Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 161
Започва специализация и на медицинските сестри

    За първи път в България през новата учебна година ще се приемат за специализация медицински сестри. Враца е един от градовете, в които ще има такъв прием.
    "Както лекарите се делят на хирурзи, ортопеди, гинеколози и т.н., така медицинските сестри вече ще специализират в определени направления. При нас ще се приемат специализанти за два профила "сестри за социални дейности" и "консултант по кърмене, здравословно и диетично хранене" - коментира Пенка Маринова, директор на Медицинския колеж във Враца. Приемът вече е определен. В двата профила ще бъдат обучавани по 30 човека. Във всеки от тях са предвидени по 15 кандидати, които в момента работят в т.нар. "бази за обучение" (болници, детски градини или ясли, в училища), по 5, които не работят в такива бази и по 10 - платено.
    Особен интерес предизвиква втората специалност. "Консултант по кърмене, здравословно и диетично хранене" практически е нужен от раждането до гроба. На Запад не е рядкост този специалист да става семеен консултант, наред с личния лекар. Той препоръчва на всеки член от семейството в различните етапи на неговия живот какви храни да употребява" - поясни г-жа Маринова.

Взето от Шанс Експрес, Врачански всекидневник, 23.11.2005: http://shans.vratza.com/material.php?id=12801

Последна редакция: ср, 23 ное 2005, 19:31 от emem

# 1
 • Мнения: 6 148
Само ми е интересно кой ще ги обучава тия медицински сестри newsm78

# 2
 • Мнения: 9 257
Крайно време беше!
То не бяха избълвани хиляди сестри ОБЩ ПРОФИЛ - от всичко по малко и накрая едно голямо нищо! #2gunfire #Cussing out
Дано и преподавателите да си свършат работата

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Само ми е интересно кой ще ги обучава тия медицински сестри newsm78
Това е един стар проект на УНИЦЕФ (Заедно за децата), чела съм за него в тяхно издание от 2002 май. Явно сега се осъществява най-после.
Вероятно ще ги обучава д-р Анета Попиванова Simple Smile

# 4
 • Мнения: 3 550
По-важно е дали ще ги обучават по съвременните схеми или ще ги изпратят до библиотеката да си вземат и прочетат учебника от 70-те години на миналия мек. Пък и стажът в болница ми се вижда съмнителен. Ако ги пратят в Шейново, стой та гледай какви консултанти по отбиване ще станат.

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Ако ги пратят в Шейново, стой та гледай какви консултанти по отбиване ще станат.
hahaha hahaha hahaha

А коя е д-р Анета Попиванова?

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
А коя е д-р Анета Попиванова?
Работи в 'Заедно за децата' (или в УНИЦЕФ ли беше?) и е техния специалист по кърмене. Работи в родилен дом, ако не се лъжа.

# 7
 • Мнения: 3 663
ако Анета Попиванова е същата, за която си мисля - неонатолог в Майчин дом -  е страхотна
благодарение на нея успях да си кърмя детето, което за пръв път беше сложено на гърда на 8 дни ( и изобщо не знаеше какво го караме да прави)
не беше лесно и ако не беше тя щеше да се приключи още тогава и там може би...

малко ОФФ - има ли майки от Враца във форума ??

# 8
 • Мнения: 3 161
Да, същата Антоанета е. Радвам се, че има толкова добри отзиви. Момичета, аз се свързах със  Заедно за децата, те много ни се зарадваха (май са ни погледнали и форума, след като им дадох адреса). Ще правят групи за взаимопомощ на майки; стая за срещи на кърмещи в Майчин дом. Много е вероятно да ни поканят за участие. Същите организират конкурса за материал в защита на кърменето, за който имаше наскоро тема. А и обучението със сигурност ще е както трябва; самият факт, че се обръща внимание на кърменето, вече е положителен знак. Знаете и за документа на МЗ за храненето на бебета и деца - вече са наясно, значи, въпросът беше как ще го приложат.
Така че новината от горната статия на мен ми се струва особено радостна.

# 9
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Тая Попиванова да не е оная, дето беше кърмила сина си до 6,5 години?  Crazy

# 10
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
(май са ни погледнали и форума, след като им дадох адреса)
Емем, от две години им давам адреса Simple Smile
Но явно са заети Simple Smile защото после всеки път ме питат наново и пак се обясняваме що за форум е това и т.н.

# 11
 • Мнения: 3 663
Тая Попиванова да не е оная, дето беше кърмила сина си до 6,5 години?  Crazy

леле, това сериозно ли ?

иначе искам да кажа, че докато лежах в майчин дом, понеже таня беше доста зле и изобщо не ми я даваха, тази жена (Попиванова) всеки божи ден е идвала в стаята ми сутрин след прегледите и вечер преди да си тръгне да ми каже как е бебето, какви изследвания и лекарства са му дали днес, защо и т.н.
и когато на 8я ден най-накрая ми дадоха таня заедно с другите бебета на количка, тя явно е знаела, че няма да е лесно, и без нито да съм я викала, молила и изобщо говорила с нея по този въпрос, дойде, седна до мен и ми обясни всичко от-до как да кърмя
как да сложа бебето, как да седна аз, че да ми е удобно, как да захапе, как да я събуждам лекичко, ако заспива от умора от сукането (че милото ми врабче беше 2500)... абе всичко каквото се сетите. предупреди ме, че няма да е лесно да свикне при положение, че 8дни е пила мляко от онези шишета с огромни дупки и беше права.
на следващото хранене пак дойде, на другия ден пак и така докато установи, че вече се справяме сами
изобщо, ако не беше тя, таня никога нямаше да е кърмена (тя не, че е кърмена дълго, но това вече си е по моя вина)

# 12
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Страхотно е,че има такива лекари Grinning
Иначе за протокола - не,не е същата,която е кърмила 6г,пък и не продължителността е важното - много по-важното е,че си разбира от работата Grinning

# 13
 • Мнения: 3 663
добре, а аз пак да попитам Simple Smile
ОФФ Simple Smile
има ли майки от Враца във  форума ? някой срещал ли е ? родителите на съпружеството живеят там и аз неведнъж съм се напъвала да издиря майка от Враца да се запозная като ходим там някой път, ама нъц... досега не съм открила  Confused

# 14
 • Мнения: 1 098
добре, а аз пак да попитам Simple Smile
ОФФ Simple Smile
има ли майки от Враца във форума ? някой срещал ли е ? родителите на съпружеството живеят там и аз неведнъж съм се напъвала да издиря майка от Враца да се запозная като ходим там някой път, ама нъц... досега не съм открила Confused
Ето ме Party Ще се радвам да се запознаем
П.С. За протокола- кърмачка от почти 7 месеца bowuu (благодарение на вас)

Общи условия

Активация на акаунт