето за ходене по голяма нужда и други.

Според причините, които са го предизвикали, когато не е временен или бързопреходен, запекът бива първичен или вторичен.

Към вторичните форми на запек спадат:
• Запек, дължащ се на хранителни фактори (на-алена способност на кърмачето да суче, приемане на недостатъчно храна и/или повръщане, консумация на по-малко млечни храни за сметка на повече тестени храни, недостатъчно приемане на вода и други течности, намалена консумация на плодове и зеленчуци и други).
• Запек, дължащ се на обменни, еднокринни или неврологични заболявания.

Запек, причинен от аномалии в стомашно-чревната система и други.
Към първичните форми на запек се причисляват основно случаите, когато запекът се дължи на психически и на психо-социални фактори:
• Прекалена взискателност на родителите в желанието им да контролират всичко в живота на детето, включително и ходенето му по голяма нужда (или липса на всякаква загриженост и несъздаване на навици за изхождане).
• Редовно потискане на естествената нужда за изхождане (при липса на подходящи условия за това или при прекалена заетост с игра например).

При нужда характерът и видът на запека могат да бъдат уточнени от медицински специалист, който, ако се налага, назначава съответни изследвания за тази цел. Това, което родителите могат да направят и сами, за да се справят със запека на своето дете, е тактично и без насилие да му създават навици за изхождане по голяма нужда, да обогатят диетата му с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и течности и да активизират двигателния му режим.
Независимо от това дали лекарят е назначил медикаментозно лечение за запека, или не, в много от случаите последният се повлиява много добре от приемането на подходящо подбрани хомеопатични медикаменти.
Когато се касае за непостоянен запек, можем да използваме някои от следните медикаменти:
- «Платина» в разреждане 9 или 15 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, може да помогне в случаите, когато запекът настъпва по време на пътуване или след смяна на обичайната обстановка.

- В случаите, когато запек се появява при деца в стрес, претоварени от ежедневните си задължения, и когато са налице неефективни и често болезнени позиви за изхождане по голяма нужда, е препоръчително 2-3 пъти дневно да се приемат по 5 гранули «Нукс вомикa» в разреждане 9 СН.

- «Опиум» в разреждане 15 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, ще ускори възстановяването на нормалната чревна проходимост след хирургическа интервенция. В тези случаи от полза може да бъде редуването през 2-3 часа на «Опиум» с друг хомеопатичен медикамент - «Рафанус сативус нигер» в разреждане 9 СН.

- При запек, настъпващ преди менструация, може да помогне приемането на «Фоликулинум» в разреждане 9 СН - по 5 гранули всеки ден в продължение на седмица преди настъпването на менструацията. Ако запекът изчезва веднага след настъпването на менструацията, от полза може да бъде и приемането на «Лахезис» - в същата дозировка и разреждане като «Фоликулинум».

При постоянен запек поради липса на позиви за изхождане лекарите-хомеопати най-често прибягват до следните симптоматични лекарства:
- «Опиум» в разреждане 5 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е най-подходящ за деца, при които липсват каквито и да било позиви за изхождане, при които изпражненията са твърди и при които има склонност към сънливост и заспиване на гърдата на майката или с биберона.

- «Алумина» в разреждане 5 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, също е препоръчителна при запек с липса на позиви за дефекация и с трудно изхождане в случаите, когато изпражненията са светли, лепкави и се отделят трудно от памперса или пелената.

- «Графитес» е хомеопатичен медикамент, използван в случаите на т. нар. атони-чен запек. Той е подходящ за лечение, когато изпражненията на детето са обемни и покрити със слуз и когато изхождането е съпроводено от болки. С лечебна цел е препоръчително 1-2 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента в разреждане 5 или 9 СН.

- «Бриониа» в разреждане 5 или 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, се препоръчва за лечение на запек с големи, твърди и сухи изпражнения при деца със сухи лигавици и повишена жажда.

- «Хидрастис канаденсис» в разреждане 5 или 9 СН може да помогне при запек без позиви за изхождане с твърди, натрошени изпражнения, обвити с гъста слуз.

- «Силицеа» в разреждане 9 или 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчтелен за лечение на запек без позиви за изхождане при деца, които трудно отделят изпражненията, които са слаби, страхливи, лесно се уморяват и са силно притеснителни и чувствителни. При тях често е налице тенденция към рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища и/или на пикочните пътища.

При постоянен запек, свързан с неефикасни и нерядко болезнени позиви за изхождане по голяма нужда, може да се прибегне до:
- «Магнезия муриатика» в разреждане 5 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули. Това хомеопатично лекарство е подходящо за лечение на запек със спастични болки в корема и повишено образуване на газове, когато изпражненията са малки, твърди и натрошени, наподобяват тези на овцата и се изхвърлят много трудно. Допълнителна индикация за използване на този медикамент е непоносимостта към мляко.

-«Нукс вомика» в разреждане 5 или 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, е подходящ за лечение на запек при лакоми и раздразнителни деца, които се стряскат и от най-лекия шум и които страдат често от повишено образуване на газове в стомашно-чревната система и от гадене и повръщане, което облекчава състоянието им. При тези деца запекът, съпроводен от напразни позиви за изхождане, нерядко се редува с разстройство.

- «Ликоподиум» в разреждане 5 или 9 СН е препоръчителен за лечение на запек с напразни позиви за изхождане и подуване в долната част на корема при злояди деца, обичащи сладко. Това е и един от основните хомеопатични медикаменти за лечение на запек при кърмачета.

- «Каустикум» в разреждане 5 или 9 СН, по 5 гранули 1-2 пъти дневно, повлиява много добре на запек с чести и неефикасни позиви за изхождане, като детето се изхожда по-лесно, когато е право. Нерядко са налице болки при напън.
Това е една интересна статия за хомеопатия за деца при запек, но определено трябва да се консултира с хомеопат.

# 48
 • София
 • Мнения: 4 407
Валенцето, за пробиотиците не знаех, че се дават на толкова малки деца, дори кърмачета. Мислех си, че са за големи. Бях пила и един за възрастни, доста скъпи от МЛМ разпространение и не бях видяла ефект, та малко им нямах доверие. Но веднага като видяхме запека, замених млякото с Активия, точно заради бифидуса и около 2 години ядеше предимно Активиа. В Активията предполагах, че е в малки количества, а и никъде не пишеше да не се дава на деца.

Поли, давам този витамин Д по едно на ден. Около 4 пъти на седмица. В кутията са 100 бройки, ще давам около 3 месеца. Аз още се оринтирам кога е най-добре да се дава и с какво, вчера прочетох с кисело мляко и така го дадох.
Може да напарвя по-късно списък какво и давам от тази "сесия" Simple Smile вече 3 седмици и давам, струва ми се че няма странични ефекти.
А на мен ми е интересно какво ви каза д-р Михайлов, знам от Катина, че се чака много за преглед. Може и на лични да ми споделиш.
Поли, забравих да ти кажа, че това със сапунчето е от времето на нашите майки и аз мисля, че ефекта е подобен като глицериновите свещички, даже е проверен във времето.  Simple Smile Може би трябва да се ползва сапун без много добавки.

Момичета, препоръчаъте някой лекар алтернативна медицина, при който водите децата. Аз съм чувала за 1-2, но за възрастни. Чудя се Мария Папазова дали се занимава с деца. д-р Даниел Димитров също ми напарви впечатление с логични презентации, но не съм чула да се занимава с деца.

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 11:14 от TanyaMG

# 49
 • София
 • Мнения: 7 629
Благодаря ви!
Толкова съм изчела за запека,ползвах какви ли не хапове,билки и разни илачи,по едно време ги спрях .И сега всичко е ок.
Танче,аз давам на децата само домашно произведено кисело мляко.Купих си от ЕлБи закваска и съм много доволна,много.Млякото става с истински вкус.Нещо на Активията и нямам вяра,но причина защо е така не мога да кажа,просто не им вярвам на суперрекламите за супер млякото.

# 50
 • Мнения: 110

гр. София
Д-р Пантелеева
Клиника по детска гастроентерология на бул. Иван Гешов 11
тел. 02/8154326; 8154312
мобилен тел. 0888 258696
Мед. Център "Св. Пантелеймон"
тел. 02/ 951 51 62; 954 95 88; 9521 841

гр. Варна
Д-р Георгиева
Университетска болница "Св. Марина"
сл.тел 052/ 302 851/ 360
мобилен тел. 0899 074 268
частен кабинет на улица "Ген.Гурко" 28(до Окръжна болница).
тел.052/ 611116

# 51
# 52
 • Мнения: 110
Ето една много полезна салата /остава само някак да примамим децата да я ядат Laughing/
Рендосваме моркови, пресован чесън и смляни орехи овкусяваме с олио от гроздови семки, био морска сол и лимон на вкус.
Защо е полезна?
моркови: витамин А, витамини от група В, витамин С, източник на целулоза, пектин, калий, фосфор, калций, натрий, магнезий, желязо и манган
орех: високо съдържание на Омега-3
чесън алцин, който е естествен антибиотик, витамините А, В1, В2, колинът, йодът.Според последни данни на японски изследователи в 100 г чесън (около 2-3 глави) се съдържат: 30,8 г въглехидрати, 6,2 г белтъчини, 1,5 г целулоза, 0,2 г мазнини, 0,15 г желязо, 0,2 г фосфор, 0,15 г аскорбинова киселина.
Това е малко встрани от темата, но реших да споделя с вас.

# 53
 • sofia
 • Мнения: 776
За диетата без глутен и казеин една моя рецепта:

Крем с елда

Продукти за 1 купичка:
сушени стафиди и боровинки
5 с.л. елда
3 с.л. тръстикова захар
соево мляко
царевично нишесте

Елдата се вари до разпукване заедно с 1.с.л захар и сушените плодове (те дават аромат на елдата, може да са съвсем малко). Когато е готова се промива няколко пъти със студена вода. Отделно се приготвя нишестето като за бисквитена торта (соевото мляко разредено с малко вода се кипва и в него се добавя размитото царевично нишесте, добавя се и захарта. Оставя се на спрян котлон 3-5мин като се бърка често). В купичка се изсипва елдата с плодовете и се залива с кремчето.

Моя син е на 2.2 и много му хареса.

# 54
 • sofia
 • Мнения: 776
Майчета, подготвям се с информация за диетата без глутен и казейн, още не съм изчела всичко тук, но искам да ви попитам има ли в био магазините всичко необходимо за нея или някои неща се внасят от вън? Може ли някой да ми каже какво и откъде да поръчам (нещо което ще ми облекчи живота). Например заместител на яйцата? Някои ползвал ли е Лаурисидин? Колко опаковки ми трябват и за какъв перод се взема?

# 55
 • Мнения: 110
newradost относно био магазините има доста продукти които можеш да си набавиш. За яйцата не съм гледала дали има заместител. Разгледай сайта на Балев има доста неща с които да почнете диетата също така и в темата за цьолиакия има доста полезни неща, но гледай внимателно да няма казеин в някои безглутенови продукти.

# 56
 • София
 • Мнения: 4 407
newradost, много хубави цветя има в подписа ти Simple Smile

Аз не съм много добра по диетата, но дано другите да се включат. Лаурисидин видях чрез гоогле, че Любознателна го е ползвала преди време. Аз дори не бях чувала за него, но ми е интересно да разбера. Видях, че в руските сайтове се споменава.

Вчера видях една статия за ефекта от витамините при хиперактивност - http://ezinearticles.com/?How-Do-Vitamins-Affect-ADHD%3F&id=5876018 . Пак същото казват, витамините В, омега 3, магнезии, калции. Аз пробвам от 2 дни витамин В комплекс и магнезии и си мисля, че може би ще има ефект при някои деца с хиперакитвност.

# 57
 • sofia
 • Мнения: 776
благодаря TanyaMG. Тея цветя ме спасяват от депресия. Повече подарявам, отколкото продавам. Моето дете е на 2г и е алергичен към по-сложния протейн - мляко, яйца, бобови, ядки, люцерна, моркови и т.н, консерванти, оцветители.... Като беше на 3месеца започнахме диетата и двамата без всички тези неща и го кърмя до момента. Може би ако знаех да изключа и глутена щеше вече да е здрав.... Малко ми е трудно да пиша, защото знам че вашите проблеми са доста по тежки. При нас е почти само храната и въпреки това си мислех, че ми е много трудно докато не прочетох тук. Дано Господ ви дава сили да се справите!

# 58
 • Пловдив
 • Мнения: 1 420
Винаги кото по една или друга причина НЕ давам витамини, детето се влошава - става раздразнителен,гледа през мен, не е така общителен. Чудя се калций, манезий и цинк али не могат да се вземат например от Калмацина на алмарк newsm78 Незнам, досега май не съм срещала колко точно витамини се нуждае едно дете. Някой сеща ли се да сме го обсъждали някъде из темите.

# 59
 • Мнения: 110
Irinche ето какво открих за кандида специес: кандида спп., това означава на наш език,че имаш гъбички от род Кандида, но специес (spp.) означава,че понеже не могат да определят какъв вид са гъбичките(дали абликанс или други) и затова ги слагат под общия знаменател spp.Всъщност като не можем да определим в микробиологията вида на конкретните бактерии/ гъбички ,които сме открили в посявката ги слагаме под общ знаменател spp.
Но гъбичките не са бактерии,нито вируси, те са отделна огромна група и няма при тях грам -положителни и грам-отрицателни.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт