Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 119
ДО
ПРОФ. СЕРГЕЙ ИГНАТОВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО,
МЛАДЕЖТА И НАУКАТА
БУЛ. ДОНДУКОВ, 2А

ОТВОРЕНО ПИСМО

Относно:  Проект за Закон за училищно образование
                   Тежките раници  на учениците

   

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИГНАТОВ,

           Във връзка с изразеното от Вас мнение на 26.01.2011 г. в предаването "Здравей България по Нова телевизия / http://play.novatv.bg/play/240191/?autostart=true /, ние сме обезпокоени, че идеята за въвеждане на задължително целодневно  обучение не може да се реализира скоро в България. Считаме,  че поради въвеждането на задължителна предучилищна подготовка от 5-годишна възраст, липсата на места в детските градини и двусменния режим в училищата в момента, целодневното обучение в България няма да се реализира на практика в близките 10 години. Дори и да се случи обаче, нашето мнение е, че това е необходима, но не и достатъчна мярка за да осъзнаем като  общество рисковете за здравето на нашите деца в училище. Целодневното обучение към момента, предлага на малките ученици следобедна занималня, но много често тя не се провежда в училищата именно поради двусменния режим на обучение, което не решава проблема с ежедневното разнасяне на всичко необходимо за часовете. Настояваме да се предприемат действия от страна на МЗ и МОМН, които да доведат до промяна в организацията на обучението на училищно ниво, чрез въвеждане на мерки за опазване здравето на децата в училищна среда.
Господин Игнатов, за да олекнат ученическите раници, не се изискват средства, а желание да предпазим децата. Премахването на тази ежедневна практика, която уврежда здравето на нашите деца няма да се осъществи, ако не се създадат условия за контрол. А такъв няма, защото в България не съществуват санитарни норми за тежестта на ученическата чанта. Такива норми има приети в много държави, кокто сме описали в нашето проучване. Необходима е воля, за да променим нещата - да не се мъкнат сборници, учебни тетрадки, отделно тетрадки за работа в клас и тетрадка за домашна работа. Боите, картонът, ножиците, екипите по физическото възпитание - да се оставят в училище. На този етап родителите, купувайки раници за децата си дори не поглеждат към малките раници с вместимост 4-5 кг. При липса на норми, учителите казват: „Тежки са раниците, но какво да се прави? Тези неща са необходими!”. Въвеждане на санитарни  норми за тежестта на ученическите чанти са необходими с цел осъзнаване проблема на ниво училище и семейство.
За нас проблемът с тежките чанти е резултат не само от неправилната организация на обучение, но и от липсата на комуникация между родители и учители. Родителите споделят, че най-често децата слагат всички учебници, помагала, тетрадки и пособия по програмата за деня в раницата си, защото не знаят какво ще им е необходимо. Все още във вътрешни правилници на държавните и общински училища носенето на всичко необходимо за часа е задължение на ученика.
Ето цитат от един вътрешен правилник:

 -  Задължения на ученика:
...да носи всички учебни помагала и материали, необходими за нормалното провеждане на учебните часове. Контролът се осъществява от учителя по съответния предмет;

         Считаме, че тежката раница е плод на лоша организация на учебния процес. По една или друга причина масово явление е, че в края на учебния час учителят рядко съобщава на учениците какво ще им е необходимо за следващия час и какво не.

Категорични сме, че това е чисто методически проблем, който учителите трябва да осъзнаят. Необяснимо как в рамките на един учебен час могат да се ползват рационално такъв голям брой учебници, помагала и тетрадки, за да се усвоят необходимите знания и да се формират съответните умения. Известно е, че работата с учебник е метод с бавен темп на обучение, който изисква повече самостоятелно учене и по-малко преподаване. Това води и до увеличаване обема на домашните работи на учениците, които по-често нямат затвърждаващ характер, а се налага ние да допреподаваме на децата си новите знания и да  дописваме с тях недовършен в час материал в няколко помагала. В България домашните работи на учениците произтичат по-скоро от невъзможност на учителите да преподадат в рамките на учебното време задължителното за усвояване учебно съдържание. А от тук произтича въпросът - дали учителят е избрал подходящата методика, след като не е преподал учебното съдържание и съответно не е постигнал очакваните резултати.

Във връзка с гореизложените мотиви Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" счита, че само с въвеждането на целодневно обучение проблемът с тежките раници на учениците няма да се реши, както и няма да настъпят съществени промени в технологията на преподаване и учене. Мерките трябва да бъдат комплексни и да доведат до осъзнаване необходимостта от промяна в организацията на обучението.
Крайно време е да признаем, че докато ние  родителите носим чантите на децата си, за да ги предпазим, а учителите изискват от тях да носят "необходимото" без да се съобразяват колко ще тежи раницата на детето и вместо да търсим  решение на проблема се примиряваме, не можем да твърдим, че децата ни са приоритет, а образованието - инвестиция. Проблемът се задълбочава, защото никой не обръща внимание нито на правилното носене на раниците, нито на правилната стойка на чина. Има нужда  от здравно образование и информационна кампания не само за тежките чанти, а и за всички други фактори, които носят риск за здравето на децата ни в училище.
Преди една година Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” изпрати становище до МОМН и Министерство на здравеопазването във връзка с Тежките чанти на учениците. В отговор на нашите конкретни предложения за намаляване теглото на чантите  Министерство на здравеопазването пое ангажимент да бъде обсъден въпросът за включване на изискване за осигуряване на индивидуални шкафчета за всяко дете, където то би могло да съхранява пособията, които са му необходими само в училище.
Относно нашето предложение за въвеждане на норми за тежестта на чантите на учениците, Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”  съдейства на Министерството на здравеопазването, като направи проучване за „Опитът на други държави за намаляване теглото на ученическите чанти”, което беше изпратено на Националния консултант по ортопедия доц. д-р Николай Милев. Приложено Ви изпращаме неговото писмо, в което той изразява мнение, че и България трябва да се присъедини към страните, които са приели норми за тежестта на раниците.
Като имаме предвид, че решаването на този проблем е в компетенциите не само на Министерството на здравеопазването, но и на МОМН и предвид различните гледни точки за решаване на проблема на двете институции, Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” е на мнение, че проблемът може да се реши  само чрез  синхронизирани действия между Министерството на здравеопазването и МОМН.
             Считаме, че е крайно време да се обсъдят възможните решения от гледна точка на опазване здравето на децата ни в училищна среда. Училището е институция, която трябва да  научи децата как  да пазят здравето си като неоценима ценност, а не да създава предпоставки за увреждането му /тук визираме не само тежките чанти, а всички други фактори, които носят риск за здравето на децата в училище/.                                                             
           Като имаме предвид, че носенето на тежки чанти от учениците се превърна в традиционна практика, увреждаща здравето на нашите деца, разчитаме на Вашата загриженост и съдействие за предприемане необходимите стъпки  за намаляване теглото на ученическите чанти.
Прилагаме:
- Проучване на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”;
- Отговор на нацоналния консултант по ортопедия.

# 1
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 780
Дано ни обърнат внимание.
Добре би било и ако медиите отразят по-задълбочено въпроса.

# 2
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 581
Важно е да го отразят правилно, без да правят свободни съчинения.

# 3
 • Мнения: 5 399
Успех, дами! Страхотни сте!   bouquet

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Споделям написаното от вас, със забележката обаче, че не опира само до носене на всичките учебници. В нашия клас има отлична комуникация с учителката - и какво от това, като по един предмет имат 6 (ШЕСТ) учебника и помагала, от които трябва да се носят пет в училище?!
И всички са с дебели гланцови страници - самите помагала и учебници тежат страшно много, така че дори в най-малко натоварените дни пак тежи раницата около 5-6 килограма.
Това са минимум 2 задължителни предмета всеки ден, български и математика, по които има по 5 помагала за всеки - първи клас.
За мен там се крие проблемът - учебниците, наистина добре оформени, са толкова обемисти и тежки, че са непрактични за носене. Знам родители, които всеки ден фотокопират нужните страници, за да не мъкне детето им целия учебник.

Въпреки че избрахме най-леката възможна ортопедична раница, е абсурд детето да я носи само повече от 5-10 минути; а когато я нося аз (т.е. всеки път, когато я взимам от училище) и ходя пеша, на двадесетата минута ме заболява гърбът - аз съм 1,60 и 60 кг, а какво остава за детето ми, нормално сложено, 130 см и 28 кг, да мъкне 5-7 кг на гръб.

# 5
 • гр.София
 • Мнения: 3 048
 Горещо подкрепям.
 Синът ми 5 години влачи безумно тежка раница. Силен е и се справя някак,но какво очаква дъщеря ми-ужасявам се. Не искам изборът ми на училище да зависи от това,какво разстояние с тежестта на гръб ще трябва да изминава.

# 6
 • Мнения: 28 766
Подкрепям инициативата ! Peace

Крайно време е да се вземат мерки по въпроса !

# 7
 • Мнения: 164
Браво за инициативата!! Дано само има нужния ефект,ще ми се да съм оптимист Simple Smile

# 8
 • Мнения: 7
Здравейте,

Предлагам да изпратя писмото едновременно до 350 медии чрез този агрегатор:
www.pressbulgaria.com
/ще ми трябва оригинал/

Предлагам да го качим в страницата на МОМН във ФБ:
http://www.facebook.com/group.php?gid=107207889320648

А на хартиен носител внесено ли е в министерството, има ли входящ номер? Това е задължително.

# 9
 • Мнения: 2 641
добре какво пречи да се разчленат учебниците на отделни части? така ще се носи съвсем калко тежест. лошото е и че именно поради двусменния режим децата няма къде да оставят учедниците  си в училище и се осакатяват от малки. уви и ние мъкнехме като луди и сме изкривени. помощ от никой не чакам. взела съм си поука и децата ми ще ходят с учебници разделени на части, ако нямат възможност да си оставят нещата в училище !

# 10
 • Мнения: 1 119
Здравейте,

Предлагам да изпратя писмото едновременно до 350 медии чрез този агрегатор:
www.pressbulgaria.com
/ще ми трябва оригинал/

Предлагам да го качим в страницата на МОМН във ФБ:
http://www.facebook.com/group.php?gid=107207889320648

А на хартиен носител внесено ли е в министерството, има ли входящ номер? Това е задължително.


Меми  Hug Писмото е внесено вчера- има вх № Peace
Кажи как да ти изпратя оригинал. Още повече се радвам, че подкрепяте писмото. Ние сме отразили мненията на родителите, които се включиха в Мисия Раница и обсъждаме проблема вече повече от година.


Последна редакция: чт, 03 фев 2011, 12:47 от Fanni

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
И аз подкрепям това писмо. Peace Дано обърнат внимание, на този проблем. Носят се наистина безумно много помагала, тетрадки и учебници всеки ден.

# 12
 • София
 • Мнения: 12 050
По какъв друг начин, освен с ръкопляскане в тази тема, можем реално да изразим подкрепата си?

# 13
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 780
По какъв друг начин, освен с ръкопляскане в тази тема, можем реално да изразим подкрепата си?

Подкрепям. Но като го напиша в някоя тема във форума, надали е достатъчно.
Какво още очаквате от майките, които споделят написаното?

Мисия Раница е повече от година във форума...
Ако ти лично считаш кг на раницата за 1 клас ОК...и това бих...осъзнала
В СНБМ Фани е координатор Образование, има конкретни "очаквания" - налага се да дам линк към темата ли? Там Конкретно всеки родител може да измери раницата от Пн до Петък.

Неприятно се почувствах. Лично няма да приема извинения. Сори, Принципи!

# 14
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 780
По какъв друг начин, освен с ръкопляскане в тази тема, можем реално да изразим подкрепата си?

Ръкоплясканията не са подкрепа.
Ако БГ МАММА иска - може и знае как.

# 15
 • Мнения: 9 006
Децата ми са вече в трети и четвърти клас, но проблемът все още е актуален. Дъщеря ми е нормално развито момиченце  - 10 г., ръст 142, 30 кг., синът ми - 9 г., 138 см., 28 кг. Аз съм възрастен човек - 160 см., 50 кг. Но на мен самата рамената ми се сковават, докато завлека раницата на някое от децата си до училище. Какво остава за тях! А питате ли ме какво ми беше, когато предните две години смените им съвпадаха и носех по две раници!
От друга страна, обаче, кой предучилищник или пък първокласник /та дори и второ-, трето-/ ходи сам на училище. Все някой го придружава, та реално НЕ децата си носят раниците, а техните родители. Дори и да бяха съвсем леки раниците, пак не бих оставила детето си да я влачи, а аз да се разхождам неглиже до него. Зорът реално е от училищния вход до класната стая.
С това не омаловажавам проблема. Но мисля, че той е по-съществен за малките ученици, които ходят вече сами на училище - ІV - VІ клас.

# 16
 • София
 • Мнения: 12 050
По какъв друг начин, освен с ръкопляскане в тази тема, можем реално да изразим подкрепата си?

Ръкоплясканията не са подкрепа.
Ако БГ МАММА иска - може и знае как.

В първия пост е цитирано дословно едно писмо.
Допускам, че търсите подкрепата на потребителите.
Ако искате да я получите, дайте идея как потребителите могат да го направят.
Да, тук ще кажа "Браво! Така е! Много сте прави!"-и какво от това? Искам да помогна с нещо реално. Питам как да го направя. Странно е, че вместо да получа някакъв отговор, ме пращаш да търся теми из форума.
Може би не само на мен един по-конкретен отговор ще бъде от полза.
Не виждам защо се сърдиш, а още по-малко-за какво трябва да се извинявам. Защото искам да направя нещо по-смислено от това да изразя виртуален възторг?

# 17
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
По какъв друг начин, освен с ръкопляскане в тази тема, можем реално да изразим подкрепата си?

Подкрепям. Но като го напиша в някоя тема във форума, надали е достатъчно.
Какво още очаквате от майките, които споделят написаното?

Мисия Раница е повече от година във форума...
Ако ти лично считаш кг на раницата за 1 клас ОК...и това бих...осъзнала
В СНБМ Фани е координатор Образование, има конкретни "очаквания" - налага се да дам линк към темата ли? Там Конкретно всеки родител може да измери раницата от Пн до Петък.

Неприятно се почувствах. Лично няма да приема извинения. Сори, Принципи!
Е, защо е този отговор на нормален и с обикновен тон въпрос, който Виви задава? Може да е повече от година тази мисия Раница, но който не влиза в СНБМ подфорума, или не участва в СНБМ инициативите, няма как да знае за нея. Аз за първи път я чух сега с отвореното писмо (и то от Фейсбук, в този подфорум влизам рядко), както предполагам много други родители, въпреки че съм мислила и съм се тревожила относно килограмите на раницата на детето.
Честно, не те разбирам, мама САННЯ. Ако е нещо лично между вас, защо не го държите лично? Ако пък не е лично, защо тогава с лошо? Така се придава неприятен отенък на добрата идея и инициатива  Crossing Arms

п.п. Виви е писала междувременно.
Да, аз също подкрепям въпроса й - какво може да се направи, реално. Модераторите не представляват бг-мамма, мисля, че в тази тема аз и Виви пишем като потребители и майки на малки ученици и очевидно приветстваме и подкрепяме идеята, така че е неуместно да се гневиш на въпроса й  Rolling Eyes; а ако СНБМ търси подкрепата на Бг-мамма като сайт, редно е този въпрос и това писмо да се отнесат към администратори и собственици.

# 18
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 581
Виви, ето за тази тема става въпрос - Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?
Моля да не стигаме до конфронтации, защото сме от една и съща страна на барикадата   bouquet

За съжаление аз все още нямам везна и не мога да премеря какво носим всеки ден.

# 19
 • София
 • Мнения: 12 050
Томасе, благодаря ти.  Hug
Ще я прочета.

# 20
 • Мнения: 7
Реално може да се разпространява, да се пише отделно на министъра, да се вдига шум по въпроса и да се настоява пред институциите.
Ето два материала, вече отразили темата:

http://mamamemi.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=7953

http://www.varnautre.bg/life/education/item/19749

Ще пускам още линкове, надявам се повече медии да отразят писмото.

# 21
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 780
Реално може да се разпространява, да се пише отделно на министъра, да се вдига шум по въпроса и да се настоява пред институциите.
Ето два материала, вече отразили темата:

http://mamamemi.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=7953

http://www.varnautre.bg/life/education/item/19749

Ще пускам още линкове, надявам се повече медии да отразят писмото.


"Бълхария" в първия линк е много на място  Peace!

Дали за затвърждаване на Х-то да взема да тегля една...приказка за възможните реални действия по този и други проблемни въпроси за децата и родителите, по които СНБМ работи  Laughing. Съгласно правилата, разбира се! бЕгам да направя нова тема в Клюкарника  newsm47

# 22
 • Мнения: 1 119

От друга страна, обаче, кой предучилищник или пък първокласник /та дори и второ-, трето-/ ходи сам на училище. Все някой го придружава, та реално НЕ децата си носят раниците, а техните родители. Дори и да бяха съвсем леки раниците, пак не бих оставила детето си да я влачи, а аз да се разхождам неглиже до него. Зорът реално е от училищния вход до класната стая.
С това не омаловажавам проблема. Но мисля, че той е по-съществен за малките ученици, които ходят вече сами на училище - ІV - VІ клас.

Смятам че трябва да се осмисли проблема не само за тежките раници. По-скоро виждам проблема по друг начин, как да го кажа- Тежката раница е проекция на това, което се случва в училище. Децата, които са целодневно обучение им се налага да разнасят раниците си понякога ако занималнята е на друго място. Но и тук не е проблема. Става дума за осъзнаването на проблема- нужно ли е да се носи всичко като голяма част от него не се ползва или ако се ползва- как и защо. Акцентът поставяме на организацията на обучение. Между другото аз лично не един път съм виждала родители, които само посрещат децата си от училище, но не им носят раниците- децата изгърбени, превити, с раница на едно рамо или в ръка. А учителите буквално съжаляват че децата тр да носят такава тежест.
Та идеята е да се обсъдят рисковете фактори за децата в училище.
Като правихме проучването например, попаднахме на неща, върху които за първи и аз се замислих въпреки че от доста време съм в образованието. Например:
-На  учениците докато са на училище не им е разрешено по никакъв повод да напускат територията на училище без придружител- иначе е дете в риск. Няма близка лафка, няма имам право да неизвинени. Нека бяга амма да е на територията на училището. Peace
- задължение на училищата е да осигурят пребиваването на децата в училище по безопасен начин- за дете в риск се определя и дете което носи пари в себе си- нормално- нали не знаеш какво ще си купи с тези пари и какви още други неща могат да му се случат. Нали едното дете разполага с 10 лв. а другото няма пари, по разбираеми и независещи от него причини.
- дете в риск и и дете което носи раница по-тежка от....нормите.

И така- ей тези елементарни неща, които да доведат до подобряване на дисциплината и реда и до уважение на училището като институция. То май там е проблема. Овледее ли се дисциплината и организацията ще се промени.

Vivi Благодаря че се включи. Очаквам да има резултат от писмото. Писмо сме изпратили и до МЗ, защото от тях зависят всички тези здравни проблеми в училище.
Ако имате предложения давайте да обсъждаме.
Това за учебниците разделени на части и олекотяването им е твърде възможно да се случи, защото е най-лансираната идея. Но на мен лично наистина ми се иска и нещо друго да се промени.

ССС Mr. Greenаня

# 23
 • София
 • Мнения: 12 050
Fanni, вече ми обясниха какво мога да направя на първо време.  Hug
Ще претегля каквото трябва и ще пиша в другата тема. Ще я прочета внимателно и, ако имам идея, ще споделя.
Успех!

# 24
 • Мнения: 1 119
Реално може да се разпространява, да се пише отделно на министъра, да се вдига шум по въпроса и да се настоява пред институциите.
Ето два материала, вече отразили темата:

http://mamamemi.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=7953

http://www.varnautre.bg/life/education/item/19749

Ще пускам още линкове, надявам се повече медии да отразят писмото.


Меми,  Hug за това, което направи.

Смятам че трябва да има общестено обсъждане. Игнатов утре ще е гост в Сеизмограф. ФБ и сайта на сеизмограф- задавайте въпроси. Аз също ще пиша. Всеки може да пише в страницата на ФБ на МОМН, която Меми е дала по-долу. Там четат от МОМН. Според мен не би трябвало в тяхната страница да няма нито един отговор или обсъждане от тяхна страна. Те не се включват- защо. Пишете.

# 25
 • I want it all and I want it now.
 • Мнения: 3 443
  bouquet Браво за инициативата.

# 26
 • Мнения: 5 780
Модулното обучение също би разтоварило не само раниците, но и мозъците на децата, както всъщност гласи и чл.2 от Наредба № 24 на МЗ: Чл. 2.  - Седмичните разписания на учебните занятия трябва да осигуряват условия за най-добро усвояване на учебното съдържание при най-малка степен на умора и опазване здравето на учениците.

И е желателно модулното обучение да се провежда в поредни часове, отнася се и за по-големите ученици, например петокласници Wink като моя син, който препуска между втори и четвърти етаж в рамките на петминутното междучасие, за да посети последователно часовете по математика, английски ез., математика, англ. ез. Shocked

Някой някъде се беше пошегувал, че затова тази държава вади толкова шампиони по вдигане на тежести - това е силно застъпен спорт още от 1 клас в училище. Mr. Green

# 27
# 28
 • Мнения: 1 119
Меми, специални благодарности за разпространението на писмото  bouquet

Аз вече написах въпросите си към Игнатов за Сеизмограф тук
http://www.btv.bg/shows/seizmograf/temi/story/445018395-Rebrom_s … rgey_Ignatov.html

Зададох му и въпрос за целодневното обучение, защото и това ме вълнува- дали от 1 до 4 клас обучението ще бъде пълно с организация като в предучилищна, а не от малко да са на чинове и в класно-урочна система или се предполага сутрин на у-щу следобед да дописват и доучват в занимални.

# 29
 • Мнения: 1 119
Модулното обучение също би разтоварило не само раниците, но и мозъците на децата, както всъщност гласи и чл.2 от Наредба № 24 на МЗ: Чл. 2.  - Седмичните разписания на учебните занятия трябва да осигуряват условия за най-добро усвояване на учебното съдържание при най-малка степен на умора и опазване здравето на учениците.

И е желателно модулното обучение да се провежда в поредни часове, отнася се и за по-големите ученици, например петокласници Wink като моя син, който препуска между втори и четвърти етаж в рамките на петминутното междучасие, за да посети последователно часовете по математика, английски ез., математика, англ. ез. Shocked

Някой някъде се беше пошегувал, че затова тази държава вади толкова шампиони по вдигане на тежести - това е силно застъпен спорт още от 1 клас в училище. Mr. Green

И аз съм много ЗА. Мога да ти кажа само че ще го въведат само за Професионалното образование. За средното- пак опираме до организацията на целодневното обучение. В другите държави пълното обучение не предполага класно-урочна система и се прилага за развитие на способностите на децата. Модулно обучение в Класно-урочна система не върви. Побългарен вариант- и в момента се изваршва обучение по този начин в някои Професионални гимназии. Работи, по-добро е факт. Подозирам че в БГ целодневно обучение ще означава следобедни занимални. Затова и си зададох въпроса до Игнатов Peace

# 30
 • Мнения: 1 119
Пуснете си ТВ7 ако имате възможност- сега Hug

# 31
 • Мнения: 7
Моите въпроси към министъра за днес:

"Г-н Игнатов,

- Според Вас нормално ли е в първите три месеца на 1ви клас децата да задачи с две неизвестни и да пишат диктовки с правилна пунктуация и правилно пренасяне? Защо е цялото това безумно форсиране, кой има реална полза от него?

- Знаете ли, че според европейски изследвания домашната работа трябва да отнема на ученика не повече от цифричката на класа, който е, умножен по 10? Тогава защо дъщеря ми в първи клас пише домашните си по 2 часа, вместо по 10 минути?!

- Докога да търпим децата ни да се повреждат от мънички, мъкнещи непосилно тежките ученически чанти?

Г-н министър, вярвам във Вас, направете правилното в предстоящия закон. Децата на България го заслужават."


Да видим колко и какво ще отговори, въпреки че не съм особен оптимист.

# 32
 • Мнения: 1 575
За мен е съвпадение отварянето на тази тема с наболелия ме поблем - натовареност на учениците.Няма да им тежат толкова раниците, ако са натоварени адекватно.Синът ми е в 5 кл. и проблема с тежестта ми е най-малкият.Ако приемем, че според Европа детето ми трябва да отделя по 50 мин. за подготовка по предмет, то той трябва да разполага с 5 или 6 часа дневно за самоподготовка!?А как да се случи това!?Първият срок приключваше занятия към 13 - 14ч. в зависимост от програмата и докато се прибере и обядва, то си ставаше 14-15 ч.За почивка и дума не може да става - предполага се, че докато се рибира и хапва си почива.Ами като го пресметна от 15ч. да сложим 5-6 часа самоподготовка, ще стане 20-21ч. - ами той да не е свръх човек. Кой е с работен плътно натоварен ден от 8 до 20-21ч.!?!?!?!?И къде е мястото на спорта и игрите, защото той все пак е на 11 години!
Изводът ми е, че проблема е в прекалената натовареност и неприемливо написаните учебници.Ако тези проблеми се отстранят, то и чантата ще олекне, защото като има да носи 4 тетрадки и толкова учебника, листа и моливи, ще е нормално, а не куп помагала, които да компенсират учебника по 5-6 тежки предмета дневно...
Дайте да помислим какво можем да направим в тази насока, ако сте съгласни с мен.

# 33
 • Мнения: 5 780
Боби, не си разбрала! И не ме учудва, защото е далеч от представите на петокласниците и родителите им...и аз го прочетох два пъти, за да съм сигурна. Колкото и невероятно да ти звучи, според европейските изследвания петокласник трябва да отделя не по 50 минути за всеки от петте предмета днес, а по 50 минути общо. Mr. Green

# 34
 • Мнения: 17 132
Я, я /по немски/, става въпрос за цялостна подготовка, а не по предмет.
И това бе бистрено в предишни теми- все едно.
Ката ден се моля: "Боже, дано децата ми не ги стигне целодневно обучение поне в нашенската система! Дай Боже, пази ги!"

Тук има една тема- как се занимават децата ни в свободното си време. В нея с ужас разбрах, че има деца, които още в І клас нямат такова. Та и това се помолих Богу горещо: "Боже, опази хлапетата!".
Лично моите деца са първо човеци и деца, а чак след после- ученици. Не смятам да променям приоритетността. Нещо повече- сигурна съм, че ще оживеем с така приетата у нас.

Напоследък пращах жалби за нарушения по наредбата за ученическото хранене. Резултати- можете да се сетите- никакви. Не че съм песимист. Напоследък просто не вярвам. Жалко.

Последна редакция: сб, 05 фев 2011, 16:56 от Judy

# 35
 • Мнения: 7
В "Сеизмограф" министъра не успя да отговори на много от въпросите /тези препускащи предавания винаги са много дразнещи, за какво въобще си канят събеседниците!/.

Да се надяваме, че той и екипа му ще ги прочетат във връчената му от водещата папка със зрителски въпроси.

# 36
 • Мнения: 4 465
В "Сеизмограф" министъра не успя да отговори на много от въпросите /тези препускащи предавания винаги са много дразнещи, за какво въобще си канят събеседниците!/.

Да се надяваме, че той и екипа му ще ги прочетат във връчената му от водещата папка със зрителски въпроси.

Не успях да го гледам, но при условие че поканиха представител на СНБМ за да зададе въпрос за раниците и няколко часа след това се отметнаха от поканата, защото държах да дадат гаранция, че ще дадат възможност "въпросчето" да бъде зададено, ме навежда на мисълта че или се е оказало че министър Игнатов недолюбва някои въпроси или че екипът на Сеизмограф прилага някаква странна и изкривена методика, за да си осигури безплатна публика за предаванията.

За втори път се случва това. Първия път (преди време) даже двама човека отидохме в студиото. Бяха ни обяснили че ще ни дадат възможност да зададем два-три въпроса. За нас беше важно да ги зададем публично. Обаче нещо явно не им бяхме по сценарий и един клакьор от публиката старателно придърпваше микрофона от нашия обсег, за да не можем да го докопаме и случайно да зададем въпрос. Беше предизборно представяне на Кадиев и Фандъкова. Много абсурдна ситуация, но явно от пердаването не им пука особено. Важното е на екран да изглежда добре.

# 37
 • Мнения: 857
Макар, че сме още далеч от училищна възраст, ПОДКРЕПЯМ това писмо и всички инициативи, които ще помогнат да се задейства държавната машина, за да се чустват децата ни добре. Ако знам с какво реално мога да помогна, бих го направила.

Аз съм в голямо недоумение - как, когато аз бях ученичка, носех един учебник и тетрадка за писане по предмет, и това беше напълно достатъчно, и успях да получа всички необходими ми знания, а сега трябва да се носят 100 боклука по всеки предмет, и децата едва смогват да научат, да не говорим, колко от тях просто едва успяват да разберат за какво им се говори /това по разкази от мои познати - как с часове обясняват на децата си, за какво става въпрос/  ooooh!.

# 38
 • Мнения: 1 119
Реално всеки, който е съгласен да се борим за описаните неща вече помага. Ще чакаме отговор и ако пак НИЩО ще трябва ние родителите да се захванем по-сериозно с натиск за промяна на елементарни неща в системата. Дано н есе налага. Толкова ли сме безлични и толкова ли нищо не разбираме, че не ни обръщат внимание newsm78

# 39
 • Мнения: 1 119
Само да напомня защо чакахме една година:
 Ето това ни обещаха тогава от МОМН: нещо, което трябваше да се случи от 2010 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=517987

Какви ще са промените от 15 септември?

- Надявам се да започнем с целодневната организация на обучение в първи клас. Първоначално тя ще се прави там, където родителите заявят желание, и там, където училището има възможност. Трябва да се осигури място за хранене, транспорт, ако учебното заведение е средищно, и най-вече място за занимания на децата по интереси. Не може да се очаква от първолаците по цял ден да стоят на чиновете. Това е най-сигурният начин да ги демотивираме. Целодневното обучение също ще се въвежда постепенно. Няма да е изведнъж във всяко училище, но ще се случи. Според мен това е правилният път, тъй като чрез него ще се решат много проблеми.

- Какви?
Например със свободното време на децата, с вечерните ангажименти на родителите към домашната работа. Решаването на задачи вечер или писане ще отпадне, защото то вече ще се е случило през деня. Това означава, че и всички атласи и учебни пособия, които децата сега носят, ще останат в училище.

- Искате да кажете, че чанта на първолака, която тежи понякога повече от 4 кг, ще олекне?

- Да, но не само чантата ще олекне. Всички вещи могат да остават в училище. Сега има прекрасни чинове, които с едно плъзгане на горния плот отдолу се отваря чекмедже, в които всичко може да се събира. Целта ни е учениците да се чувстват добре и да им е интересно в клас.

От Игнатов разбираме, че не е мръднало мнението им, целодневното обучение обаче не означава решаването на споменатите проблеми.

# 40
 • Мнения: 7 754
Цитат
Например със свободното време на децата, с вечерните ангажименти на родителите към домашната работа. Решаването на задачи вечер или писане ще отпадне, защото то вече ще се е случило през деня. Това означава, че и всички атласи и учебни пособия, които децата сега носят, ще останат в училище.

- Искате да кажете, че чанта на първолака, която тежи понякога повече от 4 кг, ще олекне?

- Да, но не само чантата ще олекне. Всички вещи могат да остават в училище. Сега има прекрасни чинове, които с едно плъзгане на горния плот отдолу се отваря чекмедже, в които всичко може да се събира. Целта ни е учениците да се чувстват добре и да им е интересно в клас.

Позволявам си да изпитвам леки съмнения Thinking Погледни съседните теми - навсякъде майки се възмущават, че учителите не могат или не искат да обърнат достатъчно внимание на децата, че липсва индивидуален подход, че едни деца пречат на други и пр. И защо да вярвам, че същите тези учители ще се справят по-добре след училище? Аз пък си мисля, че по-скоро ще го дават по-хлабаво и децата НИЩО няма да научават.

Що се отнася до съхранението на учебниците в класните стаи - това не е удачно с оглед на горните ми съмнения. Тогава и да искаш няма как да провериш на какъв хал е отрочето. Освен това нещата ще станат само тогава, когато всеки клас си има стая само за него и тя се заключва. Такава материална база няма никъде.

А за да олекнат чантите е нужно нещо много просто - учебниците да се печатат на лека хартия и да се състоят от няколко тома (поне 2). А децата да пишат на една тетрадка по всичкология. На пазара има такива тетрадки с разделители. Е, няма да навреди и учителите да предупреждават кога какво да се носи, а не децата да носят всичко.

# 41
 • София
 • Мнения: 1 639
Ако раницата в 1 клас беше 4 кг, сега в 6-ти клас е почти 7кг. Детето ми е с болки в гърба всеки ден и аз всеки път питам задължително ли е да носиш всички сборници и помагала?! Отговорът е "Госпожата каза да ги носим, защото може да потрябват".Случва се да не им потрябват цяла седмица, но децата ни се изгърбват да си носят всичко съвестно.
Надявам се да има някакво разрешение по този въпрос. Едва ли някъде по света се носят толкова учебници, а нивото  на грамотност на учениците така главоломно да пада...
В началния курс имахме предложение да закупим по още един комплект учебници, както и шкаф в който децата да си ги оставят. Отговорът беше отрицателен- класната стая се ползвала като такава и от друг клас, и било забранено да купуваме мебели ooooh! Според мен не е точно така...

# 42
 • Мнения: 84
И аз подкрепям инициативата.
Не съм съгласна, че тежките чанти  не са проблем за учениците до училище, защото родителите ги носят.  Носят ги за да облекчат децата, което  пък лишава  децата от възможността да походят пеша с приятели до училище или да се приберат пеша. /Толкова бе романтично като се прибирахме с приятелки и си говорехме по пътя!/. А сега  децата ги водим с кола и ги вземаме с кола. В края на часовете е като автопарк.  Ами в училище - когато всяко междучасие бягат по етажите и кабинетите за да се включат в следващия час, изкривени на една страна от тежестта на раницата, която нямат време да сложат равномерно на двете ремене  /поне момчетата/?
А аз когато вървя пеша към училище съм страхотна картинка - с костюм и  раница на гърба, защото е толкова тежка, че с една ръка не мога да я нося.
И в същото време програмата е ужасна. За какво са толкова много часове, след като се налага в къщи да се обяснява и разучава материала?
А за разликата в  материала  по учебниците на "Просвета" и "Булвест"  няма какво да се говори. Всеки може да го види.

# 43
 • Мнения: 1 575
Малко повече от 24 часа живях с усещането, че нещо някой е започнал да прави докато не прочетох интервюто с г-жа КОДЖАБАШИЕВА .Женицата се изказва доста неадекватно по всички проблеми.Жалко!
От известно време обмислям какви мерки да предприема, оказа се, че по-пъргави и по-патили от мен хора са започнали инициатива, която е стигнала до реална възможност за промяна,но виждам, че няма разбиране и хората с власт хич не са в час.Как да променят нещата тогава!?
Достатъчно е 1 месец да почетат в нашия форум и картинката ще им се изясни.

# 44
 • Мнения: 1 119
Ето това е първата реакция след депозирането на писмото:
http://pressboard.info/article/129471

Да вярваме ли че ще се случи скоро, как къде и кога? И това не може да стане задължително със Закон пък и да стане, защо решиха че ще оправят дисциплината по този начин Rolling Eyes

# 45
 • Мнения: 1 575
Ами ок е, ако се сбъдне.Но това ли е най-важното, което трябва да се пипне в системата?И на учителите ли е проблема да мъкнат карти от хранилището до стаята, или на децата тежките раници!?Май авторите на учебници и там умните тикви, които решават подобни "проблеми" май не разбраха, че учениците имат проблем с материала, натовареността и разгадаването на мисълта на автора, отделно ежедневния фитнес с раници, торби и пр., а не учителите...

# 46
 • Мнения: 14 753
Ето това е първата реакция след депозирането на писмото:
http://pressboard.info/article/129471И по какво се разбира, че има каквато и да било връзка между писмото и новия проект на издателство Просвета?

# 47
 • Мнения: 7
Още едно важно място, в което е цитирано изследването - Национална мрежа за децата, група от 76 неправителствени организации, работещи с и за деца и семейства:

http://nmd.bg/2011/02/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5 … 0%B0%D0%B2%D0%B8/

# 48
 • Мнения: 1 119
Още едно важно място, в което е цитирано изследването - Национална мрежа за децата, група от 76 неправителствени организации, работещи с и за деца и семейства:

http://nmd.bg/2011/02/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5 … 0%B0%D0%B2%D0%B8/

 Hug Меми


# 49
 • Мнения: 164
"Нова Зеландия

В раницата на детето има само кутия за обяд и бутилка вода + книжка. Имат и предмет Здраве, където се дискутират тези въпроси всяка седмица."

Вярно е , живяла съм там. Не само раниците им са празни, ами учат в 7 клас , това което моя син учи в пети клас в България.

# 50
 • Мнения: 5 780
"Първите места в класацията на PISA 2009 се държат предимно от страни в Азия, коментира Светла Петрова. Учениците от Шанхай, Корея, Финландия, Хонконг, Сингапур, Канада, Нова Зеландия, Япония, Австралия и Холандия са десетте страни, заели първи позиции в резултатите от изследването."

И интересно, в 9 клас знаят в пъти повече. Явно тежестта на раниците е обратно пропорционална на тежестта в главите. Mr. Green

Раници пълни- глави празни.

# 51
 • Мнения: 164
Ами честно казано, не си дават много зор там ни учители, ни деца. Болшинството учат до задължителната 6-та форма т.е. до 16 години и после работят. Много малко завършват университет, защото е доста скъпо. В Auckland Univercity бе пълно с китайци, корейци и т.н.
Затова тези, които завършат са с добра кариера и заплащане.

# 52
 • Мнения: 101
Това с електронните учебници добре. Имам обаче друг въпрос- кому е нужно децата да имат две тетрадки по предмет- едната за работа в клас, другата за домашна работа, като досега (синът ми е шести клас) почти не се е случвало учител да събере домашните, за да ги провери. Отделно от това често самите учители изискват тетрадките задължително да са голям формат, осемдесет листа... Отделно от това не ми се говори колко помагала и учебни тетрадки трябва да се купят в началото на годината, колко пари да се дадат за тях, а в края на годината остават непопълнени, защото в училище няма време и часовете са малко?
Значи- учебник+ две тетрадки+ поне едно помагало (и всичко това формат А4)Х6(броя на часовете)..  Отделно моливи, химикали, бои, гуменки ако се налага. Ами че тя една експедиция до Ливингстън тръгва с по-малко багаж!

# 53
 • Мнения: 84
С носталгия си спомням за времето, когато от първи до четвърти клас нямахме никакви домашни. Вярно, че започвахме първи клас на 6 години, но всичко се научаваше в училище. Такава беше програмата.  Бяха едни специални учебници, в които имаше всичко и се учеше под формата на игрово състезание. Имаше дори отделни часове за игра  след обяд - на двора и в игротеката.  Бяхме експериментален клас, което включваше и задължителни екскурзии, и доколкото знам  май се отчете, че експериментът е приключил успешно.  После разбрах, че това се нарича "Сендовска система". Днес отново се говори учениците да тръгват на 6 години, но защо се забравя другата част от проекта - без тежки чанти, без безсмислени домашни, без безумен учебен материал. Все пак децата отиват на училище, а не на експедиция!

# 54
 • Мнения: 7
Мда, май е така.
Ето това е линка направо от Нова ТВ, от 58-ма минута - в следващите 6 минути говори за проблема с раниците.

http://play.novatv.bg/play/240191/?autostart=true

# 55
 • Мнения: 84
Какви са тези родителски асоциации, с чиито представители министърът ще обсъди поставените въпроси за учебниците и тежките ученически чанти? Има ли някой членуващ в такава организация от форума?

# 56
 • Мнения: 1 119
Не знам кои са. Мога да кажа за СНБМ, не е включено, въпреки обещанието. Но знам и защо- защото в посока за тежките раници- няма да има нещо отделно, а за учебниците може би ще има родители, но там ще има повече експерти по учебниците. МОМН смята че проблемът с тежките раници е в родителите. Това го пише в техния отговор.
Понеже вече една година се Молим нещо да стане, все това целодневно обучение ще реши проблема- от тази година трябваше да сме без учебници в първи клас ето:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=345294
Всъщност ние повярвахме че може да се случи, но не стана на практика точно така.
Не вярвам, че нещо ще мръдне в образованието ни с новия закон, който сеге пишат.
И както вика моят мъж- Ми той един министър ако с едни чанти не може да се справи - нищо не очаквайте от него Money

# 57
 • Мнения: 17 132
... МОМН смята че проблемът с тежките раници е в родителите. Това го пише в техния отговор.

Ама вие това не го ли знаете? Естествено, че проблемът е в нас- не ходим всички да носим раниците на децата на гръб и да ги връщаме обратно. Разбира се, че сме виновни. Аре малко повече съзнание и отговорност, вола ви са!

Абе верно ли има още вярващи? Ей- това вече аз го не вярвам. Просто да ми е за тафталогията.

# 58
 • Мнения: 1 119
... МОМН смята че проблемът с тежките раници е в родителите. Това го пише в техния отговор.

Ама вие това не го ли знаете? Естествено, че проблемът е в нас- не ходим всички да носим раниците на децата на гръб и да ги връщаме обратно. Разбира се, че сме виновни. Аре малко повече съзнание и отговорност, вола ви са!

Абе верно ли има още вярващи? Ей- това вече аз го не вярвам. Просто да ми е за тафталогията.

 LaughingВиж сега

Ние така сме възпитани, но особено болднатото така да се каже - означава ли, че Само безплатните учебници, които се дават на децата са задължителни за носене- ако е така, но учителите изискват, а ние купуваме- пак ние сме виновни Mr. Green

Ето цитат от отг. на МОМН

В тази връзка бе установено, че комплект за І. клас, съдържащ всички учебни помагала по предмети, тежи общо 2, 126 кг, което съответства на представената от Вас европейска класификация за съотношението на теглото на детето спрямо теглото на ученическите чанти, т.е ако приемем, че средното тегло на първокласник е 20 кг, то ползваният понастоящем комплект съответства пълно на европейските норми
Представяме Ви следната информация по отношение на теглото на учебниците:
• комплект – буквар и учебна тетрадка е с тегло 0, 453 кг
• комплект – читанка и учебна тетрадка е с тегло 0, 213 кг
• комплект по математика е с тегло 0, 446 кг
• комплект по роден край е с тегло 0, 307 кг
• учебно помагало по музика е с тегло 0, 205 кг
• учебно помагало по изобразително изкуство е с тегло 0, 252 кг
• учебно помагало по домашен бит и техника е с тегло 0, 250 кг
Освен това всеки ден учениците не носят учебниците и учебните помагала по всички предмети едновременно.
Седмичната програма е разпределена в зависимост от определения норматив по всеки учебен предмет и изискванията за редуването на предмети с различна тежест и сложност, което предполага и вариативност на теглото на учебниците за всеки ден. Да предположим, че програмата за един учебен ден е следната:
1.   час – български език и литература (тегло 0, 453 кг);
2.   час – музика (тегло 0, 205 кг);
3.   час – математика (тегло 0, 446 кг);
4.   час – роден край (тегло 0, 307 кг ).
Общото тегло на задължителния комплект учебници и учебни помагала е 1, 411 кг. Останалата част от теглото на чантата може да е резултат от допълнително препоръчани от учители или родители помагала и пособия. - и кво сега- що ги купуваме ???

# 59
 • Мнения: 5 780
Ами прочетох статията и нищо не ме грабна. Еди какво си казал съветникът на министъра, който съветник е директор на 51 СОУ, което училище не се различава по нищо новаторско от масата училища, не видях и някакви особени постижения на децата от това училище.

Докато не се промени отношението на учителите към образователния процес, каквито и учебници да сътворят или не сътворят, няма ли качествен учител на комуто да са вменени ясни задължения работата е обречена на провал.
Сега вместо да преподават, те ще наблюдават работата на деца.
От тази статия не ми стана ясно какво ще се промени в преподаването, а само как ще се промени оценяването.
Ами кой ще преподава?
Пак ли аз?
Според мен властимащите изобщо не са в час какъв е проблемът.
Търсят го къде ли не, само не и в самото училище.

# 60
 • Мнения: 2 933

Понеже вече една година се Молим нещо да стане, все това целодневно обучение ще реши проблема- от тази година трябваше да сме без учебници в първи клас ето:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=345294


Целодневното обучение не е решение, защото пак ще си останат една камара безполезни помагала, с които децата трябва да се справят. И когато не може да приключи в училище след 17.30 ч. продължава в къщи, това го казвам от опит, точно с целодневно обучение, а не занималня. Дете в 1-2 клас, което излиза в 7.30 и се прибира в 17.30 е не просто уморено, а каталясало и заспива на масата докато вечеря.
Защо не се върнат назад във времето, когато в един учебник с тегло 1/2 от сегашен, беше събран материал за 2 години.
Относно статията - образованието не е фантастика, то си е нещо съвсем реално и нито британски, нито патагонски модел ще ни реши проблемите.

Всъщност има ли нещо, за което родителите да не са виновни!?

# 61
 • Мнения: 1 119
СНБМ пусна жалба и до Омбудсмана и лошото е че в МОМН един мин не знае какво прави друг . Защото ето цитат от отговора:

-   При проведен разговор със заместник министър Дамянова във връзка с предложения свързани със Закона за училищното образование получих уверение, че ще бъде изработен и стандарт свързан с тежестта на ученическите чанти.

НО такъв стандарт категорично няма- впоследствие ни казаха, когато искахме да ни включат...

# 62
 • навсякъде
 • Мнения: 196
... МОМН смята че проблемът с тежките раници е в родителите. Това го пише в техния отговор.

Ама вие това не го ли знаете? Естествено, че проблемът е в нас- не ходим всички да носим раниците на децата на гръб и да ги връщаме обратно. Разбира се, че сме виновни. Аре малко повече съзнание и отговорност, вола ви са!

Абе верно ли има още вярващи? Ей- това вече аз го не вярвам. Просто да ми е за тафталогията.


 LaughingВиж сега

Ние така сме възпитани, но особено болднатото така да се каже - означава ли, че Само безплатните учебници, които се дават на децата са задължителни за носене- ако е така, но учителите изискват, а ние купуваме- пак ние сме виновни Mr. Green

Ето цитат от отг. на МОМН

В тази връзка бе установено, че комплект за І. клас, съдържащ всички учебни помагала по предмети, тежи общо 2, 126 кг, което съответства на представената от Вас европейска класификация за съотношението на теглото на детето спрямо теглото на ученическите чанти, т.е ако приемем, че средното тегло на първокласник е 20 кг, то ползваният понастоящем комплект съответства пълно на европейските норми
Представяме Ви следната информация по отношение на теглото на учебниците:
• комплект – буквар и учебна тетрадка е с тегло 0, 453 кг
• комплект – читанка и учебна тетрадка е с тегло 0, 213 кг
• комплект по математика е с тегло 0, 446 кг
• комплект по роден край е с тегло 0, 307 кг
• учебно помагало по музика е с тегло 0, 205 кг
• учебно помагало по изобразително изкуство е с тегло 0, 252 кг
• учебно помагало по домашен бит и техника е с тегло 0, 250 кг
Освен това всеки ден учениците не носят учебниците и учебните помагала по всички предмети едновременно.
Седмичната програма е разпределена в зависимост от определения норматив по всеки учебен предмет и изискванията за редуването на предмети с различна тежест и сложност, което предполага и вариативност на теглото на учебниците за всеки ден. Да предположим, че програмата за един учебен ден е следната:
1.   час – български език и литература (тегло 0, 453 кг);
2.   час – музика (тегло 0, 205 кг);
3.   час – математика (тегло 0, 446 кг);
4.   час – роден край (тегло 0, 307 кг ).
Общото тегло на задължителния комплект учебници и учебни помагала е 1, 411 кг. Останалата част от теглото на чантата може да е резултат от допълнително препоръчани от учители или родители помагала и пособия. - и кво сега- що ги купуваме ???

нека погледне раниците в трети клас, когато се изучават още предмети /едва надигам сутрин раницата на гърба й/ Също така не винаги мога да подсигуря транспорт сутрин и обед, за да спестя носенето на раницата. И после какво  - на 25-30 години ще посещава Павел баня от болки в гърба

# 63
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 780
Снощи премерих раницата на дъщеря ми (първи клас, 20 кг., нормално развита за възрастта си) за утре. Нямам кухненска везна и мерих на кантара за живо тегло, показа 4.8 кг. 
По програма имат Роден край, БЕЛ, Мат, изобразително - последното стои в у-щето. Със средства на родители са закупени шкафове, та в у-ще си стоят:
- Домашен бит (учебник), когато тр да правят нещо се носят необходимите материали;
- Музика (учебник);
- Изобразително изкуство (учебник), скицник, гланцово блокче, бои, четки;
Учебникът по информационни технологии го разнасят, предполагам защото г-жата е друга. Има и учебник за час на класа, учебник, учебна и нормална тетрадка по английски.

Раницата е олекотена (тази с колелцата я разкарах още след първата седмица  Laughing).
Всеки ден в раницата има - вода (малко шише, пълно до половината), закуска, сухи и мокри кърпи, ГСМ, тефтерче за домашните, два малки несесера от плат с най-необходимото (красотите с Хана Монтана и пр. също отдавна са разкарани), ножица, линия, сметало, пръчки за смятане (снопче от 10 плюс 10 отделни).
Необходимостите по БЕЛ - Буквар, Читанка, На букварчето другарче, На читанката другарче, Помагало за красиво и грамотно писане, Упражнителна тетрадка, Втора и Трета тетрадки (г-жата е казала да се носят и двете), Правописен речник (280 стр., всяко дете носи). Това са печатните издания. От "нормалните" тетрадки - Р за работа в клас, З звуков анализ, Д2 домашни (Д1 е в г-жата).
Роден край - учебник, учебна тетрадка, нормална тетрадка.
Математика - учебник, учебна тетрадка, Сборник "Задачи по мат за първолаци", "Самостоятелни работи", от нормалните - Р, Д2 и Т2, последната още не се знае за какво е, не е писано в нея, но г-жата е казала да се носи.
Отвреме-навреме по БЕЛ и Мат се появява и по някоя листовка А4, но на фона на останалото тях просто не ги броя.

Да допълня, че нещата по всеки отделен предмет са в отделни, различни по цвят прозрачни папки с копче тик-так - това също по изискване на г-жата, за да не губят време докато извадят нещата за следващия час.

# 64
 • навсякъде
 • Мнения: 196
мама САННЯ  вашата госпожа е направо за убиване, как може такова нещо, чак и правописен речник  #2gunfire

# 65
 • Мнения: 7 831
Мама САННЯ, вашата учителка е за убиване  Shocked ! За какво са им читанката и другарчето и като те още не могат да четат и са на буквара, за какво са им всички учебни тетрадки като те пишат само в една, да не говорим за правописния речник в първи клас? Безобразие!

Съгласна съм, че са тежки чантите, особено за 3 и 4 клас (децата са още малки, учебниците много) обаче за тези фрапиращи случаи като вашия виновна е само учителката, а не системата или МОН.

И аз имам първолак, днес чантата му нямаше и кило.

# 66
 • Мнения: 1 119
Въпросът е за какво е виновна учителката, като никъде не е казано, че да носи тежко детето е опасно за здравето му Mr. Green. За възрастни има норми- за деца-не

# 67
 • Мнения: 17 132
Е, че само правописен речник ли си носят? Сега разбирам що сме неграмотни. Няма ли синонимен, да си обогатяват речта, речник на чуждите думи, българо- английски и обратен на него, тълковен? Ще са неграмотни, я, само с по един правописен речник!


Когато у нас нещата бъдат оставени на самотек и безконтролно и проблемите се решават според който на какъвто учител случи, а не с нормативна уредба и въведени общозадължителни стандарти, ще си мъкнете и речниците, и ножиците, и боите, и тетрадките за домашна и работа в клас, че и по колело ще си карате, когато имате СИП "Колоездене".

# 68
 • Мнения: 1 119
 Crazyпред Сеизмограф- Сергей Игнатов: Нашите деца са грамотни!
http://www.blitz.bg/news/article/98860

Ето че сме Грамотни: не мога да вмъкна снимки с тетрадки на ученици newsm78


# 69
 • Мнения: 84
А замисляли ли сте се всички тези печатни издания, които правят раниците на децата ни толкова тежки колко много повишават благосъстоянието на авторите им? А те са предимно служители на МОН и техни близки приятели. Защо има толкова много варианти на учебници и помагала и така трудно се открива нещо стойностно? Как да ни чуе министъра и обкръжението му и да намалят изданията за да не са тежки чантите на децата ни, когато от тези издания за тях идва един допълнителен законен доход?

# 70
 • Мнения: 17 132
А замисляли ли сте се всички тези печатни издания, които правят раниците на децата ни толкова тежки колко много повишават благосъстоянието на авторите им? А те са предимно служители на МОН и техни близки приятели. Защо има толкова много варианти на учебници и помагала и така трудно се открива нещо стойностно? Как да ни чуе министъра и обкръжението му и да намалят изданията за да не са тежки чантите на децата ни, когато от тези издания за тях идва един допълнителен законен доход?

Ама как да не сме? То нали образованието ни се крепи на двата стожера- бизнеса с учебници и бизнеса с частни уроци!
И наистина има ли някой, който още се съмнява, че ситуацията е умишлено организирана по този начин? И умишлено се бездейства и ще се бездейства и занапред?

# 71
 • Мнения: 5 780
"По думите на просветни министър се преекспонират данните от въпросните изследвания, тъй като става въпрос за т.нар. функционални знания на децата. Става въпрос за методика, поясни тънкостите в обучението у нас през последните 20 г. и учениците от другите страни по света Игнатов."

Ами грамотни са разбира се, голяма част могат да четат и пишат, а някои дори могат и да смятат Joy

А т.нар. Функционални знания не са предмет на нашето образование, доколкото разбирам.

"Много важна част от изпитването ще заеме търсенето на информация в интернет. По този начин учителите ще трябва да стимулират децата да не наблягат на учебника като основен и единствен източник на информация, а да допълват чутото в клас от други места. Възможно е дори да се възлага на децата подготовката на новите уроци, които те да изнесат сами, като се базират на данни от интернет. Друг метод е учениците сами да достигнат до изводите, написани в учебника, като решават практически задачи и стъпка по стъпка извеждат логическите заключения. Помагалото може да бъде отворено едва накрая, за да затвърдят децата знанията си.  "

 Явно тежките учебици просто ще бъдат извадени от чантата и вече официално ще бъде вменено на децата и родителите да търсят сами информация, нещо, което и сега правят неофициално, както и официално образованието минава в ръцете на децата и родителите им.

Учителите вероятно ще имат поне задължението да ги изпитват. newsm78


Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 10:29 от нова

# 72
 • sofia
 • Мнения: 6 441

"Много важна част от изпитването ще заеме търсенето на информация в интернет. По този начин учителите ще трябва да стимулират децата да не наблягат на учебника като основен и единствен източник на информация, а да допълват чутото в клас от други места. Възможно е дори да се възлага на децата подготовката на новите уроци, които те да изнесат сами, като се базират на данни от интернет. Друг метод е учениците сами да достигнат до изводите, написани в учебника, като решават практически задачи и стъпка по стъпка извеждат логическите заключения. Помагалото може да бъде отворено едва накрая, за да затвърдят децата знанията си.  "
Е, не издържах.....гледам да не се форсирам и да си пестя нервите, ама това е лудост....държавата да ми плаща осигуровките за пенсия, заплата не щА и ще седя вкъщи и с детето ще цъкаме в нет-а. Може и достъп до някои бази от данни да ми осигурят...scopus, jstore, science direct, proquest.....проблемът е, че качествената лителатура в нет-а е чуждоезикова и скъпо струваща.
Каквото и да учиш, най-важен е източника.....сигурно дете в 5-ти клас може да определи от кой точно източник да ползва информация, за да подготви новия (тази дума трябва да удебелена, но този мърдащ екран ме влудява) урок по история, биология  или каквото там се сетите.

# 73
 • Мнения: 101
Ами че то и сега е така. Учебник по история за шести клас. цитирам по спомен: "След забраняването на БКП комунистите отговорили с кървав акт- атентат в църквата "Света Неделя". В отдено каренце отстрани написано:"загинали толкоз, ранени толкоз, между които министри, депутати и пр... царят не бил там...". Въпрос след урока: "Защо според вас комунистите организират преврата на 9 юни?" Веднага вадим енциклопедии, истории и питаме Гугъл, щот в учебника информацията е твърде оскъдна, за да направим този извод. И това не е единичен случай.

# 74
 • Мнения: 1 119
Ами че то и сега е така. Учебник по история за шести клас. цитирам по спомен: "След забраняването на БКП комунистите отговорили с кървав акт- атентат в църквата "Света Неделя". В отдено каренце отстрани написано:"загинали толкоз, ранени толкоз, между които министри, депутати и пр... царят не бил там...". Въпрос след урока: "Защо според вас комунистите организират преврата на 9 юни?" Веднага вадим енциклопедии, истории и питаме Гугъл, щот в учебника информацията е твърде оскъдна, за да направим този извод. И това не е единичен случай.


smile3529

Като четох Torbalanka се сетих, какъв ли анализ ще направи министъра на това стихотворение от читанка за втори клас???

Чанта за утре

Автор:Марко Ганчев

от Читанка за 2 клас 1991 г.

Браво, чедо, няма
Липсваща тетрадка:
Всичко по програма-
В първата преградка!
Сместил си пергела,
Сместил си и блока.
С право съм ти взела
Чанта по-дълбока.
Леле ще те смажат
Нотите, чертежът.
Милото багажът
Колко му е тежък!
Олеле, и прашка
В другата преградка!
И стрела с опашка,
И перо от патка!
А и летви-саби
И тояги шпаги
С тез ръчички слаби
Как ще носиш, драги?
-Няма нищо, мамо,
Толкоз недей страда-
Тежка ми е само
първата преграда...

Въпрос към учениците относно стихотворението:
Какво узнавате за момчето от стихотворението?

# 75
 • Мнения: 1 119
Има ФБ група Протест: Тежките чанти на учениците.
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_145363392176817
и още една
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_145363392176817#!/group.php?gid=150104968345653

# 76
 • Мнения: 5 780
Да, и сега е така, но не са официално отменени задълженията на учителите.

Всички правителства, министри, съветници и пр. в последните 20 години упражняваха половинчати свободни съчинения върху децата, като постепенно, едно по едно ни вменяваха чужди задължения, нароиха се чудовищно количество сборници, помагала, другарчета на букварчета, ЗА ДА СЕ СМЪКНЕ ОТ ПЛЕЩИТЕ НА УЧИТЕЛЯ НЕГОВОТО ОСНОВНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ - ДА ПРЕПОДАВА КАЧЕСТВЕНО И РАЗБИРАЕМО.

Всичките тези томове са "в помощ на ученика", не в помощ на учителя.
Такова е търсенето, такова е предлагането.

Сега, "черешката на тортата" е  учителите да бъдат официално обявени вън от образователния процес.
За да няма заблудени родители, имащи някакви изисквания.

Искате по-леки раници - няма проблем.
Няма да носите учебници, а само собственоръчно написан урок за следващия час.  Shocked
А в 7 клас за кандидатстуденския да драсне ли една дисертация детето?

"Къде го чукаш-де се пука!"

Честито!

ПП. Моят протест не  е просто срещу тежките чанти, а срещу причините, довели до тежестта на чантите, която на всичкото отгоре се оказва обратно пропорционална на знанията им.

А от министъра очаквам да не ми казва, че проблем няма и че децата били грамотни, а да потърси истинските причини, не само с  помощта на съветници учители и директори, а с помощта на обществото, децата и родителите - потърпевшите в случая.


Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 15:58 от нова

# 77
 • Мнения: 1 119
Определено смятам че хрантутим пишещите допълнителните помагала и тетрадки и че ние родителите не сме длъжни да ги купуваме. Защо го правим. Да им бойкотираме всичко, което тр да се купува от нас. Това е в нарушение на конституцията Heart Eyes

# 78
 • Мнения: 359
А какво да кажем за тези, които пишат самите учебници...текстът в тях е одобрен...ето ви един пример
От учебник по музика за трети клас на издателство "Булвест", одобрен със заповед на Министъра на образованието и науката Нр. РД 09-1318/31.08.2004 г.

Отдолу иде джип "Митсубиши"
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
- Но на кого е? Кой ли го кара?
- Вълчо го кара. Свири и гази!
- А във колата коя е тази?
- Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
- Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка -
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!

# 79
 • Мнения: 84
Определено смятам че хрантутим пишещите допълнителните помагала и тетрадки и че ние родителите не сме длъжни да ги купуваме. Защо го правим. Да им бойкотираме всичко, което тр да се купува от нас. Това е в нарушение на конституцията Heart Eyes


И как да не ги купуваме, когато учителите ги изискват от децата ни?
По-скоро преподавателите не трябва да държат  децата да носят тези помагала в училище.Да се използват само за допълнителна работа в къщи. Или пък да носят отделни страници в училище. Предпочитам да разкъсам едно такова помагало  на части, но не и детето ми да се прегърбва под неговата тежест. Защото никога не е само едно за деня.

# 80
 • навсякъде
 • Мнения: 196
А какво да кажем за тези, които пишат самите учебници...текстът в тях е одобрен...ето ви един пример
От учебник по музика за трети клас на издателство "Булвест", одобрен със заповед на Министъра на образованието и науката Нр. РД 09-1318/31.08.2004 г.

Отдолу иде джип "Митсубиши"
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
- Но на кого е? Кой ли го кара?
- Вълчо го кара. Свири и гази!
- А във колата коя е тази?
- Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
- Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка -
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!
Joy запознаване на децата с "реалността"
да се смееш ли да плачеш ли

# 81
 • Мнения: 1 119
А какво да кажем за тези, които пишат самите учебници...текстът в тях е одобрен...ето ви един пример
От учебник по музика за трети клас на издателство "Булвест", одобрен със заповед на Министъра на образованието и науката Нр. РД 09-1318/31.08.2004 г.

Отдолу иде джип "Митсубиши"
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
- Но на кого е? Кой ли го кара?
- Вълчо го кара. Свири и гази!
- А във колата коя е тази?
- Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
- Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка -
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!
Joy запознаване на децата с "реалността"
да се смееш ли да плачеш ли

  costumed034

Урок в „Човек и природа” пък учи, че растенията сами произвеждали храната си, затова се наричали производители. Животните пък, понеже ядяли вече готовата храна – растенията, както и други животни, се наричали потребители?! В седми клас в часовете по история, децата научават, че „ В къщите на елините имало специално помещение за жени, където влизали само…мъже”…

„Прав ъгъл е ъгъл, на който като наложите тръгълника (дадена картинка на правоъгълен триъгълник), ако съвпада... то значи ъгълът е прав...”. Обяснението е от учебник по математика за втори клас.

# 82
 • навсякъде
 • Мнения: 196
май се заформя нова тема "цитати от учебници" да четем и да се смеем

# 83
 • Мнения: 1 575
Тази тема наистина се изчерпа, дали да не помолим модератор да я заключи?

# 84
 • Мнения: 1 119
Чакаме отговор от МЗ и МОМН и тогава ще решим дали се е изчерпала Peace

# 85
 • Мнения: 17 132
Дано дойде, внуците един ден ще ми кажат, ако съм жива има ли, няма ли. Стига да решат да отскочат до тука.

# 86
# 87
 • Мнения: 84
Докато ни отговорят от МОН аз реших мислено за себе си проблема като детето ми не носи целите учебници и помагала  всеки ден на училище. Ще ги направя на части.  smile3518 С помагалата е лесно, че се купуват, но с учебниците имам проблем, защото трябва да ги върнем цели. Сега търся учебници за 5 клас на издателство "Булвест" да ги разкъсам.

# 88
# 89
 • навсякъде
 • Мнения: 196
"С въвеждането на наредбата трябва да има и глоби за учителите, които изискват голям брой скъпи тетрадки, защото на всеки е ясно, че докато изборът на учебници зависи от учителите, издателствата ще ги изкушават да си поръчват все нови и нови помагала на баснословни цени, за да върви оборотът. Отделно моливи, химикалки, бои, гуменки за физическо." това ми харесва  Mr. Green 

# 90
 • Мнения: 1 575
Това с процентите ми е неправилно мислене.Децата не са еднакво тежки, но може да се мисли върху това колко тежки да са самите учебници и да има правило в училище да се носи само учебник и тетрадка от кой колкото си прецени листа.У дома нека да имат помагала каквито учителите преценят, че е нужно - нали в това е смисълът на самоподготовката!?Не може да се вменява порок, че децата са прекалено леки за ученическата раница с тези проценти.На мен така ми звучи.А и не съм съгласна, че 11годишният ми син трябва всеки ден да носи по 6 кила тежести.Аз нося чанта не повече от1-2 кила и пак ме боли рамото.
Пак призовавам да се мисли практично - вместо да се произвеждат субективни наредби, правилници и норми да поопростят нещата от основата - да решат това, което произвежда проблемите, а не да вкарват проблемите в норма.

# 91
 • София
 • Мнения: 5 956
ЛЕКИ мерки на МОМН за справяне с ТЕЖКИТЕ ученически раници
Планираните стъпки от образователното министерство не решават проблема.

Сдружение „Настоящи и Бъдещи Майки“ (СНБМ) изразява неодобрение към недостатъчните и неефективни действия на просветното министерство за намаляване теглото на ученическите чанти, като основна причина за гръбначни изкривявания при децата!

Преди повече от година СНБМ алармира за проблема и инициира обществен дебат по темата, като изготви и предостави на МОМН проучване за опита на други държави и приложени добри практики, но ефективни и резултатни мерки все още не са предприети!

СНБМ подкрепя идеята на МОМН за въвеждане на целодневно обучение в първи и втори клас, но счита тази мярка за недостатъчна за справяне с проблема в неговата цялост. Необходимостта от спешни мерки е видна и от стряскащите резултати от изследването на НЦООЗ от преди няколко дни. Обект на изследването са били само първокласници, които са ученици едва от 6 месеца! Само за толкова кратко време 80% от тези деца са получили гръбначни изкривявания! Можем само да предполагаме какво би било измерението на същия проблем при учениците в по-горни класове!

Предвиденото целодневно обучение за първи (и евентуално втори) клас е само частична мярка, която сама по себе си е недостатъчна. До създаването и въвеждането на конкретни нормативни актове, родителите апелират за действия на ниво училище.  СНБМ предлага актуализация на училищните правилници с включване на конкретни мерки, където ясно се посочва отговорността, както на училището и неговия персонал, така и на родителите:

-   Отпадане на задължението ежедневно да се носят учебници извън списъка на одобрените от МОМН, както и намаляване броя на задължителните учебни помагала по даден предмет (речници, справочници, много тетрадки за различно ползване);

-   Осигуряване на варианти за оставяне в училището на учебници и помагала, незадължителни за ползване вкъщи, съобразно учебните планове и седмичната програма на часовете. В тази посока удачни са личните шкафчета, или поне шкафове по класове или групи.  От огромна полза биха били и библиотечните фондове на училищата, както и осъвременяване на правилниците за тяхната работа, включително и разширяване на функциите им с допълнителни програми.

-   На училищно ниво да се увеличат извънучилищните програми и мероприятия насочени към повишена физическа активност на учениците.

СНБМ счита, че за реализацията на тези идеи на първо време е достатъчно изпращането на циркулярно писмо до директорите на всички училища с точни инструкции за действие.

Докато обществото очаква от МОМН ефективни действия, СНБМ се обръща с призив към всички директори и преподаватели в училищата от цялата страна за съпричастност към инициативата и взаимни усилия за справяне с проблема!
     
Паралелно с отговорността на училището и родителите към здравето на учениците, е необходима ангажираност и от страна на здравното министерство за преосмисляне приоритетите в работата на педиатричната общност в България. Належаща е нуждата от повишаване на здравната култура и образование, тъй като нито педиатрите, нито родителите, нито учителите забелязват и отчитат проблема като наистина сериозен!

# 92
 • Мнения: 1 119
Това с процентите ми е неправилно мислене.Децата не са еднакво тежки, но може да се мисли върху това колко тежки да са самите учебници и да има правило в училище да се носи само учебник и тетрадка от кой колкото си прецени листа.У дома нека да имат помагала каквито учителите преценят, че е нужно - нали в това е смисълът на самоподготовката!?Не може да се вменява порок, че децата са прекалено леки за ученическата раница с тези проценти.На мен така ми звучи.А и не съм съгласна, че 11годишният ми син трябва всеки ден да носи по 6 кила тежести.Аз нося чанта не повече от1-2 кила и пак ме боли рамото.
Пак призовавам да се мисли практично - вместо да се произвеждат субективни наредби, правилници и норми да поопростят нещата от основата - да решат това, което произвежда проблемите, а не да вкарват проблемите в норма.

 Peace

Гласувайте
http://svejo.net/1036362-leki-merki-na-momn-sreshtu-tezhkite-uchenicheski-chanti

# 93
# 94
 • Мнения: 1 119
Дами, ето отговор от МЗ  Hug МЗ изисква същото от МОМН както и ние http://vnews.bg/news/22193. От МОМН обаче нямаме отговор, докато МЗ имат такъв.


# 95
 • Мнения: 1 575
Крачка напред  Peace!

# 96
 • Мнения: 1 119
Според Игнатов е време и у нас, както в Централна Европа, да бъдат въведени интерактивните учебници, които ще изпразнят значително тежките раници и чанти на децата.
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/04/19/ignatov-poiska-poveche- … azovanieto.116625

 Peace

От последните ни включвания по радио Хоризонт, очакванията са МЗ да въведе Препоръчителни норми. За сега МОМН не можело да направи нищо, защото нямало норми приети за България.

СНБМ решихме,  че е крайно време да направим  информационна кампания за родители и учители- както в другите държави. Ще очакваме МОМН и МЗ да ни подкрепят Hug

# 97
 • Мнения: 1 119
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=499960
Цитат
Но какъв е планът? Направена е инвестицията, тези учебници са отпечатани, включително и не по най-умния начин като едни много дебели, на такава тежка хартия, едва си влачат...

Онзи ден... някакъв баща измервал през годините чантата, тя стига до 8-9 килограма.

Ами, да, ама вие нарушавате всички наредби на Министерството на здравеопазването, които забраняват...

Аз? Ами, да, всъщност вече и аз, да.

Вие, да, като управляващи, да, като допускате децата да носят такива чанти.

Сега, като въведем, като се получи пълният обхват на целодневното обучение до четвърти клас, те децата ще си оставят нещата в училище. И сега между другото работим над тази идея да си имат шкафчета и всичко, което могат да не мъкнат, да не го мъкнат. Но идеята е, че ние, променяйки стандартите, плановете, програмите, учебно съдържание, естествено че ще пипнем учебниците и след 3-4 години ние ще направим, наистина ще стартираме процедура за нови учебници. И ви казвам, това ще стане сигурно при следващия министър, но ние трябва сега да ги сложим всички на трамплина и да тръгне системата, защото съгласете се, че не е нормално, знаете, ние българите сме, смятаме, че сме умни, нали, интелигентни сме, но когато в четвърти клас децата ни са в началото на... начело по образованост, там пето, шесто място, не е нормалното същите деца, като станат на 15 години, да се каже за тях, че над 50% са неграмотни. Те всъщност могат да прочетат, не могат да интерпретират, те не знаят за какво го четат това.

Тоест сега планът е вие възлагате, след като се променят класовете според новия закон...

Понеже нямаме време.

...възлагате нов... да се пишат нови учебни планове кога, къде, какво ще се учи.

Да.

След това догодина примерно ще се поръчат новите учебници.


Ами аз казах, че след 3-4 години ще имаме първите, защото и гимназиалното обучение...

И новите учебници след 3-4.

Ами, дайте сега да ги направим, няма пари, не става. Как?

Не, не, ясно, това е. Това е.

Няма... прибързани неща не искам. Трябва да дадем пътя, по който трябва да се върви, и пътят, по който трябва да се върви, е, че българското дете, то не е дете, те като завършват училище, са вече възрастни, възрастни хора, то трябва да излиза с гордото съзнание, че то е български гражданин и едновременно с това то е европейски гражданин с всички тези права.

# 98
 • София
 • Мнения: 1 114
Момичета не се лъжете .Нищо няма да се промени .Проблема не е от вчера , а не виждам някакво решение .Синът ми е на 18г.В първи клас /значи доста отдавна/ го болеше непрекъснато гърба , естествено заведох го на лекар , един ден след училище направо ,с раницата бяхме и след като обясних какви оплаквания има първия въпрос на докторката беше " всеки ден ли е с тази тежка раница" след отговора ми "Да " тя ми каза " как очакваш да не го боли"
Слава богу не получи гръбначно изкривяване , но след 11 години никой нищо не направи по въпроса с тежките раници та не бъдете оптимистки едва ли ще направят нещо и сега

# 99
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 780
Момичета не се лъжете .Нищо няма да се промени .Проблема не е от вчера , а не виждам някакво решение .Синът ми е на 18г.В първи клас /значи доста отдавна/ го болеше непрекъснато гърба , естествено заведох го на лекар , един ден след училище направо ,с раницата бяхме и след като обясних какви оплаквания има първия въпрос на докторката беше " всеки ден ли е с тази тежка раница" след отговора ми "Да " тя ми каза " как очакваш да не го боли"
Слава богу не получи гръбначно изкривяване , но след 11 години никой нищо не направи по въпроса с тежките раници та не бъдете оптимистки едва ли ще направят нещо и сега

Рядко съм примиренчески настроена  Simple Smile, особеност на характера. Ако от МОМН се навият да изменят наредбата, да установят норми за тежестта на раниците, контрол по изпълнението и съответни санкции, може и да се променят нещата. След настоятелните ни писания и медийните изяви на Фани от МОМН все пак ни потърсиха за среща по въпроса - утре.

# 100
 • Мнения: 1 119
Вярвам, че ще успеем Simple Smile
Също вярвам, че само ние родителите можем да го направим Peace както и сме го допуснали толкова години да се случва и да се отежнява положението Peace

# 101
 • София
 • Мнения: 1 114
ДАНО ! Че особенно със сегашната мода за чанти през рамо съвсем ще се изкривят децата.Малкото ми е трети клас и искаше такава чанта , аз й отказах ,но гледам доста дечица помъкнали такива , изкривили се на страни и чантата едва ли не ги носи на страни.
УСПЕХ

# 102
 • Мнения: 425
И аз вярвам! Даже съм убедена! Успех утре! Не виждам нито една причина да не се променят нещата!

# 103
 • София
 • Мнения: 5 956
Саня, не разбрах дали ще ходиш с Фани или някой друг, но успех!  Hug

# 104
 • Мнения: 1 119
За срещата в МОМН:

Целта на срещата в МОМН беше да обсъдим едно тяхно предложение /а и наше, което обсъждахме в Мисия Раница/относно това, родителите да оставят старите учебници на децата в училище и те да се ползват в училищните библиотеки. Ако ние родителите имаме такива нагласи те ще изпратят писмо до всички директори и РИО училищата да запознаят родителите с тази мярка, която се предприема с цел олекотяване на раниците. Тази година изтича тригодишния срок на ползване на част от учебниците за 2,3 и 7 ми клас и те вместо да се изхвърлят, ако са в добро състояние, родителите да ги връщаме в училище. Какво мислите за това?
Това го правят с цел ако иска детето да не носи учебници в училище. Все отнякъде трябва да започнем. Тя само празната раница била толкова тежка.
Обяснихме, че едно от изискванията за удобна и ергономична раница е тя да тежи 400-700 г. Друг е въпросът, че обществото няма достъпна информация за това и че на БГ пазар се предлага и рекламира всичко безконтролно вместо да има изисквания при подбора. Дадохме за пример някои държави в които има одобрени раници от Ортопедични асоциации и дори от МЗ и М на обр. като подходящи за съответен клас. Така и се контролира пазара и се насочват родителите. Предоставихме им проучването на СНБМ за Опитът на другите държави за намалямане теглото на уч.чанти. Но понеже в БГ не всеки може да си позволи такава раници ние сме длъжни да дадем ясна и точна информация и за това как да се избере подходяща раница. Така че въпросът с това, че самите раници тежат е въпрос на осъзнат избор от родителите.
Запознахме ги с нашата информационна кампания, която подготвяме и какви ангажименти евентуално според нас ще е важно да поеме МОМН. Предимно за разпространяването. Много харесаха идеята да тази кампания. Като резултат предложиха, че това ще е много полезно да се направи като учебен материал за класните ръководители, които да работят практически с децата за подреждането на чантата, поставянето , кое да сложи кое не.
После се върнахме на старите учебници и „затова че ако има такива в у-ще детето ако иска ще ти носи, ако иска не” и ги насочихме към Училищните правилници, в които пише че ученикът е длъжен да носи всички необходими учебници и учебни помагала които са необходими за безпрепятственото провеждане на часовате и че контролът по тази точка се осъществява от учителя. И като заговорихме за допълнителните помагала, които родителите купуват „задължително” по обясними причини, и заради които чантите са безумно тежки и за това че не бива да ни задължават да ги купуваме а още по-малко да ги носим. Тук Саня даде пример за Правописния речник на дъщеря си, който Саня като извадила от чантата малката казала че госпожата ще я обяви за нередовна и т.н. Имаше и още едно мамче от МОМН която има първокласник и тя се намеси в наша полза. Стигнахме и до това как толкова много помагала се използват рационално в рамките на 35 минути и как това води до голям обем дом. работи. От МОМН се съгласиха че  това е на първо време нещо, което тр. да се промени. В училищните правилници като се пише всички необходимо/да се конкретизира/. Обясних, че не просто тр. да се конкретизира, а да пише че в час се ползват само задължителните осигурени от МОМН учебници. Другите неща са въпрос на училищна организация- ако тр да се ползва помагало допълнително и т.н. Но не може да не може без помагала след като учебниците отговарят на критериите и са достатъчни за усвояване на учебното съдържание, задължително според Стандартите.
Другото, което вероятно ще стане скоро е да отидем в едно училище и да мерим учебниците по дни- според седм. разписание- предложение от МОМН и училище ще намерят.

Относно инф. кампания решихме че Резултативност ще отчитаме чрез обратна връзка с училищата. МОМН ще изпрати циркулярно писмо до РИО и всички училища и вероятно общини и ще очакваме отговор от училищата ще се вкл. ли и какви мерки в училище конкретно да предприели за олекотяване на раниците. Ще качим  списък на училищата присъединили се към кампанията „На училище без тежест”.Една от идеите е тази инф. Кампания да се разпространява онлайн и да бъде качена в сайтовете на всички училища. Остава да мислим МОМН и НИЕ каква ще е наградата за най-добра училищна политика в кампанията „На училище без тежест”.

# 105
 • Мнения: 1 575
Браво, момичета, пак е нещо, че от върховете демонстрират воля и се интересуват от реалните проблеми!

# 106
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
От телевизия ми писаха за предаване, защото имам мнение по въпроса (то аз по много въпроси имам мнение, де Mr. Green) Отклоних, защото не съм от столицата, но все пак пратих отново това:

Само ще кажа, че когато взимам дъщеря си от училище (баща й я кара), за 15-20 минути път пеша до вкъщи раменете и гърбът ме заболяват и омаляват под тежестта на раницата.
Дъщеря ми тежи 27-28 кг, раницата й - средно 6 кг (самата раница е супер-ергономична и е от най-леките раници на пазара).
Да очакваме от дете 1-2 клас да носи такава раница е равносилно на това възрастна жена със средно тегло 55 кг да носи раница с тежест 12 кг, а от мъж със средно тегло 85 кг да носи на гърба си 19 кг - всеки ден, цяла година.
Абсурд!


Предполагам, че са потърсили СНБМ за участие, акакто и други майки, ще чакаме да ги видим на малкия екран Simple Smile

# 107
 • Там, където ме обичат
 • Мнения: 3 670
Привет, едва сега виждам темата и макар със закъснение, искам да споделя, че напълно подкрепям инициативата. Преди около 3-4 години пак имаше подобени дискусии, но този път нещата изглеждат много по-сериозно организирани и се надявам на конкретни промени. За всички участници и помощници в инициативата  Hug

# 108
 • Мнения: 2 265
Преди малко по БТВ новините коментираха този въпрос.Казаха,че до новата учебна година ще излезе наредба която ще определя тежестта на ученическата чанта.
Ето тук може да прочетете повече за това:
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obrazovanie/story/852158235-Spet … skata_chanta.html

# 109
 • София
 • Мнения: 1 114
Руснаците казват:
"Поживьом у видим"

# 110
 • Мнения: 111
Може и да е писано някъде - не сме чели всичко - но  ПРЕДЛАГАМЕ :

Всеки УЧЕБНИК да се раздели на 4 малки части !!!!
Всяка УЧЕБНА И РАБОТНА ТЕТРАДКА също на 4 части!!!

Така ще се намали значително ТЕЖЕСТТА НА ЧАНТАТА и материал, който не се учи -НЯМА ДА СЕ НОСИ, както и ИЗучен материал - СЪЩО НЯМА ДА СЕ НОСИ!!!


Относно - да стоят учебниците и тетрадките в шкафчета в училище - нашето мнение е: Искам да виждам какво учи детето, да обяснявам при нужда или да разискваме върху материала! Поради това предлагаме горе описаното! За нас не е нормално детето да бъде оставено само в учебния процес - без коректив, обсъждане, контрол, насърчение от родителя!

Последна редакция: пт, 27 май 2011, 00:10 от didizhivko

# 111
 • Мнения: 1 119
Може и да е писано някъде - не сме чели всичко - но  ПРЕДЛАГАМЕ :

Всеки УЧЕБНИК да се раздели на 4 малки части !!!!
Всяка УЧЕБНА И РАБОТНА ТЕТРАДКА също на 4 части!!!

Така ще се намали значително ТЕЖЕСТТА НА ЧАНТАТА и материал, който не се учи -НЯМА ДА СЕ НОСИ, както и ИЗучен материал - СЪЩО НЯМА ДА СЕ НОСИ!!!

Peace

Учебниците да се разделят- ща обсъждаме в работната група всякакви варианти.
За тетрадките- да се олекотят/вече има такива на пазара/ изисванията на учителите за брой листа също да се променят, но там и родителите трябва да натиснем. В мноо държави се ползват листи, които се поставят после в класьор разделени по предмети. Има какво.

Мамчета, имам чувството че споменатите норми за които толкова натискахме и за които Шпангенберг ни уверява че ще ги има в новата наредба може да се окаже невярно. Напоследък навсякъде се говори за тази наредба, всички медии говорят само за шкафчета за първокласници, а за норме нищо не се казва. Последното е от днес във вестник 24 часа:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=905779

А МОМН чакат тези препоръчителни норми. Обвързано е с това колко да тежат учебниците и с изисванията, които ще се поставят  в училищните правилници.

Имам чувството че само аз не мога да открия тази проектонаредба Embarassed

# 112
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Значи вместо практични, прости и евтини неща като разделяне на учебниците на части, (или дори на глави, подвързани със спирала примерно) - ще налеем едни огромни пари в закупуване на шкафчета за първолаците?! Защото това е, ъ, по-лесно? Или по-просто за изпълнение? Или може би по-евтино за бюджета, който пълним?

И после като станат втори, трети, четвърти клас - те са вече големи, могат спокойно да си ходят с по 6-7 кила на гърба, в крайна сметка за какво са ни кекави данъкоплатци, които една чанта не могат да вдигнат! Ха! Twisted Evil

# 113
 • Мнения: 7 831
И после като станат втори, трети, четвърти клас - те са вече големи, могат спокойно да си ходят с по 6-7 кила на гърба, в крайна сметка за какво са ни кекави данъкоплатци, които една чанта не могат да вдигнат! Ха! Twisted Evil
Разликата между един първокласник и един второкласник не е чак толкова голяма, дори и третокласник, имам ги у дома  Simple Smile. Обаче, ако чантите на първокласниците са ви стрували тежки, почакайте децата ви да пораснат малко. Изобщо не знам как я носеше тази година големия ми син. Настръхвам като си представя какво ни чака на есен. А и да не забравяме, че малките ги водим и в крайна сметка може да носим и ние товара, но големите си ходят сами на училище.
С други думи споделям мнението на Бу.
И одобрявам идеята за разделяне на учебниците и тетрадките на части, както и редуцирането на броя помагала. Защото, съгласете се, че учебник+учебна тетрадка+нотна тетрадка за предмета Музика са ненужно много, а забележете няма учителка по музика, няма и кабинет по музика  Rolling Eyes .

От друга страна - това със спиралите едва ли ще се приеме защото учебниците се ползват повече от една година и трябва да са достатъчно здрави.

# 114
 • София
 • Мнения: 1 114
Чудя се дали големите ученици затова не се мъндръцат с една тетрадка по " всичкология" newsm78 То години на ред да мъкнеш някаква тежка чанта не си е работа , накрая им писва и просто спират да я носят.

# 115
 • Мнения: 2 265
Ако мислите ,че в пети и шести клас раниците са по-леки- лъжете се! Laughing
Имам познато дете,което не можеше и в шести клас да си носи раницата.То си беше наистина по-дребно,но му беше непосилно да си мъкне тежката раница и родителите му ходеха да му помагат до училище и обратно.
Така,че проблема с тежките раници е не само в началните класове!

# 116
 • Мнения: 1 575
Аз се надявам за промени не само за малките ученици.Големият ми син сега е 5 кл. и аз едвам му вдигам чантата, а дребен е на 6 години и дано дочака адекватни решения...

# 117
 • Мнения: 84
Учебниците трябва да се разделят на части newsm10. Приветствам тази идея изцяло! Така, както са разделени и тетрадките в първи и втори клас - на първа, втора и трета и се носи само тази, която е актуална. Дори ми наздрява еретичната мисъл да намеря и закупя  учебниците, които иначе са безплатни и да си ги разделя сама на части. Все пак здравето на детето ми е по-ценно от цената на учебниците. Но защо трябва да бъде така??? Защо трябва да се дават грешни пари на вятъра, като може с тях да се купи нещо на детенцето? Друг вариант е после разделените да си ги разменяме.

# 118
 • Мнения: 2 866
Всеки УЧЕБНИК да се раздели на 4 малки части !!!!
Всяка УЧЕБНА И РАБОТНА ТЕТРАДКА също на 4 части!!!
Така ще се намали значително ТЕЖЕСТТА НА ЧАНТАТА и материал, който не се учи -НЯМА ДА СЕ НОСИ, както и ИЗучен материал - СЪЩО НЯМА ДА СЕ НОСИ!!!

Относно - да стоят учебниците и тетрадките в шкафчета в училище - нашето мнение е: Искам да виждам какво учи детето, да обяснявам при нужда или да разискваме върху материала! Поради това предлагаме горе описаното! За нас не е нормално детето да бъде оставено само в учебния процес - без коректив, обсъждане, контрол, насърчение от родителя!

Признавам, досега не бях се сетила за такава възможност  newsm10!
Поздравления за това, че искаш да знаеш какво учи детето ти и да виждаш какво е работило.За жалост, когато се обсъжда проблемът с тежестта на чантите, първата реакция на болшинството родители е - да стоят в училище! Това е пълно безхаберие. Как така не искаш да знаеш какво се пише, чете, какви са грешките и т.н.

# 119
 • Мнения: 3 211
Съгласна съм с мнението на Дъждовно време. Родителите трябва да знаят какво са работили децата през деня.
Последните новини около проблема "тежка чанта" са, че има идея  от есента на децата от 1-4 клас да се раздават по 2 комплекта- един за училище и един за вкъщи. Ще носят само тетрадки и други помагала.
Лично на мен тази идея ми харесва. В училищата има достатъчно "стари" учебници, които стоят в склада.

# 120
 • Мнения: 1 119
Като резултат от срещата в МОМН бе изпратено циркулярно писмо до РИО в цялата страна. Можете да го намерите в сайтовете им.
Ето за София:

Във връзка с писмо 9105-131/27.05.2011 г. на директора на дирекция “Достъп до образование и подкрепа на развитието”, моля да представите в РИО, София-град, стая 517 информация за предприетите и реализирани мероприятия за олекотяване раниците на учениците.
Краен срок за представяне на информацията – 06.07.2011 г., стая 517, РИО, София-град.

ПРИЛОЖЕНИЕ:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2011/06/27/CCF02752011_00000-1.jpg
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2011/06/27/ranichki.jpg

 Hug

# 121
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 780
Като резултат от срещата в МОМН бе изпратено циркулярно писмо до РИО в цялата страна. Можете да го намерите в сайтовете им.
Ето за София:

Във връзка с писмо 9105-131/27.05.2011 г. на директора на дирекция “Достъп до образование и подкрепа на развитието”, моля да представите в РИО, София-град, стая 517 информация за предприетите и реализирани мероприятия за олекотяване раниците на учениците.
Краен срок за представяне на информацията – 06.07.2011 г., стая 517, РИО, София-град.

ПРИЛОЖЕНИЕ:
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2011/06/27/CCF02752011_00000-1.jpg
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2011/06/27/ranichki.jpg

 Hug

Фани   bouquet

# 122
 • Мнения: 84
Браво, Фани!  bouquet  bouquet  bouquet
Толкова е хубаво като начинание, че е трудно да се приеме за истина, че ще се реализира като краен резултат.

# 123
 • Мнения: 84
Имам и един въпрос - малкият ми син ще бъде първокласник и не мога да намеря олекотена чанта, която да не е на герои - мога ли някъде да намеря такава?

# 124
 • Мнения: 1 119
Имам и един въпрос - малкият ми син ще бъде първокласник и не мога да намеря олекотена чанта, която да не е на герои - мога ли някъде да намеря такава?

Много се зарадвах на този въпрос. Понеже подготвяме съвместна информационна кампания с МОМН и МЗ  това е важно: търсиш ергономична раница в специализирани магазини или всяка друга е подходяща ако:
 -Празната  чанта има твърд гръб, тежи 400- 700 g и запазва формата си при повдигане;
 -Има множество джобове, за по- добро разпределяне на теглото в  нея;
 -Има две широки, добре подплатени регулируеми презрамки;
 -Има колан за кръста и гърдите, за  облекчаване на тежестта от раменете и гърба;
 -Поставена на гърба, чантата не  трябва да е по-широка от раменете, да стърчи над тях, или да пада под кръста;
 

И ако проявявате интерес можете да учите детето да я слага правилно за да придобива съответните навици:
Повдигането на чантата за качване на гръб да става от височината на раменете. Например, първо чантата да се постави на бюро или маса и след това на гърба;
 Презрамките и коланът на чантата да са достатъчно стегнати, за да прилепва към гърба, непозволявайки  свободното й движение.

# 125
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
 Поздравления и благодарности за всички, които се заехте с въпроса за тежките раници   bouquet.
 Дано наистина нещата бъдат доведени докрай  Hug.

# 126
 • Мнения: 84
Благодаря за изчерпателния отговор, Фани! Това са много полезни съвети. Проблемът ми обаче остава - в специализираните магазини ергономичните раници са за туризъм и са без джобове и отделения като тези, които се използват в училище и въобще видът им е туристически или за спорт. Поне аз не мога да открия. Ако и тук подскажеш нещо - златна си!!!

# 127